Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Η Σ. Αραβία φέρεται έτοιμη να ενταχθεί στη ναυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - Ραγδαίες εξελίξεις

Το Ριάντ εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones. Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να αποφάσισε να συμμετάσχει στη ναυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Saudi Press.

Η συμμαχία σχηματίστηκε με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ριάντ εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones.

Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, όμως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη είναι πίσω από την επίθεση.

Οι ΗΠΑ σχημάτισαν τον συνασπισμό τους προηγούμενους μήνες εν μέσω αντιπαράθεσης με το Ιράν, ύστερα από διάφορα περιστατικά στην περιοχή.

Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με σκοπό «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: sputniknews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×