Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ο κεμαλικός Εκρέμ Ιμάμογλου προσπαθεί να χτίσει ένα προφίλ Ευρωπαϊκό - Αλλά είναι όντως Ευρωπαίος;

Ακόμη και στο στήσιμό του αντιγράφει τον Ερντογάν...
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Από τη μία, ένας χαρισματικός δήμαρχος, ένας νέος άνδρας που, μάλιστα, έχει κερδίσει το προσωνύμιο “νέος Ερντογάν” αποτελεί το νέο του πολιτικό πονοκέφαλο. Για την ακρίβεια, έπληξε ανεπανόρθωτα το ήδη τραυματισμένο γόητρό του, κατακτώντας (σύμφωνα τουλάχιστον με την πρώτη καταμέτρηση) την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με έντονο συμβολισμό στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.

Παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια που τροφοδοτεί η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε μέχρι τώρα ισχυρό λόγο να ανησυχεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση έμοιαζε αδύναμη να τον αμφισβητήσει στο εκλογικό επίπεδο, ενώ το έλλειμμά της στο ηγετικό επίπεδο ήταν παραπάνω από εμφανής. Ο σημερινός αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έχει κατά γενική ομολογία αποτύχει στην προσπάθειά του να πλήξει την πολιτική ηγεμονία του Τούρκου προέδρου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος που πλειοψήφησε, είναι η πρώτη προσωπικότητα που εδώ και χρόνια επισκίασε τον Τούρκο πρόεδρο, ορθώνοντας πολιτικό ανάστημα και κυρίως γοητεύοντας τους πολίτες. Και, μάλιστα, σε έναν Δήμο που φέρει όσο κανένας άλλος την σφραγίδα του Ερντογάν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εξελέγη δήμαρχος και από τότε η Κωνσταντινούπολη έχει δήμαρχο από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τα διεθνή Μίντια είδαν στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου ένα φως στο τούνελ, τον αναδυόμενο πολιτικό ηγέτη, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει προοπτικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Μεγαλωμένος σε συντηρητική οικογένεια, προσχώρησε στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από νωρίς. Το 2014 εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός περιφερειακού δήμου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο φιλόδοξος Εκρέμ Ιμάμογλου
Γυρεύοντας κανείς να εντοπίσει τα κοινά στοιχεία που μοιράζεται με τον Ερντογάν, θα περιοριστεί στο ποδόσφαιρο και στην άκρατη φιλοδοξία. Ο σχεδόν υποτονικός άνδρας, πίσω από τα γυαλιά του, κρύβει ένα πάθος για την εξουσία. Με την βοήθεια των σόσιαλ μίντια μετατράπηκε από τη μία ημέρα στην άλλη σε σύμβολο ομόνοιας, προοδευτισμού και κυρίως ανίστασης κατά του Ερντογάν.

Με καταγωγή από την Τραπεζούντα, ανήρτησε βίντεο στα σόσιαλ μίντια, με τον ίδιο να χορεύει ποντιακά στα Γιαννιτσά της Πέλλας, ξυπνώντας μνήμες από εκείνο το γλέντι και στους ανθρώπους που βρέθηκαν τότε κοντά του. Είχε επισκεφθεί την περιοχή πριν από τρία χρόνια. Οπαδός του Απόλλωνα ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε, μάλιστα, να του στείλουν φανέλα της ομάδας. Η κίνησή του αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν.

Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διαμηνύει ότι ο ίδιος θα παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού. Εξάλλου, έχει φοιτήσει και στην Κερύνεια, ενώ έπαιξε και ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας στην ομάδα TOL (Turk Ocagi Limassol). Μετά από τις σπουδές του στα κατεχόμενα της Κύπρου φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Όσοι τον γνωρίζουν από κοντά λένε πως οι φιλοδοξίες του δεν σταματάνε στην κορυφή του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Μάλλον η θέση αυτή αποτελεί το εφαλτήριο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η σύζυγός του αποτελεί ένα δυνατό επικοινωνιακό ατού στις πολιτικές φιλοδοξίες του. Η όμορφη Ντιλέκ δεν φοράει μαντίλα, ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας και ποζάρει στο πλευρό του, με τον ίδιο να δηλώνει τον απεριόριστο θαυμασμό του στο πρόσωπο της. Έχουν τρία παιδιά, τα οποία συμμετείχαν δυναμικά μέσω φωτογραφιών και εμφανίσεων στην προεκλογική εκστρατεία του.

[iEpikaira: Ο Ιμάμογλου προσπαθεί να αντιγράψει την πολιτική σταδιοδρομία του Ερντογάν και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα (ΕΔΩ). Ακόμη και το στήσιμό του στην παραπάνω φωτογραφία παραπέμπει στον Ερντογάν. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν ΕΔΩ, η κοινή γνώμη της Τουρκίας - παρότι ο Ερντογάν θα το ήθελε πολύ (sic)- δεν είναι μόνο υπερεθνικιστές, σαλαφιστές και γκρίζοι λύκοι, είναι και μεσαία τάξη, αστοί και μεγαλοαστοί, οι οποίοι υπήρξαν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή λοιπόν οι μερίδα των Τούρκων που αλληθωρίζει προς την Ευρώπη, δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τα προνόμιά τους με μια αμφιβόλου αποτελέσματος και διάρκειας ελληνοτουρκική διένεξη. Αυτήν ακριβώς την μερίδα Κωνσταντινουπολιτών ψηφοφόρων επιχείρησε να πείσει-κερδίσει ο Εκρέμ Ιμάμογλου με τα επικοινωνιακά τεχνάσματά των Ποντιακών χορών συμφιλίωσης στα Γιαννιτσά, και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα κατάφερε! Ο Ιμάμογλου, το βράδυ της εκλογής του, απηύθυνε δημόσιο χαιρετισμό λέγοντας: «Σας χαιρετώ όλους, χαιρετώ τους κουρδικής καταγωγής Τούρκους, τους μουσουλμάνους, τους σουνίτες, τους Αλεβίτες, τους Χριστιανούς, τους Αρμένιους, τους Έλληνες, σας χαιρετώ. Ο λαός μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα ηνία της πιο όμορφης πόλης στον κόσμο. Υπόσχομαι ότι θα ξοφλήσω το χρέος μου. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας που δημιούργησε η αγάπη των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή την πόλη. Οι πόρτες μου θα είναι ανοικτές εφεξής για όλους».

Παρά ταύτα, η στάση του στα ελληνοτουρκικά σε 10-15 χρόνια από τώρα, όταν και αν ανεληχθεί στο προεδρικό θώκο, πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα είναι το ίδιο φιλική και εξευρωπαϊσμένη...]

Πηγή: Νεφέλη Λυγερού slpress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×