Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Κάθε μέρα… δικαιώνονται οι Τούρκοι – και ο Δρ. Νεοκλής Σαρρής

Φανούλα Αργυρού

Πολύ σωστά έγραψε ο συνάδελφος Προκόπης Θουκυδίδης ότι «η αντικατοχική (εκδήλωση Δήμου Αμμοχώστου) που θα γινόταν δικοινοτική», το μόνο που άφησε πίσω της είναι διδάγματα για την ελαφρότητα με την οποία γίνεται αντιληπτό το εθνικό πρόβλημα του τόπου. Δηλαδή η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία ηγεσίες και κάποιοι συνοδοιπόροι της αναγνώρισης δύο κρατών μέσω της βρετανο-τουρκικής δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, τρέχουν γονατιστοί να προσφέρουν αναγνώριση στους Τούρκους. Έγραψε μεταξύ άλλων ο Π. Θ:

«Η νομιμότητα της «ΤΔΒΚ»

Οι υποστηρικτές της πρόσκλησης του ψευδοδημάρχου επικαλέστηκαν μάλιστα το Σύνταγμα του 1960, λέγοντας ότι, με βάση αυτό, «θα πρέπει να εκλεγεί Τουρκοκύπριος δήμαρχος για τις τουρκοκυπριακές κοινότητες εντός της Αμμοχώστου». Η αναφορά αυτή παραπέμπει στο Άρθρο 173 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προβλέπει εκλογή χωριστών δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Μόνο που φαίνεται να ξεχνούν ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.), με τα ψηφίσματα 168/1964, 541/1983 και 550/1984, καταδίκασε τη μονομερή αυτή ανακήρυξη καλώντας όλα τα υπόλοιπα κράτη να μην αναγνωρίσουν κανένα άλλο κράτος στο έδαφος του νησιού πέρα από αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Συνεπώς, ο λεγόμενος δήμαρχος εξελέγη με παράνομη εκλογική διαδικασία, ενός παράνομου μορφώματος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και για τη διεθνή κοινότητα αποτελεί «κράτος μαριονέτα»! Όπως φαίνεται, ο Δήμαρχος καθώς και η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου αποδέχονται τον σφετεριστή του ίδιου τους του Δήμου και του δίδουν υπόσταση ως οργάνου της «ΤΔΒΚ».

Συνένοχοι φυσικά και τα πολιτικά κόμματα, των οποίων οι δημοτικοί Σύμβουλοι υπερψήφισαν και αποδέχτηκαν το πρόγραμμα όπως τους παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο, Σίμο Ιωάννου. Μια απόφαση που, επί της ουσίας, ξεπλένει την κατοχή και το παράνομο μόρφωμα προσκαλώντας λεγόμενους αξιωματούχους σε αντικατοχική εκδήλωση…».


Πέραν αυτών, όμως να προσθέσω και ότι οι υποστηρικτές αυτής της επιτήδειας παράστασης για την Αμμόχωστο, που το ελάχιστο αδιάβαστοι μπορούν να χαρακτηριστούν, ή ξεχνούν ενσυνείδητα, είναι το ιστορικό γεγονός ότι οι χωριστοί δήμοι το 1958 ήταν μία από τις απαιτήσεις του Δρ Νιχάτ Ερίμ. Στα πλαίσια των διαχωριστικών και ομοσπονδιακών στόχων του για τον διαμελισμό του νησιού, με βάση το σχέδιό του του Νοεμβρίου 1956 «Για επανάκτηση της Κύπρου».

Χωριστοί δήμοι απαίτηση του Δρ. Νιχάτ Ερίμ του αρχιτέκτονα των Συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου

Ειρωνικά η επιτροπή Surridge που διόρισαν οι Βρετανοί για το αίτημα του Δρ Ερίμ βρήκε ότι ο μόνος δήμος που δεν μπορούσαν να σχεδιάσουν ξεχωριστούς δήμους ήταν ο δήμος Κερύνειας! Γιατί… ελάχιστοι Τουρκο-κύπριοι υπήρχαν. Και ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στα χέρια των βάρβαρων κατακτητών Τούρκων.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία χρονολογείται από το 1957

Τώρα η μεγαλύτερη ειρωνεία της ιστορίας είναι αυτή: Όταν το 1957 οι Τούρκοι αφού πήραν την δικοινοτικότητα με την δήλωση του τότε Υπ. Αποικιών 19.12.1956 για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του 18% των Τούρκων της Κύπρου και ότι η διχοτόμηση δεν θα αποκλειόταν σε τελική λύση, απαίτησαν συνομοσπονδία με δύο ομόσπονδες ζώνες. Και όταν ακόμα και οι Βρετανοί το βρήκαν πολύ δύσκολο, οι Τούρκοι τους είπαν ότι με «κάποια συνεργασία με τους Ελληνο-κύπριους θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο ζώνες στην Κύπρο, μία κάτω από Τουρκο-κυπριακή κυριαρχία και η άλλη κάτω από τους Ελληνο-κύπριους!».

Λοιπόν, Με τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων οι Τούρκοι από το 1957 ήλπιζαν να κατόρθωναν τις δύο ζώνες…

Από το 1974 μέχρι σήμερα, χρόνο με χρόνο οι Τούρκοι δικαιώνονται στις «προσδοκίες» τους χάρη στους διζωνικούς και όχι μόνο Ελληνο-κύπριους, πάνω στους οποίους βασίζονταν για σίγουρη υποστήριξη από το 1957…

Και μην ξεχνάτε ότι οι Βρετανοί οι ίδιοι θεωρούσαν τον Τούρκο συνταγματολόγο Δρ Νιχάτ Ερίμ αρχιτέκτονα των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου (επικεφαλής και της τουρκικής αντιπροσωπείας για την ετοιμασία του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας)… Γελά από το τάφο για την κατάντια του Ελληνισμού.

Δικαιώνεται και ο Δάσκαλος Δρ. Νεοκλής Σαρρής, για τη δική του προνοητική πρόβλεψη ότι «σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα». Αυτός όμως κλαίει από τον τάφο για την κατάντια μας…

**Κεντρική φωτογραφία: Ο Δρ. Νιχάτ Ερίμ περιχαρής και ο Δρ. Νεοκλής Σαρρής συλλογισμένος

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας

Λονδίνο simerini.sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×