Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Κρεμλίνο: Οι τουρκικές τράπεζες αποχώρησαν από το MIR λόγω πιέσεων των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι απόφαση 5 τουρκικών τραπεζών μεταξύ αυτών και κρατικών, εγκαταλείπουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών με κάρτα για ηλεκτρονικές μεταφορές κεφαλαίων - MIR, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές δημόσιες τράπεζες βρίσκονται υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Κρεμλίνο σημειώνει για «πρωτοφανείς πιέσεις από τις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το BBC Türkçe, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν με άμεσες κυρώσεις στις τουρκικές τράπεζες.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις σε όσους βοηθούν στη διάδοση της χρήσης του συστήματος MIR εκτός Ρωσίας.

Το τραπεζικό σύστημα MIR αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ως εναλλακτική της Visa και της Mastercard και μέχρι τώρα ήταν δεκτές απ[ό τις Vakıfbank, Ziraat Bank, İşbank, Denizbank και Halkbank της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα επικαλείται το Bloomberg που επικαλείται ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το MIR.

Αναφέρεται ότι, εκτός από την Τουρκία, το Βιετνάμ και το Καζακστάν έχουν επίσης αποσύρει την υποστήριξή τους στο MIR.

Οι κάρτες MIR που αναπτύχθηκαν το 2015 επιτρέπουν στους Ρώσους να πραγματοποιούν πληρωμές στο εξωτερικό.

Περισσότερες από 100 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες MIR έχουν εκδοθεί τα τελευταία επτά χρόνια και τουλάχιστον οι μισοί Ρώσοι κατέχουν κάρτες του συστήματος αυτού.

--



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×