Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Δεν έχασε την ευκαιρία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να μας πει ότι ξαφνικά γίναμε «φίλοι» με τους Τούρκους...

«Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι» σχολίασε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντόνφριντ

Στις εικόνες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ομόλογού του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στις σεισμόπληκτες περιοχές της γείτονας χώρας αναφέρθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Κάρεν Ντόνφριντ, σε συνέντευξη τύπου για το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα.

Μετέφερα στον @MevlutCavusoglu τα ειλικρινή συλλυπητήρια Κυβέρνησης & λαού της 🇬🇷 για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας στην 🇹🇷 & την υπερηφάνεια μου για τους διασώστες μας. Συμφώνησα ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. pic.twitter.com/Udqa5JHPVJ— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023

Η κυρία Ντόνφριντ χαρακτήρισε «συγκινητική» την εικόνα των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου «να είναι μαζί μπροστά στην τρομακτική καταστροφή του σεισμού στην Τουρκία». «Και πιστεύω ειλικρινά ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε» πρόσθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

Στην ερώτηση, δε, για το αν ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ύστερα από την κίνηση της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, η κυρία Ντόνφριντ απάντησε:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο και μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Λίγο νωρίτερα τo Στέιτ Ντιπαρτμεντ σχολιάζοντας δια εκπροσώπου του την στάση της Ελλάδας στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είχε αναφέρει, σύμφωνα με την ΕΡΤ ότι «οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη».

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν» κατέληξε στην ανακοίνωση του το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα του Άντονι Μπλίνκεν για τις επισκέψεις του σε Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα

Στις 16 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα πάρει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς και τη δέσμευσή των ΗΠΑ στη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία ως πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ο Υπουργός θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.

Πηγή: protothema.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγκινητική η εικόνα Δένδια-Τσαβούσογλου στην Τουρκία"


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×