Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Άρθρο-λαγός στον Εθνικό Κήρυκα αναφέρει: «Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική, σχέδιο κατά τη διάρκεια εκεχειρίας»

Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακά κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση των άλλων εταίρων και η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολεμική της στάση και να κάνει εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες για να πείσει άλλες χώρες, ότι θέλει ειρήνη και κέρδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Την πορεία των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αναλύει σε άρθρο της η αγγλόφωνη έκδοση της ηλεκτρονικής έκδοσης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας». Στο κείμενο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 17 Απριλίου 2023 κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή από την κορύφωση της έντασης μέχρι την πολιτική των ήρεμων νερών που προωθείται τον τελευταίο καιρό λόγω των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Παράλληλα στην ανάρτηση παρουσιάζονται πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια και δίνεται έμφαση στην τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρίσει την παρούσα ηρεμία και να παραμένει προσηλωμένη στην ανυποχώρητη θέση της για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τίτλος του κειμένου, ο οποίος είναι: «Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική, σχέδιο κατά τη διάρκεια εκεχειρίας». Επίσης το άρθρο είναι ανυπόγραφο, παρ’όλα αυτά γνωστοποιείται στον πρόλογο, ότι έχει γραφτεί στην Αθήνα, πιθανότατα από κάποιον ανταποκριτή. To κερασάκι στην τούρτα; Κεντρική φωτογραφία του κειμένου είναι το Oruc Reis, με το οποίο οι Τούρκοι αλώνιζαν επί τρείς μήνες ελληνικά νερά το καλοκαίρι του 2020. [iEpikaira: Το κείμενο είναι ανυπόγραφο διότι αποτελεί σύνοψη άρθρου στο voanews.com (14/04/2023) της Ανθής Καρασάββα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χαιρετίζει τις νέες συνομιλίες με την Τουρκία». Επομένως η πηγή είναι το Voice of America, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βαρύτητα του περιεχομένου του άρθρου!]

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κάποτε ήταν κοντά σε σύγκρουση, έχουν πλέον μειωθεί αρκετά, ώστε η Ελλάδα να προτείνει την ιδέα της συμμετοχής σε ενεργειακά έργα σε αμφισβητούμενες θάλασσες. [iEpikaira: Άξιον απορίας φυσικά ποιές είναι οι «αμφισβητούμενες θάλασσες»; Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση/αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έναρξη των ερευνών του Oruc Reis εντός ελληνικών θαλασσίων ζωνών του 2020, έκανε λόγο -πρώτη φορά- για έρευνες σε «αμφισβητούμενα ύδατα»!] Ενόψει των εκλογών του Μαΐου και στις δύο χώρες, που αποτελούν σημαντικές δοκιμασίες για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρότεινε οι δύο χώρες να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να αξιοποιήσουν τη μειωμένη ένταση.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Δένδιας δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μετά τις εκλογές και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν δυνητικά κερδοφόρα ενεργειακά έργα αντί να τσακώνονται για αυτά. Αυτή η πρόταση προϋποθέτει ότι και οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στην εξουσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία του να μην χαθεί η ευκαιρία για συνεργασία κατά την τρέχουσα επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας. Δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να γίνει ξανά πιο ασταθής, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πολιτική ατμόσφαιρα.

Ο πρόσφατος θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος είδε την Ελλάδα να στέλνει ομάδες ανάκτησης και την Τουρκία να στέλνει συλλυπητήρια για τη σύγκρουση τρένου στην Ελλάδα που σκότωσε 57 άτομα, έφερε ξεπάγωμα στις παγωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι καθημερινές και επικίνδυνες υπερπτήσεις στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν σταματήσει, και η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί.

Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακά κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση των άλλων εταίρων και η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολεμική της στάση και να κάνει εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες για να πείσει άλλες χώρες, ότι θέλει ειρήνη και κέρδη. [iEpikaira: Από πότε η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στο East Med Gas Forum;]

Άλλη μελλοντική συνεργασία περιλαμβάνει μια σύνδεση δικτύου σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διασχίζει τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θέλουν να κατασκευάσουν αυτόν τον σύνδεσμο τα επόμενα χρόνια για να αξιοποιήσουν προσοδοφόρα αποθέματα που διερευνώνται επί του παρόντος, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής (VOA). 

Η Τουρκία αμφισβήτησε την αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας σε ορισμένες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε ένταση και ναυτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Οι επερχόμενες εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της σχέσης τους. Παρά την τρέχουσα ηρεμία, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε τις εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας πιστεύει ότι ο Ερντογάν κάνει απλώς αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσφύγει στην εθνικιστική σκληροπυρηνική βάση του, καθώς αντιμετωπίζει μια πρόκληση για την 20ετή σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του.

Ο Δένδιας αναγνώρισε ότι 63 προηγούμενες προσπάθειες επανέναρξης του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέτυχαν. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα για 64η προσπάθεια (σ.σ. εννοεί για διερευνητικές επαφές) μετά τις εκλογές, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Μακεδονία, ο Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία. Η χώρα ελπίζει να διατηρήσει την παρούσα ηρεμία και παραμένει προσηλωμένη στην ανυποχώρητη θέση της για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Ο κ. Δένδιας είναι πεπεισμένος ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ομαλή πορεία της χώρας και να μην επιστρέφει στις συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας της περιόδου των μνημονίων, αναφερόμενος σε σκληρούς όρους που συνδέονται με τις διεθνείς διασώσεις.


Greece Welcomes Renewed Talks with Turkey

FILE - Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis walks next to a border wall near the town of Feres, along the Evros River which forms the frontier between Greece and Turkey, March 31, 2023. (Greek Prime Minister's Office via AP)

Anthee Carassava, April 14, 2023 12:14 PM

ATHENS —

NATO allies Greece and Turkey came to the brink of war just a few years ago over competing energy rights in the Aegean and eastern Mediterranean seas. Now, as both sides near key national elections, the government in Athens is extending an olive branch, saying it is open to Turkey joining in on lucrative energy projects.

In a television interview with Greece's national broadcaster, Foreign Minister Nikos Dendias said it was imperative for Athens and Ankara to capitalize on their thawed relations.

After national elections are held in both countries next month, both sides can sit down and talk seriously. But to do so, Dendias said, there must be an agreed framework of discussion.

That is more likely to be worked out now, according to the Greek foreign minister, who said it would be a shame to squander such an opportunity given the excellent relations currently between the two countries.

Such remarks would have been unthinkable even months ago, when the two sides were hurling war threats and engaging in dangerous war games in the Aegean Sea over competing energy rights to vast oil and gas deposits in the eastern Mediterranean.

But after a set of devastating earthquakes struck Turkey earlier this year and Greece rushed to the support of its age-old foe, also prodding its European Union allies to provide urgent financial assistance to the government in Ankara, relations have taken a remarkable shift.

Dendias said daily and dangerous overflights in the Aegean by Turkish warplanes have ceased entirely. Communication between the two sides has resumed. And even the prospect of cooperation regarding once contentious energy projects is now being welcomed by Athens.

Among them is the so-called East Mediterranean Gas Forum that includes regional states like Israel, Egypt and Jordan. Greece now says it is open to inviting Turkey.

Any participation by another country would require approval from the other members. However, it would mark a very important move, as Dendias put it.

Other prospective cooperation includes a nearly $4 billion grid connector, streaming across the Mediterranean, which Greece and Egypt want to build in coming years, tapping into lucrative reserves that are currently being explored.

Turkey has disputed access to those areas, which Greece claims exclusively as its own in the eastern Mediterranean, sparking tension and naval standoffs between the two sides in recent years.

Whether the solid climate of affairs between Greece and Turkey will be sustained for talks to be held remains uncertain.

In recent days and at an election rally in Turkey, President Recep Tayyip Erdogan renewed territorial claims against Greece. So, too, have other leading officials.

But Dendias insists that should not spoil the climate of trust building up between the two NATO allies.

It's clear the rhetoric is aimed at Erdogan's domestic audience. And it is also clear, Dendias said, the upcoming elections will not be a walk in the park for Erdogan and that Turkey's positions on longstanding issues with Greece will not change overnight.

Dendias said 63 attempts to restart constructive dialogue between Greece and Turkey have failed. But there is hope the 64th attempt will succeed after May elections in both Greece and Turkey.

Source: https://www.voanews.com/a/greece-welcomes-renewed-talks-with-turkey-/7050639.html


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×