Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Υπάρχει συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο; Οι δηλώσεις που ανάβουν φωτιές...

Τον Απρίλιο του 2023 μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για την ενεργειακή ασφάλεια, Τζέφρι Πάιατ, δήλωνε:
«Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα «3+1» κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν».

Τον Σεπτέμβριο του 2023 σε άλλη εκδήλωση στην Ιταλία ο Τζ. Πάιατ ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ ευαίσθητα ζητήματα, που αφορούν στα αμερικανικά συμφέροντα σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και «την τριμερή συνεργασία» μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας – συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αιγύπτου και της Τουρκίας...

Το ερώτημα είναι τί μεσολάβησε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε ο Αμερικανός υφΥΠΕΞ να συμπεριλάβει και την Τουρκία -εκτός της Αιγύπτου-, στο κάδρο του σχήματος «3+1»; Συνέβη κάτι στο μεσοδιάστημα; Ή απλώς απέφυγε να αναφερθεί εξ αρχής στην συμμετοχή και της Τουρκίας επειδή η πρώτη δήλωση έγινε στο Φόρουμ των Δελφών;

Διαφωτιστική είναι και η δήλωση του Χ. Φιντάν κατά την επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στην Άγκυρα (05/09/2023), όπου μεταξύ άλλων είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ:
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα. Aξιολογήσαμε διεξοδικά τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διαφορές απόψεων στο ΑΙΓΑΙΟ. Τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν». 

Μήπως το γεγονός ότι ο Χ. Φιντάν τόνισε ότι στο Αιγαίο υπάρχει απόκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας, σημαίνει ότι στην Αν. Μεσόγειο υπάρχει πλέον ταύτιση; (δείτε και ΕΔΩ)

Ο ίδιος ο Ρ.Τ. Ερντογάν (05/09/2023) είπε με νόημα: «Με τις επιτυχίες στην ενεργειακή διπλωματία, αποδείξαμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στις 21/04/2023 είχε δηλώσει
«Εργαζόμαστε εδώ και καιρό για τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο [...] όπου ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...»

Ενώ στην επίσκεψή του στην Αθήνα (21/02/2023) ο ΥΠΕΞ Αντόνι Μπλίνκεν είπε: «Αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό πράγμα που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε» και πρόσθεσε, «πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών».

Τελικά τί ακριβώς συμβαίνει; Υπάρχει ή δεν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία για την Αν. Μεσόγειο;

ΥΓ Για το ζήτημα το iEpikaira έχει αναφερθεί ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×