Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Μενέντεζ: «Θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις της Τουρκίας»

Παρέμβαση της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Υπ. Άμυνας της Κύπρου στο συνέδριο του Economist - «Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία» τόνισε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ

Την παράνομη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και την πολιτική της Άγκυρας που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, έθεσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

«Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα. Η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ.

«Θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», ανέφερε ο Γερουσιαστής.

Άσκησε δε κριτική στη στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει αποκαλέσει ( ο Ερντογάν) “έθνος τρομοκρατών, ενώ η χώρα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθέσεις που δέχεται”.

Επιπλέον, ο Αμερικανός Γερουσιαστής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «στο τέλος της ημέρας θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε την στενή συνεργασία του Κογκρέσου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν με στόχο την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος.

“Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας άξιος εταίρος” είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σχολίασε την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ομιλία στο Κογκρέσο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ήταν μια ομιλία με μεγάλη επιρροή, η πρώτη ιστορικά από Έλληνα ηγέτη".

"Είδα με μεγάλη χαρά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να τον χειροκροτούν μαζί δίπλα δίπλα”, ανέφερε.

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε την σημασία συμμαχιών στη βάση κοινών αξιών ελευθερίας, δημοκρατίας και κανόνα δικαίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποκλιμακώσει την επιθετικότητά του μόνο όταν θα νιώσει ασφυκτικό τον οικονομικό κλοιό των κυρώσεων.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής αναφέρθηκε στο στόχο μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κέντρο για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της απεξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με ειδική αναφορά στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του τομέα LNG.

Για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, δήλωσε ότι "αν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να εξεταστεί. Προσωπικά πάντως είμαι ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Η παρέμβαση της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στο Συνέδριο του Economist, παρευρέθηκε και η Erika Olson, βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, η οποία σχολίασε επίσης την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

«Αν οι εμπλεκόμενοι και οι ιδιωτικός τομέας στην περιοχή αισθανθούν ότι το έργο θα ήταν εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, τότε αυτή είναι μια συζήτηση που θα κάνουν οι ίδιοι. Εμάς μας ενδιαφέρει απλώς η αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Η κ. Olson πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και πως «τρέχουν» σχεδόν το 50% των εισαγωγών της χώρας σε LNG ενώ εργάζονται από κοινού με την Ε.Ε. για την ενεργειακή της διαφοροποίηση και έχουν δεσμευτεί για επιπλέον προμήθειες LNG που θα ανέλθουν στα 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως συνιστά απειλή για τη συλλογική ασφάλεια ενώ προκάλεσε προσφυγική, επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

ΥΠΑΜ Κύπρου: Ο ρόλος της ΚΔ στην περιοχή

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος είχε σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του American Jewish Committee David Harris.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο ανέδειξε τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου σε θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που δρα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με τις ΗΠΑ τόνισε ότι σταθερός στόχος παραμένει η αναβάθμιση και διεύρυνση της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ simerini.sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×