Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι S400 για την Ελλάδα (;)

iEpikaira.- Πολύς λόγος γίνεται -και όχι αναίτια- για την παραλαβή των S400 από τους Τούρκους. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην Ελληνική ΠΑ και γενικότερα την θωράκιση της γείτονος συνεπικουρούμενη με την υπεροπλία της και τα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματά της. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που "βλέπουν" πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα λόγω των συμφωνιών που έχει συνάψει με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τους S400, που είναι το μείζον ζήτημα επι του παρόντος, σπάνια τίθεται το ερώτημα, τί ακριβώς θα περιέχει η έκδοση που θα παραδοθεί στους Τούρκους. Σχεδόν ποτέ οι εκδόσεις των οπλικών συστημάτων που εξάγονται δεν είναι πανομοιότυπες με τις πρωτότυπες. Οι εξαγώγιμες έχουν περιορισμένες δυνατότητες για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Το ερώτημα βεβαίως είναι στην προκειμένη περίπτωση τί ακριβώς θα παραλάβουν οι Τούρκοι. 

Γνωστός Έλληνας αναλυτής επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τις τουρκικές μυστικές πληροφορίες για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μιας και οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν το γνωρίζουν ή δεν εμπιστεύονται αυτό που γνωρίζουν. 

Ένα επιπλέον πολύ κρίσιμο στοιχείο στην ικανότητα των S400 που οι ειδικοί επισημαίνουν, είναι το που θα εγκατασταθούν (τοποθεσία, ανάγλυφο περιοχής, αλληλοεπικάλυψη κλπ). Εδώ τα σενάρια ποικίλουν και υπόκεινται σε πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν στην Τουρκία κυρίως από τις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Επομένως η κινδυνολογία των τελευταίων μηνών που αφορά στο θέμα των S400, αν και εν μέρει είναι λογική, το τελικό αποτέλεσμα των δυνατοτήτων τους θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Περάστε και από ΕΔΩ...


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×