Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Το Κατάρ προσκλήθηκε στην αμυντική συμμαχία του Ισραήλ

Η αμερικανική στρατιωτική βάση «Al-Udeid» βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η αντιπροσωπεία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στο Κατάρ, επισκεπτόμενη την αμερικανική στρατιωτική βάση «Al-Udeid» που βρίσκεται στο έδαφος του εμιράτου.

Παρά το γεγονός ότι το ταξίδι οργανώθηκε με αφορμή την επίσημη αλλαγή στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AF), η οποία περιλαμβάνει το εβραϊκό κράτος από το 2021, χαρακτηρίστηκε ως σημάδι διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ των δύο παικτών της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, η κοινότητα των ειδικών πιστεύει ότι μια πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων έχει μια σειρά από εμπόδια.

Οι σημερινοί και οι απόστρατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κόλπου μίλησαν στο Middle East Eye (MEE) για τη μυστική επίσκεψη στο Κατάρ εκπροσώπων του IDF. Σύμφωνα με αυτούς, ένα από τα μέρη που επισκέπτονται οι στρατιωτικοί του εβραϊκού κράτους είναι το Al-Udeid, η μεγαλύτερη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη, και είναι ένας καλός διάλογος», σύμφωνα με το MEE, δήλωσε ένας από τους Άραβες διπλωμάτες.

Εμπειρογνώμονες με τους οποίους πήρε συνέντευξη το MEE εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι επαφές υποδηλώνουν διεύρυνση των διμερών σχέσεων, ιδίως υπό το φως του γεγονότος ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν εργάζεται για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των περιφερειακών εταίρων της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τον Μάρτιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι οργάνωσαν μια μυστική συνάντηση στο αιγυπτιακό Σαρμ ελ Σέιχ, στην οποία συμμετείχαν μέλη της στρατιωτικής διοίκησης όχι μόνο του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, αλλά και του Κατάρ.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών κατά της εξάπλωσης της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

Οι συνομιλίες στο Σαρμ ελ Σέιχ ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο ευρεία λέσχη κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής διεξήγαγε διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για να συζητήσουν ένα πρόβλημα που προέρχεται από την Τεχεράνη.

Τα μέρη κατάφεραν να καταλήξουν σε κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία άμεσης ειδοποίησης όταν εντοπίζονται αεροπορικές απειλές.

Ισχυροί δίαυλοι ανατροφοδότησης έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ για την επίλυση της κρίσης στην κατάσταση γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας εξωτερικός προστάτης είναι οι αρχές του εμιράτου.

Οι επαφές διατηρούνται μέσω του στρατού και των διπλωματών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι του εβραϊκού κράτους έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμοι για μια πιο σίγουρη προσέγγιση. Πρόσφατα, ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, ο Eyal Zamir, στα αναλυτικά προγράμματα του για το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής (WINEP) χαρακτήρισε το Κατάρ μέλος του «ισραηλοσουνιτικού στρατοπέδου», που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετώπιση του Ιράν και της στρατιωτικοπολιτικής στρατηγικής του στην περιοχή.

Nezavisimaya Gazeta

--
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×