Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Κύπρο και μετατροπή σε LNG

Το Ισραήλ σκοπεύει να εργαστεί σε ένα έργο για την παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη, για την περαιτέρω ανάπτυξη της συμμαχίας του Ισραήλ, της Κύπρου, και της Ελλάδας, των δημοκρατιών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Η συμμαχία που δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια έχει πολύ σημαντικές προοπτικές, κυρίως για τη θέση του Ισραήλ ως ενεργειακής δύναμης.

Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μας σε ένα εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο.

Αυτή η σύνδεση θα οδηγήσει την ισραηλινή οικονομία σε ένα νέο επίπεδο και θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ ως σημαντικός διεθνής προμηθευτής ενέργειας», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, η οργάνωση μιας αποτελεσματικής και φθηνής παράδοσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας του.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 2020 συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed). Σχεδιάστηκε ώστε μέσω αυτού του αγωγού φυσικού αερίου να τροφοδοτείται η Ευρώπη από το κοίτασμα του Ισραήλ Λεβιάθαν και το κοίτασμα της Κυπριακής Αφροδίτης μέσω των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο μέλλον να φέρει αέριο στην Ιταλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά υποστήριξαν ενεργά το έργο ως αποτέλεσμα μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο και μείωσης της παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή.

Στη συνέχεια απέσυραν την υποστήριξή τους, «βλέποντας» το έργο από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Μίλησαν για οικονομική αποτυχία του έργου και το γεγονός ότι ο αγωγός θα δημιουργούσε ένταση στην περιοχή, αφού ήταν αντίθετη στην κατασκευή του η Τουρκία.

בביטחון, בכלכלה, במדיניות החוץ — יש לנו הישגים פנומנלים. צפו בדבריי בפתח ישיבת הממשלה >> pic.twitter.com/1ZnDiccbfj

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 14, 2023



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×