Ανοικτές για τον Πρόεδρο Ερντογάν, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά όχι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα βασικό (και όχι στρατηγικό) εταίρο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε θέματα ενεργείας
Οταν προειδοποιούσαμε ότι η άφρων πολιτική του Πρωθυπουργού απέναντι στην νέα αμερικανική ηγεσία θα είχε επιπτώσεις για την χώρα, σηκώθηκαν οι ανεπίσημοι κυβερνητικοί μηχανισμοί να μας διαψεύσουν, μέχρι και να μας λοιδορήσουν. Δυστυχώς όμως, για μιάν ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε. Και λέμε «δυστυχώς», διότι αυτή η διεθνής απομόνωσις οδηγεί την χώρα σε άκρως δυσμενή θέση. Επιβεβαιώθηκε ήδη, και κατά την εβδομάδα που αρχίζει θα το ζήσουμε κατά τρόπον οδυνηρό, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεί και πάλι τις πόρτες κλειστές.
Μας έλεγαν, τον περασμένο Μάρτιο, που επισημαίναμε ότι ο Έλλην Πρωθυπουργός είναι ανεπιθύμητος στον Λευκό Οίκο, ότι ήταν ζήτημα ολίγου χρόνου, ότι αμέσως μετά το Πάσχα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα τον δεχόταν. Όχι μόνον αυτό δεν συνέβη, αλλά είδαμε την απομόνωση του Έλληνος Πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και, τώρα που μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα συναντηθεί μόνον με τον Ερντογάν. Ποιο το νόημα αυτής της συναντήσεως; Δεν είναι της παρούσης. Το πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ότι ο Ερντογάν γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό στον Λευκό Οίκο, ενώ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι θύρες παραμένουν, για την ώρα, ερμητικά κλειστές.
Και για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε λέγοντας πως η αμερικανική ηγεσία εκδηλώνει ενθουσιασμό εν όψει της συναντήσεως με τον Ερντογάν, παραθέτουμε την ανάρτηση του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ στην πλατφόρμα True Social: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 25 Σεπτεμβρίου». «Συνεργαζόμαστε με τον Πρόεδρο σε πολυάριθμες εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιάς μεγάλης κλίμακας αγοράς αεροσκαφών Boeing, μιάς σημαντικής συμφωνίας για τα F-16 και της συνεχίσεως των διαπραγματεύσεων για τα F-35, οι οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν θετικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ είχαμε πάντα μια πολύ καλή σχέση. Ανυπομονώ να τον δω στις 25 του μηνός»
Βεβαίως, ο Τράμπ δεν διενοήθη να κλείσει την πόρτα σε άλλους εκπροσώπους του ελληνισμού. Η ομογένεια στέκεται δίπλα του και ο Αμερικανός Πρόεδρος το ανταποδίδει. Πέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε προσφάτως δεκτός στο Οβάλ Γραφείο.
Όσον αφορά στην επίσκεψη Ερντογάν, υπάρχει βεβαίως παρασκήνιο, το οποίο αποκαλύφθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση. Η συνάντησις συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια μυστικής επισκέψεως του υιού του Ντόναλντ Τράμπ και συναντήσεως με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία μάλιστα έγινε η πρώτη συνεννόησις για την πώληση αεροσκαφών Boeing. Κατά τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Οζγκιούρ Οζέλ, ο Ερντογάν υπεσχέθη στον νεώτερο Τράμπ ότι «αν κανονίσει ραντεβού με τον Πρόεδρο, θα παραγγείλει 300 αεροσκάφη Boeing από τις ΗΠΑ και θα το ανακοινώσει σε ζωντανή μετάδοση με τον Τράμπ, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου».
Και εμείς αγοράζουμε, οπλικά κυρίως συστήματα, από τις ΗΠΑ, αλλά δεν κατόρθωσε κανείς να αξιοποιήσει τις αγορές αυτές ώστε να υπάρξουν οφέλη για την χώρα. Δυστυχώς, ευρισκόμεθα σε αποδρομή. Ακόμη και σε δηλωσεις του ο αμερικανός υπουργός εσωτερικών Ντάγκ Μπέργκαμ κατέληξε στην αναγνώριση της χώρας μας ως βασικού και όχι στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ για τα ενεργειακά ζητήματα της Μεσογείου. Ούτε λέξη για τα συμμαχικά ζητήματα ή τα θέματα διεθνούς πολιτικής στα οποία κάποτε είχαμε σημαντικό ρόλο, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι αποτελούσαμε νησίδα σταθερότητος στην τεταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Πλέον έχουμε απομονωθεί σε τέτοιο βαθμό, που ούτε αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.
Πηγή: estianews.gr φωτο protagon.gr

.png)
