Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Evika Silina παρομοίασε τη Ρωσία με έναν απρόβλεπτο μεθυσμένο. [Shutterstock/Noel V. Baebler]

Οι αρχές της Λετονίας κάλεσαν τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν την ετήσια «Μεγάλη Ημέρα Καθαρισμού» του Σαββάτου (27 Απριλίου) για να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας, με πολλούς στη χώρα της Βαλτικής να ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο της Ρωσίας.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σύνορα 214 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Σας καλούμε όλους κατά τη διάρκεια του μεγάλου καθαρισμού, αλλά και μετά, να διασφαλίσετε ότι τα υπόγεια και τα κελάρια σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Vilnis Kirsis, δήμαρχος της πρωτεύουσας Ρίγα.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα κάνουν το ίδιο για τα κτίρια που ανήκουν στην πόλη.

Ο Gints Reinsons, επικεφαλής μιας επιτροπής πολιτικής άμυνας της Ρίγας, δήλωσε ότι «τα υπόγεια των δημόσιων κτιρίων, των σχολείων, των γηροκομείων, των νοσοκομείων και των δημαρχείων θα επιθεωρηθούν από τις αρχές που θα τα προετοιμάσουν ώστε να χρησιμεύσουν ως κρυψώνες σε περίπτωση επίθεσης».

Δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV24 ότι στόχος είναι να προετοιμάζονται εκατό αντιβομβαρδιστικά καταφύγια τον μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Evika Silina παρομοίασε τη Ρωσία με έναν απρόβλεπτο μεθυσμένο.

«Ζούμε δίπλα σε έναν γείτονα που, ας πούμε, είναι σαν αλκοολικός ή ναρκομανής, του οποίου τις πράξεις δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Από το 2008, χιλιάδες Λετονοί συγκεντρώνονται κάθε άνοιξη για να συμμετάσχουν σε μια εθνική ημέρα καθαρισμού, μια παράδοση την οποία έχουν πλέον ακολουθήσει και οι γείτονες της Βαλτικής Λιθουανία και Εσθονία.

Εκτός από τη συλλογή σκουπιδιών, οι Λετονοί χρησιμοποιούν επίσης την ημέρα αυτή για να φυτέψουν δέντρα και να φτιάξουν πάρκα και δημόσιους χώρους.

Πηγή: euractiv.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×