Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Κίνηση - ματ από τη Σαουδική Αραβία, εάν η Ρωσία δεν καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης με πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τους κινδύνους έλλειψης εφοδιασμού
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τους κινδύνους έλλειψης εφοδιασμού και ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσουν τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».
Μετά το δημοσίευμα αυτό, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 1,68% στα 114,34 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν πτώση 1,87% στα 113,10 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας

Αν και δεν είναι μια ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία [έχει] φαινομενικά ρίξει στη Δύση ένα "καλό χαρτί", αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν την εισαγωγή του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Αυτό οδήγησε αρχικά τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Πηγές στους FT ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, δεν έχει δει ακόμη πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει την πίεση από την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής.
Αλλά αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως ανοίγουν ξανά, οδηγώντας τη ζήτηση για αργό.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×