Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Με πλάτες Τραμπ και όχημα το μνημόνιο ο Ερντογάν στήνει κρίση για το φθινόπωρο


Καρυώτης Θεόδωρος

Όταν η Washington Post έγραψε στις 10 Ιουλίου ότι 12 σημάδια δείχνουν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια "φασιστική δικτατορία", πάγωσα! Αλλά ο Ερντογάν, φοβούμενος ότι ο φίλος του μετά τον Ιανουάριο δεν θα κατοικεί στον Λευκό Οίκο, ετοιμάζεται για πλήγμα κατά της Ελλάδας, στέλνοντας το φθινόπωρο γεωτρύπανο στην παράνομη ΑΟΖ της Λιβύης, νότια της Κρήτης.

Έχει, βέβαια, αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική ΑΟΖ! Ο Ερντογάν το γνωρίζει. Για αυτό και σχεδιάζει σύγκρουση με την Ελλάδα, όσο βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ, ο οποίος δεν τόλμησε να εκφέρει ούτε μια λέξη καταδίκης, έστω και για το θεαθήναι, για την δεύτερη άλωση της Αγίας Σοφίας. Παρόμοια είναι και η εκκωφαντική σιωπή του "θεοσεβούμενου" αντιπροέδρου Μαικ Πενς!

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μια ελληνοτουρκική σύρραξη δεν θα διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες. Αναμένει λοιπόν την επέμβαση του Τραμπ με στόχο να λυθεί μια για πάντα η ελληνοτουρκική διαφορά. Διαφορά που δεν ταλαιπωρεί μόνο εμάς, αλλά και τους Αμερικανούς, που θέλουν πάνω από όλα να προστατέψουν τα συμφέροντα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τραγωδία για μας είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου που ανήκουν στην Ελλάδα! Αλλά για να αξιολογήσουμε σωστά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να σταθούμε στη δήλωση Τσαβούσογλου: «Σήμερα το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο».

Νέο Άτσεσον θέλουν οι Αμερικανοί

Η μοιρασιά ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αποτελεί το κομβικό σημείο για την μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης, διεκδικώντας τίτλο για την ΑΟΖ.

Το Καστελλόριζο δεν είναι απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος, αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας. Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν να μάθουν για τον πλούτο των υδρογονανθράκων των θαλασσών μας από τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο. Έχουν τους δικούς τους που γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στη Γη.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×