Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Νέα Πασοκοκρατία: Το βαθύ ΠΑΣΟΚ σταθερή επιλογή Μητσοτάκη για την κυβέρνησή του

Τα μέλη της νέας Κυβερνήσεως. Σημειώνεται πως όλοι έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

Άθικτο και ενισχυμένο το βαθύ ΠΑΣΟΚ στο Υπουργικό Συμβούλιο Μητσοτάκη με τις προαγωγές Λιβάνιου και Θεοδωρικάκου – «Χρέωσαν» την ήττα …στην Δόμνα, στον Σκρέκα, στον Αυγενάκη και στον Καιρίδη – Επιβράβευσις σε βουλευτές για τα Τέμπη και τον γάμο, εκδίκησις σε υφυπουργούς που κατεψήφισαν, αλλά και εξισορρόπησις – «Μπόνους» σε Μακεδονία-Θεσσαλία, αδιαφορία για την Θράκη

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ περίμεναν πραγματικά δομικό ανασχηματισμό της Κυβερνήσεως, επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου και αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε στην πτώση των ευρωεκλογών, μάλλον απεγοητεύθησαν. Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν ότι μάλλον δεν αντελήφθη, ή ίσως δεν θέλει να αποδεχθεί το γεγονός ότι οι πολίτες απέρριψαν τις επιλογές. Προχώρησε έτσι σε μια κίνηση την οποία ονόμασε «ανασχηματισμό» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια «προσποίησις». Προσπάθησε να δείξει ότι κάνει κάτι, χωρίς στην πραγματικότητα να κάνει τίποτε. Ο πυρήνας του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει απαράλλακτος, που σημαίνει ότι απαράλλακτος παραμένει και ο βασικός κατευθυντήριος άξων της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτής της πολιτικής, η οποία απεδοκιμάσθη την περασμένη Κυριακή.

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ παραμένει στην Κυβέρνηση ενισχυόμενο κιόλας με την προαγωγή του κ. Θεόδωρου Λιβάνιου από αναπληρωτή σε υπουργό Εσωτερικών και την επιστροφή στην Kυβέρνηση ως υπουργού Αναπτύξεως του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. Το γεγονός εξ άλλου ότι απεμακρύνθησαν τέσσερεις υπουργοί, δεν αλλάζει επίσης τα πράγματα.

Προφανώς στον κ. Κώστα Σκρέκα που απεμακρύνθη από το Υπουργείο Αναπτύξεως «χρεώνεται» μερίδιο της ήττας, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την ακρίβεια την οποία από την πρώτη στιγμή υπέδειξε ο Πρωθυπουργός ως βασική αιτία της εκλογικής αποτυχίας. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης εξ άλλου με τις αψυχολόγητες δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί κατά καιρούς θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την αποτυχία, ενώ ο κ. Δημήτρης Καιρίδης δεν τυγχάνει της αποδοχής του πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και για τις θέσεις τις οποίες γενικώτερα εκφράζει για τα εθνικά θέματα και για την μεταναστευτική πολιτική την οποία εφήρμοσε στο αρμόδιο υπουργείο. Τέλος, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, που είναι μία από τις προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, δεν επέδειξε ιδιαίτερες επιδόσεις στο Υπουργείο Εργασίας. Ασφαλώς όμως είναι άκρως προσχηματική η στοχοποίησις τεσσάρων μόνον υπουργών για τις αστοχίες μιάς κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι επεβραβεύθησαν όσοι ενεπλάκησαν με την υπόθεση των Τεμπών. Ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος διετήρησε την θέση του ως υφυπουργός Κλιματικής Κρίσεως και Πολιτικής Προστασίας. Δύο βουλευτές που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ανέλαβαν θέσεις υφυπουργών. Η κ. Κατερίνα Παπακώστα ανέλαβε υφυπουργός Οικογενείας και ο κ. Χρήστος Κέλλας υφυπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως. Και οι τρεις αυτοί υφυπουργοί εκλέγονται σε νομούς της Θεσσαλίας, η οποία πλέον έχει ενισχυμένη παρουσία στην Κυβέρνηση, όπως άλλως τε και η Μακεδονία, όπου παρετηρήθη σημαντική πτώσις της Κυβερνήσεως προς όφελος κυρίως της Ελληνικής Λύσης του κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Μία άλλη παράμετρος την οποία αναδεικνύει ο ανασχηματισμός είναι το γεγονός ότι έγινε μία προσπάθεια εξισορροπήσεως μεταξύ βουλευτών, που είτε επειθάρχησαν προς την πρωθυπουργική «παράκληση» να ψηφίσουν τον γάμο των ομοφυλοφίλων είτε την ηγνόησαν. Όμως απεμακρύνθησαν δύο μέλη της Κυβερνήσεως που δεν εψήφισαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Είναι ο κ. Σταύρος Κελέτσης, που ήταν υφυπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως, και η κ. Μαρία Κεφάλα, που ήταν υφυπουργός Οικογενείας. Αντιθέτως θέσεις υφυπουργών κατέλαβαν οι πειθαρχήσαντες Βασίλης Οικονόμου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Ιάσων Φωτήλας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όμως προς τήρησιν ισορροπιών στο κυβερνητικό σχήμα περιελήφθησαν οι μην ψηφίσαντες Κώστας Γκιουλέκας που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, και Στέφανος Γκίκας, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Με την απομάκρυνση του βουλευτού Έβρου κ. Κελέτση φεύγει από το Υπουργικό Συμβούλιο το μοναδικό μέλος του που εκλέγεται σε νομό της Θράκης. Δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτήν την περιφέρεια και των συντονισμένων κινήσεων της Αγκύρας, του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των εγκαθέτων του στην μουσουλμανική μειονότητα, η «παράλειψις» αυτή συνιστά μίαν απαράδεκτη αδιαφορία. Η Θράκη έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Και όμως επιδεικνύεται αδιαφορία. Ελπίζουμε να μην έλθει η ημέρα που το έθνος θα πληρώσει πολύ ακριβά κινήσεις σαν αυτήν.

Πηγή: estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Ανασχηματισμός προσποίησης για τα μάτια του κόσμου!"


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×