Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Επιστολή διαμαρτυρίας Αμερικανών Βουλευτών προς τον A. Blinken για τα τουρκικά Μη Επανδρωμένα

Παρουσιάζουμε την επιστολή που απεστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, από τους David N. Cicilline, Gus M. Bilirakis, Ted Deutch, Dina Titus (μέλη του Κονκρέσου), και αφορούσε τα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αερολοχήματα.
Σε ελεύθερη μετάφραση, η επιστολή αναφέρει:

Αγαπητέ Υπουργέ κ. Blinken,

Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το πρόγραμμα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας (UAV), το οποίο έχει αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές του πλανήτη και απειλεί τα συμφέροντα, τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης συμμαχίας μας, η Τουρκία έλαβε ευνοϊκούς όρους από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων συμπαραγωγής για οπλικά συστήματα, πωλήσεων προηγμένων όπλων και μεταφοράς τεχνολογίας. Παρά τις δεκαετίες στενής συνεργασίας, η Τουρκία επέλεξε να παραβιάσει αυτήν τη σχέση αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S400 κατά παράβαση του αμερικανικού νόμου – The Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA). Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση είναι απρόσκοπτη και έχει αναφερθεί ότι θα αγοράσει και δεύτερο σύστημα S400 από τη Ρωσία. [1]

Οι τουρκικές ενέργειες συνέχισαν να αντιβαίνουν στις ευθύνες της ως κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, παρά την απόρριψή της από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών επιθέσεων F35 και την επιβολή κυρώσεων. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό των drones.

Τον τελευταίο χρόνο, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων πολιτών στο Αρτσάχ, στη Συρίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS και στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Πολωνία [2] και το Πακιστάν [3] και συζητά την κοινή παραγωγή [4] οπλισμένων UAV και αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων με τη Ρωσία και το Πακιστάν. Η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μόνιμη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο [5], η οποία θα αναπτύξει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα αμφίβια επιθετικά της πλοία. [6]

Η δυνατότητα αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τα σημεία ανάφλεξης στον Καύκασο, τη Νότια Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Σε πρόσφατη αναφορά της Wall Street Journal για το πρόγραμμα της Τουρκίας, ο συνταξιούχος αντιστράτηγος των αμερικανικών στρατών Μάικ Ναγκάτα είπε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν «μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης πρόκλησης σχετικά με το μέλλον της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ» [7].

Επιθυμούμε επίσης να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία από το πεδίο μάχης του Αρτσάχ επιβεβαιώνουν ότι τα τουρκικά drones Bayraktar περιέχουν εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες και θυγατρικές ξένων εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ. [8] Η συνεχιζόμενη μεταφορά τέτοιας τεχνολογίας φαίνεται να παραβιάζει τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να παραβιάζει τις κυρώσεις της CAATSA που έχει επιβάλει το Κογκρέσο στην Τουρκία, ιδιαίτερα την Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) (Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών).

Ζητάμε μια ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών που να περιγράφει λεπτομερώς τις πιθανές επιπτώσεις της διάδοσης, απασχόλησης και πωλήσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. εάν η Τουρκία αναπτύσσει ή όχι UAV με υλικά ή τεχνολογίες που θα παραβίαζαν τις τρέχουσες κυρώσεις και κατά πόσον οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν ακόμη μια παραβίαση των κανόνων και των καταστατικών του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε επίσης την άμεση αναστολή τυχόν αδειών εξαγωγής για αμερικανική τεχνολογία drone προς την Τουρκία εν αναμονή της αναθεώρησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τιμή

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×