Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γ. Χαραλαμπίδης: Αθήνα και Λευκωσία έχουν εκχωρήσει…

Για τη γεωπολιτική στρατηγική της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα λάθη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου μίλησε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται στην αδιαφορία της Δύσης, και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Επικεντρώνεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η απουσία ενεργειών έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Η συζήτηση περιλαμβάνει αναφορές στους παράλληλους διαλόγους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό οι οποίοι θεωρούνται ότι ευνοούν την Τουρκία και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν τις θέσεις τους στην Ευρώπη, και αυτό έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή στην περιοχή.

Επιπλέον αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η μη σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Αυτές οι κινήσεις θεωρούνται ότι υπονομεύουν τις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση περιλαμβάνει επίσης κριτική για την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει αφεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω πολιτικών επιλογών που ευνοούν την Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει την έλλειψη στρατιωτικής υποστήριξης από την Ελλάδα προς την Κύπρο, όπως τα συστήματα Patriot και τα αεροπλάνα Mirage. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη για καλύτερη αμυντική συνεργασία και εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων της Κύπρου, καθώς και η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία. Συνοψίζοντας, η συζήτηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία της Κύπρου και της Ελλάδας να ελέγξουν τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και στην αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή. Η ευθύνη αποδίδεται στις πολιτικές επιλογές των δύο χωρών, οι οποίες θεωρούνται ότι υπονομεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×