Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Κάποιοι επιθυμούν τον έλεγχο του εγκεφάλου μας - Τα ζητήματα βιοηθικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης...

iEpikaira.- Ο γνωστός επιχειρηματίας Elon Musk έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εργάζεται για να εξελίξει την τεχνολογία όπου θα συνδυάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος με την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το BBC η εταιρεία Neuralink που του ανήκει, επικεντρώνεται σε αυτές τις τεχνολογίες που υποτίθεται ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειάζονται οι άνθρωποι ως έξτρα ώθηση για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι των μηχανών.

Η Neuralink με έδρα την California έχει δηλωθεί ως εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες στον τομέα της Ιατρικής, και έχει προσλάβει ακαδημαϊκούς των Νευροεπιστημών, της Ηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας. Η εταιρεία διατείνεται ότι εργάζεται υπέρ της καταπολέμησης ασθενειών όπως η κατάθλιψη, το Parkinson και άλλες.
Διευκρινίζουν ότι προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα "κρανιακό υπολογιστή" με ηλεκτρόδια που θα εισέρχονται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα του ατόμου, και να διορθώνουν -όπου είναι δυνατόν- εγκεφαλικές βλάβες.

Εντωμεταξύ στις αρχές του 2020, και η Microsoft πατεντάρισε παρόμοια νέα εμφυτεύσιμη τεχνολογία που "διαβάζει" τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και ελέγχει τις σκέψεις ΕΔΩ.
Παρότι οι κατασκευαστές αυτών των τεχνολογιών επικεντρώνουν το μάρκετινγκ στα θετικά τους, όπως για παράδειγμα την χρήση σε διάφορες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου, ευλόγως δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιωτικότητας/αυτεξούσιου, εφόσον θα ελέγχεται από κάποιου είδους software και άρα θα είναι εν δυνάμει προγραμματίσιμος. Ποιός θα ελέγχει αυτήν την τεχνολογία και εμμέσως και τον άνθρωπο που θα την φέρει; Αρκετοί εκφράζουν τον φόβο τους για τις συνέπειες στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία καθώς και σε σημαντικά ζητήματα βιοηθικής. Θέλουμε αλήθεια να δημιουργήσουμε ανθρώπους υβρίδια που στην ουσία θα ελέγχονται/επηρεάζονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους κατασκευαστές της; 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×