Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ενα ακραίο αλλά όχι απίθανο σενάριο για τις εκλογές

Το ακραίο σενάριο των 100 ημερών

Μπορεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να ρυθμίστηκε ολίγον η τουρκική επιθετικότητα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά οι Τούρκοι θα γίνουν καλοί γείτονες.

Πρακτικά δηλαδή θα πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και σε καμία περίπτωση η διενέργεια των εκλογών (όποτε κι αν γίνουν) δεν πρέπει να μας παρασύρει σε χαλαρότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία μια μακρά εκλογική περιπέτεια μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Για να τα δούμε αναλυτικά: Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν «μέσα σε 30 ημέρες» από την προκήρυξή τους. Ακόμα και με «σφιχτές» διαδικασίες απαιτούνται περί τις 25 ημέρες λόγω και όσων διευθετήσεων προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν όπως για παράδειγμα η ανακήρυξη υποψηφίων, οι δηλώσεις στον Άρειο Πάγο για την κατάρτιση των συνδυασμών κ.λπ. Αν προστεθούν στις 25 ημέρες τα τριήμερα των διερευνητικών και η διαβούλευση της ΠτΔ με τα κόμματα που θα ακολουθήσει, είναι ακόμα 10 ημέρες τουλάχιστον, δηλαδή σύνολο 35 ημέρες.

Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα και πάμε σε δεύτερες εκλογές, τότε είναι άλλες 25 ημέρες προεκλογικής περιόδου υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή 60 ημέρες. Μιλάμε δηλαδή για δύο μήνες γεμάτους, ενώ αν και σε αυτή την περίπτωση δεν προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών και των επακόλουθων διαβουλεύσεων υπό την ΠτΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας 151 ψήφων είτε κυβέρνησης ανοχής (με πλειοψηφία 120 θετικών ψήφων επί των παρόντων βουλευτών).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πάμε άλλες 10 ημέρες plus, οπότε θα φτάσουμε τις 70 ημέρες. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το χειρότερο σενάριο και να οδηγηθούμε και σε τρίτες εκλογές, οπότε εκεί θα ξεπεράσουμε τις 100 ημέρες αστάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 100 ημέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση; Αφήστε το καλύτερα…

[iEpikaira: Εσείς τί λέτε; Ένα τέτοιο παράθυρο θα το άφηνε ανεκμετάλλευτο ο Ερντογάν; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]

Πηγή: newsbomb.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×