Των Parisa Hafezi, Phil Stewart και Yomna Ehab
15 Ιουνίου 2026, 12:39 π.μ.
Σύνοψη
Ο Τραμπ λέει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
Το μνημόνιο κατανόησης ανακοινώθηκε παρά την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αποτελέσει αντικείμενο μεταγενέστερων συνομιλιών.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 4%, ενώ οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά.
ΝΤΟΥΜΠΑΪ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 15 Ιουνίου (Reuters) — Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν δήλωσαν την Κυριακή ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου τους, την παύση του αμερικανικού αποκλεισμού του Ιράν και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Πρόκειται για μια προκαταρκτική συμφωνία που οδήγησε σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου, αλλά αφήνει την τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
«Η συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social γύρω στις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα Ουάσινγκτον την Κυριακή. Η ανάρτησή του έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, του οποίου η χώρα είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας, τοπική ώρα.
Το μνημόνιο κατανόησης έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί επισήμως την Παρασκευή στην Ελβετία.
Οι ακριβείς όροι δεν έγιναν άμεσα γνωστοί. Ο Σαρίφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η συμφωνία προβλέπει «την άμεση και μόνιμη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».
Ο Λίβανος αποτέλεσε σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αγνόησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις εκκλήσεις του Τραμπ και άλλων για παύση των μεταξύ τους επιθέσεων.
Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανέφερε ότι ο πόλεμος και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα τερματιστούν οριστικά από το βράδυ της Δευτέρας.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην ανακοίνωση από το Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.
Τα Στενά θα ανοίξουν ξανά
Ο Τραμπ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ, μια βασική θαλάσσια οδός για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την οποία το Ιράν είχε ουσιαστικά κλείσει για μήνες, θα ανοίξουν την Παρασκευή. Πρόσθεσε επίσης ότι έδωσε εντολή για τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών.
«Πλοία του κόσμου, βάλτε μπροστά τις μηχανές σας. Αφήστε το πετρέλαιο να ρεύσει!» έγραψε ο Τραμπ.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την είδηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έπεσαν κατά 4% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε πάνω από 4,6%. Τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν άνοδο.
Ο Μάθιου Μίλερ, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο Τραμπ έκανε σημαντικές παραχωρήσεις προς το Ιράν για να επιτύχει την επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε πριν ξεκινήσει τον πόλεμο.
«Δεν έχουμε καμία διασφάλιση ότι το πυρηνικό πρόγραμμα θα αντιμετωπιστεί ποτέ, αλλά το Ιράν έδειξε στον κόσμο ότι μπορεί να κρατήσει όμηρο την παγκόσμια οικονομία και να αποσπάσει κάτι από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Μίλερ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, δήλωσε ότι μια πιο διευρυμένη συμφωνία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εκεχειρίας 60 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ένα ακόμη δύσκολο ζήτημα, θα εξεταστεί επίσης σε εκείνες τις μεταγενέστερες συνομιλίες, είχαν δηλώσει προηγουμένως πηγές στο Reuters.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως στο Ιράν και στον Λίβανο, από τότε που οι αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν για πρώτη φορά στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Το Ιράν έχει πλήξει το Ισραήλ και κράτη του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, ενώ έχει ουσιαστικά αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας. Οι αμερικανικές δυνάμεις, ως απάντηση, έχουν αποκλείσει ιρανικά λιμάνια.
Ο πόλεμος με το Ιράν έχει εξελιχθεί σε πολιτικό βάρος στο εσωτερικό για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του στο Κογκρέσο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Αμερικανούς βαθιά δυσαρεστημένους από την αύξηση των τιμών της βενζίνης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει δεχθεί επίσης πιέσεις από μέλη του ίδιου του κόμματός του, τα οποία επιμένουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να τερματιστεί πλήρως.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν, επαίνεσε τη συμφωνία, αλλά είπε ότι θα παρακολουθεί «πολύ στενά» τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα σταλεί στο Κογκρέσο για εξέταση και ψηφοφορία», δήλωσε. «Συγχαρητήρια σε όλους που μας έφεραν έως αυτό το σημείο».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία του 2015 για το Ιράν, την οποία είχε διαπραγματευτεί ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η συμφωνία εκείνη ήρε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων διεθνών επιθεωρήσεων.
Το Ιράν απάντησε αυξάνοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου, παράγοντας περισσότερα από 400 κιλά υλικού, περίπου 900 λίβρες, με καθαρότητα κοντά σε επίπεδο κατάλληλο για πυρηνικό όπλο. Η τελική τύχη αυτού του ουρανίου είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο διαπραγμάτευσης στις επερχόμενες συνομιλίες.
Ο Τραμπ αποκαλεί τον Νετανιάχου «πολύ δύσκολο άνθρωπο»
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε παρά την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο την Κυριακή, η οποία προκάλεσε επικρίσεις τόσο από το Ιράν όσο και από τον Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαφωνήσει με τον Τραμπ σχετικά με τις αμερικανικές απαιτήσεις να περιορίσει το Ισραήλ τη στρατιωτική του δράση στον Λίβανο, ώστε να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει την ελευθερία επιχειρήσεων στον Λίβανο, ενώ το Ιράν έχει καταστήσει την πλήρη εκεχειρία εκεί σημαντικό μέρος των απαιτήσεών του.
Ο Τραμπ ενημέρωσε τον Νετανιάχου για την πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή, μετέδωσε το ισραηλινό N12, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «πολύ δύσκολο άνθρωπο» και υποστήριξε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα έπρεπε να τον ευχαριστεί επειδή έσωσε το Ισραήλ από ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά.
Πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι, σύμφωνα με τους όρους του προσχεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνούσαν να αποδεσμεύσουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας επίσης πριν από την ανακοίνωση, είπε ότι η συμφωνία θα οδηγούσε τελικά στη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με το απόθεμα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου να καταστρέφεται και να απομακρύνεται. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας θα επέτρεπε στο Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, να αραιώσει το εμπλουτισμένο ουράνιό του εντός της χώρας.
Ρεπορτάζ από τα γραφεία του Reuters.
Κείμενο: Timothy Heritage και Joseph Ax.
Επιμέλεια: Sergio Non, William Mallard, Alex Richardson, Will Dunham, Barbara Lewis και Lincoln Feast.
Phil Stewart
Thomson Reuters

TASNIM: SNSC: Το Μνημόνιο Κατανόησης Ιράν-ΗΠΑ θα τερματίσει τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα
15 Ιουνίου 2026 – 03:11
ΤΕΧΕΡΑΝΗ (Tasnim) — Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που ανακοινώθηκε από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον το πρωί της Δευτέρας θα τερματίσει τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η γραμματεία του SNSC ανέφερε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία, υπό την καθοδήγηση του μαρτυρικού Ηγέτη της, Αγιατολάχ Σεγίντ Αλί Χαμενεΐ, τις οδηγίες του σημερινού Ηγέτη Αγιατολάχ Σεγίντ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, την αταλάντευτη στήριξη του ιρανικού λαού και τις ακούραστες προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ολοκλήρωσε μια περίοδο δύσκολων και εντατικών διαπραγματεύσεων.
«Με βάση την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το κείμενο του μνημονίου κατανόησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, τις συνομιλίες της Ισλαμαμπάντ, μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών οριστικοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουνίου», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, ο πόλεμος και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, τερματίζονται άμεσα και μόνιμα. Επιπλέον, ο ναυτικός αποκλεισμός κατά του Ιράν τερματίζεται άμεσα και πλήρως».
Η γραμματεία του SNSC πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης θα υπογραφεί επισήμως την Παρασκευή 19 Ιουνίου, όπως μετέδωσε το Press TV.
Οι συνομιλίες για μια τελική συμφωνία θα αναβληθούν μέχρι η άλλη πλευρά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της βάσει του μνημονίου, ανέφερε η γραμματεία.
Η ανακοίνωση εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Πακιστάν και το Κατάρ για τις προσπάθειες διαμεσολάβησής τους.
Η ανακοίνωση ακολουθεί προηγούμενες επιβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την εξέλιξη στην πλατφόρμα του Truth Social, εγκρίνοντας την άρση του αποκλεισμού.
Η τελετή υπογραφής έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Του Reuters
15 Ιουνίου 2026, 1:58 π.μ.
Άνθρωποι περνούν με τα οχήματά τους μπροστά από τοιχογραφία που απεικονίζει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ στην Τεχεράνη.
14 Ιουνίου (Reuters) — Οι χώρες της E4, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ως απάντηση σε βήματα που θα κάνει η Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά τη συμφωνία που κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου τους.
«Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, το Ιράν και τον ΔΟΑΕ προς αυτόν τον σκοπό», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών σε κοινή δήλωσή τους.
Ρεπορτάζ: Gnaneshwar Rajan, Μπενγκαλούρου.

Στρατιωτικό Αρχηγείο του Ιράν: Η βούληση του έθνους επιβλήθηκε στους εχθρούς
15 Ιουνίου 2026 – 02:59
ΤΕΧΕΡΑΝΗ (Tasnim) — Το Κεντρικό Αρχηγείο Χατάμ αλ-Ανμπίγια του Ιράν δήλωσε ότι το ιρανικό έθνος κατάφερε να επιβάλει τη βούλησή του στους δειλούς εχθρούς, καθώς η Τεχεράνη επιβεβαίωσε την οριστικοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς τη Δευτέρα, το Κεντρικό Αρχηγείο Χατάμ αλ-Ανμπίγια εξήρε τον ανθεκτικό λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για την ένδοξη νίκη του.
Επαίνεσε επίσης όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το μέτωπο της αντίστασης, για την «ακλόνητη αποφασιστικότητά» τους καθ’ όλη τη διάρκεια των περισσότερων από 100 ημερών πολέμου.
«Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού και υπό την ηγεσία του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, ο ιρανικός λαός και οι μαχητές του απέδειξαν ότι οι άθλιοι Αμερικανοί και σιωνιστές εχθροί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αποδεχθούν την ήττα και την παράδοση», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το ανώτατο στρατιωτικό κέντρο διοίκησης τόνισε ακόμη ότι η «θεϊκή και ατσάλινη βούληση» του ιρανικού έθνους αποτελεί πλέον ένα «αδιάρρηκτο φράγμα» απέναντι σε κάθε μορφή επιθετικότητας, αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος της αντίστασης παραμένει ο μόνος δρόμος προς τη νίκη.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών είχε οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί επισήμως την Παρασκευή στην Ελβετία.

Ενότητα των Μετώπων του “Άξονα της Αντίστασης”
Αλέξης Λεκάκης Κερκυραίος
O γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΑΣΕΑ), ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Μπαγέρ Ζολγάντρ, διατράνωσε ότι:
“Η απάντηση των πολεμιστών του Ισλάμ επίκειται. Η ενότητα των μετώπων έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα ασφαλείας για την άμυνα της περιοχής. Ο Λίβανος είναι η ψυχή μας, και οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν θα γίνει ανεκτή.”
Σημειώνεται ότι το ΑΣΕΑ είναι το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας στις πιο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, το αμυντικό δόγμα και την εξωτερική πολιτική. Ο, δε, γραμματέας του είναι από τους ισχυρότερες αξιωματούχους του Ιράν. Με άλλα λόγια, το κέντρο αποφάσεων δεν είναι κάποιο αόρατο ιερατείο. Το ξεκαθαρίζω, επειδή ακούγονται πολλές αβελτηρίες.
Τη στρατηγική της “Ενότητας των Μετώπων” την είχε οραματισθεί ο εκλιπών υποστράτηγος Γασέμ Σολεϊμανί. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να τη δει να μετουσιώνεται. Το Ιράν φαίνεται ότι προχωράει τελευταίως στην υλοποίησή της, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα, πιο αποτελεσματική, εξίσωση αποτροπής απέναντι, κυρίως, στο Ισραήλ και, δευτερευόντως, στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για κάτι τροπόν τινά αντίστοιχο του άρθρου 5 του NATO μεταξύ των μελών του Άξονα της Αντίστασης. Το Ιράν έχει συμπεράνει πλέον, μετά τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων περίπου δυόμισι ετών στην περιοχή, ότι το να αφήνει το Ισραήλ να σαλαμοποιεί κατά βούληση τον Άξονα της Αντίστασης, απονευρώνοντας ανενόχλητο έναν μετά τον άλλον σύμμαχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπονομεύει επικίνδυνα την άμυνα της χώρας, καθότι ανοίγει εν τέλει τον δρόμο για επιθέσεις εναντίον της ιρανικής επικράτειας. Εν ολίγοις, το Ιράν θέλει να αναγκάσει το Ισραήλ, μέσω της επιβολής κόστους, να επανεκτιμήσει τους υπολογισμούς του, ότι δηλαδή δεν μπορεί εφεξής να απομονώνει το θέατρο των επιχειρήσεων κατά των στενών συμμάχων του και κατ’ επέκταση να δρα συνεχώς ατιμωρητί.

Η εύθραυστη συμφωνία με το Ιράν προσφέρει ανακούφιση στο πετρέλαιο, αλλά οι κίνδυνοι στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν
Ron Bousso
15 Ιουνίου 2026, 1:49 π.μ.
ΛΟΝΔΙΝΟ, 14 Ιουνίου (Reuters) — Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, η οποία τερματίζει μήνες συγκρούσεων και ανοίγει ξανά τα Στενά του Ορμούζ, θα προκαλέσει συλλογικό αναστεναγμό ανακούφισης τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς ενέργειας. Όμως η εύθραυστη ηρεμία ενδέχεται να μην αποτρέψει μελλοντικές αναζωπυρώσεις, δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα —ή πόσο πλήρως— μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα η κίνηση των δεξαμενόπλοιων μέσω της ζωτικής αυτής θαλάσσιας οδού.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τους αποκλεισμούς τους στα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων περνούσε περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και LNG πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 28 Φεβρουαρίου. Τα Στενά αναμένεται να ανοίξουν ξανά μόλις οι δύο πλευρές υπογράψουν επισήμως τη συμφωνία την Παρασκευή.
Αυτό είναι προφανώς καλό νέο για τις αγορές ενέργειας που πιέζονται από περιορισμένη προσφορά. Ωστόσο, η συμφωνία αφήνει άλυτες τις βασικές διαφωνίες που πυροδότησαν την αμερικανική και ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Αυτή η ασάφεια αφήνει σημαντικό περιθώριο για σύγχυση, διαφωνίες και νέα αντιπαράθεση.
Πράγματι, οι εντάσεις έχουν ήδη επανεμφανιστεί. Η επιμονή του Ιράν να συνδέσει οποιαδήποτε συμφωνία με την εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο απείλησε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες, καθώς η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή έχει ανταλλάξει επανειλημμένα πυρά με το Ισραήλ, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ακόμη και το ίδιο το καθεστώς των Στενών του Ορμούζ παραμένει κάθε άλλο παρά σαφές. Παρότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν έχουν δεσμευθεί να άρουν τους αποκλεισμούς τους, η συμφωνία αφήνει στην Τεχεράνη έναν ισχυρό μοχλό πίεσης. Η προθυμία και η ικανότητα του Ιράν να στραγγαλίσει τα Στενά για μήνες έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών, αυξάνοντας την προοπτική να το κάνει ξανά —ή απλώς να απειλήσει ότι θα το κάνει— κάθε φορά που θα επιδιώκει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων του στον Κόλπο ή των αντιπάλων του.
Αυτή η αλλαγή από μόνη της μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η παρατεταμένη διακοπή στη λειτουργία του πιο κρίσιμου ενεργειακού περάσματος του κόσμου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει ναυτιλιακές εταιρείες, αγοραστές και παραγωγούς πιο επιφυλακτικούς για πολύ καιρό μετά την επανέναρξη των ροών.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές προσαρμογές. Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει απότομα τις αποστολές από το λιμάνι της Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Μάρτιο, τριπλασιάζοντας τις φορτώσεις σε περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου στο 60% των προπολεμικών εξαγωγών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης αυξήσει τις εξαγωγές από τη Φουτζέιρα, εκτός των Στενών.
Τόσο το Ριάντ όσο και το Άμπου Ντάμπι είναι απίθανο να αντιστρέψουν πλήρως αυτές τις αλλαγές, ακόμη και μετά το άνοιγμα του Ορμούζ.
Η συμπεριφορά της ναυτιλίας μπορεί επίσης να αλλάξει. Οι ιδιοκτήτες και οι ναυλωτές δεξαμενόπλοιων είναι πιθανό να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο παραμονής τους εντός του Κόλπου, φοβούμενοι ότι μπορεί να εγκλωβιστούν αν οι εντάσεις αναζωπυρωθούν. Το υψηλό κόστος ασφάλισης και οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα ενισχύσουν αυτή την επιφυλακτικότητα.
Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η διέλευση μέσω του Ορμούζ μπορεί να μην επιστρέψει σύντομα στο προπολεμικό της υψηλό, που πλησίαζε τα 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Μια σταθερή ροή περίπου 16 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φαίνεται πιο πιθανή τους επόμενους μήνες και, ενδεχομένως, τα επόμενα χρόνια.
Αυτός ο υπολειπόμενος κίνδυνος αναμένεται να στηρίξει τις τιμές. Το αργό Brent έχει υποχωρήσει κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι από το υψηλό των 118 δολαρίων τον Μάρτιο, αλλά ένα υψηλότερο γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου και οι πιο σύνθετες εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιθανό να αποτρέψουν μια πλήρη επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα της ζώνης των 60 δολαρίων.

Ένα κύμα ανακούφισης
Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ θα προκαλέσει μια πολυφασική προσαρμογή στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
Το πρώτο κύμα θα προέλθει από τον ίδιο τον Κόλπο. Τα δεξαμενόπλοια που είχαν εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού θα αρχίσουν σχεδόν αμέσως να εξέρχονται, προκειμένου να τροφοδοτήσουν αγορές που στερούνται ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ασία. Περίπου 60 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων βρίσκονται σήμερα σε πλωτή αποθήκευση εντός του Κόλπου, αδυνατώντας να εξέλθουν μέσω του Ορμούζ, σύμφωνα με την Kpler.
Θα ακολουθήσει εισροή πλοίων που θα κατευθύνονται προς τον Κόλπο, ώστε να μειώσουν τα διογκωμένα χερσαία αποθέματα της Μέσης Ανατολής και να αποκαταστήσουν τα εξαγωγικά προγράμματα.
Ωστόσο, η εφοδιαστική αλυσίδα θα χρειαστεί χρόνο για να ομαλοποιηθεί. Οι αποστάσεις πλεύσης, η συμφόρηση στα λιμάνια και τα προβλήματα στον προγραμματισμό σημαίνουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να χρειαστούν 60 έως 90 ημέρες για να εξισορροπήσουν πλήρως. Για παράδειγμα, απαιτούνται τρεις εβδομάδες για το ταξίδι από τη Μέση Ανατολή προς την Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι η επανέναρξη των αποστολών δεν θα μεταφραστεί σε άμεση ανακούφιση για τις πιο ευάλωτες αγορές.
Παρόλα αυτά, η πιθανή επίδραση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα είναι σημαντική, έστω και αν δεν είναι άμεση. Οι περιφερειακοί παραγωγοί θα μπορέσουν να επαναφέρουν περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής πετρελαίου που είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, μαζί με ανενεργή δυναμικότητα διύλισης και εξαγωγής LNG.
Ορισμένες ποσότητες θα μπορούσαν να επιστρέψουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Η επανεκκίνηση πεδίων παραγωγής, διυλιστηρίων και εξαγωγικών τερματικών μετά από παρατεταμένες διακοπές είναι σύνθετη διαδικασία, ενώ οι ζημιές στις υποδομές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να αποκατασταθούν.

Μια ανθεκτική αλλά πιεσμένη αγορά
Το άνοιγμα των Στενών έρχεται επίσης σε μια δύσκολη στιγμή για την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως σηματοδοτεί την κορύφωση της παγκόσμιας κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης και της χρήσης κλιματισμού.
Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή αρχικά δεν θα κάνει πολλά περισσότερα από το να επιβραδύνει τη γρήγορη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν με μέσο ρυθμό 5,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγορά αποδείχθηκε απροσδόκητα ανθεκτική καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης. Ένας συνδυασμός αποδεσμεύσεων εμπορικών και στρατηγικών αποθεμάτων, εκτίναξης των αμερικανικών εξαγωγών, ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης και μερικής χαλάρωσης των κυρώσεων στο ρωσικό και ιρανικό αργό βοήθησε να απορροφηθεί το σοκ και να αποφευχθεί μια πλήρης κατάρρευση της προσφοράς.
Τα μέτρα αυτά δεν εξάλειψαν την οικονομική ζημιά, αλλά την κράτησαν σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμη — ουσιαστικά αγοράζοντας χρόνο για την παγκόσμια οικονομία.
Όμως, με τα αποθέματα να βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, αυτός ο χρόνος εξαντλούνταν γρήγορα. Γι’ αυτό η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν έρχεται την κατάλληλη στιγμή, χωρίς καθυστέρηση.
Ωστόσο, καλύπτοντας επιφανειακά τις βαθύτερες διαφωνίες που βρίσκονται στον πυρήνα της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν, η συμφωνία κάνει ελάχιστα για να μειώσει τον κίνδυνο νέας αντιπαράθεσης.
Για τις αγορές πετρελαίου, το μήνυμα είναι σαφές: ο άμεσος κίνδυνος από το σοκ στην προσφορά μπορεί να έχει περάσει, αλλά οι δομικές ευπάθειες που αποκάλυψε ο πόλεμος ήρθαν για να μείνουν.
Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι του Ron Bousso, αρθρογράφου του Reuters.
Ron Bousso
Επιμέλεια: Marguerita Choy.
Πηγή: anixneuseis.gr
.png)
