Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Και ο Α. Συρίγος μιλά για σεισμογραφικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Θα τον παραιτήσετε και αυτόν κ. Πρωθυπουργέ;

iEpikaira.- Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής ΝΔ, Α. Συρίγος παραχώρησε συνέντευξη στο Φιλελεύθερο Κύπρου που δημοσιεύτηκε στις 23/8/20. Μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν η εξής: 

"Τι να αναμένουμε από το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου; Πιστεύετε ότι η Ε.Ε μπορεί να επιδείξει πιο «σκληρή» στάση έναντι της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της;"

Η απόκριση του βουλευτή:
"Δεν μπορεί να προδιαγραφεί εάν η ευρωπαϊκή στάση θα είναι «σκληρή» στα χαρτιά ή στην πραγματικότητα. Το θέμα για το οποίο καλείται να πάρει μέτρα η Ευρώπη, είναι η διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ίδια ακριβώς παραβίαση στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2014 αντιμετωπίσθηκε επί χρόνια με αδιαφορία από την Ε.Ε. Οι δε αναιμικές κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί, αφορούν σε κάτι απείρως σοβαρότερο: τη διεξαγωγή γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θεωρώ ότι είμαστε στην αρχή μίας μακράς πορείας για την επιβολή πραγματικά σοβαρών και αυστηρών κυρώσεων."

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, εάν ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να ωθήσει σε παραίτηση τον βουλευτή, όπως έπραξε με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Α. Διακόπουλο, μετά την ομολογία του ότι το Oruc Reis με τα συνοδά πολεμικά πλοία, διεξάγει έρευνες -ασχέτως της ποιότητάς τους- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ή αν η κυβέρνηση έχει πλέον αποδεχτεί ότι η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα... 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×