Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ο Δένδιας παραχωρεί (;) εθνικό έδαφος μείζονος επιχειρησιακής σημασίας στην Τουρκία - Προφασίζεται ότι αφορά «... λίγες δεκάδες μέτρα!»


iEpikaira.- [ανανεώθηκε 22:33, 23/5/2020] Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εισέβαλαβαν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο και η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ προβαίνει σε αδιανόητες και άκρως επικίνδυνες δηλώσεις. Σε συνέντευξή του στις 20/5/2020 στην ΕΡΑ ο Ν. Δένδιας δήλωσε αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ότι, «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα». Δυο ημέρες αργότερα, στις 22/5/2020, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα έναντι της Τουρκίας.
Στο πρώτο σχετικό δημοσίευμα του iEpikaira γράψαμε αναφορικά με το ζήτημα:
Έχετε αναλογιστεί κ. Δένδια επιχειρησιακά τι σημαίνει να έχει πρόσβαση η Τουρκία στην ελληνική πλευρά του Έβρου χωρίς το φυσικό σύνορο του ποταμού; Σήμερα είναι μερικοί στρατοχωροφύλακες, τί θα γίνει όταν αύριο χρησιμοποιηθεί ως προγεφύρωμα; Παρότι δεν γνωρίζουμε λεπτομερώς την γεωμορφολογία του εν λόγω γηπέδου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση διένεξης, οι τούρκοι θα προωθήσουν τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες κοντά στον ποταμό. Σε περίπτωση που διατηρήσουν το προγεφύρωμα -έστω και μικρή επιφάνεια ελληνικού εδάφους- θα επιχειρήσουν να διοχετεύσουν ισχυρότερες δυνάμεις για να μεγαλώσει το προγεφύρωμα και να επιτευχθεί η κατάληψη βαθύτερα στο ελληνικό έδαφος. Οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα, με ποιά λογική ο Ν. Δένδιας δηλώνει ότι «Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» μόνο;

Εκτός τούτου το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί πρόβλημα και στην επέκταση του φράχτη στον Νότιο Εβρο, που λειτουργεί αποτρεπτικά σε πιθανή επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, ελαχιστοποιώντας τις παράνομες εισροές μεταναστών.

Και τέλος πάντων, ακόμη κι αν οι εκτιμήσεις μας είναι αβάσιμες, ποιός έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να παραχωρήσει έστω και ένα μέτρο ελληνικής γης;

Τα σχόλια αυτά γράφτηκαν βασισμένα στα  αρχικά δημοσιεύματα 21/5/2020 που ανέφεραν ότι στην περιοχή Μελισσοκομείο, άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν καταλάβει θύλακα ελληνικού εδάφους και αρνούνταν να αποχωρήσουν δηλώνοντας ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος. Η συγκεκριμένη περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες με την χαμηλή στάθμη του ποταμού αναδύεται μια έκταση κατ' εκτίμηση 16 περίπου στρεμμάτων.

Στις 23/5/2020 όμως νέα δημοσιεύματα παρουσίασαν τα γεγονότα διαφορετικά. Συγκεκριμένα το evros-news.gr ανέφερε:

"Όσο για τα δημοσιεύματα της “The Sun” και άλλων ξένων ΜΜΕ που ενδεχομένως την αναπαράγουν, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που βρίσκονταν ή παραμένουν ακόμα στην περιοχή κάνοντας περιπολίες, διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει σκηνές μέσα στο ελληνικό έδαφος και έχουν εγκατασταθεί εκεί. Επειδή τα σύνορα με την Τουρκία είναι χερσαία εκεί, υπήρχε παρουσία της Στρατοφυλακής με σκηνές, από τον Μάρτιο ακόμα που ξέσπασε η γνωστή κρίση και οι ασύμμετρη απειλή με την χρησιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών.Βρίσκονται λοιπόν στην περιοχή Τούρκοι Στρατοφύλακες και περιμένουν να διευθετηθεί η διαφωνία που υπάρχει, αλλά δεν έχουν “στρατοπεδεύσει” σε ελληνικό έδαφος, όπως σπεύδουν να υιοθετήσουν πολλοί και ούτε φυσικά καμιά κατάληψη ελληνικού εδάφους έχει γίνει."

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEpikaira, ομάδα Τούρκων στρατοχωροφυλάκων εισήλθαν στην εν λόγω περιοχή. Το γεγονός αυτό αρνείται ο Έλληνας ΥΠΕΞ ο οποίος προχώρησε στις ως άνω απαράδεκτες δηλώσεις που οδήγησαν σε  εσφαλμένα συμπεράσματα και έντονη φημολογία ενώ ταυτόχρονα απέστειλε διάβημα στην Τουρκία. Μετά από τις δηλώσεις και τις αυτοαναιρούμενες θέσεις στις 23/5/2020 ο Ν. Δένδιας έγραψε στο Twitter:

Σύμφωνα με το freepen.gr το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών δια του Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης της γης στην εν λόγω περιοχή για την κατασκευή φράχτη και στις 13 Μαΐου 2020 παραβίασε τα χερσαία σύνορα. Σημείωσε ότι η "παραβίαση" αποτράπηκε λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, ενώ εμμέσως πλην σαφώς μας καλεί να χαράξουμε εκ νέου τα σύνορα.


Ταυτόχρονα το evros-news.gr ανέφερε ότι Βρετανός δημοσιογράφος, που εντοπίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις να κινείται στην επίμαχη περιοχή, προσήχθη αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Σχολιάστηκε μάλιστα ότι η παρουσία του Βρετανού δημοσιογράφου, υποδεικνύει ίσως την πρόθεση ξένων ΜΜΕ να διογκώσουν το ζήτημα. 

Ευλόγως λοιπόν προκύπτει το ερώτημα εάν γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες έντασης στα ελληνοτουρκικά. Προβοκάτσια; Ψυχολογικές επιχειρήσεις για την διερεύνηση αντανακλαστικών; Τελικά, πού οφείλεται η ολιγωρία και επικίνδυνη διαχείριση του ζητήματος από το Ελληνικό ΥΠΕΞ και δη τον υπουργό; Εάν  δεν υπάρχει καμία τουρκική παραβίαση ποιός ο λόγος να γίνει διάβημα; Επικοινωνιακή ανικανότητα ή κάτι άλλο;

iEpikaira

Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα ΕΔΩ και ΕΔΩ!


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×