Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

DW: Ο στοχαστής ...νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει υπουργός ΕξωτερικώνΕικόνα: AFP

Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη γείτονα χώρα, ο Χακάν Φιντάν αναλαμβάνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καλείται να λάβει σημαντικές γεωπολιτικές αποφάσεις, σχετικά με την πολυσυζητημένη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Δύση. Όπως δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «ο Χακάν Φιντάν διετέλεσε τα τελευταία 13 χρόνια επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT». Ο Φιντάν, Κούρδος στην καταγωγή, «είχε σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στο κυνήγι των εξόριστων Τούρκων που επικρίνουν την κυβέρνηση».

Ο 54χρονος είχε εμπλακεί πολλάκις στην τουρκική εξωτερική πολιτική, «συμμετέχοντας εδώ και χρόνια σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις παρασκηνιακά. Ως "σκιώδης υπουργός Εξωτερικών" του Ερντογάν, σχεδίασε την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο σε μυστικές συνομιλίες και διατήρησε στενές επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα, ώστε να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Φιντάν έχει σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις, έχοντας συνοδεύσει τον Ερντογάν και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πολλά σημαντικά ταξίδια».

Το RND αναφέρει τέλος, πως «ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Φιντάν δεν επέδειξε μόνο διπλωματικές ικανότητες, αλλά, σε αντίθεση με τον μάλλον πιο ανίδεο προκάτοχό του Τσαβούσογλου, είναι επίσης και ένας στρατηγικός στοχαστής».

Πηγή: dw.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×