Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 Μαΐου 2019

«Παίζει» τους Ιρανούς ο Τραμπ… σκωτζέζικο ντους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να μετριάζει την ύπαρξη επικείμενης απειλής από το Ιράν, δηλώνοντας ταυτοχρόνως έτοιμος να έχει έναν διάλογο με την Ισλαμική Δημοκρατία στην περίπτωση που αυτή κάνει το πρώτο βήμα. “Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι κάτι συνέβη ή θα συμβεί”, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ερωτήθηκε για την ιρανική απειλή.

«Στην αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με “ισχύ”, πρόσθεσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοιχτός σε έναν διάλογο. “Αν τηλεφωνήσουν, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να ακολουθεί την τακτική μία κρύο μία ζέστη όσον αφορά την πρόσφατη ένταση με το Ιράν, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ δεν επεδίωξαν να αρχίσουν διάλογο με το Ιράν και είχε προσθέσει ότι η Τεχεράνη οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα αν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον.

“Τα μέσα Fake News, ως συνήθως, δημοσίευσαν ψεύτικη πληροφορία, χωρίς καμία γνώση (του θέματος), σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση με το Ιράν”, έγραψε στο Twitter. “Η πληροφορία αυτή είναι ψευδής”, πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο δημοσίευμα αναφέρεται.

“Το Ιράν θα μας τηλεφωνήσει όταν θα είναι έτοιμο”, συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. “Εν τω μεταξύ η οικονομία τους συνεχίζει να καταρρέει –πολύ λυπηρό για τον ιρανικό λαό!”, σημείωσε. Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης γνωρίζουν μια νέα έξαρση των εντάσεων εδώ και δέκα μέρες, μετά την ανακοίνωση της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστούν φερόμενες ιρανικές “απειλές”.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι είναι “βέβαιος πως το Ιράν θα θελήσει σύντομα να έχει συνομιλίες” και πρόσθεσε: “Θέλω να μου τηλεφωνήσουν”. Απορριπτική ήταν η απάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ το Σαββατοκύριακο ανέβηκαν οι τόνοι. “Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ ξανά απειλές απέναντι στις ΗΠΑ”, δήλωσε την Κυριακή ο Τραμπ.

Ο Ζαρίφ του απάντησε χθες Δευτέρα: “Οι Ιρανοί έμειναν όρθιοι στη διάρκεια χιλιετιών ενώ εκείνοι που τους επιτέθηκαν έφυγαν όλοι. Η #ΟικονομικήΤρομοκρατία και οι γενοκτονικοί χλευασμοί ‘δεν θα φέρουν το τέλος του Ιράν’”.

Οι ιστορικά κακές σχέσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν από τον Μάιο του 2018, οπότε ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθούν μονομερώς οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήφθη στη Βιένη το 2015 με πέντε μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία).

Πηγή: slpress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×