Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Κασουλίδης: «Η λύση αποτελεί προϋπόθεση για αγωγό ΦΑ προς Τουρκία»

Προϋπόθεση για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία αποτελεί η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Σε σχέση με τις ενεργειακές βλέψεις του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να προσφέρει την πιθανότητα όδευσης αγωγού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για μεταφορά του στην Ευρώπη.
Αγωγός προς Αλεξανδρέττα

“Προϋποθέτει φυσικά την επίλυση του Κυπριακού για την οποία η Τουρκία καλείται να συμβάλει με θέσεις που επιτρέπουν την επίλυση και όχι με θέσεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα”, σημείωσε.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ακόμη ότι δεν θεωρεί πως η οποιαδήποτε εξέταση της εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας τον Ιούνιο αποτελεί ορόσημο για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και δεν αναμένει ότι θα επανέλθει το θέμα ανοίγματος κεφαλαίων τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς πώς αποτιμά τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι παρήλθαν μερικές εβδομάδες από τη Συμφωνία και η υλοποίησή της ξεκίνησε μόλις στις 4 Απριλίου άρα εκείνο που πρέπει να αποτιμηθεί είναι η εφαρμογή της.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για άνοιγμα των κυπρογενών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και είπε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι η όποια απόφαση επί αυτών θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

“Είναι για αυτό το λόγο που η πίεση ανοίγματος αυτών των κεφαλαίων παρεκάμφθη από τους εταίρους μας. Αφού κατά την εκτίμηση του κ. Νταβούτογλου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρισκόμαστε κοντά σε επίλυση του Κυπριακού, τότε ας αναμένει την επίλυση και το πρόβλημα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας θα λυθεί αυτόματα”, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι απομένουν τα πιο κρίσιμα σημεία με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού προόδου.

“Οταν διαπραγματεύεσαι τις λεπτομέρειες συναντάς νέα προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν”, εξήγησε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό και ότι η Τουρκία θα έπρεπε να του δώσει εμφανή στήριξη αντί να θέτει θέσεις όπως πχ να δοθεί λεγόμενη ιθαγένεια σε επιπρόσθετο αριθμό εποίκων, κάτι που περιπλέκει τις συνομιλίες και ίσως δημιουργήσει αδιέξοδα.

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]

ΚΥΠΕ dialogos.com.cy


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×