Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Τα γεγονότα στον Έβρο είναι ή όχι εισβολή σε ελληνικό έδαφος και απόπειρα γκριζοποίησης της περιοχής;

iEpikaira.- [ανανεώθηκε 11:33 25/5/2020] Σύμφωνα με πληροφορίες του iEpikaira επιβεβαιώθηκε στις 20:49, 24/5/2020 από δύο διαφορετικές πηγές το προηγούμενο δημοσίευμά μας σχετικά με την παρουσία των Τούρκων στην περιοχή Μελισσοκομείο του Έβρου.

Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια από ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή εισέβαλε στην εν λόγω περιοχή η οποία είναι μείζονος επιχειρησιακής σημασίας αφού αποτελεί το μοναδικό προγεφύρωμα που κατέχει η Ελλάδα στην περιοχή. Διευκρινίζεται ότι η συνοριογραμμή στην συγκεκριμένη περιοχή είναι στην μεριά της Τουρκίας (Ανατολικά) και ο Έβρος βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της Ελλάδας.
Έστω και λίγα τετραγωνικά μέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το Μηχανικό του ΣΞ ώστε να στηθούν γέφυρες για την ζεύξη του ποταμού και να εισχωρήσουν ταχύτητα τα τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητα απευθείας σε τουρκικό έδαφος. Αυτό το υψίστης επιχειρησιακής σημασίας πλεονέκτημα χάνεται σε περίπτωση απώλειας του εν λόγω εδάφους. Αντίστοιχο πλεονέκτημα έχει εις βάρος μας η Τουρκία στο προγεφύρωμα του Κάραγατς
Η απάντηση της Τουρκίας ΕΔΩ!

Δημοσίευμα στο liberal.gr 24/5/2020 αναφέρει:
"Η Τουρκία προφανώς ενοχλημένη και θέλοντας να αντιδράσει στο φιάσκο στο οποίο κατέληξε η επιχείρησή της να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, θεώρησε ότι μπορεί να συνεχίζει τις προκλήσεις την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα συνεχίζει εντατικά τα έργα οχύρωσης της μεθορίου στη περιοχή.

Έτσι μόλις τραβήχτηκαν τα νερά φέρεται να απέστειλε ομάδα στρατοχωροφυλάκων στην περιοχή «Μελισσοκόμοι», ισχυριζόμενοι ότι είναι τουρκική. Με ρηματική διακοίνωση η Τουρκία είχε ισχυρισθεί ότι οι μετρήσεις και οι εργασίες για τον φράκτη που κατασκευάζει η χώρα μας, γίνονται επί τουρκικού εδάφους, κάτι που βεβαίως  απορρίφθηκε από τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Μ. Διάμεση. Διάβημα έγινε και προς τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Θ.Δεμίρη."

Υπενθυμίζουμε την δήλωση του Ν. Δένδια σε συνέντευξη στην ΕΡΑ στις 20/5/2020:
"Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά  τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα."

Εν συνεχεία στις 23/5/2020 έγραψε στο twitter:
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα εάν πρόκειται για εισβολή σε ελληνικό έδαφος και απόπειρα γκριζοποίησης περιοχής του Έβρου ή όχι; Ασχέτως εάν η κατασκευή του φράχτη ήταν η αφορμή για να επέμβει η Τουρκία στη περιοχή, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων" ενώ ζητά το θέμα να τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση "τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών".

Επιπλέον, ο κ. Β. Τσιομπανίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, και μόνιμος κάτοικος του Έβρου αναφέρει στις 24/5/2020:
"Οι Τούρκοι μπήκαν σε Ελληνικό έδαφος και έδιωξαν το Ελληνικό μηχανικό και την γεωγραφική υπηρεσία στρατού που εκτελούσαν διαδικασίες εκχέρσωσης της περιοχής για να τοποθετηθεί ο φράχτης. Αφού πέτυχαν την αποστολή τους υποχώρησαν ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, πράγμα που σημαίνει πως γνωρίζουν επακριβώς που είναι τα πραγματικά τους σύνορα (εκεί όπου έχουν κατασκηνώσει)."

Συμπερασματικά, το ελληνικό ΥΠΕΞ και ο Ν. Δένδιας φέρουν ευθύνη για τις συγκεχυμένες/αντικρουόμενες πληροφορίες επί του θέματος διότι υπέπεσαν σε αυτοαναιρούμενες δηλώσεις και ενέργειες, εφόσον από την μια διέψευδαν τα γεγονότα και από την άλλη προέβαιναν στις 22/5/2020 σε διάβημα έναντι της Τουρκίας.

Ο έμπειρος τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν στις 25/5/2020 κατέβασε τους τόνους ενδεχομένως για να κερδίσει χρόνο και δήλωσε: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας από τότε που έγινε γνωστό το θέμα. Από την αρχή συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά. Αντίθετα, είναι ένα τεχνικό ζήτημα που είναι απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες που έχουν χερσαία σύνορα. Δεν είναι συνοριακή διαφορά, ας μην τη μετατρέψουμε σε τέτοια». Αυτό που αναμένουμε και θα είναι ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας είναι να δούμε αν θα δώσει συνέχεια επί του θέματος το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για την διευθέτηση του ζητήματος. Ειδικά αν με πρόσχημα τα γεγονότα θέσουν εκ νέου ζήτημα για την Συνθήκη της Λωζάννης, τότε ίσως ο απώτερος σκοπός να ήταν εξ αρχής το ξήλωμά της... 

*Διευκρινίζεται ότι οι φωτογραφίες είναι από άσκηση ζεύξης ποταμού με πλωτά



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×