Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Χριστοδουλίδης: Χωρίς λύση στο κυπριακό δεν περνά αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ πρός Τουρκία

[δημοσιεύτηκε 05/07/2016, ανανεώθηκε 22/12/22]

Αν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ είπε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

[iEpikaira: Προφανώς αναφέρεται στον προτεινόμενο αγωγό που καταλήγει στο Ισκεντερουν που αποτυπώνεται στο χάρτη Μπάιντεν, ο οποίος δημοσιεύτηκε τρία χρόνια μετά τη συγκεκριμένη δήλωση -το 2019- αλλά δημιουργήθηκε πιθανότατα στις αρχές του 2015 -ή λιγότερο πιθανό στο τέλος του 2014-. Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο (09/01/22) μας γράψαμε:

«Την όδευση του ισραηλοτουρκικού αγωγού προς την Αλεξανδρέττα (αποτυπωμένη στο χάρτη Μπάιντεν με την επισήμανση: "FPSO to Turkey"), σκοπίμως η Τουρκία επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο συχνά πυκνά για να διεμβολίσει τον EastMed. Μάλιστα, το επιτελείο Νετανιάχου και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz (όπως αναφέρει στο πρώτο μέρος: 17:17 του βίντεο) πρότεινε τη συγκεκριμένη όδευση στον Ερντογάν από τον Απρίλιο του 2016(!) στο Nuclear Security Summit στην Ουάσιγκτον. Αυτή η λύση δεν τελεσφόρησε μετά από διμερείς διαβουλεύσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση Bennett βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα την επανεξετάσει ή όχι. 

Για το ίδιο ζήτημα ο Ερντογάν δήλωσε (18/01/2022): "Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Berat [σ.σ. Albayrak – γαμπρός του] ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο. Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Bennett δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο."
Αγωγός προς Αλεξανδρέττα-Ισκεντερουν

Ο συγκεκριμένος αγωγός ξεκινάει από την ισραηλινή ΑΟΖ με κατεύθυνση Βορειοανατολικά, διέρχεται την Κυπριακή ΑΟΖ (αυτήν που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει αποκλειστικά στην ίδια και το ψευδοκράτος) και συγκεκριμένα τα βυθοτεμάχια 13, 2 ενδεχομένως και το 3, και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα (παρακάμπτοντας τη μεγαλόνησο) όπου θα μετατρέπεται πιθανόν σε LNG ή θα ενώνεται με τον αγωγό TANAP και εν συνεχεία με τον TAP προς την Ευρώπη (όπως προτείνει ο Yuval Steinitz και η Nathalie Tocci στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ: στο 18:05 και 19:21 αντίστοιχα).» 

Προς επίρρωση των παραπάνω, στις 13/7/2021 (πράγμα που σημαίνει ότι διαχρονικά η Τουρκία το υποστηρίζει) ο Πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακής Στρατηγικής και Πολιτικής Έρευνας της Τουρκίας Oguzhan Akyener μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ανέφερε:

«Είναι αμφίβολο κατά πόσο ο αγωγός EastMed 1900 χιλιομέτρων θα υλοποιηθεί και αν είναι οικονομικά βιώσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας την πολιτική στήριξη που είχε το έργο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ [σσ. Νετανιάχου].

«Ένας αγωγός από το Ισραήλ στο Λίβανο [σσ. ΑΟΖ Λιβάνου] και από τον Λίβανο στην "τουρκική δημοκρατία βορείου Κύπρου" [σσ. υποτιθέμενη ΑΟΖ ψευδοκράτους] και μετά στην Τουρκία [σσ. αγωγός προς Ισκεντερουν] είναι οικονομικά βιώσιμος. Φτάνει η ε/κ διοίκηση να συμφωνήσει σε ένα μοντέλο το οποίο να αναγνωρίζει την "ΤΔΒΚ". Τέτοιες ευκαιρίες μπορούν να χαράξουν το μονοπάτι τόσο για την ευημερία των λαών της περιοχής όσο και για την ειρήνη», αναφέρει ο Akyener.

Στην ουσία δηλαδή οι δηλώσεις Akyener και Χριστοδουλίδη δεν διαφέρουν εφόσον υποστηρίζουν ότι ναι μεν επιθυμούν να κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός αλλά προϋπόθεση αποτελεί να λυθεί το Κυπριακό... Επίσης, αυτό που δεν αναφέρθηκε τότε είναι ότι εκκρεμούσε και η επίλυση της ισραηλολιβανικής διαφοράς για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2022 με μεσολάβηση του Άμος Χόκσταϊν. 

Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι από το 2016 η ΚΔ συμμετείχε σε ζυμώσεις εις βάρος του EastMed, εφόσον ένας αγωγός προς την Τουρκία -ασχέτως οδεύσεως- είναι σίγουρα ανταγωνιστικός του EastMed! Διόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι οι Αναστασιάδης - Κασουλίδης εμφανίστηκαν σχεδόν ανακουφισμένοι με την ταφόπλακα του non-paper στον EastMed τον Ιανουάριο του 2022 ΕΔΩ!]

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα δύο πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των εταιρειών Delek και ΕΝΙ.

Πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τρίτος γύρος αδιεοδότησης για τον οποίον θα πρέπει να δηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι τις 22 Ιουλίου και η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις συναντήσεις και σημείωσε πως αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL μετά από σχετικό αίτημα της.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι ‘υπάρχει γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες κάτι που χαιρετίζουμε, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την περιοχή και θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και νέας εταιρείας στο οικόπεδο 12 υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες που μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν».

Κανένα αίτημα από Ισραήλ για αγωγό προς Τουρκία

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αγωγού από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος είτε έκκλησης από το Ισραήλ. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις που συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ- κάτι που γίνεται πολύ συχνά – ξεκαθαρίζει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή να δώσει έγκριση για ένα αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Άρα για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε ό,τι αφορά τις δικές μας επιλογές για το φυσικό αέριο όλα εξαρτώνται απόλυτα από τις ποσότητες, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι με τις συναντήσεις που ζητούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εταιρείες εκδηλώνουν στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο το ενδιαφέρον τους. Από κει και πέρα πρέπει να εκδηλωθεί μέσα από τις διαδικασίες» που καθορίζει ο τρίτος γύρος αδειοδότησης.

Τέλος, ανέφερε ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτό το γενικό ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες προσφορές στις 22 Ιουλίου».

[iEpikaira: Περισσότερα και ΕΔΩ!]

Πηγή: sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×