Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Νέα προβοκάτσια με τζαμί στην Κω - Επιβεβαίωση iEpikaira για το ζήτημα της ανύπαρκτης «τουρκικής μειονότητας» και στα Δωδεκάνησα!

Αξιοποιούν επιστολή των Εβραίων της Πόλεως στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλήσουν μέσω Τσελίκ για «φθορές», ώστε να ενταχθεί στον διάλογο Γεραπετρίτη – Φιντάν ζήτημα «τουρκικής μειονότητος» και στα Δωδεκάνησα! – Γιατί η εβραϊκή κοινότης της Πόλεως δεν σώζει εκκλησίες που είναι στάβλοι, αποθήκες, και πλειστηριάζονται;

ΤΗΝ ΩΡΑ κατά την οποίαν η Άγκυρα παρακολουθεί με περισσή ικανοποίηση την απογύμνωση του φυσικού πλούτου της Θράκης –με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την οχύρωση της ακριτικής περιοχής αλλά και την τοπική οικονομία– ανοίγει ταυτοχρόνως και άλλο μειονοτικό θέμα. Όχι στην Θράκη, ως συνήθως, αλλά στα Δωδεκάνησα. Όχι ευθέως, αλλά διά … αντιπροσώπου!

Του Νίκου Παπαδημητρίου

«Όχημα» για την νέα τουρκική προβοκάτσια ήταν η επιστολή των Εβραίων της Τουρκίας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσω της οποίας καταγγέλλουν «φθορές» στο τζαμί της Κω, την οποίαν και επεσκέφθησαν. Την επιστολή, διόλου περιέργως, έσπευσε να αξιοποιήσει ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ. Όλοι, όμως, εμφανείς και… αφανείς πρωταγωνιστές έλαβαν την δέουσα απάντηση από την πρόεδρο των Βακουφίων Ελβάν Κοτζαογλάν.

Οι λεπτομέρειες της νέας αυτής, ανησυχητικής ιστορίας, έχουν, εξ αρχής, ως εξής: Στις 24 Αυγούστου η Εβραϊκή Κοινότης της Τουρκίας κοινοποιεί, μέσω Twitter, επιστολή της προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποίαν επισημαίνει: «Δυστυχώς με μεγάλη λύπη είδαμε το τζαμί της Κω να ευρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κατεστραμμένη κατάσταση». (Σ.σ. Η ανάρτησις συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό.) Προσθέτει δε: «Εμείς, ως Εβραϊκή Κοινότης της Τουρκίας, επιβιώσαμε επίσης από τον καταστροφικό σεισμό φέτος, και η Συναγωγή μας στην Αντιόχεια έπεσε επίσης, αλλά θα την ξαναχτίσουμε και θα την αναβιώσουμε ξανά. Εάν έχετε την καλοσύνη να μας δώσετε την άδεια να ξαναχτίσουμε και το τζαμί της Κω, είμαστε εθελοντές υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών. Ας δώσουμε ζωή στις θρησκείες μας και ας τιμήσουμε τα σπίτια του ενός και μοναδικού Θεού μας» καταλήγει η επιστολή, η οποία κοινοποιείται, επίσης, στην τουρκική Προεδρία, τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, καθώς και στην ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία.

Το επόμενο 24ωρο ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Ομέρ Τσελίκ έκανε retweet, στον προσωπικό λογαριασμό του. Δεν έμεινε, εκεί, όμως, προχώρησε και στον σχολιασμό της… ειδήσεως, τοποθετώντας στο ίδιο σακί την Ελλάδα με τις βορειο-ευρωπαικές χώρες, όπου, εσχάτως, πυρπολούνται αντίγραφα του Κορανίου! Επί λέξει, «την ώρα, κατά την οποία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης συνεχίζονται οι φασιστικές επιθέσεις κατά του Κορανίου και κατά όλων των ιερών βιβλίων, οι Εβραίοι συμπολίτες μας έστειλαν ένα πολύ αξιόλογο και ευγενικό σημείωμα σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη, όσον αφορά τον σεβασμό στην ελευθερία των πεποιθήσεων και των αξιών. Αυτή η ευαισθησία είναι μία κοινή αξία της χώρας μας. Τα ιδανικά της ανθρωπότητος είναι να εκφράζονται ελευθέρως όλες οι πεποιθήσεις. Συγχαίρουμε τους Εβραίους συμπολίτες μας για αυτήν την ευαίσθητη στάση.»

Η προβοκάτσια, με άλλα λόγια, σε όλο της το μεγαλείο! Η χριστιανική Ευρώπη καίει το Κοράνι και αφήνει τα ισλαμικά τεμένη να καταρρέουν. Και η Τουρκία επιδεικνύει «σεβασμό στην ελευθερία των πεποιθήσεων και των αξιών.» Η Τουρκία, η οποία στο «παρά ένα» –κυριολεκτικώς, έδωσε την άδεια να γίνει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Η Τουρκία, η οποία είχε βγάλει προς πώλησιν, μέσω πλειστηριασμού, χριστιανικό ναό της Προύσσης προ διετίας. Η Τουρκία, η οποία αφήνει να ρημάξουν πλείστοι όσοι ναοί, όσοι, δηλαδή, δεν έχουν ήδη μετατραπεί σε στάβλους και αποθήκες. Η Τουρκία, η οποία –όπως όλη η υφήλιος– μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Αλλά για όλα αυτά δεν κατεγράφη το ενδιαφέρον της εκεί Εβραϊκής Κοινότητος, εξ όσων γνωρίζουμε… Μπορούν φυσικά, εάν το επιθυμούν, να συνεισφέρουν οικονομικώς για την επιστροφή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όλων εκείνων των εκκλησιών, οι οποίες έχουν άλλη χρήση σήμερα. Προκειμένου να τιμώνται «τα σπίτια του ενός και μοναδικού Θεού μας», όπως προσφυώς αναφέρουν στην επιστολή τους. Ενώ και το επιχείρημά τους να χρηματοδοτήσουν τα έργα αποκαταστάσεως του τζαμιού στην Κω είναι κλασσικό τουρκικό αίτημα (και… κόλπο), προκειμένου εκείνοι να αναγνωρίζονται ως φιλεύσπλαγχνοι και προστάτες, και εμείς ως αδιάφοροι και ανίκανοι.

Στο θέμα, όμως, υπήρχε και, επί της ουσίας της υποθέσεως, παρέμβασις από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν. Η οποία απήντησε, λέξη προς λέξη, στην Ένωση Τούρκων Εβραίων: «Η Κως, όμως, δεν έχει μόνο ένα Τζαμί. Το κεντρικό Τζαμί μας, Γαζί Χασάν Πασά, ήδη επισκευάζεται με χρήματα του Ελληνικού Κράτους. Στις 2/11/2022 τελέσαμε και τα εγκαίνια των εργασιών με την ευλογία του Ιμάμη μας και την παρουσία του Μητροπολίτη Κω».

Επί πλέον, διευκρινίζει, «οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε είναι από το Τζαμί Ντεφτερντάρ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και έχει υποστεί σοβαρότερες ζημιές σε σχέση με το Τζαμί Γαζί Χασάν Πασά. Γι’ αυτό τον λόγο ήταν αναγκαίο να γίνουν ειδικές μελέτες. Για την αποκατάσταση του Τζαμιού Ντεφτερντάρ το Ελληνικό Κράτος έχει ήδη εξασφαλίσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ και μετά την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών διαδικασιών [μελέτες, διαγωνισμός ανάθεσης έργου κ.α.], έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.»

Το στοιχείο, όμως, που προκαλεί την μεγαλυτέρα εντύπωση, ακόμη και σε έναν ουδέτερο παρατηρητή, είναι η επισήμανσις της Προέδρου των Βακουφίων, ότι «οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε είναι παλαιές και μάλιστα πριν από τον Απρίλιο του 2023 οπότε και τοποθετήθηκε περίφραξη γύρω από το Τζαμί λόγω της έναρξης εργασιών. Αναρωτιόμαστε ποιο σκοπό εξυπηρετεί η δημοσίευση παλαιών φωτογραφιών.»

Η παράθεσις των οποίων φωτογραφιών, όμως, στην επιστολή ακυρώνει ουσιαστικώς και τα περί επισκέψεως της Εβραϊκής Κοινότητος στην Κω, κ.λπ. Τούτου δοθέντος, «φωνάζει» από παντού ότι πρόκειται περί επιχειρήσεως του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το οποίο, παραλλήλως, με την κύρια …μέριμνά του για την Θράκη, ανοίγει, όποτε μπορεί, μειονοτικό ζήτημα και στα Δωδεκάνησα, ώστε να ενταχθεί, και αυτό, στον επικείμενο διάλογο των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως ήδη ανεκοινώθη.

Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί οι Εβραίοι της Τουρκίας εδέχθησαν να κάνουν κάτι τόσο προβοκατόρικο. Κάτι, επί πλέον, που προσβάλλει και αυτούς τους Έλληνες Εβραίους. Η επιστολή της κυρίας Κοτζαογλάν έχει δε και υστερόγραφο: «Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, σας προσκαλούμε από τώρα στα εγκαίνια του Τζαμιού Γαζί Χασάν Πασά και στα εγκαίνια του Τζαμιού Ντεφτερντάρ για να τιμήσουμε μαζί τον Οίκο του Θεού».

Ενδεχομένως, πάντως, οι διοργανωτές των εγκαινίων των δύο τεμενών θα έπρεπε από τώρα να συμπεριλάβουν στην λίστα των επισήμων προσκεκλημένων και τον κ. Τσελίκ…

Χθες, τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξεδήλωσε το… ενδιαφέρον του για ένα άλλο τζαμί, στην Κύπρο, στην Λεμεσό ειδικώτερα. Κατήγγειλε, έτσι, επίθεση με βόμβες μολότωφ κατά του τεμένους. Επίθεση που εντάσσει στο κλίμα «αυξανομένου αντι-ισλαμισμού, που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.» Ο,τι, δηλαδή, είχε σημειώσει και για το τζαμί στην Κω…

[iEpikaira: Το δημοσίευμα αποτελεί επιβεβαίωση του iEpikaira για το ζήτημα της ανύπαρκτης «τουρκικής μειονότητας» και στα Δωδεκάνησα! Επιχειρείται η αναγνώριση της δήθεν «μειονότητας» ως μέρος της κυοφορούμενης Ελληνοτουρκικής «συμφωνίας».  Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!]

Πηγή: estianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×