Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ποιοί άνοιξαν την όρεξη του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο (;)


iEpikaira.- [Τελευταία ενημέρωση 14:12 7/6/2019] Ο  παρακάτω χάρτης του Bureau of Energy Resources των ΗΠΑ (μια υπηρεσία στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι υπεύθυνη για την προώθηση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας) δημοσιεύθηκε στις 5/6/2019 από την αμερικανική ιστοσελίδα Μc Clatchy DC και τον ανέδειξε το sigmalive.com. Ο συγκεκριμένος χάρτης παρουσιάστηκε στον ίδιον τον Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017 σύμφωνα με την ίδια πηγή η οποία διευκρινίζει ότι χρησιμοποιήθηκε για την άμβλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά. Με άλλα λόγια ήταν το δέλεαρ για να κατευνάσουν τον νευρικό και απρόβλεπτο Ερντογάν.


Διερευνώντας όμως τον χάρτη έτι περισσότερο, διαπιστώνει κανείς ότι αποτυπώνονται επακριβώς οι τουρκικές διεκδικήσεις όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, που μόλις τον Μάιο του 2019 (δηλ. μετά από 2 με 4 χρόνια) διατυπώθηκαν επίσημα σε τουρκικό ΦΕΚ που δημοσίευσαν στον διεθνή τύπο, σχεδιάγραμμα του οποίου παραθέτουμε παρακάτω.
 Η περιοχή με κόκκινο είναι η ΑΟΖ που θεωρούν ότι τους ανήκει, ενώ το ρόζ ανήκει από κοινού στο ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το τουρκικό ΦΕΚ.
Στον πρώτο χάρτη του Bureau of Energy Resources επίσης διακρίνεται καθαρά (με διακεκομμένη γραμμή) και ένας "προτεινόμενος" αγωγός φυσικού αερίου (με την υποσημείωση proposed) που ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και κατευθύνεται βόρεια, μέσω της ενδοχώρας της Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας. Η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα νότια παράλια της Τουρκίας με κατεύθυνση προς τα βόρεια και τελικό αποδέκτη την Ευρώπη, αποτελεί όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανάλυση, σχεδιασμό που επιθυμεί η Τουρκία ως αντίβαρο στον σχεδιασμό του EastMed που την παρακάμπτει και την παραγκωνίζει τελείως από το ενεργειακό παίγνιο της περιοχής. Η αντιπρόταση αυτή αποτελεί τουρκική ατζέντα ειδικά μετά την απομάκρυνσή της από ΗΠΑ-Ισραήλ:

Γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου; Ο κρυφός άσος που τρέμουν οι Ισραηλινοί (!)

Είναι προφανές λοιπόν πού βασίστηκαν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός ότι οι ίδιοι τώρα εμφανίζονται διατεθειμένοι να μας παράσχουν βοήθεια σε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη κυρίως με την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών (δορυφόρους, SATCOM, real time την διάταξη μάχης των τουρκικών δυνάμεων) αλλά και με την άμεση εγκατάσταση ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στην Κρήτη (σε πρώτη φάση, και πιθανότατα συστήματα αντιπυραυλικής και αεροπορικής άμυνας σε δεύτερη φάση). Ο λόγος ασφαλώς και δεν είναι τυχαίος και αναλύθηκε παρακάτω:

Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας και το τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν (!)

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αστάθεια σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη,  που είναι πλέον θέμα γοήτρου για τον Ερντογάν, βλέπουμε ότι οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς σε μια κατάσταση που δεν θα έχει επιστροφή, διότι οι επιλογές του αυτόκλητου σουλτάνου περιορίζονται ασφυκτικά εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

iEpikaira