Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr (12/05/25) ο πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Τραμπ», Χρήστος Μαραφάτσος, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης των Ρεπουμπλικανών Ελληνοαμερικανών βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη, προέβη σε αποκαλύψεις ως προς την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το επιτελείο του Τραμπ αλλά και την στάση της νέας Πρέσβεως, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, της οποίας η άφιξη μετατέθηκε προς το τέλος του καλοκαιριού 2025.
Από την συνέντευξη του Χ. Μαραφάτσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του στην νέα Πρέσβη, σύμφωνα με τον οποίο: «Ναι - η Κίμπερλι είναι βαθιά θρησκευόμενη και πνευματικά συγκροτημένη. Μετά τον διορισμό της, μερικά από τα πρώτα της τηλεφωνήματα ήταν στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας Ιερώνυμο. Δεν είναι μόνο ευσεβής, αλλά και βαθιά μορφωμένη όσον αφορά το ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην ελληνική κοινωνία. Κατανοεί τις απειλές που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει το θάρρος και το βήμα να το υπερασπιστεί. Δίπλα στον Πρόεδρο Τραμπ - ο οποίος πάντα υποστήριζε τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως - η Κίμπερλι θα είναι μια παγκόσμια υπέρμαχος των Ορθοδόξων Χριστιανών.»
![]() |
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και ο Χρήστος Μαραφάτσος στο πάρτι γενεθλίων της 09/04/25 |
Ας σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ήδη δηλώσει στην αμερικανική φιλοτραμπική ιστοσελίδα Breitbart τον Απρίλιο του 2025 ότι:
«Ανυπομονούμε για την άφιξή της και θα την ενημερώσω για πολλά βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αργά αλλά σταθερά». Έχοντας ζήσει σχεδόν εννέα δεκαετίες και έχοντας περάσει χρόνο στην Ευρώπη, έχω αναπτύξει μια παγκόσμια οπτική, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι Έλληνες είναι άνθρωποι φιλότιμοι, έντιμοι, εργατικοί, άνθρωποι που σέβονται. Αλλά φέρουν επίσης έναν ορισμένο φόβο, επειδή έχουν υπομείνει τόσες πολλές δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό και χάρηκα που άκουσα για τον διορισμό της. Ήδη μίλησα μαζί της μέσω τηλεφώνου και είμαστε έτοιμοι να την υποδεχτούμε στην Ελλάδα. Νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει μια αποτελεσματική πρέσβειρα που θα φέρει τα δύο μεγάλα έθνη μας ακόμη πιο κοντά» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ένα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν εδώ βέβαια είναι, γιατί προηγήθηκε η επικοινωνία με την διοικούσα εκκλησία πριν την πολιτική ηγεσία; Ένα άλλο είναι, σε ποιά «βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος; Σε ποιούς τομείς που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να συνεισφέρει η Πρέσβης; Αν υποθέσουμε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος ως πρώτος κατά ιεραρχική τάξη... Επίσης, με ποιά λογική η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προωθείται ως «υπέρμαχος των Ορθοδόξων Χριστιανών» και πού αποσκοπεί αυτό; Έχει κάποια σχέση με το παρασκήνιο της «Σύγκρουσης Πολιτισμών» που αναλύθηκε παλαιότερα (11/03/25) από το παρόν βήμα; Ή μήπως με την προωθούμενη «ένωση των εκκλησιών» (περισσότερα ΕΔΩ);
Πέραν των συγκεκριμένων εύλογων ερωτημάτων, ο Χρήστος Μαραφάτσος αποκάλυψε στη συνέντευξή του και τους τομείς στους οποίους θα δοθεί βαρύτητα από το επιτελείο Τραμπ στην ελληνοαμερικανική συνεργασία:
«-Το πρώτο η Γεωργία: «Ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών υψηλής ποιότητας προς τις ΗΠΑ και άνοιγμα διαύλων για την αμερικανική καινοτομία στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα»
-Το δεύτερο η Ενέργεια: «Επέκταση της συνεργασίας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια»
-Το τρίτο η Τεχνολογία: «Ενθάρρυνση κοινών επιχειρήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του κυβερνοχώρου και των ψηφιακών υποδομών»
-Το τέταρτο η Άμυνα και η φαρμακευτική παραγωγή: «Παραγωγή εξαρτημάτων και συστημάτων στην Ελλάδα για τις αλυσίδες εφοδιασμού του ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις»
-Το πέμπτο Ναυτιλία και ναυσιπλοΐα: «Αξιοποίηση της ναυτιλιακής δύναμης της Ελλάδας με αμερικανικές επενδύσεις και τεχνολογία εφοδιαστικής αλυσίδας»».
[Περισσότερα και ΕΔΩ!]