Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

State Department: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο

Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αναφέρει το State Department

Μια ηχηρή απάντηση στις επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε χάρτη με τα νησιά των Αιγαίων την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί εφόσον αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, έδωσε το State Department, τη στιγμή που ηχηρό μήνυμα απέναντι στην Τουρκία αναμένεται να στείλει σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια.
Συγκεκριμένα, το State Department απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu για τα ελληνικά νησιά, υποστήριξε ξεκάθαρα ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, επαναλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ, η οποία καλεί τις δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Αποφύγετε την προκλητική ρητορική

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» επισημαίνει το State Department.
Σημειώνεται πως η παρέμβαση αυτή του State Department έρχεται μετά τις αντίστοιχες τοποθετήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες κάλεσαν ρητά και ανοιχτά την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Μάλιστα η αλλαγή στάσης από το Βερολίνο, το οποίο από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» προχώρησε στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, επισημαίνοντας πως «η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι "οκ", είναι αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» και ότι την τρέχουσα στιγμή «είναι απαραίτητο όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταθούν μαζί και να απέχουν από προκλήσεις».

Οργή στην Τουρκία

Η τοποθέτηση αυτή του Βερολίνου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της.

«Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός.
Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια

Το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα και τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να στείλει σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαι.α
Σημειώνται πως Κως και Ψέριμος είναι δύο από τα 14 νησιά που θέλει να "γκριζάρει" η Τουρκία και που περιλαμβάνονταν στον χάρτη που παρουσίασε ο Cavusoglu.
Ο πρωθυπουργός θα αρχίσει την περιοδεία του από την Κω όπου και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, φορείς και κατοίκους του νησιού ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ψέριμο όπου και θα μεταβεί στο στρατιωτικό φυλάκιο.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×