Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Η Γερμανία το γυρνάει στο λιγνίτη και ο Πρωθυπουργός το παίζει "πράσινος"...

Τα φάλτσα του Κυριάκου για την ενεργειακή κρίση

Γεωπολιτικός

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ALPHA, επειδή είχε την ευκαιρία να αναλύσει το σκεπτικό της κυβέρνησης αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. Η συνέντευξη, όμως, αφήνει κενά αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο, σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, επί της ουσίας σε αχαρτογράφητα ύδατα. Και λόγω αυτής της δραματικής αλλαγής, δικαιολογείται το ότι οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι –εάν δεν το έπραξαν– να έχουν τηρήσει μια απόσταση από την κατηγορηματική εκτίμηση ότι ένα στράτευμα που κινητοποιείται για συγκεκριμένους λόγους δεν θα χρησιμοποιηθεί επ’ ουδενί.

Ο πόλεμος, κατά Κλαούζεβιτς, είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Οπότε η εισβολή σε μια χώρα δεν γίνεται λόγω κάποιας εμμονής ενός ηγέτη να επιβάλλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μια γειτονική χώρα. Εάν δεχθούμε αξιωματικά ότι τα κυβερνητικά –αν θέλετε τα καθεστωτικά– επιτελεία σε κάθε χώρα δεν αποτελούνται από αφελείς, τα κίνητρα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ο τρόπος ζωής του Ρώσου ηγέτη, εξάλλου, δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτόν του μέσου Ρώσου πολίτη, άρα και των περισσοτέρων ελληνικής καταγωγής Ρώσων και Ουκρανών υπηκόων, που υποφέρουν Παρομοίως, δεν έχει σχέση ο τρόπος ζωής της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με αυτόν του μέσου Έλληνα πολίτη που υποφέρει από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Όπως ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως, ο τρόπος ζωής των “ελίτ” δεν έχει σχέση με τον τρόπο ζωής του κορμού της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακριβέστατα ότι «τις επιπτώσεις του ρωσικού αναθεωρητισμού θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός». Έτσι και ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Διότι αυτή δεν ενέσκηψε τυχαία.

Εμμονή στις ΑΠΕ

Το συγκεκριμένο ζήτημα το Μαξίμου οφείλει να το δει από την αρχή ολιστικά, όχι με βάση ιδεολογικού περιεχομένου προσεγγίσεις. Βασική αρετή μίας πολιτικής ηγεσίας είναι ο ρεαλισμός και η προσαρμογή των πολιτικών στην εκάστοτε πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε και ορθώς τον καγκελάριο Σολτς, λέγοντας πως «άλλαξε μόνος του την πολιτική της Γερμανίας».



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×