Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνοτουρκική ενεργειακή συνέργεια και αναμεταδίδουν τις δηλώσεις του CEO της Enterprise Greece!

Συνέντευξη του CEO της Enterprise Greece Μ. Γιαννόπουλου για ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

Με πηγή το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αρκετοί τουρκικοί ενημερωτικοί δικτυακοί τόποι προβάλλουν σήμερα συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece, με θέμα τις δυνατότητες ελληνο-τουρκικής ενεργειακής συνεργασίας, επικεντρώνοντας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης και τη θετική ατζέντα που εξελίσσεται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για να δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της ‘θετικής ατζέντας’, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνάντηση που πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τον Μάιο ήταν η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών τους τελευταίους δέκα μήνες και δήλωσε: «Επαναβεβαιώθηκε η ‘θετική ατζέντα’ μεταξύ των γειτονικών χωρών μας και η δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών σχέσεων τα επόμενα 5 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας παράγοντας-κλειδί για τη συνεργασία και την ανάπτυξη των κοινών έργων και στις δύο χώρες».

«Η αφθονία των δυνατοτήτων και της προοπτικής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και τα εν εξελίξει έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας στη χώρα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει έναν παράγοντα – κλειδί στη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ και να προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο τον ενεργειακό τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο CEO της Enterprise Greece.

Ο Μαρίνος Γιαννόπουλος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, σε αγωγούς και διασυνδέσεις και κυρίως σε νέες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Εφιστώντας την προσοχή και στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφορούν την ηλιακή ενέργεια, τους ηλιοθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τη βιομάζα, τιςυδροηλεκτρικές και γεωθερμικές μικρο-τεχνολογίες, καθώς και στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο και η δέσμευση του άνθρακα, ο Γιαννόπουλος κατέγραψε ως πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες την αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, τη σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου και τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας για τα νησιά, τη βελτίωση και την ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και τα έργα υποδομών e-mobility.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη στήριξη του ενεργειακού τομέα και τη διευκόλυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, ενώ ανέφερε ότι έχουν θεσπιστεί και ορισμένα κριτήρια για τη στήριξη των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και τις μεταρρυθμίσεις που προσφέρει η Ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες, όπως η διαγωνιστική διαδικασία, τα τιμολόγια, οι φοροαπαλλαγές και οι αδειοδοτήσεις, καθώς και τα προγράμματα στήριξης της εργασίας, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσαν από την πλευρά τους να αναπτύξουν εξαγωγές εξοπλισμού και υπηρεσιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από κοινού με Έλληνες ομολόγους τους.

«Η Enterprise Greece υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας που ενθαρρύνουν τη ‘θετική ατζέντα’ σε διμερές επίπεδο. Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε ο κ.Γιαννόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ενέργειας» υπογράμμισε ο κ.Γιαννόπουλος και αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό ενεργειακό φόρουμ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Κωνσταντινούπολη είπε : «Στο φόρουμ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα».

Ενδεικτικοί τίτλοι τουρκικών μέσων ενημέρωσης που αναδημοσίευσαν τη συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου:

Daily Sabah: «Ώρα για ελληνοτουρκική ενεργειακή συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Yirmidort: «Ο Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, αξιολόγησε την ενεργειακή συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»

Analiz Gazetesi: «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν τα επόμενα βήματα»

Diriliş Postası: «Ενεργειακή συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»

Yeni Birlik: «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν τα επόμενα βήματα»

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης ertnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×