Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Yeni Safak: «Πακιστανικές αεροναυτικές δυνάμεις θα περιπολούν στην Α.Μεσόγειο σε συνεργασία με τις τουρκικές»!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Yπήρχε λόγος που ένα πακιστανικό ΑΦΝΣ P-3 του Πακιστάν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο προ μίας εβδομάδας καθώς όπως αναφέρουν οι Τούρκοι «πακιστανικά πολεμικά σκάφη θα περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Σύμφωνα με την Yeni Safak, το Πακιστάν θα είναι “μέρος της “ασπίδας” που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

“Με τη συμμετοχή του Πακιστάν η επιχείρηση αποκτά διεθνή διάσταση”.

Το Πακιστάν συμμετείχε στην άσκηση των Τούρκων Doğu Akdeniz-2019 με τη φρεγάτα Alamgir και το αεροσκάφος P-3. Όπως αναφέρει η Yeni Safak, θα συνεχίσουν να περιπολούν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μαζί με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Προ μιας εβδομάδας σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε το… Πακιστάν καθώς χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε χθες στο FIR Αθηνών ένα πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου P-3 Orion υποστηρίζοντας έτσι τις παράνομες απαιτήσεις της Άγκυρας.

Το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου, μετά συνέχισε στο FIR Λευκωσίας και κατόπιν επέστρεψε στην βάση του ακολουθώντας την ίδια πορεία αντίστροφα.

Είναι σαφές ότι στα πλαίσια της στρατηγικής του συμμαχίας με την Τουρκία, το Πακιστάν υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις για αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με αεροσκάφος άλλης χώρας, καθώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση τα αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας που δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή το κάνουν σπάνια, στο πλαίσιο τακτικής, όλες οι άλλες χώρες το πράττουν.

Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας και μάλιστα σε αρκετά αυστηρό ύφος στον επιτετραμένο του Πακιστάν για τις, επί δύο διαδοχικές ημέρες, πτήσεις του αεροσκάφους P-3C Orion το αεροσκάφος του πακιστανικού Ναυτικού παραβίασε ξανά το FIR Αθηνών, δείχνοντας πόσο υπολογίζει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα πέταξε ανατολικά του Καστελόριζου, στη συνέχεια νότια και κατόπιν έστρεψε ανατολικά παραβιάζοντας και το FIR Λευκωσίας.

Αφού έμεινε εκεί για λίγη ώρα επέστρεψε στον τουρκικό εναέριο χώρο ακολουθώντας την αρχική του πορεία αντίστροφα.

Το πακιστανικό P-3 πέταξε μαζί με 14 τουρκικά μαχητικά, 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 3 ελικόπτερα στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.

Τα αεροσκάφη αυτά σημείωσαν 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Φυσικά τα… τουρκικά μαχητικά σημείωσαν και 22 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε) ενώ σε 4 περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Τώρα εξηγούνται οι παραβιάσεις αυτές αφού οι Πακιστανοί ήρθαν για να μείνουν…

Και για να μην ξεχνιόμαστε καλό είναι να θυμούνται στην Αθήνα ότι στην Ελλάδα διαβιούν χιλιάδες Πακιστανοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια ελληνοτουρκική κρίση, φυσικά υπέρ της Άγκυρας.

Πηγή: pronews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×