7day crisis monitor

48h World Events: #0

Scanning open sources...

24h Aegean Report

STATUS: STABLE
Update:
Loading...

7day Greece-Turkey: #0

SEARCHING: Crisis Events!

Politico: Καταρρέει η "Δυτική Συμμαχία"... "Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πεθάνει τελείως", λένε!

Το κλίμα ανησυχίας που καλλιεργείται στο ΝΑΤΟ, εν μέσω των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ και των οργισμένων δηλώσεών του επειδή τα κράτη-μέλη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ιράν, αποτυπώνεται σε ανάλυση του Politico, η οποία στέκεται επίσης και σε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σημερινής κατάστασης: Στην ενότητα που αποτυπώνεται στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη στάση απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, κατ'ιδίαν, στο πλαίσιο δείπνων και στο περιθώριο συναντήσεων στις Βρυξέλλες και αλλού, συζητούν για το πώς να χειριστούν τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και τι θα έκαναν αν πραγματοποιήσει τις προειδοποιήσεις του.

Πλέον, συμμερίζονται τη ζοφερή άποψη ότι οι επιθέσεις του Τραμπ ( πχ στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία) επιβεβαιώνουν μια θεμελιώδη ρήξη στη διατλαντική συμμαχία. Και ενώ δεν είναι ακόμη σίγουροι για το ποια θα πρέπει να είναι η τελική απάντηση, ορισμένες χώρες ήδη επιδιώκουν να επεκτείνουν την άμυνά τους, απέναντι στον κίνδυνο ενός διαλυμένου ΝΑΤΟ.

"Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει - δεν μπορούν καν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις", δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, όπως και άλλοι που μίλησαν ανώνυνα στο Politico. "Είναι αρκετά σαφές ότι το ΝΑΤΟ ήδη καταρρέει", τόνισε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να πεθάνει τελείως".

Πρόκειται για τις μαρτυρίες 24 υπουργών, αξιωματούχων και διπλωματών στο μέσο, καθώς ο Τραμπ βυθίζει το ΝΑΤΟ ίσως στη βαθύτερη κρίση της 77χρονης ιστορίας του.

Το μεγαλύτερο παράπονο των ΗΠΑ είναι η άρνηση ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις ή τον εναέριο χώρο για να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Για τους Ευρωπαίους, το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς να προστατευτούν από τα χειρότερα.
Το δείπνο στο Ελσίνκι και η ενωμένη Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα, 10 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν για ένα ιδιωτικό δείπνο χωρίς τους αξιωματούχους και τους βοηθούς τους στο Ελσίνκι.

Οι ηγέτες χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, πραγματοποίησαν μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την άσχημη κατάσταση της διατλαντικής συμμαχίας. Η ροή ύβρεων του Τραμπ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χειροτερεύει, συμφώνησαν όλοι. Ωστόσο, συμνφώνησαν επίσης στο ότι δεν μπορούσαν να συναινέσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις μάχες κατά του Ιράν.

"Όλοι θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν είμαστε στην ίδια σελίδα με τις ΗΠΑ", δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ο Τραμπ θέλει να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, αλλά οι ηγέτες παραμένουν αντιδραστικοί επειδή "οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και ο Κόλπος δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ". Στην Ευρώπη, αντίθετα, η κρίση έχει ενωτικό αποτέλεσμα: "Αυτές οι 10 χώρες ήταν πάντα πολύ κοντά η μία στην άλλη, αλλά θα έλεγα ότι είναι ακόμη πιο κοντά τώρα", προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Η ετυμηγορία αυτών των κυβερνήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η Δανία, η Εσθονία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία, δεν περιορίζεται στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό που θεωρείται αξιοσημείωτο στη διεθνή αντίδραση στον πόλεμο στο Ιράν είναι το πόσο ενωμένοι φάνηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην άρνησή τους να στείλουν στρατιωτικά μέσα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Ο Τραμπ "κατέστρεψε" τη διατλαντική σχέση και "ένωσε" την Ευρώπη απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, σημείωσε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν το δικό τους λάθος στην επίθεση στο Ιράν.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να μην συμβουλευτούν τους Ευρωπαίους συμμάχους πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία τους κατά του Ιράν. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αρνούνται τώρα τη χρήση των αεροπορικών τους βάσεων - ή του εναέριου χώρου στην περίπτωση της Γαλλίας", δήλωσε ο Fabrice Pothier, Διευθύνων Σύμβουλος της Rasmussen Global και πρώην διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής στο ΝΑΤΟ.

"Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μονομερούς δράσης του και του ότι θεωρεί την Ευρώπη δεδομένη", σημείωσε ο ίδιος. "Το κλειδί τώρα για τους Ευρωπαίους συμμάχους είναι να παραμείνουν ενωμένοι στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οργής του Τραμπ", συμπλήρωσε.

Αμηχανία και ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Μεταξύ των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ υπάρχει ανησυχία για τη ρήξη στη συμμαχία, μαζί με κάποια αμηχανία επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ζητήσει επίσημα βοήθεια από το ΝΑΤΟ στον Κόλπο. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλει η Ουάσινγκτον, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε έχει "ενοχλήσει" ορισμένους συμμάχους εμμένοντας αποφασιστικά στην πολιτική του να αρνείται να επικρίνει την Αμερική και να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη.

"Οποιαδήποτε αναταραχή εντός της συμμαχίας με τις ΗΠΑ στο επίκεντρο αποτελεί αιτία αμηχανίας και ανησυχίας", είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε κάνει "μια στρατηγική επιλογή" να διατηρήσει "χαμηλούς τόνους για να αποφύγει την κλιμάκωση" της διαμάχης μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον, δήλωσε ο διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Κατ' ιδίαν, αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η αδιάκοπη κριτική από τις ΗΠΑ αναπόφευκτα αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ επειδή στην καρδιά του, η συμμαχία είναι μια ιδέα. Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη θα είναι έτοιμα να υπερασπιστούν οποιοδήποτε μέλος που δέχεται επίθεση.

Τη στιγμή που αμφισβητείται αυτή η υπόσχεση, το ΝΑΤΟ χάνει την ισχύ του ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την ιδέα τόσο συχνά που έχει μετατρέψει την αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ σε επίσημη πολιτική.

Ωστόσο, για τους Ευρωπαίους δεν υπάρχει ακόμη μία απάντηση για το πώς να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ ή με τι να αντικατασταθεί σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

Όλο και περισσότερο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν εναλλακτικές δομές για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του ΝΑΤΟ.

Πηγή: capital.gr
×
×
Kρίσιμα γεγονότα 7 ημερών