Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Πρόταση Χριστοδουλίδη για τριμερή με Τατάρ και ΝτιΚάρλο: Τον υπερβάλλοντα ζήλο θα τον εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι κ. ΠτΔ!

Πρόταση Χριστοδουλίδη για τριμερή με Τατάρ και ΝτιΚάρλο

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η παρουσία της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στο νησί την ερχομένη εβδομάδα με στόχο την αναθέρμανση των προσπαθειών στο Κυπριακό προφέρει και την ευκαιρία, πέραν από τις χωριστές συναντήσεις της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, και για μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ του εξέφρασε την ετοιμότητά για μια τριμερή συνάντηση με Τατάρ και ΝτιΚάρλο.

Η Ρ. ΝτιΚάρλο έρχεται στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει δεσμευμένος για εξεύρεση μιας διεξόδου από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Πρόθεσή της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες για την εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η κάθοδος ΝτιΚάρλο, σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (πηγή ΚΥΠΕ) αποσκοπεί στο να διαπιστώσει εάν οι θέσεις των δύο πλευρών μπορούν να συγκλίνουν κάπου. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «είμαστε ακόμα σε διερευνητικό έδαφος», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναμένεται κάποια ουσιαστική εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Ενόψει της επίσκεψη ΝτιΚάρλο ο ειδικός αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ πραγματοποιεί χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Χθες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και σήμερα θα συναντηθεί τον Ερσίν Τατάρ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη, ο Κ. Στιούαρτ ανέφερε πως η επίσκεψη ΝτιΚάρλο στο νησί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα ότι συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό.

Ο κ. Στιούαρτ είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες στο πλαίσιο της επίσκεψής της για να ακούσει από αυτούς πώς βλέπουν τις προοπτικές για το πώς θα προχωρήσουν προς τα μπρος. Υπογράμμισε πως «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου για να προχωρήσουμε μπροστά για μια διευθέτηση στην Κύπρο και επί του παρόντος είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι έχει δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο ηγετών και αυτό είναι κάτι επί του οποίου θέλουμε πάρα πολύ να οικοδομήσουμε».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις: «Αλλά ναι βλέπουμε δυνατότητες ίσως όχι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες βλέπουμε πολλές δυνατότητες για κάποιες θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως η επίσκεψη ΝτιΚάρλο «στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πρότασή του για μια κοινωνική συνάντηση, ένα δείπνο με τον κ. Τατάρ και τον κ. Στιούαρτ όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και πως παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητά του για μια κοινή συνάντηση του με την κ. ΝτιΚάρλο Κάρλο και τον κ. Τατάρ την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ακόμη στον κ. Στιούαρτ την πρότασή του για την ΕΕ και για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είδε θετικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Στιούαρτ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο ΟΗΕ τη βλέπει θετικά, θεωρεί την ΕΕ ως ένα εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο, η Ροζμαρι ΝτιΚάρλο θα συναντηθεί και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, με γυναίκες και με μέλη της νεολαίας, ενώ θα επισκεφθεί το εργαστήριο της Διερευνητική Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Ο αρχικός κατάλογος των αγνοουμένων της ΔΕΑ περιείχε 2002 άτομα, και το πρόγραμμα εκταφών άρχισε να λειτουργεί το 2006. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η επιτροπή που πραγματοποιεί τις ανασκαφές το τελευταίο διάστημα, σκάβει σε πολλά σημεία αλλά δεν έχει εντοπίσει οστά. “Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σωστές πληροφορίες για τους χώρους που πρέπει να γίνουν εκσκαφές και χρειάζεται ενθάρρυνση από όσους γνωρίζουν. Για το λόγο αυτό είναι καλό που θα επισκεφθεί η Ντι Κάρλο το σημείο” ανέφερε η ίδια πηγή.

Τέλος, η αναπληρώτρια ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για περιηγηθεί στη Νεκρή Ζώνη. Το πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Για την επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «πρόκειται για μια καλή κίνηση και την καλωσορίζουμε. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ΝτιΚάρλο θα βρει κοινό έδαφος και επιδιώκουμε ο ΓΓ να παραμείνει ενεργός και να προσπαθεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

[iEpikaira: Τον υπερβάλλοντα και αδιάκριτο ζήλο για την επανέναρξη των διαδικασιών που επιδεικνύει ο Ν. Χριστοδουλίδης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τον εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι!]

Πηγή: philenews.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×