Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τι συμφώνησαν οι Κούρδοι με τον Άσαντ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κατά κύριο λόγο δυνάμεις που είναι υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, κατέληξαν σε συμφωνία με το καθεστώς της Συρίας την Κυριακή, μετά το "άδειασμα" από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που εγκατέλειψαν τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, δίνοντας την ευκαιρία και το ελεύθερο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στο συριακό έδαφος δικούς του μαχητές (ο τουρκικός στρατός έχει συμμετάσχει ελάχιστα στην επίθεση), ώστε να ξεκινήσει την εκκαθάριση εναντίον των YPG (μονάδα των SDF που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους) και στη συνέχεια να εγκαταστήσει εκεί Σύρους πρόσφυγες από το έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Σύρο, ανεξάρτητο δημοσιογράφο, Ντάνι Μακί, ο οποίος μεταδίδει εκτεταμένα, καθ' όλα τα χρόνια του πολέμου, κυρίως από τα κυβερνητικά εδάφη οι Κούρδοι ήρθαν σε συμφωνία με την με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε οι Κούρδοι που πολεμούσαν υπό τους Αμερικανούς, να διαλυθούν και να ενταχθούν στο 5ο Σώμα (Λεγεώνα Επιδρομής) υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Συμφώνησαν επίσης να παραδώσουν τα βόρεια εδάφη στο Μπασάρ αλ-Ασαντ, μετά από μία ρωσο-καθοδηγούμενη συμφωνία.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας SDF-Δαμασκού:

- Κατάργηση των SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), με όλες τις τρέχουσες κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές υποομάδες να εντάσσονται στο 5ο Σώμα (Λεγεώνα Επιδρομής) κάτω από το ρωσικό έλεγχο.
- Μια σταθερή εγγύηση για πλήρη κουρδικά δικαιώματα στο νέο συριακό σύνταγμα, με αυτονομία που θα συμφωνηθεί από την κουρδική ηγεσία και το συριακό κράτος.
- Κοινή συντονισμένη προσπάθεια συριακών/κουρδικών δυνάμεων για την εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Αφρίν (η Ιντλίμπ δεν προσμετράται στη συμφωνία).
- Στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι, συμφωνήθηκε να εισέλθει γρήγορα ο Συριακός Στρατός, ενώ στην επαρχία Χασάκα έχει ξεκινήσει ήδη εκτεταμένη ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων, κάτι που θα συνεχιστεί στο Καμισλί και άλλους κοινούς τομείς.
- Όλες οι παραμεθόριες περιοχές και τα διοικητικά κέντρα θα περάσουν στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
- Μέσα σε ένα μήνα η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει ορισμένους επίσημους ρόλους μέσα στην τρέχουσα συριακή κυβέρνηση για να διευκολύνει τη μεταβατική περίοδο της βόρειας Συρίας έως ότου σχηματιστεί ένα νέο σύνταγμα (ή κυβέρνηση) στο μέλλον.
- Η Τάμπκα στη Ράκα ήταν επίσης στη συμφωνία, οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και πήραν τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης νωρίτερα σήμερα.
- Η Ρωσία είχε προτείνει παρόμοια συμφωνία πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο απορρίφθηκε από τη Δαμασκό που ήθελε περισσότερες παραχωρήσεις από το SDF.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr προσπελάστηκε infognomonpolitics.blogspot.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×