Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

“Η επιχείρηση στην Συρία θα καταλήξει σε καταστροφή για την Τουρκία…”

“Οι Κούρδοι προσφέρουν εδώ και καιρό στη Δαμασκό μια σειρά συμβιβαστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου της μετακίνησης του συριακού στρατού στα συνοριακά φυλάκια. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού”, δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Σεμιόν Μπαγκντασάροφ στην εφημερίδα VZGLYAD, σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης και της Δαμασκού για την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: vz.ru/news

“Δεν χρειάζεται πλέον να εξετάσουμε πώς η Τουρκία θα συνεχίζει να καταβροχθίζει απλώς τετραγωνικά χιλιόμετρα της συριακής επικράτειας. Ως εκ τούτου, οι Κούρδοι έκαναν το σωστό, απευθύνοντας στη συριακή κυβέρνηση έκκληση για βοήθεια. Και η Δαμασκός έκανε το ορθό, συμφωνώντας με τους Κούρδους για τους όρους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Μπαγκντασάροφ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Ο αναλυτής σχολίασε και τη δήλωση του Συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος δεν απέκλεισε μια σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού στρατού και του Συρίας. “Εάν ο τουρκικός στρατός συνεχίσει εντός της συριακής επικράτειας, οι συγκρούσεις είναι πολύ πιθανές. Επιπλέον, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Τούρκους να ενεργήσουν εναντίον του συριακού στρατού και των Κούρδων ταυτόχρονα”, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Υπενθύμισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα, με απόλυτη υπεροχή σε αριθμό και αεροπορική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Κλάδος Ελαίας’, κατέλαβαν μόλις 18 χιλιόμετρα σε τρεις εβδομάδες, έχοντας σημαντικές απώλειες”.

“Και τώρα, που ο στρατός του Άσαντ θα είναι ενωμένος με τους Κούρδους, για τους Τούρκους, όλο αυτό μπορεί να τελειώσει καταστροφικά. Και σε αυτή την περίπτωση, η Δαμασκός θα αρχίσει να σκέφτεται την απελευθέρωση και των άλλων εδαφών που έχουν καταλάβει τα τουρκικά στρατεύματα», προέβλεψε ο Μπαγκντασάροφ.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, τα συριακά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους στα δυτικά προάστια του Μάνμπιτζ, 85 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του επαρχιακού κέντρου του Χαλεπίου. Επίσης τη Δευτέρα, ο συριακός στρατός κατέλαβε και την πόλη Τάμπκα.

Την Κυριακή, εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Τουρκία. Με τη σειρά του, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα αποκρούσει τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας σε περίπτωση σύγκρουσης στα σύνορα των δύο χωρών.

Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×