Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ο Α. Συρίγος εκ νέου σε ρόλο λαγού: Εύλογο οι Τούρκοι να θέλουν μείωση του ελληνικού FIR και ταύτιση με κουτσουρεμένα χωρικά ύδατα

[δημοσιεύτηκε 13:10-04/10/23, ανανεώθηκε 8:52-05/10/23]
Ο Άγγελος Συρίγος για άλλη μια φορά μας ενημερώνει για τα σχέδια της κυβέρνησης αναλαμβάνοντας ρόλο λαγού... Ο βουλευτής της ΝΔ στην εκπομπή FOCUS ανέφερε: 

«Θεωρώ δεδομένο ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο Ελληνικός Εναέριος Χώρος (EEX) θα ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει μείωση του ΕΕΧ όμως. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις για να μπορούν να πηγαίνουν στα λιμάνια τους χωρίς να περνάνε από τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό είναι κάτι εύλογο κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Ταυτοχρόνως όμως επειδή αποτελεί και μια παραχώρηση από πλευράς μας, αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, θα περίμενα αντιστοίχως ότι και οι Τούρκοι θα αποδεχτούν κάποια πράγματα ρητώς όπως την επαναστρατιωτικοποίηση των Ανατολικών νησιών του Αιγαίου». Τέλος πρόσθεσε «Δεν πιστεύω ότι θα πάμε στην Χάγη. Καλό είναι αν πάμε στη Χάγη να έχουμε τελειώσει με το θέμα των χωρικών υδάτων».

Ο Α. Συρίγος με άλλα λόγια προανείγγηλε:
-Συρρίκνωση του FIR στα όρια της αιγιαλίτιδα ζώνης.
-Κλιμακωτά χωρικά ύδατα.
-Πρόσθεση επανα-στρατιωτικοποίησης των νησιών τα οποία -υποθέτουμε σύμφωνα με τα λεγόμενά του- έχουν ήδη αποστρατιωτικοποιηθεί.

Το iEpikaira στις 11/05/2023 σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τί θα περιέχει η συμφωνία για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που προωθούν ΗΠΑ-Γερμανία;» αποκάλυψε ότι η προωθούμενη Ελληνοτουρκική «συμφωνία» θα περιέχει: 

-«Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών (αλλά και της τουρκικής ακτογραμμής) με χρονικό ορίζοντα πενταετίας».

-«Περιορισμό άσκησης δικαιώματος επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12νμ (όχι ενιαία και σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας)».

-«Συρρίκνωση ελληνικού FIR/SAR για να συμπίπτει με τα νέα δεδομένα της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας».

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Yasar Guler κατά την οποία αποφασίστηκε: 

-«Η ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ των κρατών μας και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στο Βίλνιους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

-«Συμφωνήθηκε κατ' αρχάς η πραγματοποίηση συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο Βίλνιους».

Κάτι για το οποίο το προαναφερθέν δημοσίευμά μας έχει επίσης προειδοποιήσει αναφέροντας συγκεκριμένα:

-«Σε πρώτη φάση, συνέχιση των -αέναων- διερευνητικών επαφών, των ΜΟΕ και των συναντήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×