Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποχή, άκυρο και λευκό, προσμετρώνται ως ποσοστό στα μεγάλα κόμματα! Δεν είναι στάση διαμαρτυρίας!

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές ξυπνάει μέσα μου το «κόλλημα» που έχω, να εξηγώ σε ορισμένους που θέλουν «να απαξιώσουν» το πολιτικό σύστημα, ότι η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται και όλα μαζί θεωρούνται «ανύπαρκτα» για το πολιτικό σύστημα, που εκλέγει με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Η λευκή ψήφος μπορεί να είναι δικαίωμα, να θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας για τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ δεν τους εκφράζουν τα υπάρχοντα κόμματα. Γι’ αυτό μοιράζονται και λευκά ψηφοδέλτια. Το πολιτικό σύστημα όμως, ποτέ δεν τα είχε προσμετρήσει και τα τοποθετούσε στο «ίδιο τσουβάλι» με τα άκυρα και την αποχή. Η οποία αποχή αποτελεί ένδειξη απάθειας και αδιαφορίας, παρ’ όλο που μια μικρή μερίδα κόσμου τη θεωρεί «συνειδητή επιλογή απαξίωσης».


* * *
Το 2005 είχε γίνει μεγάλος ντόρος για το θέμα, ύστερα από την προσφυγή κάποιου βουλευτή που είχε συμφέρον να μετρηθούν τα λευκά ψηφοδέλτια στην εκλογική του περιφέρεια. Τότε, είχε υπάρξει πλούσια αρθρογραφία και είχε υποστηριχθεί από νομικούς και συνταγματολόγους ότι «εάν τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονταν, θα έπρεπε να είχαμε κενές έδρες στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια». 
Έτσι, το 2006 για να δοθεί τέλος στις διαφωνίες ψηφίστηκε ο Νόμος 3434 (ΦΕΚ 21 τεύχος Α), που ρυθμίζει θέματα εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, στο άρθρο 1 του οποίου αναφέρεται ότι «κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». 
* * *
Γι’ αυτό λοιπόν, επανέρχομαι: αποχή, λευκό και άκυρο, δεν αποτελούν κινήσεις διαμαρτυρίας «ενάντια στο σύστημα». Πριν τις εκλογές, συγκρίνετε, αξιολογείστε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Οπωσδήποτε. Ειδάλλως, θα βρείτε μπροστά σας, να σας κυβερνούν εκείνοι που νομίζατε ότι τους απαξιώσατε. Διότι αυτοί ξέρουν. Και πάνε και αλληλοψηφίζονται σύσσωμοι.
* * * 
Στο γράφημα παραπάνω, δείτε (σε αναλογία μεταξύ 10 εκλογέων), πώς βγαίνει το αποτέλεσμα όταν 4 εκλογείς «απέχουν», ένας «ρίχνει λευκό» και ένας άλλος «πετάει άκυρο»: τα ποσοστά υπολογίζονται μεταξύ των τεσσάρων που ψήφισαν έγκυρα. Την πλειοψηφία των έγκυρων διαθέτει το Α κόμμα που όμως έχει ψηφιστεί από τη μειοψηφία των εκλογέων (2 στους 10).

[iEpikaira: Γι' αυτό εξηγήσαμε ΕΔΩ ότι ο μόνος τρόπος για να εκδηλώσει κανείς την δυσαρέσκειά του στο πολιτικό σύστημα είναι η ψήφος σε μικρά κόμματα που παραμένουν εκτός ή μπαίνουν για πρώτη φορά στη βουλή! Οτιδήποτε άλλο, ο εκλογικός νόμος το προσμετρά στα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων κυρίως.]

Πηγή: Άγγελος Πολύδωρος, Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 4/5/2019 aggelospolidoros.blogspot.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×