Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποχή, άκυρο και λευκό, προσμετρώνται ως ποσοστό στα μεγάλα κόμματα! Δεν είναι στάση διαμαρτυρίας!

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές ξυπνάει μέσα μου το «κόλλημα» που έχω, να εξηγώ σε ορισμένους που θέλουν «να απαξιώσουν» το πολιτικό σύστημα, ότι η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται και όλα μαζί θεωρούνται «ανύπαρκτα» για το πολιτικό σύστημα, που εκλέγει με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Η λευκή ψήφος μπορεί να είναι δικαίωμα, να θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας για τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ δεν τους εκφράζουν τα υπάρχοντα κόμματα. Γι’ αυτό μοιράζονται και λευκά ψηφοδέλτια. Το πολιτικό σύστημα όμως, ποτέ δεν τα είχε προσμετρήσει και τα τοποθετούσε στο «ίδιο τσουβάλι» με τα άκυρα και την αποχή. Η οποία αποχή αποτελεί ένδειξη απάθειας και αδιαφορίας, παρ’ όλο που μια μικρή μερίδα κόσμου τη θεωρεί «συνειδητή επιλογή απαξίωσης».


* * *
Το 2005 είχε γίνει μεγάλος ντόρος για το θέμα, ύστερα από την προσφυγή κάποιου βουλευτή που είχε συμφέρον να μετρηθούν τα λευκά ψηφοδέλτια στην εκλογική του περιφέρεια. Τότε, είχε υπάρξει πλούσια αρθρογραφία και είχε υποστηριχθεί από νομικούς και συνταγματολόγους ότι «εάν τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονταν, θα έπρεπε να είχαμε κενές έδρες στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια». 
Έτσι, το 2006 για να δοθεί τέλος στις διαφωνίες ψηφίστηκε ο Νόμος 3434 (ΦΕΚ 21 τεύχος Α), που ρυθμίζει θέματα εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, στο άρθρο 1 του οποίου αναφέρεται ότι «κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». 
* * *
Γι’ αυτό λοιπόν, επανέρχομαι: αποχή, λευκό και άκυρο, δεν αποτελούν κινήσεις διαμαρτυρίας «ενάντια στο σύστημα». Πριν τις εκλογές, συγκρίνετε, αξιολογείστε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Οπωσδήποτε. Ειδάλλως, θα βρείτε μπροστά σας, να σας κυβερνούν εκείνοι που νομίζατε ότι τους απαξιώσατε. Διότι αυτοί ξέρουν. Και πάνε και αλληλοψηφίζονται σύσσωμοι.
* * * 
Στο γράφημα παραπάνω, δείτε (σε αναλογία μεταξύ 10 εκλογέων), πώς βγαίνει το αποτέλεσμα όταν 4 εκλογείς «απέχουν», ένας «ρίχνει λευκό» και ένας άλλος «πετάει άκυρο»: τα ποσοστά υπολογίζονται μεταξύ των τεσσάρων που ψήφισαν έγκυρα. Την πλειοψηφία των έγκυρων διαθέτει το Α κόμμα που όμως έχει ψηφιστεί από τη μειοψηφία των εκλογέων (2 στους 10).

[iEpikaira: Γι' αυτό εξηγήσαμε ΕΔΩ ότι ο μόνος τρόπος για να εκδηλώσει κανείς την δυσαρέσκειά του στο πολιτικό σύστημα είναι η ψήφος σε μικρά κόμματα που παραμένουν εκτός ή μπαίνουν για πρώτη φορά στη βουλή! Οτιδήποτε άλλο, ο εκλογικός νόμος το προσμετρά στα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων κυρίως.]

Πηγή: Άγγελος Πολύδωρος, Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 4/5/2019 aggelospolidoros.blogspot.com

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Crashtest για την δυνατότητα Ελλάδας-Κύπρου να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα εντός των ΑΟΖ τους

      Υποθαλάσσιες Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις, Ενεργειακή Ασφάλεια και Κυριαρχικά Δικαιώματα
      του Κ.Ν. Σταμπολή
      Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για μεγαλύτερη ηλεκτροδότηση του ενεργειακού συστήματος, τόσο σε ευρωπαϊκή όσο και σε παγκόσμιο κλίμακα, με στόχο την μετάβαση σε καθαρά καύσιμα, αυξάνεται η σημασία των ηλεκτρικών δικτύων και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Στην ΝΑ Ευρώπη, η Ελλάδα ήδη διαδραματίζει κομβικό ρόλο
      καθώς, (α) ολοκληρώνει μέχρι το 2029 την ηλεκτρική διασύνδεση του συνόλου του νησιωτικού χώρου με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, και (β) προχωρά στην σχεδίαση και κατασκευή μεγάλων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων όπως του Great Sea Interconnector (GSI), που θα συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο και το Ισραήλ, και τον Green Aegean Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα με την νότιο Γερμανία.
      Ως προς τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις εντός Ελλάδας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει την ιδιαίτερα απαιτητική, από τεχνικής άποψης, διασύνδεση με την Κρήτη, μέσω δύο υποβρυχίων καλωδίων, με το σύστημα να ηλεκτροδοτείται πλήρως εντός του 2025 προσφέροντας ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στο μεγαλύτερο ελλαδικό νησί και, ταυτόχρονα, επιτρέποντας την μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο δίκτυό της. Παράλληλα, προχωρούν τα έργα για την διασύνδεση της Δωδεκανήσου και των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.
      Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική διασύνδεση του Ελληνικού νησιωτικού χώρου με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία αφού πιστοποιεί την ύπαρξη εκτενούς οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ αποτελεί έναν οικονομικό και ενεργειακό ομφάλιο λώρο με την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν μια ισχυρή γεωπολιτική ασπίδα του Ελληνικού θαλάσσιου χώρου και έρχονται να αντικρούσουν στην πράξη τις Τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και το διογκούμενο και απειλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όμως, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Αιγαιακών νήσων επεκτείνεται έμπρακτα ο Ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επερχόμενη - και μάλλον αναπόφευκτη - μεγάλη αντιπαράθεση Ευρώπης-Τουρκίας.
      Great Sea Interconnector (GSI)
      Στο πλαίσιο του ανήσυχου γεωπολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τελευταία στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - που κάθε άλλο παρά ήρεμα νερά θυμίζει- θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη του άλλου μεγάλου έργου του ΑΔΜΗΕ που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου μέσω του Great Sea Interconnector (GSI). Αυτή αφορά ένα καλώδιο το οποίο θα μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία συνεχούς ρεύματος 1 GW και θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο (898 χλμ.) και την Κύπρο με το Ισραήλ (310 χλμ.). Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα €1,9 δισεκ. με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Grant) ύψους € 657 εκ. από το Connecting Europe Facility.
      Η κατασκευή του καλωδίου από την ανάδοχο εταιρεία, την Γαλλική Nexans, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και αυτή των μεγάλων επίγειων σταθμών μετατροπής σε Κρήτη και Κύπρο, με ανάδοχο την Siemens.
      Στο παρόν στάδιο εξέλιξης του έργου, ο ΑΔΜΗΕ με την βοήθεια εξειδικευμένων εταιρειών εκτελεί βυθομετρικές μελέτες, μέχρι στιγμής στα Ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά πολύ σύντομα και στα διεθνή, εντός της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να καθοριστεί με ακρίβεια η πορεία του καλωδίου, η πόντιση του οποίου,όμως, δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2026. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το μεγαλύτερο τμήμα του καλωδίου αναμένεται να τοποθετηθεί την περίοδο 2027/2028.
      Χωρίς αμφιβολία, η κατασκευή σήμερα και η λειτουργία αύριο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, αποτελεί ένα έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας αφού θέτει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου ενώ, παράλληλα, επεκτείνει το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο καλύπτοντας και την τελευταία χώρα της ΕΕ, η οποία μέχρι τώρα παραμένει ηλεκτρικά ασύνδετη. Δυστυχώς, την πολύ θετική αυτή προοπτική της ηλεκτρικής διασύνδεσης έρχεται, μέσα από στοχευμένες ενέργειές της, να υποσκάψει η Τουρκία, όπως είδαμε από τα επεισόδια της Κάσου τον περασμένο Ιούλιο και Νοέμβριο και, πλέον πρόσφατα, βόρεια της Κρήτης, όταν πολεμικά πλοία της γείτονος προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις βυθομετρικές έρευνες. Ως εκτούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα για το κατά πόσο θα αφήσει ανενόχλητη η Άγκυρα την Αθήνα να προχωρήσει στην πόντιση του καλωδίου μέσα από διεθνή ύδατα, την στιγμή που, σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο στην εξέλιξη του έργου, έχει υιοθετήσει μια τόσο προκλητική στάση με απειλές και στενό πολεμικό μαρκάρισμα.
      Εύκολη απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα δεν υπάρχει, παρά την θετική για την Ελλάδα διατύπωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ( UNCLOS), η οποία στο άρθρο 112 και στο άρθρο 79, παράγραφος 5, ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται να δοθεί ουδεμία άδεια από όμορη χώρα, και την μόνη υποχρέωση που έχουν στην προκειμένη περίπτωση Ελλάδα και Κύπρος είναι η απλή «ενημέρωση» της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας για την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθήσει το καλώδιο, προς αποφυγή ζημιών στον βυθό, όπου, ενδεχομένως, η άλλη χώρα έχει τοποθετήσει ή πρόκειται να κατασκευάσει παρόμοια καλώδια ή αγωγούς αερίου ή νερού.
      Με Ελλάδα και Κύπρο να δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν την τόσο απαραίτητη ηλεκτρική διασύνδεση τους - κάτι που υποστηρίζεται έμπρακτα από την ΕΕ - το έργο του GSI προώρισται να αποτελέσει ένα είδος crashtest για την δυνατότητα Ελλάδας -Κύπρου να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα εντός της ΑΟΖ τους. Ένας ακόμα λόγος που η Ελλάδα οφείλει να ανακηρύξει ΑΟΖ, έστω έμμεσα, καταθέτοντας συντεταγμένες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου με ταυτόχρονη ανάρτηση χάρτη, έτσι ώστε όλοι εντός και εκτός Ευρώπης να γνωρίζουν τα εξωτερικά όρια της Ελληνικής ΑΟΖ. Κάτι που η Κύπρος το έπραξε ήδη, παρά την Τουρκική κατοχή του 1/3 των εδαφών της.
      Πηγή: energia.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το παιδί για όλα τα θελήματα φωνάζει: Deutschland Uber Alles!

      Φανούλα Αργυρού
      Την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ κάνει πράξη τις υποσχέσεις του προς τον αμερικανικό λαό, και στέλνει με αεροπλάνα τον ένα μετά τον άλλο χιλιάδες λαθραίους στις χώρες τους και μέχρι που και το Μεξικό τελικά ακούσαμε ότι στέλνει και εκείνο δικά του αεροπλάνα, να μαζεύει τους δικούς του πίσω, στην Ελλάδα «Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου δεσμεύονται …για επιστροφή πίσω στην Ελλάδα 50.000 μεταναστών» από τη Γερμανία!!!
      «Η 'Εστία' αποκαλύπτει το παρασκήνιο των συζητήσεων τού απερχομένου Καγκελαρίου Σολτς με την Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό – Πως η αρχηγός του Κράτους διαπραγματεύθηκε πέραν των αρμοδιοτήτων της και δέσμευσε τη χώρα να δεχθεί πίσω από τη Γερμανία, χιλιάδες «πρόσφυγες και μετανάστες…»
      https://i-epikaira.blogspot.com/2025/02/50000.html
      Πόσο πειθήνιοι μπορούν να γίνουν τελικά οι πολιτικοί μας έναντι των ξένων, ούτε αποικία να είμασταν! Γιατί δεν τολμούν να πουν και οι Έλληνες ‘ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ’, ‘ΠΡΩΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ’, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος ‘ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ’!
      Αντ’ αυτού οι Γερμανοί είπαν στον Μητσοτάκη ‘ΠΡΩΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ’ (DEUTSCHLAND UBER ALLES) και ας κουρεύεστε!
      Αντί να υποκύπτουν στις «εντολές» των Γερμανών γιατί δεν απαντούν σταράτα «βάλτε τους σε αεροπλάνα σας και στείλτε τους εσείς απευθείας πίσω στις χώρες προέλευσής τους! Δεν υπέφεραν τα νησιά και η ηπειρωτική Ελλάδα αρκετά με τις ανικανότητες της ΕΕ;
      Τα ίδια ισχύουν και για την Κυπριακή Δημοκρατία με τους ανεύθυνους χειρισμούς των Βρυξελλών. Καλά τους τα έψαλε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος στο Μόναχο και ας μην τους …άρεσε (βεβαίως!), που βρέθηκε κάποιος τελικά να τους ξεγυμνώσει…
      *Δημοσιογράφος/Ερευνήτρια simerini.sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΒΟΜΒΑ: Έρχεται «PACKAGE DEAL» για συνεκμετάλλευση/συνδιαχείριση υδρογονανθράκων Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ πόλεμο(!)
      -Το σχέδιο Άτσεσον για παραχώρηση του Καστελόριζου
      -Οι Αμερικανοί επιθυμούν, όπως το αποκαλούν, ένα «package deal» που να περιλαμβάνει την συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας-Παρακολουθώντας τις τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών στην Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι ενδιαφέρονται να λύσουν μια για πάντα την ελληνοτουρκική διαφορά.
      -Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν άμεσα, ώστε η σύρραξη να μη διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και στη συνέχεια οι εμπόλεμοι να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την συνδιαχείριση.
      -Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να επιλύσει την ελληνοτουρκική διαφορά
      Του καθηγητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
      Κάτι θα πάει στραβά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά ελάχιστοι στην Αθήνα αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ οι Αμερικανοί μας θεωρούν τόσο δεδομένους, που δεν ανησυχούν.
      Η Μεσόγειος, σήμερα, είναι η μία από τις πλέον έκρυθμες περιοχές στον πλανήτη Γη και οι εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας δημιουργούν περισσότερα γεωπολιτικά προβλήματα. Βέβαια, η τραγωδία είναι ότι στην περιοχή βρίσκεται και η Τουρκία που παραβιάζει, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως ακριβώς πράττουν και οι Κινέζοι στην Σινική Θάλασσα.
      Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά καυτηριάζουν μεν τις παρανομίες των Κινέζων, αλλά αρνούνται να κάνουν το ίδιο με τις παρανομίες των Τούρκων.
      Όταν ο Ελληνισμός παραπονείται για την προτίμηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν έχουν φίλους και εχθρούς αλλά συμφέροντα. Έτσι εξηγούν την προτίμησή τους προς την Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Το επιχείρημα που ακούω, για δεκαετίες, στην Ουάσιγκτον είναι:
      «Κοιτάχτε τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η Τουρκία έχει μια τεράστια έκταση, ενώ εσείς υστερείτε καταφανώς έναντι της Τουρκίας». Σιωπούν όμως, όταν τους επισημαίνουμε ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρότερο της Ελλάδας, από πλευράς έκτασης και πληθυσμού.
      Το Αμερικανικό Σχέδιο
      Η ανάληψη της εξουσίας εκ νέου από τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια πρόκληση για την πατρίδα μας. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει την Γροιλανδία, την Γάζα, τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και σίγουρα έχει και άλλες περιοχές στο μυαλό του. Η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη δεν είναι αρκετές για αυτόν στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Το αμερικανικό σχέδιο δεν είναι πλέον καθόλου μυστικό. Οι Αμερικανοί επιθυμούν, όπως το αποκαλούν, ένα «package deal» που να περιλαμβάνει την συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το πρόβλημα με αυτή την συνεκμετάλλευση είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα υποχρεωθούν να μοιράσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων τους με μια χώρα που δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες στις θάλασσές της.
      Από το 1923 οι Τούρκοι πάντοτε θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλες ακτές, αλλά δεν διέθεταν μεγάλη θάλασσα και μετά το 1982 με την UNCLOS συνειδητοποίησαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε και άλλο. Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δύο θερμών εξαιρέσεων (1987 και 1996), αλλά από το 2018 προβάλλουν πλέον παρανοϊκές απαιτήσεις, που σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
      Ο Τραμπ με τις ακραίες θέσεις του, την φιλία του με τον Πούτιν, την αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Ερντογάν και τη δέσμευσή του στην προστασία του Ισραήλ θέλει να διευθετήσει τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου επιβάλλοντας την δική του λύση.
      Ο μόνος τρόπος για να ακυρώσει η Ελλάδα τα σχέδια αυτά είναι, άμεσα και πριν είναι πολύ αργά, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στην νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και φυσικά ούτε με την Λιβύη.
      Η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και ΚύπρουΠηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη 2014.
      Πέρασαν 40 χρόνια από την δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και τώρα γίνεται σαφές ότι η μη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής επιθυμίας και όχι πρωτοβουλία των ελληνικών κυβερνήσεων.
      Οι Αμερικανοί από τον Λευκό Οίκο, το State Department και το Πεντάγωνο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια οριοθέτηση θα προκαλέσει ένα δεύτερο casus belli της Τουρκίας και θέλουν, πάση θυσία, να μην υλοποιηθεί. Επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!
      Παρακολουθώντας τις τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών στην Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι ενδιαφέρονται να λύσουν μια για πάντα την ελληνοτουρκική διαφορά.
      Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν άμεσα, ώστε η σύρραξη να μη διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και στη συνέχεια οι εμπόλεμοι να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την συνδιαχείριση, δηλαδή το μοίρασμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και την Κύπρο.
      Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από 3 ν.μ. σε 6 ν.μ. τον Σεπτέμβρη του 1936, αλλά από τότε κόλλησε σε αυτό το εύρος στο Αιγαίο, ενώ σήμερα, όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη μας, διαθέτουν 12 ν.μ.
      Με τα σημερινά δεδομένα των 6 ν.μ. η πατρίδα μας διαθέτει τον έλεγχο στο 43,5% του Αιγαίου Πελάγους, ενώ η Τουρκία έχει τον έλεγχο στο 7,5% και η ανοιχτή θάλασσα καταλαμβάνει το 49%. Εάν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών φτάσουν τα 12 ν.μ., τότε το 71,5% θα ανήκει στην ελληνική κυριαρχία και μόνο το 8,7% στην τουρκική.
      Το Σχέδιο Άτσεσον
      Οι Αμερικανοί, πριν σκεφθούν για συνεκμετάλλευση, είχαν προτείνει κάτι άλλο, το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον του 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά όρια. Παράλληλα το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία.
      Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο όπως και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου. Όταν δει κανείς στον χάρτη πόσο μικρό είναι το Καστελόριζο, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά ούτε και η Ελλάδα θα εδέχετο να παραδώσει ελληνικό έδαφος, όσο μικρό και να ήταν αυτό.
      Ο Άτσεσον όμως είχε κάτι άλλο στο μυαλό του. Οι Αμερικανοί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για την καταγραφή του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής.
      Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο θα ανήκε στην Τουρκία, εάν αυτή είχε δεχθεί την παραχώρηση του Καστελόριζου. Έτσι οι Αμερικανοί θα είχαν λύσει τότε την ελληνοτουρκική διαφορά μια για πάντα.
      Τώρα όμως επανέρχονται αποφασισμένοι να αφαιρέσουν οριστικά το «καρκίνωμα», όπως αποκαλούν στην Ουάσιγκτον το ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αφού είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο λαοί αποκλείεται να τα βρουν μεταξύ τους.
      Ένα άλλο στοιχείο, στο οποίο δεν έχουμε δώσει την αρμόζουσα προσοχή είναι ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να επιλύσει την ελληνοτουρκική διαφορά. Θεωρούν ότι οι Τούρκοι δεν θα αποδεχθούν την απόφαση της Χάγης, διότι δεν θα της προσφέρει αυτά που επιδιώκει. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η πρόταση Μητσοτάκη «προσφεύγουμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» δεν πρόκειται να μεταβληθεί και η αντιπαλότητα των δύο κρατών θα ενταθεί περαιτέρω.
      Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
      Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει χάρτες που να δείχνουν τα σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ και η Ελλάδα αρνήθηκε να ανταποκριθεί! Αντίθετα, η Κύπρος συμμορφώθηκε με την οδηγία και δημιούργησε τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
      Η Ελλάδα πρέπει, χωρίς άλλη χρονοτριβή να προχωρήσει στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση της ΑΟΖ της στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε αυτόν τον Σχεδιασμό και έστειλε τον χάρτη της στην ΕΕ που συμπίπτει, απολύτως με την ΑΟΖ της!
      Η θέσπιση μιας οριοθετημένης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο που είναι, ταυτόχρονα, και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατέψει την ΑΟΖ μας από τα σχέδια του Τραμπ. Παραμένει πάντως αβέβαιη η στάση που θα διαμορφώσει η Ε.Ε. απέναντι στον αναθεωρητισμό του νέου Αμερικανού προέδρου.
      [iEpikaira: Τι σας γράφουμε τόσα χρόνια; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: hellasjournal.com φωτο protagon.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τον πήρε για τα γενέθλια...

      Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Τούρκο πρόεδρο για τα γενέθλιά τουΤηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan είχε την Τετάρτη (26/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Τούρκο πρόεδρο για τα γενέθλιά του, καθώς ο Tayyip Erdogan κλείνει στις 26/2 τα 71 του χρόνια -βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το προσδόκιμο ζωής στη Γάζα είναι πλέον το χαμηλότερο στον κόσμο

      Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας της ΓάζαςΟ πληθυσμός της Γάζας έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο λόγω της επίθεσης του Ισραήλ, σύμφωνα με νέα μελέτη.Έρευνα του ιατρικού περιοδικού The Lancet εκτιμά ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στη λωρίδα μειώθηκε σχεδόν κατά μισό έως 40,5 χρόνια κατά τους πρώτους 12 μήνες του καταστροφικού πολέμου.Πριν από τον πόλεμο, ο μέσος Παλαιστίνιος στη Γάζα θα περίμενε να ζήσει για 75,5 χρόνια.Αυτό σημαίνει ότι η Γάζα έχει μακράν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, 26 χρόνια λιγότερο από το Σουδάν και 18 χρόνια λιγότερο από τη Σομαλία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.Η Νιγηρία έχει αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο προσδόκιμο στον κόσμο με 54,5 χρόνια.Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο εκτιμά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 48.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου 2023.Ο αριθμός αυξάνεται σε περισσότερους από 61.000 αν συμπεριληφθούν οι χιλιάδες που πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες μειώθηκε στα 35,6 χρόνια από 73,6 πριν από τον πόλεμο – μείωση 52%.Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μειώθηκε στα 47,5 χρόνια από 77,5.Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη πιθανώς υποτιμά τον πραγματικό αντίκτυπο του πολέμου στο προσδόκιμο ζωής, επειδή περιλαμβάνει μόνο άμεσους θανάτους στην ανάλυση.«Η προσέγγισή μας για την εκτίμηση των απωλειών προσδόκιμου ζωής σε αυτή τη μελέτη είναι συντηρητική καθώς αγνοεί την έμμεση επίδραση του πολέμου στη θνησιμότητα», έγραψαν.«Ακόμη και αν αγνοηθεί αυτή η έμμεση επίδραση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε απώλεια προσδόκιμου ζωής άνω των 30 ετών κατά τους πρώτους 12 μήνες του πολέμου, σχεδόν στο μισό τα προπολεμικά επίπεδα.«Οι πραγματικές απώλειες είναι πιθανό να είναι υψηλότερες».Οι ερευνητές της Lancet έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τη Γάζα αποτελούν σημαντικές υπομετρήσεις του πραγματικού ανθρώπινου κόστους του πολέμου.Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο υπολόγισε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του πολέμου είναι περίπου 40% υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό των νεκρών.Μια ξεχωριστή ανάλυση πέρυσι πρότεινε ότι ο αριθμός των θανάτων κατά τους πρώτους εννέα μήνες θα μπορούσε να φτάσει τους 186.000 εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσοι θάνατοι που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.
      Πηγή: 
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η Ουκρανία;
      Aλέξανδρος Τάρκας
      Η κυβέρνηση, μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό της από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην Ουκρανία και την απολύτως προβλέψιμη αποτυχία του -συγκεκριμένης μορφής- διαλόγου με την Τουρκία, επιχειρεί να αναπροσαρμόσει τη διπλωματική τακτική της.
      Ωστόσο, λόγω της σωρείας σοβαρών λαθών και παραλείψεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, η κατάσταση είναι δύσκολο να αναστραφεί, ενώ προστίθενται και νέα προβλήματα. Το νεότερο εκ αυτών προκύπτει από την ελληνική στάση στις διαβουλεύσεις, εντός της Ε.Ε., για τη νέα στρατηγική στήριξης προς το Κίεβο από την οποία θα προκύψουν σοβαρές δαπάνες για τον εθνικό προϋπολογισμό.
      Ειδικότερα, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου, η Αθήνα προτίθεται να συναινέσει στην πρόταση για χορήγηση γενναίας στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μέσα στο καλοκαίρι του 2025. Το νέο «πακέτο» βοήθειας δεν έχει ακόμα οριστεί με ακρίβεια, αλλά είναι βέβαιο πως θα υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
      Αν το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί από τους ηγέτες των «27» την επόμενη εβδομάδα ή λίγο αργότερα, η αναλογούσα στρατιωτική συνδρομή της Αθήνας προς το Κίεβο θα είναι αξίας περίπου € 280.000.000. Θα βαρύνει αποκλειστικά τα ελληνικά κρατικά ταμεία, χωρίς να συμψηφιστεί με αποζημιώσεις από τους νέους θεσμούς της Ε.Ε. για την κοινή άμυνα.
      Επιπλέον, αν ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ αποφασίσει τελικά τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τότε η Ε.Ε. αυτοβούλως θα την αντικαταστήσει, τουλάχιστον εν μέρει, οπότε και η ελληνική συνεισφορά των € 280.000.000 θα αυξηθεί υπέρμετρα.
      Πέραν αυτών, η Ελλάδα έχει αναλάβει, βάσει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, τη δέσμευση συνεισφοράς στη χρηματοδότηση, την περίοδο 2025-2030, του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων τους με τα συμμαχικά. Η συνεισφορά της Ελλάδας θα είναι σχεδόν € 180.000.000 ετησίως. Επομένως, το άθροισμα της -μέσω Ε.Ε. και ΝΑΤΟ- ελληνικής χρηματοδότησης προς το Κίεβο θα είναι, τουλάχιστον, € 460.000.000 κάθε χρόνο!
      Μειωμένα ερείσματα στην Ε.Ε.
      Η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αναλαμβάνεται σε μία περίοδο που τα ερείσματα της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ των ισχυρών μελών της Ε.Ε. είναι μειωμένα, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η προσωπική σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν δεν μεταφράζεται σε πολιτικές συμφωνίες σε σημαντικά θέματα. Πριν ακόμα από την ψύχρανση Αθήνας-Παρισιού για την ένταξη των πυραύλων Meteor στην τελική διαμόρφωση των Eurofighter που -ενδεχομένως- αγοράσει η Τουρκία, η γαλλική πλευρά είχε δώσει προβάδισμα στη γερμανική πρωτοβουλία κοινής αεράμυνας σε βάρος της παρόμοιας πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πολωνού ομολόγου του, Ντ. Τουσκ.
      Παράλληλα, ευθέως απορριπτικά ήταν, για πολλοστή, φορά τα μηνύματα της γερμανικής υπηρεσιακής γραφειοκρατίας προς την Αθήνα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, για την ίδια πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει ούτε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό ούτε και μετά τη συγκρότησή του υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Φρ. Μερτς. Αρνητική είναι η στάση του Βερολίνου και επί της ιδέας του Πρωθυπουργού για την ίδρυση κοινού ευρωπαϊκού ταμείου εξοπλισμών με χρηματοδότηση € 100 δις ευρώ.
      Σε παρόμοια πορεία, φέρεται να κινείται και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρ. φον ντερ Λάιεν. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό στην Αθήνα για συναίνεσή της στη -λογικότατη- πρόταση του κ. Μητσοτάκη, περί εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες της Ε.Ε. για τον υπολογισμό του ελλείμματος, η Κομισιόν διευκρίνισε πώς εξετάζεται να αφορά μόνον όσες χώρες ξοδεύουν μικρότερα ποσά συγκριτικά με το 3% της Ελλάδας επί του ΑΕΠ.
      Πρόγραμμα FMF από τις ΗΠΑ
      Ως προς τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, με επίκεντρο την προγραμματιζόμενη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Μ. Ρούμπιο, η Αθήνα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια εικόνα οικοδόμησης σχέσεων με το στενό κύκλο του κ. Τραμπ.
      Υπό το άγχος του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, κυβερνητικοί παράγοντες σκέπτονται την υπερ-προβολή της είδησης ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ενέκριναν την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας 120.000.000 δολαρίων υπό τους πολύ ευνοϊκούς όρους του προγράμματος Foreign Military Financing (FMF).
      Η αμερικανική πρωτοβουλία είναι, ασφαλώς, χρησιμότατη, αλλά δεν είναι καινούρια. Γιατί το συγκεκριμένο κονδύλιο είναι μέρος της υπόσχεσης για μεγαλύτερη, συνολική χρηματοδότηση $ 200.000.000 που αναφερόταν ρητά στην επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν προς τον κ. Μητσοτάκη, πέρυσι τον Ιανουάριο.
      Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. απόρριψη της αμερικανικής πρότασης για αμυντικό δάνειο-ρεκόρ ως και $ 2,2 δισεκατομμύρια το Δεκέμβριο του 2023), η ελληνική πλευρά καθυστέρησε να αξιοποιήσει την περσινή έγκριση του συνολικού κονδυλίου FMF. Κατόπιν έληξε το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ (30 Σεπτεμβρίου 2024), και, στη συνέχεια, όλα τα παρόμοια ομοσπονδιακά προγράμματα «πάγωσαν» -προσωρινά- λόγω της μεταβατικής περιόδου μέχρι την ορκωμοσία του κ. Τραμπ.
      Τώρα, απλώς ξανάγινε διαθέσιμο -διαδικαστικά- μέρος του ίδιου, γνωστού κονδυλίου προς την Ελλάδα. Η δε απόφαση «ξεπαγώματος» δεν θα αποτελεί καρπό των συνομιλιών του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Ρούμπιο, καθώς η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας έχει ενημερώσει, εδώ και πολλές ημέρες, το υπουργείο Εξωτερικών για τη θετική έκβαση των εσωτερικών διευθετήσεων στην Ουάσιγκτον.
      Ταυτόχρονα, ως προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταλήξει σε δύο αποφάσεις που προσδοκά πως θα εκτιμηθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
      Πρώτον, ο Πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών, αποσύροντας το αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαιρέσεις της Ελλάδος από τη 16η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι αιτούμενες εξαιρέσεις αφορούσαν τα κοινοτικά μέτρα απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αλουμινίου, προσωρινής αποθήκευσης αργού πετρελαίου και παραγώγων του, συναλλαγών σε συγκεκριμένα λιμάνια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και τα αυστηρότερα μέτρα για τα πλοία του λεγόμενου «σκιώδους στόλου».
      Η στροφή του κ. Μητσοτάκη απαντά (εν μέρει, βέβαια) το ερώτημα της αμερικανικής πλευράς ως προς τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση (“What more is your government prepared to do?”), ώστε να αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία και να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης.
      Η δεύτερη απόφαση είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει μεν στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που ίσως αποστείλουν στην Ουκρανία στρατιωτικές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία), αλλά θα εξετάσει άλλα μέτρα συνεισφοράς, όταν υπογραφούν οι όροι ειρήνευσης και διευκρινιστούν οι πτυχές της αμερικανικής υποστήριξης στην εφαρμογή της.
      Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 26 Φεβρουαρίου 2025 amynanet.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οτσαλάν προς PKK: Παραδώστε τα όπλα, αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη
      Να καταθέσουν τα όπλα κάλεσε τα μέλη του PKK ο ηγέτης της κουρδικής οργάνωσης, Αμντουλάχ Οτσαλάν, σε μία ιστορική κίνηση
      ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
      Κάλεσμα στα μέλη του PKK να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να ξεκινήσει μία ειρηνευτική διαδικασία με το τουρκικό κράτος, απηύθυνε ο επί 26 χρόνια κρατούμενος ηγέτης της κουρδικής οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
      Η σχετική δήλωση του Κούρδου ηγέτη,o oποίος δημιούργησε το PKK το 1978, διαβάστηκε στα τουρκικά και τα κουρδικά.
      O Oτσαλάν, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Το κάλεσμα που έκανε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η βούληση που εξέφρασε ο πρόεδρος και η θετική ανταπόκριση όλων των κομμάτων δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για να ζητήσω την κατάθεση των όπλων. Αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτού του καλέσματος. Ολες οι ομάδες του PKK θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν.
      Η εξέλιξη είναι σαφώς ιστορική μετά από δεκαετίες αντάρτικου αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας που είχε ως τελικό στόχο την αυοδιάθεση.
      Παρά πάντως την έκκληση Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει μία εμβληματική φιγούρα του κινήματος, είναι αμφίβολο αν οι μαχητές του PKK προχωρήσουν πράγματι στην αυτοδιάλυση των ομάδων τους.
      Για την Τουρκία ο αγώνας του PKK συνιστούσε ανοιχτή πληγή. Απασχαλούσε ισχυρές και πολυπληθείς ομάδες του στρατού και προκαλούσε απώλειες οι οποίες με τη σειρά τους έφερναν λαϊκή δυσαρέσκεια.
      Η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια είχε σκληρύνει τη στάση της, πείθοντας και τη Δύση να χαρακτηριστεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Εκτοτε η επίσημη Τουρκία προβαίνει σε διωγμούς Κούρδων στην Τουρκία δια ασήμαντον αφορμή.
      Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκ των ηγετών του HDP, του φιλοκουρδικού κόμματος που μετονομάστηκε σε DEP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη. Εκλεγμένοι δήμαρχοι παύονται από τη θέση τους, δημόσιοι λειτουργοί συλλαμβάνονται υπό το πρόσχημα της υποστήριξης σε τρομοκρατική ομάδα.
      Ιδού και η σχετική φωτό από την ανακοίνωση που είναι η πρώτη του Οτσαλάν μετά από πολλά χρόνια.
      Το χρονικό
      Η υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η εμπλοκή της Ελλάδας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καταζητούμενος από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αναζητούσε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά καμία δεν του παρείχε άσυλο υπό την πίεση της Άγκυρας.
      Η Ελλάδα αρχικά αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ωστόσο, στην πορεία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς θρίλερ, που κατέληξε στη σύλληψή του στις 15 Φεβρουαρίου 1999 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, από την τουρκική ΜΙΤ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
      Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολιτική κρίση, με τρείς υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη να παραιτούνται, ενώ οι αντιδράσεις των Κούρδων στην Ευρώπη πήραν ακραίες διαστάσεις, με επιθέσεις σε ελληνικές πρεσβείες και αυτοπυρπολήσεις διαδηλωτών.
      Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε διεθνές διπλωματικό φιάσκο για την Ελλάδα και άφησε βαθιά τραύματα στις ελληνοκουρδικές σχέσεις.Το χρονολόγιο της υπόθεσης Οτσαλάν
      Το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Οτσαλάν διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες, καθώς καμία χώρα δεν ήθελε να του προσφέρει άσυλο.21 Σεπτεμβρίου 1998: Ο Οτσαλάν εγκαταλείπει τη Συρία μετά από απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση. Μεταβαίνει στην Ελλάδα ως ενδιάμεσος σταθμός πτήσης από τη Δαμασκό προς τη Στοκχόλμη. Ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ, Χαράλαμπος Σταυρακάκης, ενημερώνει τον Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος τον αναγνωρίζει στην αίθουσα αφίξεων και τον οδηγεί σε ειδικό χώρο της ΕΥΠ. Ο Οτσαλάν υποστηρίζει ότι έχει λάβει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που η ΕΥΠ διαψεύδει. Ο Κώστας Σημίτης αρνείται να τον δεχθεί.Οκτώβριος 1998: Ο Οτσαλάν, συνοδευόμενος από τον Καλεντερίδη, ταξιδεύει στη Ρωσία όπου του έχουν απευθύνει πρόσκληση. Από τη Μόσχα, κάνει αιτήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι περισσότερες αρνούνται να τον δεχτούν.12 Οκτωβρίου 1998: Φτάνει στη Ρώμη, όπου συλλαμβάνεται, αλλά η Ιταλία αρνείται την έκδοσή του στην Τουρκία, επικαλούμενη τη θανατική ποινή.Νοέμβριος 1998 – Ιανουάριος 1999: Χάνονται τα ίχνη του, με αντικρουόμενες πληροφορίες για το πού βρίσκεται.29 Ιανουαρίου 1999: Με πρωτοβουλία του απόστρατου αξιωματικού Αντώνη Ναξάκη, μεταφέρεται ξανά στην Ελλάδα από την Αγία Πετρούπολη, χωρίς επίσημη έγκριση. Η κυβέρνηση διατάζει την απομάκρυνσή του.1 Φεβρουαρίου 1999: Επιστρέφει στην Αθήνα, όπου παραμένει δύο ώρες, πριν μεταφερθεί μυστικά σε σταθμό της ΕΥΠ στην Κέρκυρα.2 Φεβρουαρίου 1999: Κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, μεταφέρεται στην Κένυα, όπου φιλοξενείται στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.10-13 Φεβρουαρίου 1999: Οι ελληνικές αρχές τον πιέζουν να εγκαταλείψει την πρεσβευτική κατοικία. Ζητά πολιτικό άσυλο, αλλά το αίτημά του απορρίπτεται.15 Φεβρουαρίου 1999: Οι κενυατικές αρχές τον μεταφέρουν προς το αεροδρόμιο. Όταν έφτασε στο διάδρομο απογείωσης, πίστευε πως θα μεταφερθεί στην Ολλανδία. Μόλις μπήκε στο αεροσκάφος, τον συνέλαβε η τουρκική ΜΙΤ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Mossad.Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα
      Η διαχείριση της υπόθεσης προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση. Οι χειρισμοί χαρακτηρίστηκαν χαοτικοί και ερασιτεχνικοί, με αποτέλεσμα την παραίτηση τριών υπουργών:Θεόδωρος Πάγκαλος (Υπουργός Εξωτερικών)Αλέκος Παπαδόπουλος (Υπουργός Εσωτερικών)Φίλιππος Πετσάλνικος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης)
      Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως διπλωματική ήττα για την χώρα μας, με τον Οτσαλάν να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση από τη φυλακή για προδοσία, ενισχύοντας την οργή των Κούρδων.
      Οι αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ευρώπη ήταν βίαιες. Στην Αθήνα – για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους – Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες αυτοπυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ σε πολλές χώρες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν, καταλαμβάνοντας ελληνικές πρεσβείες. Στο Βερολίνο, δε, προσπάθησαν να καταλάβουν το ισραηλινό προξενείο και δέχθηκαν πυρά από Ισραηλινούς φρουρούς.
      Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της χώρας μας, αμέσως μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, άρχισαν να ξεπλέκουν το νήμα της ιστορίας. Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν οι πρωταγωνιστές για να μην τους καταλαβαίνουν όταν μιλάνε για το θέμα, διαδόθηκαν ευρέως. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αποκαλούνταν «μεγάλος τραγουδιστής», ο πράκτορας Σάββας Καλεντερίδης «δεσποινίδα Κατεχάκη» και η πρεσβευτική κατοικία «εθνικά χρώματα», ενώ ο Οτσαλάν «γιαγιά»!
      Όπως είχε δηλώσει στο NEWS 24/7 ο καθηγητής στρατηγικής επικοινωνίας, Αθανάσιος Ν. Σαμαράς, “η σύλληψη του Οτσαλάν αποτέλεσε μία κρίση, η ευθύνη της οποίας αποδόθηκε στην κυβέρνηση Σημίτη, ρίχνοντας το ΠΑΣΟΚ στο χαμηλότερο ποσοστό του από το 1981”. Παρά την αρχική πτώση στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανακάμψει, κερδίζοντας οριακά τις εκλογές του 2000.Η δίκη και η κράτηση του Οτσαλάν
      Μετά τη σύλληψή του, ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε στην Τουρκία, όπου οδηγήθηκε σε δίκη, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 1999 στο νησί Ιμραλί, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
      Οι τουρκικές αρχές τον κατηγόρησαν για τρομοκρατία και εσχάτη προδοσία, με την κύρια κατηγορία να αφορά την ευθύνη του για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του PKK.
      Η δίκη διήρκεσε έναν μήνα και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου 1999 με την καταδίκη του σε θάνατο.
      Ο Οτσαλάν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι υποκινούσε βία και ισχυρίστηκε πως επιδίωκε πολιτική λύση στο Κουρδικό ζήτημα. Επικαλέστηκε τις συνθήκες της απαγωγής του και κατηγόρησε την Ελλάδα και άλλες χώρες για τον ρόλο τους στη σύλληψή του. Η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι η δίκη ήταν άδικη, καθώς διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες απομόνωσης και χωρίς τη δυνατότητα πλήρους νομικής εκπροσώπησης.
      Τον Οκτώβριο του 2002, μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έκανε η Τουρκία για να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η θανατική ποινή καταργήθηκε και η ποινή του Οτσαλάν μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
      Από τότε βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί, σε απόλυτη απομόνωση, με περιορισμένη επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Σπάνια επιτρέπεται η πρόσβαση σε δικηγόρους ή συγγενείς, ενώ παραμένει μια κεντρική φιγούρα για το κουρδικό κίνημα, με τους υποστηρικτές του να ζητούν την απελευθέρωσή του.
      Λίγα λόγια για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν
      Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες της Μέσης Ανατολής. Γεννημένος το 1949 στην Τουρκία, ξεκίνησε τη δράση του τη δεκαετία του 1970, ιδρύοντας το PKK το 1978, με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
      Η οργάνωσή του εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δραστήριες ανταρτικές ομάδες στην περιοχή, διεξάγοντας ένοπλο αγώνα ενάντια στο τουρκικό κράτος από το 1984. Ο Οτσαλάν καθοδήγησε μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων που προκάλεσαν έντονες συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.
      Παρότι αρχικά επιδίωκε την πλήρη ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, τις δεκαετίες του 1990 και 2000 μετέβαλε τη στρατηγική του, ζητώντας αυτονομία και δικαιώματα για τους Κούρδους εντός της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Οτσαλάν δήλωσε πως στηρίζει μια ειρηνική λύση και έχει εκδώσει αρκετά πολιτικά και φιλοσοφικά κείμενα στα οποία αναπτύσσει το όραμά του για την «δημοκρατική αυτονομία».
      Ωστόσο, το PKK συνεχίζει τη δράση του, γεγονός που έχει καταστήσει τον Οτσαλάν σημείο αναφοράς τόσο για τον κουρδικό αγώνα όσο και για τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και των Κούρδων της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος παραμένει φυλακισμένος στο Ιμραλί από το 1999, με περιορισμένη επικοινωνία, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ηγέτης του κουρδικού κινήματος.Η αντιδικία με την Ελλάδα
      Το 2008 οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατέθεσαν αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων του. Ισχυρίστηκαν ότι οι ελληνικές αρχές παρέβησαν τη νομιμότητα, καθώς ο Οτσαλάν είχε αιτηθεί πολιτικό άσυλο δύο φορές, αλλά αντί αυτού παραδόθηκε στην Τουρκία.
      Η αγωγή απορρίφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2017, με το σκεπτικό ότι η πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση ήταν πέρα από τον έλεγχο της διοικητικής δικαιοδοσίας και ότι το χρονικό διάστημα που παρέμεινε στην Ελλάδα δεν ήταν επαρκές, για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου του.
      Ο Οτσαλάν επανήλθε με νέα αγωγή το 2015, ζητώντας ηθική αποζημίωση ύψους 20.100 ευρώ, αλλά η προσφυγή του δεν έγινε δεκτή.
      Το 2022, για πρώτη φορά, ο Οτσαλάν προχώρησε σε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ζήτησε να εξεταστεί αν οι ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά την άφιξή του στην Ελλάδα το 1998, η απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο και η μεταφορά του στην Κένυα και η παράδοσή του στην Τουρκία, παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
      Στην προσφυγή του, ο Οτσαλάν επικαλείται παραβίαση του άρθρου 3 για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, του άρθρου 5 για παράνομη κράτηση και του άρθρου 6 για έλλειψη δίκαιης δίκης.
      Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ΕΔΑΔ έδωσε προθεσμία 12 εβδομάδων στα δύο μέρη (Οτσαλάν και ελληνική κυβέρνηση) για να υποβάλουν τις απόψεις τους. Η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση “Οτσαλάν κατά Ελλάδας” δεν έχει γίνει γνωστή ενώ παλαιότερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενδεχομένως να περιλαμβάνει δημόσια ακρόαση. Οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση είχε ήδη εξεταστεί από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια.
      Πηγή: news247.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες θα συναντηθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη
      Οι αντιπροσωπείες θα συζητήσουν το ζήτημα της επαναλειτουργίας των πρεσβειών τους, όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ
      Αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα συναντηθούν αύριο, 27 Φεβρουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη.
      Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το θέμα της επαναλειτουργίας αμοιβαία των πρεσβειών τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
      Σημειώνεται πως αναμένεται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αφού ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Πούτιν για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ skai.gr
      Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Ουκρανικό εκτός ατζέντας στις συνομιλίες διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ - Ρωσίας
      ΗΟυκρανία δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων αύριο Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, για συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη λειτουργία των εκατέρωθεν διπλωματικών τους αποστολών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
      «Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα ή θέματα ασφάλειας στην ατζέντα των συνομιλιών. Η Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών», είπε ο εκπρόσωπος μέσω email.
      Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουν συζητήσεις, μετά από χρόνια ενεργειών που άφησαν τις πρεσβείες των δύο χωρών με ελάχιστο προσωπικό.
      Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αντιπροσώπων αύριο στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τη λειτουργία των πρεσβειών τους, σημειώνοντας ξανά την αντίθεση της Μόσχας σε ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 27.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ρούμπιο: Ελλάδα και Κύπρος θέλουν την ολοκλήρωση του IMEC

      Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε αποκλειστικά στο Breitbart News ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του στοχεύουν να αποκολλήσουν τη Ρωσία από την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, απέλυσε την Κίνα από τη Σοβιετική Ένωση.
      «Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ποτέ να τους ξεκολλήσουμε πλήρως από μια σχέση με τους Κινέζους», είπε ο Ρούμπιο όταν ρωτήθηκε εάν οι προσπάθειες του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι παρόμοιες με τη διάσημη στιγμή του Νίξον που κατευθύνθηκε στην Κίνα για να περιορίσει τη Σοβιετική Ένωση. «Επίσης, δεν νομίζω ότι το να έχουμε την Κίνα και τη Ρωσία η μία στο λαιμό της άλλης είναι καλό για την παγκόσμια σταθερότητα, επειδή είναι και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου οι Ρώσοι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τους Κινέζους και αυτό δεν είναι καλό αποτέλεσμα αν το σκεφτείς».
      Ο Ρούμπιο είπε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα καθορίσουν αυτόν τον αιώνα και ως εκ τούτου, το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Αμερικανούς είναι ότι οι Ρώσοι δεν εξαρτώνται καθαρά από την Κίνα ως «κατώτερο εταίρο».
      «Η μεγάλη ιστορία του 21ου αιώνα θα είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», είπε ο Ρούμπιο. «Εάν η Ρωσία γίνει μακροπρόθεσμα μόνιμος μικρότερος εταίρος της Κίνας, τώρα μιλάτε για δύο πυρηνικές δυνάμεις ευθυγραμμισμένες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και ακόμη και σε δέκα χρόνια από τώρα ή σε πέντε χρόνια από τώρα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου είτε η Ρωσία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είτε όχι, δεν μπορούν γιατί έχουν εξαρτηθεί πλήρως από τους Κινέζους επειδή τους έχουμε κόψει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για εμάς. Αυτό που είναι καλύτερο για εμάς είναι να έχουμε μια σχέση. Θα έχουμε ανταγωνισμό και ίσως ακόμη και άμεση αντιπαράθεση —όχι στρατιωτικά ελπίζω, αλλά διαφορετικά— με τους Κινέζους γιατί κάνουν κάθε είδους εξαπάτηση και κλοπή όσον αφορά το εμπόριο και την οικονομία. Θα έχουμε διαφωνίες με τους Ρώσους, αλλά πρέπει να έχουμε σχέση και με τους δύο. Αυτές είναι μεγάλες, ισχυρές χώρες με πυρηνικά αποθέματα. Μπορούν να προβάλλουν την εξουσία παγκοσμίως. Νομίζω ότι έχουμε χάσει την έννοια της ωριμότητας και της λογικής στις διπλωματικές σχέσεις. Μέρος των διπλωματικών σχέσεων είναι η ικανότητα επικοινωνίας και διαχείρισης προβλημάτων με άλλες μεγάλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο για την αποφυγή πολέμου και την αποφυγή συγκρούσεων. Αλλά νομίζω ότι το να έχουμε μια κατάσταση όπου οι Ρώσοι είναι μόνιμα μικρότερος εταίρος της Κίνας, πρέπει να κάνουν ό,τι λέει η Κίνα επειδή εξαρτώνται από αυτούς, δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό αποτέλεσμα για τη Ρωσία και δεν είναι καλό για την Αμερική ή την Ευρώπη ή τον κόσμο».
      Το πρώτο ταξίδι του Rubio στο εξωτερικό ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν στο δυτικό ημισφαίριο, στον Παναμά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πέτυχε να πείσει την κυβέρνηση του Παναμά να εγκαταλείψει την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την Πρωτοβουλία Belt and Road ως εργαλείο για να οικοδομήσουν μια παγκόσμια ηγεμονία, αιχμαλωτίζοντας λιγότερο πλούσιες χώρες με τη διπλωματία του χρέους χρησιμοποιώντας δάνεια και χρηματοδότηση ως εξωτερική πολιτική και οικονομικό όπλο. Στον Παναμά, όπου βρίσκεται η Διώρυγα του Παναμά, αυτή η κινεζική προσπάθεια απείλησε σοβαρά το εμπόριο των ΗΠΑ επειδή η Διώρυγα του Παναμά είναι κρίσιμης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορους λόγους.
      «Λοιπόν, κοιτάξτε, η Διώρυγα του Παναμά κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμείς την κατασκευάσαμε γιατί χωρίς αυτήν, θα χρειαζόμασταν μέρες και μέρες για να φτάσουμε στον Ειρηνικό και είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική κατάσταση για εμάς», είπε ο Ρούμπιο στο Breitbart News. «Δυστυχώς, ο Τζίμι Κάρτερ το έδωσε στους Παναμάνους και ξυπνάτε 20 χρόνια αργότερα και λόγω πολλών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, οι Κινέζοι κατέχουν βασικά τα δύο μεγάλα λιμάνια – τα λιμάνια Χάτσισον και στις δύο πλευρές του καναλιού. Σε μια εποχή σύγκρουσης λοιπόν, με αυτά τα λιμάνια και όλα τα άλλα πλοκάμια που έχουν εγκαταστήσει στο κανάλι, σε μια εποχή σύγκρουσης, οι Κινέζοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κυκλοφορία του καναλιού. Αυτός είναι ο φόβος».
      «Όπως θέλει να λέει ο Πρόεδρος Τραμπ», συνέχισε, «δεν δώσαμε το κανάλι πίσω στην Κίνα – το δώσαμε στον Παναμά. Οπότε, νομίζω, επίσης, όχι ο σημερινός πρόεδρος του Παναμά —ο οποίος είναι πολύ φιλοαμερικανός— αλλά υπό τον προηγούμενο πρόεδρο, οι Παναμάς εγκατέλειψαν την Ταϊβάν και πήραν όλα τα είδη των χρημάτων και έγιναν πιο φιλο-Κινεζικά. Και επομένως είναι καλό που έχουμε έναν εταίρο εκεί που είναι πιο φιλοαμερικανός, και τελείωσε την Πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που τερματίζει την Πρωτοβουλία Belt and Road. Είναι καλό που διενεργούν έλεγχο στις κινεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα δύο λιμάνια. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτός ο έλεγχος — νομίζω ότι θα βρουν κάποια κακά πράγματα εκεί όταν κάνουν αυτόν τον έλεγχο. Ελπίζουμε λοιπόν ότι δεν θα ανήκει σε αυτούς».
      Ενώ οι ΗΠΑ παίζουν έτσι την άμυνα ενάντια στην Πρωτοβουλία Belt and Road του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – πείθοντας χώρες όπως ο Παναμάς να το εγκαταλείψουν ή άλλες χώρες να μην ενταχθούν – αυτό που έλειπε κυρίως μέχρι τώρα είναι μια επιθετική στρατηγική ενάντια στο κινεζικό ηγεμονικό σχέδιο.
      Ο Τραμπ φαίνεται να το ξεκλειδώνει, καθώς υπέγραψε συμφωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για περαιτέρω επιδίωξη αυτού που ονομάζεται Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη-Οικονομικός Διάδρομος (IMEC), ο οποίος επιδιώκει να δημιουργήσει οικονομικούς και διπλωματικούς εμπορικούς δρόμους από την Άπω Ανατολή στην Ινδία μέσω της Μέσης Ανατολής και μετά στην Ευρώπη #μέσω #Κύπρου και #Ελλάδας.
      «Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες μεγάλες συμφωνίες όπως αυτή υπό τον Πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Ρούμπιο όταν ρωτήθηκε για το IMEC και τη συμφωνία με την Ινδία που υπέγραψαν ο Τραμπ και ο Μόντι. «Είναι ενδιαφέρον γιατί ξέρω ότι πάντα διαβάζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι απομονωτιστής. Όχι, όχι — δεν είναι απομονωτικός. Ο Πρόεδρος Τραμπ, αυτό που θέλει, είναι η Αμερική να γίνει ξανά σεβαστή στον κόσμο και να προασπιστούν τα συμφέροντά μας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ζούμε σε έναν κόσμο, ιδιαίτερα σε ένα ημισφαίριο που ονομάζουμε πατρίδα, που περιβάλλεται από χώρες που έχουν λάβει δάνεια και χρέη από την Κίνα που τις βάζουν στο έλεος της Κίνας. Η Κίνα σας δανείζει όλα αυτά τα χρήματα και δεν μπορείτε να τα επιστρέψετε, οπότε τώρα σας το κρατούν πάνω από το κεφάλι σας και πρέπει να ψηφίσετε μαζί τους στον ΟΗΕ και πρέπει να κάνετε ό,τι σας λένε να κάνετε. Στην κατεύθυνση που πηγαίναμε, επρόκειτο να ξυπνήσουμε μια μέρα και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Κινέζοι στήνουν ναυτικές βάσεις στο δυτικό ημισφαίριο από όπου μπορούν να μας απειλήσουν, θα ξυπνούσαμε και θα συνειδητοποιούσαμε ότι ήταν ο κυρίαρχος εμπορικός εταίρος με όλες τις χώρες που είναι γείτονές μας. Έτσι, αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να κάνει, και νομίζω ότι βλέπετε ότι το έργο έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφει όλα αυτά, δεν είναι μόνο στο ημισφαίριο που ονομάζουμε σπίτι, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως στον Ινδο-Ειρηνικό. Έχουμε συμμάχους εκεί όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Ινδία προφανώς. Αυτές είναι χώρες που δεν θέλουν να ζουν σε έναν Ινδο-Ειρηνικό που κυριαρχείται από την Κίνα, όπου θεωρούνται υποτελή κράτη. Θέλουν οι ΗΠΑ να παραμείνουν εταίροι τους. Θέλουν να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και συμμετέχοντες. Υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτό κάνουμε, από θέση δύναμης και όχι από θέση αδυναμίας».
      Για να πετύχει η IMEC, οι Συμφωνίες του Αβραάμ θα πρέπει να υλοποιηθούν περαιτέρω και να δουν τη Σαουδική Αραβία να ενταχθεί τελικά, καθώς και άλλα αραβικά έθνη στον Κόλπο. Φυσικά, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου το υπονόμευσε προς το παρόν, αλλά καθώς ισχύει η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και η κατάπαυση του πυρός, οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη, πιο μακροχρόνια λύση για τη Γάζα έχουν γίνει ισχυρότερες.
      Εκτός από το ξεκλείδωμα συμφωνιών σε όλη τη Μέση Ανατολή για τη σύνδεση της Άπω Ανατολής με την Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι εταίροι όπως η #Ελλάδα και η #Κύπρος έχουν εκφράσει τεράστιο ενδιαφέρον να δουν την ολοκλήρωση αυτού του εμπορικού διαδρόμου IMEC.
      Ένα πρόσφατο πάνελ που συντόνισε το Breitbart News στο #Φόρουμ των #Δελφών #στην #Ουάσιγκτον #DC, #που #φιλοξενήθηκε από το #Ελληνοαμερικανικό #Συμβούλιο #Ηγεσίας (#HALK), είδε τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της #Ελλάδας και της #Κύπρου να ενθουσιάζονται με τις προοπτικές διευρυμένης συμφωνίας με τον Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο.
      Επιπλέον, το γεγονός ότι η συνάντηση του Ρούμπιο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ συνέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας δεν φαίνεται καθόλου τυχαίο – με στόχο να γραπώσει τις ολισθήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες και συμφωνίες όχι μόνο με τους Ρώσους αλλά και με τους Σαουδάραβες.
      «Στην περίπτωση αυτή, θα έλεγα ότι οι Σαουδάραβες ήταν καλός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρούμπιο στο Breitbart News. «Ο διάδοχος κάνει τεράστια πρόοδο σε αυτή τη χώρα. Σκεφτείτε το: Σε εκείνη τη συνάντηση, συναντήσατε τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο θεωρητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και μιλάμε για την ενέργεια και το πόσο σημαντική είναι η ενέργεια για το μέλλον. Νομίζω ότι υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτό που θα έχετε είναι μια εξωτερική πολιτική δύναμης, μια εξωτερική πολιτική που ανταμείβει τους φίλους μας και καθιστά δαπανηρό να είμαστε εχθροί της Αμερικής και να προσπαθούμε να μας υπονομεύσουμε. Νομίζω ότι θα έχετε μια εξωτερική πολιτική και μια οικονομική πολιτική όπου δεν θα σας εκμεταλλεύονται πλέον. Για πολύ καιρό, η εξωτερική μας πολιτική ήταν εντελώς κενή στο να σκεφτόμαστε το εθνικό συμφέρον. Νομίζαμε ότι η δουλειά μας ήταν να είμαστε ένα είδος παγκόσμιας κυβέρνησης. Δεν είμαστε παγκόσμια κυβέρνηση. Είμαστε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό πρέπει να οριστεί. Πρέπει να ορίσεις τι είναι. Στη συνέχεια, κάθε πολιτική και κάθε δολάριο που ξοδεύετε παρεμπιπτόντως σε εξωτερική βοήθεια πρέπει να προάγει αυτό το εθνικό συμφέρον. Νομίζω ότι αυτό είναι το είδος της κοινής λογικής που επαναφέρει ο Πρόεδρος Τραμπ στην εξωτερική πολιτική και που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ»
      Ο Ρούμπιο, επίσης, σε αυτό το μέρος της συνέντευξης σημείωσε αρκετές άλλες επιτυχίες που είχαν οι ΗΠΑ με τον Παναμά τον πρώτο μήνα της εξουσίας του Τραμπ, από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τον έλεγχο της μετανάστευσης.
      «Είναι υπέροχο που την περασμένη εβδομάδα ο Ναύαρχος από τη Νότια Διοίκηση επισκέφτηκε τον Παναμά και υπέγραψε μια συμφωνία στον κυβερνοχώρο, επειδή ο Παναμάς ανησυχεί πολύ ότι οι Κινέζοι και άλλοι μπορεί να έχουν δημιουργήσει κυβερνοεισβολές που απειλούν τη σταθερότητα του καναλιού», είπε ο Ρούμπιο. «Οπότε όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις. Και επιπλέον, πήραν πίσω τριακόσιους ή τετρακόσιους μετανάστες που έστειλαν από τρίτες χώρες — όχι από τον Παναμά, αλλά από τρίτες χώρες. Πέταξαν στον Παναμά και στη συνέχεια στάλθηκαν σε ένα στρατόπεδο στο Darien Gap, και περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη σταλεί στην αρχική τους χώρα καταγωγής. Αυτοί είναι άνθρωποι που ήταν στην Αμερική και δεν ήταν Παναμάς, αλλά θέλαμε να τους βγάλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι πήγαν στον Παναμά και μετά από τον Παναμά, πήγαν στις χώρες καταγωγής τους, στις αρχικές τους χώρες. Ελπίζουμε ότι οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να μεταναστεύσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους. Είναι ενδιαφέρον ότι, επιπλέον, υπήρχαν πολλοί μετανάστες στα μισά του δρόμου προς τις ΗΠΑ όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ – πήραν την είδηση ​​ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι πλέον στον Λευκό Οίκο και ότι η μετανάστευση στις ΗΠΑ δεν θα επιτρέπεται πλέον με παράνομο τρόπο, έκαναν μια αναστροφή και τώρα βρίσκονται πίσω στον Παναμά. Ο Παναμάς μας ζητά να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν περίπου 500 Βενεζουελάνους που προσπαθούν να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα. Οπότε όλα αυτά είναι καλά. Νομίζω ότι έχετε δει τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης να καταρρέουν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ.
      Νομίζω ότι καταφέραμε να τερματίσουμε τη μαζική μεταναστευτική κρίση στα σύνορα. Τώρα, πρέπει να το διατηρήσουμε έτσι, και προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ παράνομα, ειδικά τους βίαιους εγκληματίες. Είναι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι».
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ προειδοποιεί για τις τουρκικές φιλοδοξίες και τους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αυτό δεν πουλιέται...

      Μια παλιά ιστορία λέγει:
      Κάποτε ο διάβολος το έριξε στο εμπόριο. Άνοιξε ένα μεγάλο κατάστημα, ένα σούπερ-μάρκετ, όπως θα λέγαμε σήμερα. Και κάθε μέρα διαφήμιζε και πουλούσε τα προϊόντα του.
      Ανάμεσα στα εμπορεύματα του, υπήρχε και ένα εργαλείο με πολύ παράξενο και προκλητικό σχήμα. Επάνω στο εργαλείο αυτό ο διάβολος είχε βάλει μια πινακίδα που έλεγε: ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ. Πολλοί από τους πελάτες του ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν, το παράξενο αυτό εργαλείο. Αλλά ο διάβολος έμεινε άκαμπτος και ανυποχώρητος.
      Μην κάνετε κουβέντα! έλεγε. Ό,τι άλλο θέλετε, μπορώ να το πουλήσω. Αυτό όχι! Αυτό μου είναι το πιο χρήσιμο, από όσα έχω. Και είναι πραγματικά παράξενο. Με αυτό κατορθώνω, εκείνα που δεν θα μπορούσα να τα κατορθώσω με κανένα άλλο τρόπο. Μην κάνετε λοιπόν συζήτηση. Γιατί πουλώντας το εργαλείο αυτό, εγώ το έκλεισα το μαγαζί μου!…
      Ποιό ήταν αυτό το εργαλείο;
      Ένας που θέλησε να το περιεργαστεί λίγο καλλίτερα, διάβασε το όνομά του! Το έλεγαν: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ. [...]
      Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου, «Αγαλλίαμα Καρδίας»
      πηγή

      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πολεμικά Καταφύγια: Μια υπόγεια πόλη κάτω από την Αθήνα
      Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος
      Κάτω από την αχανή πρωτεύουσα, κρύβονται πολλά μυστικά…
      Ένας σκοτεινός και σιωπηλός κόσμος με υπόγεια γεμάτα υγρασία, δαιδαλώδεις στοές, χορταριασμένα σκαλοπάτια, δωμάτια με σκουριασμένα λουκέτα, σιδερένιες πόρτες και σπασμένους πάγκους!
      Απλώνεται σε πολλές περιοχές και είναι τα παλιά πολεμικά καταφύγια που κατασκευάστηκαν τα περισσότερα, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατευσουν τους κατοίκους της Αθήνας από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
      Άγνωστος ο ακριβής αριθμός τους, και η κατάσταση που βρίσκονται…
      Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος στα απομνημονεύματα του κάνει λόγο για 400 δημόσια καταφύγια.
      Παράλληλα στρατιωτικές πηγές εικάζουν ότι σε νεόδμητα κτίρια (πολυκατοικίες, τράπεζες, εργοστάσια, κλπ), κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 νέα καταφύγια.
      Επειδή το κράτος δεν μπορούσε (οικονομικά και χρονικά) να κατασκευάσει μόνο του όλα τα καταφύγια που έπρεπε, μοιραία μετακύλισε ένα μέρος αυτού του έργου, στον ιδιωτικό τομέα (σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).
      Συγκεκριμένα, με αναγκαστικό νόμο του 1936, απαγορευόταν να χτιστεί κτίριο από τρεις ορόφους και πάνω (του ισογείου συμπεριλαμβανομένου) αν δεν υπήρχε πρόβλεψη για καταφύγιο.
      Αυτός ο νόμος καταργήθηκε το 1956.
      Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ
      Όλα ξεκίνησαν το 1936, επί Ιωάννη Μεταξά, όταν άρχισε να διαφαίνεται στο διεθνές περιβάλλον, ότι οδεύουμε σύντομα προς έναν μεγάλο πόλεμο.
      Έτσι διέταξε να κατασκευαστούν καταφύγια –όπερ και εγένετο σε μια φρενήρη κατασκευαστική δραστηριότητα μιας γεμάτης τετραετίας, δηλαδή μεταξύ 1936-1940.
      Τότε υπήρχε η Ανωτέρα Διοίκηση Αντιαεροπορικής Αμύνης (ΑΔΑΑ), μια ειδική «επιτροπή σοφών», στην οποία μετείχαν στρατιωτικοί, αλλά και πολίτες, όπως αρχιτέκτονες, καθηγητές πανεπιστημίου και μηχανικοί, οι οποίοι ρύθμισαν από κοινού το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, από το οποίο εξαρτάτο η κατασκευή τους.
      Έτσι λοιπόν, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές γι’ αυτά.
      Όλα ήταν ξεκάθαρα ρυθμισμένα, π.χ. το πλήθος και το μέγεθος των θαλάμων, η διαρρύθμιση των χώρων, η φύση των δομικών υλικών, το πάχος των τοίχων, το είδος των θωρακισμένων θυρών.
      Σύμφωνα με τον ερευνητή, Κωνσταντίνο Κυρίμη που έχει χαρτογραφήσει, φωτογραφίσει και αναδείξει πολλά καταφύγια, κάποια κατασκευαστικά στοιχεία, όπως θωρακισμένες πόρτες, κεντρικοί θάλαμοι, βοηθητικοί θάλαμοι, προθάλαμοι, στοές, έξοδοι διαφυγής, χώροι υγιεινής, δεξαμενές ύδατος, απαντώνται στα περισσότερα από αυτά.
      Επίσης, στα καταφύγια απαγορευόταν ρητώς να περνάνε οι κεντρικές σωληνώσεις νερού του κτιρίου, γιατί αν τρυπούσαν, τότε θα πλημμύριζε το καταφύγιο και οι άνθρωποι θα πέθαιναν σαν τα ποντίκια.
      ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ
      Η τότε φιλοσοφία του καθεστώτος Μεταξά ήταν η εξής.
      Για να σωθούμε από μια αεροπορική επιδρομή, δεν φτάνει μόνο να υπάρχει ένα γερό καταφύγιο, αλλά χρειάζεται να εκπαιδευτεί και ο κόσμος.
      Κάπως έτσι, ξεκίνησαν στην Αττική ειδικές ασκήσεις αεράμυνας, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν ιδιαίτερα από το 1938. Οι ασκήσεις αυτές ήταν τόσο ρεαλιστικές, ώστε στον αττικό ουρανό πετούσαν κανονικά αεροπλάνα ερχόμενα σε κύματα, υπήρχαν κανονικά πυρά που έριχναν οι πυροβολαρχίες από το Φάληρο, ενώ υπήρχε μέχρι και προσομοίωση φωτιάς –ήταν μια εξαιρετικά ρεαλιστική στρατιωτική άσκηση.
      ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
      Ο ερευνητής αποκάλυψε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες τα καταφύγια αποδείχθηκαν παγίδα θανάτου γι’ αυτούς που κρύφτηκαν μέσα τους.
      Στην πρώτη, ο μηχανικός που το έφτιαξε, σε αντίθεση με ότι όριζαν οι κανονισμοί, άφησε να περάσουν από το καταφύγιο οι κεντρικές σωληνώσεις ύδατος, οι οποίες λόγω των βομβαρδισμών έσπασαν.
      Το καταφύγιο πλημμύρισε με νερό και οι άνθρωποι πνίγηκαν προτού προλάβουν να απεγκλωβιστούν.
      Στην δεύτερη και πλέον χαρακτηριστική (όπως και εξίσου τραγική) περίπτωση, τον Ιανουάριο του 1944 όταν βομβάρδισαν οι Σύμμαχοι τον Πειραιά, χτυπήθηκε ένα καταφύγιο κοντά στο λιμάνι που άνηκε στην «Ηλεκτρική Εταιρεία του Πειραιά» και στο οποίο είχαν βρει προστασία περίπου 70 μαθήτριες της Οικοκυρικής Σχολής μαζί με τις δασκάλες τους.
      Το καταφύγιο άντεξε μεν, αλλά η πολυκατοικία από πάνω του γκρεμίστηκε και τα θραύσματά της έφραξαν την έξοδο. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με πρόχειρα μέσα να ανοίξουν μια τρύπα προκειμένου να βγάλουν έξω τις εγκλωβισμένες μαθήτριες αλλά μετά από λίγο ακολούθησε και δεύτερος βομβαρδισμός και η είσοδος φράκαρε εντελώς.
      Αυτό συνέβη, γιατί εν μέσω Κατοχής, δεν υπήρχαν πλέον οργανωμένα αγήματα παθητικής Αεράμυνας.
      Και τα κορίτσια αυτά πέθαναν από ασφυξία»
      Καταφύγια, δεν υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, στα Χανιά, στη Μήλο, στο Βόλο, στην Πάτρα και στην Κέρκυρα.
      Στο Αγρίνιο έχει γίνει επισκέψιμο το αντίστοιχο πολεμικό καταφύγιο, όπως και στον Αδάμαντα στην Μήλο.
      Πολύ κοντά στο Σύνταγμα, έχει ένα εντυπωσιακότατο και σχετικά καλοδιατηρημένο καταφύγιο, με δεκάδες θαλάμους.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Δεσμεύσεις Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για επιστροφή 50.000 μεταναστών από Γερμανία

      Η «Εστία» αποκαλύπτει το παρασκήνιο των συζητήσεων του απερχομένου Καγκελλαρίου Σόλτς με την Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό – Πως η αρχηγός του Κράτους διαπραγματεύθηκε πέραν των αρμοδιοτήτων της και δέσμευσε την χώρα να δεχθεί πίσω, από την Γερμανία, χιλιάδες «πρόσφυγες και μετανάστες»
      Η ΧΘΕΣΙΝΗ –πλήρως εμπεριστατωμένη– απάντησις της εφημερίδος μας στην προσβλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστεύσεως και Ασύλου, περί δήθεν fake news άρθρου μας για τις επιστροφές μεταναστών και κατόχων εγγράφων ασύλου από την Γερμανία στην Ελλάδα, θα έπρεπε να ήταν αρκετή, για να κλείσει το θέμα.
      Όμως επανερχόμεθα, για δύο λόγους: διότι, δυστυχώς, εσυνεχίσθησαν οι κυβερνητικοί ψίθυροι κατά του δημοσιογραφικού μας έργου και, διότι, ευτυχώς, η αλόγιστη δράσις δημιουργεί και λογική αντίδραση.
      Φέρνει αποκαλύψεις. Μας προσφέρει πρόσθετα ακλόνητα στοιχεία!
      Θα συμβουλεύαμε –και σήμερα– τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να είναι πιο προσεκτικός, συνειδητοποιώντας ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του βρίσκονται, πλέον, ενώπιον ενός επαναλαμβανόμενου φαινομένου του ελληνικού πολιτικού βίου: όταν οι κυβερνήσεις κλονίζονται με λαική αποδοχή –κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– μόλις στο 22%-23%, τα στόματα όσων γνωρίζουν το παρασκήνιο ανοίγουν πιο εύκολα. Και, όταν μάλιστα οι θητείες ορισμένων αξιωματούχων τερματίζονται, όπως στην παρούσα συγκυρία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Γερμανού Καγκελλαρίου Όλαφ Σόλτς, πολλές –εγκυρότατες– πηγές απελευθερώνονται από το off the record στις συζητήσεις τους με τον Τύπο.
      Το ζήτημα, λοιπόν, των επιστροφών χρονολογείται από τις 31 Μαίου 2022, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Σόλτς. Εκείνη την ημέρα το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι ο Έλλην Πρωθυπουργός έθεσε στον συνομιλητή του τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά αποσιώπησε την συζήτησή τους για το Μεταναστευτικό.
      Ο κ. Σόλτς υπεστήριξε, εκείνη την ημέρα, ότι η Ελλάς έχει την πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση, βάσει του «Κανονισμού του Δουβλίνου-3», να δεχθεί την επιστροφή στην επικράτειά της άνω των 30.000 προσφύγων και μεταναστών. Το σκεπτικό του Βερολίνου ήταν –και παραμένει– ότι, μολονότι βρίσκονται νομίμως στο γερμανικό έδαφος βάσει αιτήσεων χορηγήσεως ασύλου και πιστοποιητικών μακράς διαμονής στην ΕΕ, κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον προϋπολογισμό της χώρας. Με βάση το ίδιο σκεπτικό Σόλτς, η Κυβέρνησις Μητσοτάκη θα πρέπει να συμφωνήσει στην επιστροφή τους, επειδή η Ελλάς ήταν η χώρα «πρώτης υποδοχής» στο έδαφος της ΕΕ, κυρίως, την περίοδο 2015-2018. (Όλα αυτά, όπως σημειώσαμε και χθες, τα είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα μας ο κ. Αλέξανδρος Τάρκας τον Ιούνιο του 2022 και επιβεβαίωσε το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στις 8 Φεβρουαρίου 2025.) Ο Καγκελλάριος επανήλθε στο θέμα, εν συντομία, σε συνάντηση στην Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου 2022 και στις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 27 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
      Η επέλασις Σόλτς κατά της απολογουμένης Σακελλαροπούλου
      Όπως αποδεικνύεται εκ του τότε και νυν αποτελέσματος, ο κ. Πρωθυπουργός δεν απέρριψε κατηγορηματικώς τις απαιτήσεις του κ. Σόλτς. Επιπροσθέτως, η κυρία Σακελλαροπούλου –σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται διάψευση– …απελογήθη στον Καγκελλάριο, κατά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο στις 20 Ιανουαρίου 2023, πως η Ελλάς είχε ήδη «ανταποκριθεί στο μέτρο του δυνατού» στα αιτήματα της Γερμανίας.
      Ωστόσο, η άτακτος υποχώρησις της κ. Σακελλαροπούλου (που, εκ του Συντάγματος, είναι Ανεύθυνη Άρχων και απλώς αναπαράγει τις επίσημες θέσεις της υπεύθυνης κυβερνήσεως), έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.
      Ο κ. Σόλτς, όσο κι αν ακούγεται εκπληκτικό, ηύξησε τον απαιτούμενο αριθμό επιστροφών από 30 σε 50 χιλιάδες. Υπεγράμμισε, επί πλέον, ότι το ελληνικό Κράτος είναι «υποχρεωμένο» να προσφέρει, στους έχοντες δικαίωμα ασύλου, όσα ακριβώς και στους Έλληνες ανέργους, ώστε να μην υπάρχει οικονομικό και εργασιακό κίνητρο μετακινήσεώς τους στην Γερμανία.
      Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (που διέπραξε βαρύτατο διπλωματικό λάθος αποδεχόμενη, αν και Ανεύθυνη, την συνάντηση με την γερμανική εκτελεστική εξουσία σε επίπεδο πολυμελών αντιπροσωπειών και με ανοιχτή ατζέντα), αντέταξε στον κ. Σόλτς μόνον ότι, λόγω γεωγραφίας, η Ελλάς είναι, μοιραία, χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, το επιχείρημά της έπεσε στο κενό, επειδή ο Καγκελλάριος απήντησε ότι και η δική του χώρα είχε γίνει, επίσης, πρώτης αφίξεως δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων.
      Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, η κυρία Σακελλαροπούλου, αντί να δηλώσει αναρμόδια εκ του Συντάγματος, ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει στην ελληνική Κυβέρνηση ένα ακόμη επιχείρημα-προειδοποίηση του Βερολίνου. Ο κ. Σόλτς της τόνισε πως δεν θα υποκύψει στον «λαικισμό», προβαίνοντας σε επίσημες δημόσιες δηλώσεις για την απαίτησή του έναντι της Αθήνας, αλλά θα συνεχίσει να το εγείρει σε όλες τις συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να βρεθεί (κατά την συνήθη διπλωματική διατύπωση «αμοιβαία αποδεκτή λύση».)
      Από τότε, η ελληνική Κυβέρνησις έγινε πιο δεκτική στις απαιτήσεις του Βερολίνου ακόμη και με δημόσιες πρωτοβουλίες, παρά την «μεγαλοψυχία» του κ. Σόλτς ότι όλες οι συνεννοήσεις θα γίνονταν διακριτικώς.
      Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατόπιν απαιτήσεώς του, ο Γερμανός πρόεδρος, Φράνκ-Βάλτερ Σταινμάιερ, «επιθεώρησε», στις 30 Οκτωβρίου 2024, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποιήσεως Μαλακάσας, για να δώσει, ακριβώς, το μήνυμα ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται και να ολοκληρώνονται στην Ελλάδα.
      Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που συνόδευσε τον Γερμανό Πρόεδρο στην Μαλακάσα, δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση ή καν μικρή επιφύλαξη. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να προετοιμασθεί για όσα θα ακολουθήσουν μετά το Ευρωπαικό Συμβούλιο της 20ης-21ης Μαρτίου. Γιατί, αν δεν τον έχει ενημερώσει ο κ. Πρωθυπουργός, έχει συμφωνηθεί, σε επίπεδο ηγετών, να επιταχυνθούν και εξειδικευθούν τα μέτρα βάσει του νέου
      Συμφώνου για το Άσυλο και την Μετανάστευση.
      Άλλως τε και ο πρωτεύσας στις γερμανικές εκλογές και προφανώς επόμενος Καγκελλάριος Φρήντριχ Μέρτς έθεσε το μεταναστευτικό ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητος τονίζοντας ότι οι απελάσεις θα συνεχισθούν. Κάτι που σημαίνει ότι θα επιμείνει η Γερμανία να συνεχίσει να μας επαναπροωθεί μετανάστες.
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Κυβέρνηση-θίασος: «Ναί, ο Δένδιας έχει διαφορετική οπτική μερικές φορές» δηλώνει ο Γεραπετρίτης

      Γεραπετρίτης: «Ναί, ο Δένδιας έχει διαφορετική οπτική μερικές φορές!»
      ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μίας εβδομάδος επιβεβαιώνεται η «Εστία», η οποία είχε επισημάνει την διάσταση απόψεων εντός των κόλπων της Κυβερνήσεως όσον αφορά στα ελληνο-τουρκικά. Αν και το δημοσίευμα της «Εστίας» που ανεφέρετο στις διαφορετικές προσεγγίσεις του Πρωθυπουργού αφ’ ενός και του υπουργού Εθνικής Αμύνης αφ’ ετέρου είχαν διαψευσθεί, έρχεται τώρα και μας επιβεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για «διαφορετική οπτική». Πράγματι ο κ. Γεραπετρίτης, στην συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή», απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παραχελά εδήλωσε:
      «Καταλαβαίνω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει μια ενεργός παρουσία στα ζητήματα τα γεωπολιτικά, τα αμυντικά. Ξέρετε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η οπτική μέσα από την οποία μπορεί να βλέπει κάποιος, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, είναι διαφορετική, διότι οφείλει να διασφαλίζει την άμυνα».
      Σπεύδει βεβαίως ο κ. Γεραπετρίτης να υποστηρίξει ότι «σε κάθε περίπτωση, εγώ αισθάνομαι ότι υπάρχει μια συντεταγμένη εξωτερική πολιτική και δεν υπάρχει απολύτως καμμία διαφοροποίηση.»
      Πέρα όμως από το ζήτημα αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης προέβη στην αποκάλυψη-σοκ ότι δεν συζητείται σε αυτήν την φάση η επέκτασις των χωρικών μας υδάτων. Του ετέθη η ερώτησις:
      «Ένα πράγμα, το οποίο γράφτηκε τους τελευταίους μήνες, είναι ότι είχατε αποδεχθεί εσείς την έννοια των έξι μιλίων σαν κανόνα στο Αιγαίο. Δεν μπήκε πουθενά η πρόβλεψη για επέκταση σε 8, 10 ή 12 στη διαπραγμάτευση που κάνατε με την Τουρκία. Ισχύει αυτό;».
      Και ο κ. Γεραπετρίτης απήντησε:«Κατ’ αρχάς δεν έχουμε κάνει διαπραγμάτευση σε ο,τι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων. Και να σας πω απλώς ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το αν η Ελλάδα επιλέξει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, είναι κάτι, το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο την κυριαρχία της χώρας μας».
      Περαιτέρω και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κ. Φίλη, ο υπουργός Εξωτερικών ανεφέρθη στις τουρκικές κινήσεις στην Κάσο και στην Κρήτη παραδεχόμενος ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «κατά την Τουρκία παράγει έννομες συνέπειες» και ότι θα ήταν «αφελές» αν θεωρούσαμε ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει. Είπε συγκεκριμένως:
      «Τώρα σε ο,τι αφορά τη Διακήρυξη των Αθηνών, επειδή συχνά υπάρχουν παρερμηνείες πάνω στα ζητήματα αυτά. Αναφέρεστε προφανώς στο ζήτημα των διεκδικήσεων της Τουρκίας, των παρενοχλήσεων που γίνονται σε επίπεδο ερευνών και ιδιαιτέρως στο ζήτημα της Κάσου, όπου το ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την έρευνα και πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων του προγράμματος ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, παρενοχλείται από τουρκικά πολεμικά. Θέλω να είμαι σαφής. Το πλοίο επιχείρησε την διαδρομή του και μπήκε σε διεθνή ύδατα, τα οποία καλύπτονται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Στην ίδια περιοχή υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κ. Φίλη, είναι ένα ανυπόστατο διεθνές κείμενο, διότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο Δίκαιο της Θάλασσας και ιδίως τη Σύμβαση του 1982. Πλην όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτό, κατά την Τουρκία παράγει έννομες συνέπειες. Και θα στηριχθεί πάνω σε αυτό.
      Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας το 2023, με έναν τρόπο αυτόματο και πανηγυρικό, η Τουρκία θα αφίστατο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό πραγματικά, εάν το θεωρούσαμε, θα ήμασταν νομίζω πάρα πολύ αφελείς. Και αφελείς, σας διαβεβαιώ, δεν είμαστε. Όσο δεν υπάρχει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρχουν οι σχετικές εντάσεις».
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Για ναυτικό αποκλεισμό Σάμου-Λέσβου μιλάει Τούρκος πρώην αρχηγός πληροφοριών και ζητά "ειδική επιχείρηση"

      "Η Ελλάδα συνεχίζει την απειλητική της στάση έναντι της αποκομμένης από τις ΗΠΑ Τουρκίας", σχολιάζουν αναλυτές στο τουρκικό κανάλι TGRT Haber.
      Όπως ισχυρίζονται για τους Έλληνες "συγκέντρωσαν όπλα στα νησιά Λέσβος και Σάμος, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην Τουρκία".
      Χρησιμοποιώντας τα συνήθη επιχειρήματα του τουρκικού κράτους, ο πρώην Διευθυντής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Πεκίν κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των Συνθηκών της Λωζάνης και του Λονδίνου, αναφερόμενος σε στρατιωτικοποίηση των νησιών.
      Επιτίθεται στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον οποίο η τουρκική πλευρά έχει θέσει στο στόχαστρό της από την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τον πασίγνωστο πλέον και τεταμένο διάλογο που είχε με τον τότε ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν και του είχε εκθέσει όλες τις απαντήσεις της Ελλάδας στα αίολα επιχειρήματα της Άγκυρας.
      Όπως λέει ο Πεκίν η Ελλάδα σε συγκεντρώνει στρατιωτικό υλικό στα νησιά. Μάλιστα συνδέει τα θέματα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, της ανανέωσης των F-16, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο με τη Σάμο και τη Λέσβο, για τις οποίες λέει ότι είναι πολύτιμες για την Ελλάδα.
      Συνεχίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζει τις Αρχές στην Ελλάδα τρελές, καθώς όπως λέει η επιθετικότητα από πλευράς Τουρκίας είναι κάτι που εφευρίσκει η ελληνική πλευρά...
      Σε κάποια φάση της ομιλίας του ο Πεκίν εκφράζει την άποψη ότι "Η Τουρκία πρέπει να αποκλείσει τα νησιά" αναφερόμενος στη Λέσβο και τη Σάμο.
      Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πεκίν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και είπε ότι "θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη μια ειδική επιχείρηση".
      ΠΚ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στην Ελλάδα μετακομίζει μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές ναυτιλιακές - Τεράστια οικονομική διείσδυση εν όψει(!)
      Η Ciner Shipping διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο 24 πλοίων με συνολική χωρητικότητα περίπου 2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της ΤουρκίαςΟ τουρκικός όμιλος Ciner αποφάσισε να μεταφέρει στην Ελλάδα το σύνολο των δραστηριοτήτων της ναυτιλιακής του εταιρείας, Ciner Shipping. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους και το παράρτημα του ομίλου θα λειτουργεί από εταιρεία που ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ciner Shipping Βασίλειο Παπακαλοδούκα, μεταδίδουν τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
      Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση Turkiye Today, το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν με πλήρη νόμιμη αποζημίωση. Επιπλέον, φέρεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλειος Παπακαλοδούκας παραιτήθηκε από τη θέση του και ίδρυσε εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα, η οποία θα διαχειρίζεται τον στόλο της Ciner.
      Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν σήμερα την είδηση ότι ο Βασίλης Παπακαλοδούκας, CEO της Ciner Shipping, από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος στόλου τουρκικής εταιρείας διαχείρισης πλοίων, «έσπασε τη σιωπή του» αναφορικά με την απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, «προκειμένου να αξιοποιήσει το άφθονο ανθρώπινο δυναμικό και τα περιφερειακά πλεονεκτήματα της χώρας», όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ναυτιλιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο TradeWinds.
      Η είδηση συνδυάστηκε με το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο 2024 ο Όμιλος Ciner πούλησε το σύνολο του μεριδίου του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων των Haberturk και Bloomberg HT, στον τουρκικό όμιλο Can Holding.
      Η Ciner Shipping διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο 24 πλοίων με συνολική χωρητικότητα περίπου 2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Τουρκίας όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα.
      Ο στόλος της αποτελείται από 20 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου Suezmax με συνολική χωρητικότητα 635.000 τόνων.
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Δένδιας πήγε στο Λονδίνο "για να βάλει τους Βρετανούς στη θέση τους" για τους Meteor - Τελικά οι πύραυλοι αγνοούνται(!)
      Σχόλιο iEpikaira
      Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας Maria EagleΟλοκληρώθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνάντησή του τον Βρετανό ομόλογό του, Τζων Χίλυ (John Healey).Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αντιμετώπιση των περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων ασφαλείας, όπως και για την περαιτέρω ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων των δύο κρατών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ.
      Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δήλωσή του, ανέφερε σχετικά με την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο:
      «Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συνάντησή μου με τον ομόλογο μου, Yπουργό Άμυνας, John Healey.Toν κ. John Healey τον είχα γνωρίσει όταν ακόμα ήταν Shadow Secretary (σκιώδης Υπουργός) στην Αντιπολίτευση.Είχα την ευκαιρία τις προηγούμενες μέρες να συναντήσω τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jonathan Powell, την αρμόδια Υφυπουργό Άμυνας (για την αμυντική βιομηχανία),Maria Eagle, καθώς επίσης τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας του βρετανικού Κοινοβουλίου, Tanmanjeet Singh Dhesi.Είχα ακόμη μια εγκάρδια συνομιλία με τον πρώην Αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής.Αυτό το οποίο επιδίωξα με την επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τρόπο που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαβάζει τη νέα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αυτή παρουσιάζει.Από την Ουκρανία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία, το Sahel.Νομίζω ότι ήταν μια επίσκεψη η οποία επέτρεψε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και θα δούμε μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον».Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Μαρία Ήγκλ (Maria Eagle), κατά την οποία εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδος και του Ηνωμένου Βασιλείου.Συζητήθηκε επίσης η προοπτική ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και το αντίστοιχο βρετανικό.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη, επίσης χθες, στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της Επιτροπής Άμυνας Τανμαζίτ Σιχ Ντέσι (Tanmanjeet Singh Dhesi) και μέλη της Επιτροπής.Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ενημέρωσε για την «Ατζέντα 2030».Κατά τη συζήτηση η οποία διεξήχθη εξετάστηκε η κατάσταση ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίστηκε η σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συμφωνήθηκε η προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μέσω των Επιτροπών Άμυνας των δύο χωρών.Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη (21/2/2025) με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόναθαν Πάουελ (Jonathan Powell).Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως και άλλες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας.Ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε επίσης (24/2/2025) με τον ελληνικής καταγωγής πρώην Αρχηγό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Ναύαρχο Σερ Τζωρτζ Ζαμπέλλας (Sir George Zambellas).
      Πηγή: bankingnews.gr
      Η δήλωση του ΥΠΑΜ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης:«Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη μου στο Ηνωμένο Βασίλειο με την συνάντηση με τον ομόλογο μου, τον υπουργό άμυνας άμυνας Τζων Χιλ. Τον οποίο είχα γνωρίσει όταν ακόμα ήταν σκιώδης υπουργός στην αντιπολίτευση. Είχα την ευκαιρία τις προηγούμενες ημέρες να συναντήσω τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζοναθαν Παουελ , την αρμόδια υφυπουργό άμυνας και τον πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου.
      Είχα και μια εγκάρδια συνομιλία με τον πρώην αρχηγό του βασιλικού ναυτικού ο όποιος είναι ελληνικής καταγωγής.Αυτό το οποίο επεδίωξα με την επίσκεψη μου στο ΗΒ είναι να έχουμε μια σαφή εικόνα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του ΗΒ διαβάζει τη νέα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και τις γεωπολιτικές  προκλήσεις που αυτή παρουσιάζει. Από την Ουκρανία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά θάλασσα, την Λωρίδα της Γάζας, τη Συρια. 
      Ήταν μια επίσκεψη που επέτρεψε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και θα δούμε πως μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον πως θα εξελιχθούν τα πράγματι στο μέλλον».
      Στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Υπουργό Άμυνας @JohnHealey_MP είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, για:🔹 Τις δυνατότητες συνεργασίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων ασφαλείας.🔹 Την… pic.twitter.com/0qAI1XSl0U— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2025
      Πηγή: liberal.gr
      [iEpikaira: Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο και προβλέψαμε ΕΔΩ και ΕΔΩ, η επίσκεψη Δένδια στέφθηκε με "μεγάλη επιτυχία". Οι Meteor αγνοούνται...]
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει πυρηνική «ομπρέλα» στην Ευρώπη
      Η Γαλλία είναι έτοιμη να δώσει στην Ευρώπη την αναγκαία «πυρηνική ομπρέλα» εάν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The TelegraphΌπως αναφέρεται, η Γαλλία είναι έτοιμη να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα στη Γερμανία.Γάλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη θα στείλει ένα σήμα στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.Διπλωμάτες στο Βερολίνο εκτίμησαν ότι αυτό θα ασκούσε πίεση στη Βρετανία να πράξει το ίδιο.«Η ανάπτυξη πολλών γαλλικών πυρηνικών μαχητικών στη Γερμανία δεν θα προκαλέσει δυσκολίες και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» αναφέρουν πηγές στην Telegraph.Επισημαίνεται πως ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz υποστήριξε πρόσφατα πως το Παρίσι και το Λονδίνο θα πρέπει να συζητήσουν «αν η πυρηνική τους προστασία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εμάς», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Trump είναι αδιάφορες για την «τύχη της Ευρώπης».
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Παραλήρημα από τον Τούρκο ΥφΥΠΕΞ: Έκανε λόγο για Έλληνες «τουρκικής καταγωγής» στα Δωδεκάνησα - Τι είπε για τη Θράκη

      Σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα επιδόθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης Mehmet Kemal Bozay, μιλώντας για Έλληνες πολίτες «τουρκικής καταγωγής» που ζουν στα Δωδεκάνησα, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται σοβαρά από την Ελλάδα.Επίσης, έκανε λόγο για βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της «τουρκικής μειονότητας» στη «Δυτική Θράκη» που επίσης δε γίνονται σεβαστά, ενώ αναφέρθηκε και σε «Τουρκοκυπρίους» για τους οποίους η διεθνής κοινότητα θα πρέπει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του να επαναβεβαιώσει φυσικά δικαιώματα.Συγκεκριμένα, ο Mehmet Kemal Bozay τοποθετήθηκε διαδικτυακά στην έναρξη της 58ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μίλησε για «τουρκοκύπριο λαό» που στερήθηκε τα φυσικά του δικαιώματα, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς υπό την απειλή όπλων το 1963.Με βάση το παραπάνω, ζήτησε να τερματιστεί αυτή «η συστηματική παραβίαση, συμπεριλαμβανομένων των απάνθρωπων εμπάργκο και της άδικης απομόνωσης» του.Συνέχισε λέγοντας ότι τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της «Τουρκικής μειονότητας» στη «Δυτική Θράκη» και των Ελλήνων πολιτών «τουρκικής καταγωγής» που ζουν στα Δωδεκάνησα έχουν παραβιαστεί σοβαρά.Κλείνοντας, κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι η «εθνοτική ταυτότητα» και τα δικαιώματα των «Τούρκων» εκεί γίνονται δεόντως σεβαστά από την Ελλάδα.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 26.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ - Ουκρανία για τα ορυκτά - Ο Ζελένσκι πηγαίνει στην Ουάσινγκτον
      Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την έλευση του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή: Κατέληξαν σε συμφωνία οι ΗΠΑ με το Κιέβο για τα ορυκτά της Ουκρανίας
      Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, καθώς το Κίεβο και η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι οριστικοποίησαν τη συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας.
      Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι άκουσε ότι ο κ. Ζελένσκι επισκέπτεται την Παρασκευή την Ουάσιγκτον, «και σίγουρα είναι εντάξει με εμένα το ήθελε» (εννοεί να συναντηθούν).
      Ο κ. Τραμπ μια μέρα νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να βρεθεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ των δύο χωρών.
      Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με την Ουκρανία για την απόκτηση πρόσβασης στα κρίσιμα ορυκτά της χώρας εν μέσω των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου μεταξυ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
      Δήλωσαν ότι η συμφωνία θα ωφελήσει την Ουκρανία, επειδή θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνητρο για τις ΗΠΑ να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
      ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμφώνησαν στους όρους μιας συμφωνίας για τα ορυκτά, η οποία θεωρείται κομβική στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να βάλει γρήγορα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσαν σστο Reuters δύο καλά ενημερωμένες πηγές στο θέμα αυτό.
      Η συμφωνία συνάπτεται έπειτα από έναν φραστικό πόλεμο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα αντιδημοφιλή “δικτάτορα” που καλείται να συνάψει γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία ή να χάσει τη χώρα του.
      Η Ουκρανία δέχτηκε τους όρους συμφωνίας για τα ορυκτά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς δυσμενείς όρους για το Κίεβο και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να την υπογράψει την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.
      Βάσει της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύσσουν μαζί με την Ουκρανία τον ορυκτό πλούτο και τα έσοδα που θα προέρχονται από αυτά θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο που πρόσφατα δημιουργήθηκε”, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
      “Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται για τις λεπτομέρειες. (…) Εξετάζουμε μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για να υπογράψουμε τη συμφωνία”, δήλωσε η πηγή.
      Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, οι Αμερικανοί “αφαίρεσαν όλους τους όρους για τους οποίους δεν συμφωνούσαμε, κυρίως για τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια”.
      Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com
      Ποιά ορυκτά διαθέτει η Ουκρανία – Και πού βρίσκονταιΤο Κίεβο εκτιμά ότι το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» ανά τον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία
      Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες καθώς το τρίτο προσχέδιο της συμφωνίας, που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας Axios, φαίνεται ότι ικανοποιεί το Κίεβο.
      Αφού τα βρήκαν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανό να μεταβεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να την υπογράψει. «Άκουσα να λένε ότι θα έρθει την Παρασκευή. Σίγουρα αυτό είναι ΟΚ για εμένα. Θα ήθελα να την υπογράψει μαζί μου και κατανοώ ότι αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση, μια πολύ μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη επίσκεψη Ζελένσκι.
      Ο Τραμπ έχει ζητήσει από την Ουκρανία να δώσει πρόσβαση στις ΗΠΑ στους ορυκτούς της πόρους προκειμένου να αποζημιωθούν για τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προσέφερε σε βοήθεια στο Κίεβο η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
      Ποιες πρώτες ύλες έχει όμως στην πραγματικότητα η Ουκρανία;
      Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, τα ορυκτά αποτελούσαν το 6,1% του ΑΕΠ της Ουκρανίας και το 30% των εξαγωγών της. Η χώρα διαθέτει διάφορα «κρίσιμα» ορυκτά που βρίσκουν εφαρμογή στην τεχνολογία, τα αμυντικά συστήματα και την πράσινη ενέργεια.
      Το Κίεβο εκτιμά ότι το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» ανά τον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία, παρόλο που καλύπτει μόνο το 0,4% της επιφάνειας του πλανήτη.
      Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:19 εκατ. τόνοι αποθέματα γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ήταν υπεύθυνη για το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής γραφίτη.
      Το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αποθεμάτων λιθίου, που είναι το βασικό συστατικό για τις μπαταρίες.
      Θεωρείται ότι διαθέτει τα περισσότερα αποθέματα λιθίου (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών) από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκτιμάται ότι διαθέτει 500.000 τόνους.
      Σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, με τον πόλεμο να μαίνεται, δεν είναι σαφές ποια ορυκτά υπάρχουν στην χώρα και σε τι ποσότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανίας, τα οποία επικαλείται το Reuters, η χώρα έχει κοιτάσματα για 22 από τα 34 ορυκτά που προσδιορίζονται ως κρίσιμα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών όπως το λανθάνιο, το δημήτριο, το νεοδύμιο, το έρβιο και το ύττριο.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2019 η Ουκρανία προμήθευσε το 7% της παγκόσμιας παραγωγής τιτανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και αεροπλάνων.Σημαντκές ποσότητες πρώτων υλών, όπως άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα και μαγγάνιο.
      Η πλειονότητα των αποθεμάτων ορυκτών της Ουκρανίας βρίσκεται σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ -που μαζί αποτελούν το Ντονμπάς- καθώς και στη Ζαπορίζια, τη Χερσώνα και την χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014.
      Στην παρούσα φάση η Ρωσία ελέγχει ένα σημαντικό τμήμα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
      Το 2022, λίγους μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, η καναδική εταιρεία γεωπολιτικού κινδύνου SecDev εκτίμησε ότι η Μόσχα ήλεγχε κοιτάσματα ενέργειας, μετάλλων και ορυκτών της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post.
      Με πληροφορίες από BBC, Newsweek, Sky News naftemporiki.gr
      Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίεςΤι προβλέπει η συμφωνία Ουάσιγκτον - Κιέβου για την συνδιαχείριση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας
      Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Ουάσινγκτον ΗΠΑ – Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες δημοσιεύει το Reuters.
      Το περιεχόμενο του κειμένου περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου χθες 25 Φεβρουαρίου αλλά σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ίδια πηγή πρόκειται για το κείμενο που θα υπογραφεί τελικά μεταξύ των δύο πλευρών.
      Σε δηλώσεις του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στην αρχική συμφωνία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας.
      Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «αρχή» και «συμφωνία-πλαίσιο» τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.
      «Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, η οποία μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την διασφάλιση μία βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι μία μεγάλη επιτυχία ή απλώς να εξαφανισθεί», εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
      «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή.
      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
      ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ
      ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν παράσχει σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022,
      ΕΠΕΙΔΗ ο αμερικανικός λαός επιθυμεί να επενδύσει μαζί με την Ουκρανία σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή Ουκρανία,
      ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία επιθυμούν μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και μια ανθεκτική εταιρική σχέση μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών τους,
      ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω της εθελοντικής εγκατάλειψης του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο,
      ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι τα κράτη και άλλα πρόσωπα που ενήργησαν επιζήμια για την Ουκρανία στη σύγκρουση δεν θα ωφεληθούν από την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τη σύναψη διαρκούς ειρήνης,
      ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η Κυβέρνηση της Ουκρανίας συνάπτουν την παρούσα Διμερή Συμφωνία Καθορισμού Όρων και Προϋποθέσεων για Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης με σκοπό την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ τους, όπως καθορίζεται στο παρόν.Οι Κυβερνήσεις της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με σκοπό την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, σκοπεύουν να ιδρύσουν Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης (εφεξής το «Ταμείο«), με κοινή συμμετοχή στο κεφάλαιό του, όπως θα οριστεί περαιτέρω στη Συμφωνία του Ταμείου.Η κοινή ιδιοκτησία θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνεισφορές των Συμμετεχόντων σύμφωνα με τα Άρθρα 3 και 4. Το Ταμείο θα το διαχειρίζονται από κοινού εκπρόσωποι δύο κυβερνήσεων. Αναλυτικότεροι όροι λειτουργίας θα καθοριστούν σε επόμενη συμφωνία (η «Συμφωνία Ταμείου») που θα διαπραγματευτεί αμέσως μετά την παρούσα Συμφωνία.Το Ταμείο θα συγκεντρώνει και θα επανεπενδύει έσοδα, αφαιρώντας τα λειτουργικά έξοδα, και θα αποκτά εισόδημα από τη μελλοντική εκμετάλλευση κρατικών φυσικών πόρων της Ουκρανίας, όπως ορίζεται στο Άρθρο 3.Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμβάλει με το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση κρατικών φυσικών πόρων, περιλαμβανομένων καταθέσεων ορυκτών, υδρογονανθράκων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και συναφών υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμάνια, όπως συμφωνηθεί αμοιβαία. Τα τρέχοντα κρατικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται.
      Επίσης στη συμφωνία προστίθετα:Με την επιφύλαξη των νόμων των ΗΠΑ, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα διατηρεί μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανοικοδόμηση μιας σταθερής και ευημερούσας Ουκρανίας. Οι μελλοντικές συνεισφορές ενδέχεται να περιλαμβάνουν κεφάλαια, χρηματοοικονομικά μέσα και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για την ανασυγκρότηση.Η επενδυτική διαδικασία του Ταμείου θα αποσκοπεί στην προσέλκυση κεφαλαίων για την ανάπτυξη ουκρανικών δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών. Οι Συμμετέχοντες διατηρούν το δικαίωμα λήψης μέτρων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους στο Ταμείο.Η Συμφωνία Ταμείου θα περιλαμβάνει διασφαλίσεις ώστε οι συνεισφορές της Ουκρανίας να μην εκχωρούνται ή επιβαρύνονται εις βάρος του Ταμείου.Η Συμφωνία Ταμείου θα χαρακτηρίζεται εμπορικής φύσης και θα απαιτεί επικύρωση από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε μηχανισμούς ελέγχου για την αποτροπή παραβίασης κυρώσεων.Ομάδες εργασίας με αρμόδιους εκπροσώπους θα εκπονήσουν χωρίς καθυστέρηση το τελικό κείμενο.Η παρούσα Συμφωνία και η Συμφωνία Ταμείου αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για τη θεμελίωση διαρκούς ειρήνης και οικονομικής ασφάλειας.Η Συμφωνία δεσμεύει τους Συμμετέχοντες και εφαρμόζεται σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες εκάστου μέρους
      Υπογεγραμμένη στις 25 Φεβρουαρίου 2025 στα αγγλικά και ουκρανικά, με ισότιμη ισχύ.
      Για την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: Σκοτ Μπέσεντ, Υπουργός ΟικονομικώνΓια την Κυβέρνηση της Ουκρανίας: Αντρέι Συμπίγια, Υπουργός Εξωτερικών
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εξωκκλήσια και εικονίσματα

      Η ευσέβεια του λαού μας έχει κτίσει πλήθος εξωκκλησίων σε διάφορα μέρη, τα οποία είναι αφιερωμένα συνήθως σε δημοφιλείς αγίους και κάθε χρόνο τελούνται θείες Λειτουργίες με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων της περιοχής. Σε μερικές ενορίες τελούνται Λειτουργίες και τις ημέρες της διακαινήσιμης εβδομάδας.
      Τα περισσότερα εξωκκλήσια είναι κτισμένα σε ωραιότατες τοποθεσίες κι εντυπωσιάζουν τους προσκυνητές. Και στο πιο μικρό χωριό θα συναντήσει κανείς τρία, τέσσερα η και περισσότερα εξωκκλήσια, τα οποία φροντίζουν οι ενορίες και οι ιδιώτες. Αρκετά είναι παλαιά κι έχουν αποθησαυρισμένα πολύτιμα κειμήλια, όπως ιερές εικόνες, ιερά σκεύη, καντήλια, περίτεχνα μανουάλια και πολλά άλλα αντικείμενα, που είναι αναγκαία για την τέλεση της θείας Λειτουργίας και την υποδοχή των επισκεπτών, ιδίως όταν γιορτάζουν.
      Στην εποχή μας όμως, που η αστυφιλία ερήμωσε την επαρχία, ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον, πολλά εξωκκλήσια είναι εγκαταλελειμμένα, αφού οι λιγοστοί κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, αλλά και η απουσία ιερέων είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα. Συμβαίνει ο,τι βλέπουμε στα κλειστά σχολεία, τα καταργημένα φυλάκια και τα άλλα δημόσια κτήρια, που δεν φιλοξενούν διάφορες υπηρεσίες. Όλα αυτά ρημάζουν και καταρρέουν.
      Παρήγορο σημάδι είναι το γεγονός ότι πολλά χωριά το καλοκαίρι «ανασταίνονται» με την ολιγοήμερη παραμονή των ταξιδεμένων κι εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον για τη συντήρηση των εξωκκλησίων. Σύλλογοι επίσης και αδελφότητες βοηθούν τις ενορίες και από κοινού διατηρούν την καλή παράδοση να λειτουργούνται τα ταπεινά σπιτάκια του Θεού, όπου βασιλεύει η γαλήνη και ο προσκυνητής αισθάνεται την ανάγκη να πει ένα εκ βαθέων, «Κύριε, ελέησον» και να επικαλεστεί τις πρεσβείες των αγίων για πνευματική βοήθεια και παρηγοριά.
      Εκτός από τα εξωκκλήσια υπάρχουν δυσεξαρίθμητα εικονίσματα (προσκυνητάρια τα αποκαλούν μερικοί) σε δύσκολους και επικίνδυνους δρόμους, αλλά και σε αγρούς και αυλές σπιτιών. Αυτά διατηρούν τη μνήμη κάποιου γεγονότος, συνήθως δυσάρεστου, όταν είναι στους δρόμους, ενώ όταν είναι στις αυλές των σπιτιών θυμίζουν κάποιο ευχάριστο οικογενειακό γεγονός.
      Ο προσεκτικός οδηγός βλέπει τα εικονίσματα στις άκρες των επαρχιακών δρόμων, τα οποία τοποθετήθηκαν μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα, κάποιο τραυματισμό η κάποιο τραγικό θάνατο. Τα παλιότερα ήταν κτισμένα με πέτρες, αργότερα εμφανίστηκαν τα μεταλλικά (τα οποία με τον καιρό οξειδώνονταν), ενώ στις ημέρες μας είναι εντυπωσιακά, καθώς έχουν περίτεχνη διακόσμηση και είναι μικρογραφίες εκκλησιών και στη βάση τους τοποθετούνται γλάστρες με φυσικά η πλαστικά πολύχρωμα λουλούδια. Μέσα υπάρχει το καντήλι και οι σχετικές εικόνες. Τη νύκτα δημιουργεί ελπίδα το φως τους και είναι πνευματικοί οδοδείκτες για όσους έχουν κάποια θρησκευτικότητα και μπορούν να ανάγονται από τις φυσικές εικόνες στον ουράνιο Πατέρα.
      Μερικά εικονίσματα ξεπροβάλλουν μέσα από άγρια βλάστηση, η οποία τα κάνει ωραιότερα. Μπορεί να είναι για δεκαετίες εγκαταλελειμμένα, αλλά αντιστέκονται στους ισχυρούς ανέμους και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Διατηρείται η μνήμη τραγικών γεγονότων και οι άνθρωποι, που τα βλέπουν συνειδητοποιούν ότι είναι οδοιπόροι στη ζωή, με πολλά εναλλασσόμενα γεγονότα, ευχάριστα και δυσάρεστα γι’ αυτό πρέπει να στρέφουν το νου και την καρδιά τους και στη μέλλουσα ζωή που τους περιμένει.
      Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση aktines
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εξοδος(;;) από το τέλμα για την κυπριακή στρατηγική φυσικού αερίου
      Σχόλιο iEpikaira
      Η Κύπρος μπορεί να είχε να επιδείξει μια σειρά επιτυχημένων ανακαλύψεων ιδιαίτερα μεταξύ 2019-2022, αλλά δεν είχε καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος ως προς την εμπορική τους εκμετάλλευση
      Δρ Θεόδωρος Τσακίρης*
      Οι συμφωνίες που υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα στο Κάιρο οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και της Αιγύπτου, Γεώργιος Παπαναστασίου και Καρίμ Μπαντάουι, σηματοδοτούν την έξοδο της κυπριακής στρατηγικής φυσικού αερίου από ένα βαθύ τέλμα. Η Κύπρος μπορεί να είχε να επιδείξει, παρά την κλιμακούμενη τουρκική απειλή, μια σειρά επιτυχημένων ανακαλύψεων ιδιαίτερα μεταξύ 2019-2022, όταν και βρέθηκαν τα κοιτάσματα «Γλαύκος», «Κρόνος» και «Δίας», αλλά δεν είχε καταγραφεί καμία ουσιαστική πρόοδος ως προς το κρίσιμο ζητούμενο της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.
      Αν και από το 2018 είχε υπογράψει διακυβερνητική συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, κανένα πρακτικό βήμα δεν είχε ακολουθήσει, ενώ ως προς το πολύπαθο πεδίο «Αφροδίτη», του οποίου η τελική εκτίμηση αποθεμάτων οριστικοποιήθηκε το 2023 (98 δισ. κυβικά μέτρα), η κατάσταση είχε αποτελματωθεί. Το 2019 η Λευκωσία είχε υπογράψει την 25ετή άδεια εκμετάλλευσης προς την κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα, τότε υπό την ηγεσία της Noble Energy, εγκρίνοντας το Σχέδιο Ανάπτυξης του Πεδίου (ΣΑΠ), αλλά έως το 2023 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.
      To σχέδιο ανάπτυξης πολύ απλά δεν αναπτυσσόταν και η τελική τεχνική μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την τελική επενδυτική απόφαση της κοινοπραξίας, δεν είχε (και ακόμη και τώρα δεν έχει) ξεκινήσει. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, η επικεφαλής της κοινοπραξίας που στο μεταξύ εξαγόρασε τη Noble, δηλαδή η Chevron, επιχείρησε να αναδιαμορφώσει δομικά το αρχικό ΣΑΠ υποβάλλοντας αλλαγές τον Μάιο του 2023 που θα μείωναν σημαντικά τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης του πεδίου, συνδέοντάς το με υφιστάμενες θαλάσσιες υποδομές είτε στο Ισραήλ (η «Αφροδίτη» απέχει μόλις 30 χλμ. από το «Λεβιάθαν») είτε στην Αίγυπτο.
      Η Λευκωσία απέρριψε τον Αύγουστο του 2023 αυτό το σχέδιο, επιμένοντας στην ανάγκη αυτόνομης παραγωγής ενός κατά τα λοιπά μικρού κοιτάσματος μέσω της ανάπτυξης ενός ξεχωριστού Floating Production Unit (FPU), με τη λογική ότι θα μπορούσε μέρος της παραγωγής της να κατευθυνθεί και εκτός Αιγύπτου. Η συμφωνία που υπεγράφη στην Αίγυπτο ως προς το πεδίο «Αφροδίτη» επιβεβαιώνει αρχικά τη διακυβερνητική συμφωνία του 2018 για εξαγωγές του κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο μέσω αγωγού και ενσωματώνει το επικαιροποιημένο ΣΑΠ που η Λευκωσία και η Chevron συμφώνησαν στις 14 Φεβρουαρίου. Το νέο ΣΑΠ δεν έχει μεγάλες διαφορές από το ΣΑΠ του 2019, με το κόστος ανάπτυξης να διαμορφώνεται στα 4 δισ. δολάρια. Πέρασαν πέντε χρόνια για να ξαναγυρίσουμε σχεδόν στο ίδιο σημείο αφετηρίας. Εάν αυτή τη φορά όλα πάνε κατ’ ευχήν –και αυτό δεν είναι a priori διασφαλισμένο–, η ολοκλήρωση του FEED μπορεί να αναμένεται μέσα στο 2026, με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης μέσα στο 2027, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το αέριο, εάν παραχθεί, θα παραχθεί προς το 2031, περίπου είκοσι χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη του πεδίου.
      Η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια ανάλογης «υπομονής» για τα πεδία που ανακαλύφθηκαν και επιβεβαιώθηκαν στα νοτιοδυτικά πεδία της ΑΟΖ της μεταξύ 2022-2024 και η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (ΣΦΧ) που υπεγράφη στο Κάιρο ανοίγει τον δρόμο της εμπορευματοποίησης όλων των ανακαλύψεων των Eni – Total στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ που περιλαμβάνουν τα κοιτάσματα «Δίας» (περί τα 70 ΔΚΜ), «Κρόνος» (70 ΔΚΜ) και το απροσδιόριστης δυναμικότητας κοίτασμα «Καλυψώ» που ανακαλύφθηκε το 2018. Αν και μικρότερα της «Αφροδίτης», τα εν λόγω κοιτάσματα απέχουν μεταξύ τους μόλις 5 χλμ., ενώ βρίσκονται πολύ κοντά στο αιγυπτιακό πεδίο «Ζορ», μέσω των υποδομών του οποίου θα φθάσουν στην Αίγυπτο. Αυτό ήταν το σημαντικότερο σημείο της ΣΦΧ του Καΐρου.
      Αυτό που δεν διευκρινίζει προφανώς είναι τι ποσοστό από αυτές τις ποσότητες θα απορροφηθούν από την αιγυπτιακή αγορά και τι ποσοστό θα κατευθυνθεί στο τερματικό υγροποίησης της Δαμιέττης που ελέγχεται κατά 50% από την Εni. Η ΣΦΧ δεν αποτελεί εμπορική συμφωνία και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ακριβές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των πεδίων «Κρόνος» – «Δίας», ούτε έχει καν υποβληθεί προς έγκριση ΣΑΠ στη Λευκωσία.
      Ωστόσο, σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα της «Αφροδίτης», τα πεδία του τεμαχίου 6 χάρη στον έλεγχο της υποδομής υγροποίησης από την Εni και στα χρέη της Αιγύπτου προς την Εni, που αγγίζουν το 1,7 δισ. δολάρια, διαθέτουν έναν σαφή και σχετικά εύκολο «διάδρομο» εμπορευματοποίησης και μπορούν να αρχίσουν την παραγωγή τους δύο με τρία χρόνια νωρίτερα από την «Αφροδίτη».
      [iEpikaira: Το γράφουμε εδώ και χρόνια... Το φυσικό αέριο του κοιτάσματος "Αφροδίτη" πολύ δύσκολα θα δει το φως του ήλιου διότι η εκμετάλλευσή του, μαζί με αγωγό φ/α προς την Τουρκία θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι τις όποιας συμφωνίας για το κυπριακό προωθηθεί από τις ΗΠΑ. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ! Αυτό που καθυστερεί περαιτέρω τις εξελίξεις είναι η νέα αντιπαλότητα που έχει ανάψει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στη Συρία.]
      *Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης είναι καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας. kathimerini.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Με τη γιαγιά, του θείου, του μπατζανάκη, του Άγγλου ΥΠΑΜ "το παλεύει" ο Δένδιας στο Λονδίνο για τους Meteor
      Δένδιας στο Λονδίνο: Θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο επί τάπητος
      Η κατάσταση ασφαλείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.
      Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Tanmanjeet Singh Dhesi και μέλη της Επιτροπής συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.
      Σε ανάρτηση στο Χ ο κ. Δένδιας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ανέδειξα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
      Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Tanmanjeet Singh Dhesi @TanDhesi και μέλη της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων:🔹Συζητήσαμε για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.🔹Ανέδειξα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη… pic.twitter.com/sLqflJhzdr— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 24, 2025
      «Υπογραμμίσαμε», συνέχισε, «τη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Συμφωνήσαμε για την προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας των Επιτροπών Αμυνας και Ασφάλειας των δύο χωρών. Ενημέρωσα για τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Δένδια.
      Πηγή: flash.gr
      Ευρωπαϊκή άμυνα, Μεσόγειος και Κύπρος στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Δένδια με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας ΧίλιΑπό την ατζέντα δεν εξαιρείται, επίσης, και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και η συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα αμυντικής καινοτομίας και τεχνολογίας
      Με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζον Χίλι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα [25/02/25] ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια των επαφών που έχει στο Λονδίνο με ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς.
      Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με φόντο τις ευρωατλαντικές σχέσεις, η Μεγάλη Βρετανία ανακτά εκ νέου βηματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στο πεδίο της επίλυσης του Ουκρανικού, όσο και σε αυτό της αμυντικής αυτονομίας, αφήνοντας πίσω την απόσταση που προκάλεσε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το Brexit.
      Απεναντίας, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι εμφανίζεται ως φανατικός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας, έχοντας δηλώσει από νωρίς πως βρισκόμαστε σε «μια νέα εποχή απειλής», για την οποία «απαιτείται μια νέα εποχή για την άμυνα». Σημειωτέον ότι «και αν δεν είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, δεν είμαστε σε σχήμα αποτροπής» ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, σε μια στιγμή που η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν προεξοφληθεί από πλευράς του Κιρ Στάρμερ.
      Υπέρ της προοπτικής της κοινής, ευρωπαϊκής άμυνας έχει ταχθεί και ο Έλληνας Υπουργός, Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη άμυνα, όχι μόνο υπό την έννοια ότι δεν θα συνδέεται με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι δεν θα συνδέεται με το ΝΑΤΟ, εννοώντας ότι μπορεί να αναπτύξει τις δυνατότητές της και να έχει από μόνη της τη δύναμη να προστατευτεί η ίδια και να προστατεύσει φίλους και συμμάχους».
      Από την ατζέντα της σημερινής συζήτησης δεν εξαιρείται και η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποκτά μεγαλύτερη υπεραξία για την Μεγάλη Βρετανία, με δεδομένη την προβολή ισχύος της διαχρονικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις που διατηρεί με την Κύπρο. Επιπλέον, στην ημερήσια διάταξη έχουν συμπεριληφθεί θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και η συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα αμυντικής καινοτομίας και τεχνολογίας, ταυτόχρονα με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας.
      Στο πλαίσιο αυτό, «συζητήσαμε για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Δένδιας με αφορμή τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Tanmanjeet Singh Dhesi, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
      Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αμφότεροι υπογράμμισαν την σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, γνωστοποιώντας πως «συμφωνήσαμε για την προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας των δύο χωρών». Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων για τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030».
      Νωρίτερα, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από την Υφυπουργό Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Maria Eagle. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διμερούς επαφής, «εξετάσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναπόσπαστο μέρος της μεταρρύθμισης «Ατζέντας 2030», με το αντίστοιχο βρετανικό» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
      Συναντήθηκα στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Maria Eagle @meaglemp, στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στο Λονδίνο.Εξετάσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας Ελλάδας –… pic.twitter.com/uMmjEBsIeD— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 24, 2025
      [iEpikaira: Τώρα που έκλεισε η συμφωνία με τους Τούρκους για τους Meteor, θυμήθηκε ο Δένδιας να προτείνει στους φιλότουρκους Βρετανούς "αμυντική συνεργασία". Γελάνε ή μάλλον... κλαίνε και τα τσιμέντα. Περιττό να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της επίσκεψής του!]
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σκηνοθετείται ένταση εν όψει των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη

      Η Κυβέρνησις διανύει την πιο δύσκολη εβδομάδα από τότε που εξελέγη, καθώς προετοιμάζεται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, λόγω της επετείου από την τραγωδία των Τεμπών.
      Και ενώ θα περίμενε κανείς κυβερνητικά στελέχη, φιλοκυβενητικός Τύπος και αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως να προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ότι κάποιοι σχεδιάζουν την ανατροπή της Κυβερνήσεως. Δημοσιεύματα και αναρτήσεις κάνουν λόγο για επανεμφάνιση των «ψεκασμένων» που πιστεύουν κάθε δήλωση του όποιου πραγματογνώμονα και ιατροδικαστή, των «αγανακτισμένων» που, δέκα χρόνια μετά, κατά τα κυβερνητικά φερέφωνα, θα επιστρέψουν στις πλατείες πέφτοντας θύματα των αντισυστημικών κομμάτων και των «μπαχαλάκηδων» που μετά από καιρό θέλουν να δώσουν δυναμικό παρών.
      Τα φερέφωνα αυτά επιδιώκουν να φοβίσουν και να αποτρέψουν τους δεξιούς ψηφοφόρους να μην συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματισθεί, ώστε να μην δοθεί η εικόνα ενός παλλαϊκού κινήματος εναντίον της συγκαλύψεως των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος. Φθάσαμε δε στο σημείο δεξιά troll να γράφουν στα κοινωνικά μέσα ότι γονείς θυμάτων λαμβάνουν υπέρογκες συντάξεις για τον θάνατο των παιδιών τους, ενώ άλλοι να χαρακτηρίζουν κάποιες χαροκαμένες μάνες ως «μοιρολογίστρες». Οι γονείς των θυμάτων που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας έχουν βρεθεί και αυτοί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο υπουργών, όπως των κ.κ. Γεωργιάδη, Βορίδη και Μαρινάκη.
      Το σκηνικό της εντάσεως που κάποιοι επιχειρούν να στήσουν είναι δύσκολο να στηθεί παντού, γιατί δεν πρόκειται για μια ή δύο συγκεντρώσεις αλλά για συνολικά 236. Ούτε στην περίοδο των μνημονίων δεν είχαν προγραμματισθεί τόσα συλλαλητήρια. Το ποιος θα κερδίσει από την προσπάθεια ορισμένων να επαναφέρουν τον φόβο της αποσταθεροποιήσεως, των καταστροφών και των ψεύτικων κατηγοριών, θα το δούμε μετά την Παρασκευή. Εξ άλλου θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωσις του πορίσματος του Πολυτεχνείου, που είτε θα ρίξει φως στην υπόθεση είτε θα την συσκοτίσει, εντείνοντας τις υποψίες περί συγκαλύψεως.
      Η διαδικτυακή προετοιμασία πολέμου δεν πέρασε απαρατήρητη από την Δικαιοσύνη. Την παρέμβαση του εισαγγελέως προκάλεσαν αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την προσεχή Παρασκευή. Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Αριστείδης Κορέας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της διεγέρσεως σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Η Δίωξις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά την ταυτότητα των χρηστών που έκαναν τις συγκεκριμένες αναρτήσεις. Ομάδες αντιεξουσιαστών και αριστεριστών το Σαββατοκύριακο έκαναν -κατά ομάδες- πορείες στην Αθήνα και άλλα προάστια καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις. Χθες το μεσημέρι, ομάδα φοιτητών επιχείρησε να αναρτήσει πανώ για τα Τέμπη στην κορυφή του Λυκαβηττού, αλλά η επέμβασις της Αστυνομίας ήταν ταχύτατη και έγιναν 22 προσαγωγές.
      Δεν αποκλείεται να δούμε όμως αντίστοιχες ενέργειες στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, όπως είχε συμβεί επανειλημμένως στα χρόνια των μνημονίων. Ενδεικτικό της προσπάθειας της Κυβερνήσεως να εμπλέξει στην υπόθεση κάθε τι που μπορεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη είναι η δήλωσις του υφυπουργού Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου, ο οποίος δεν αποκλείει να εξυφαίνεται σχέδιο αποσταθεροποιήσεως του κ. Μητσοτάκη από ξένη δύναμη, μέσω μικρών κομμάτων. «Η [υποτιθέμενη] συγκάλυψη ξεκίνησε από τα περιθωριακά, φιλορωσσικά κόμματα όπως του κ. Βελόπουλου», είπε ο κ. Ταχιάος, ενώ στην ερώτηση εάν η Μόσχα δίδει εντολές στην Ελληνική Λύση απήντησε «δεν θα μου φαινόταν απίθανο».
      Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι οι «ευγένειες» της Κυβερνήσεως τελείωσαν. «Αυτή η θεωρία συνωμοσίας, μια γελοία θεωρία συνωμοσίας, πρέπει να σταματήσει επί τέλους. Είναι και προσβλητική. Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πιά είναι γελοιότητα… Αυτό που λέω εγώ τώρα είναι ότι η περίοδος που ακούγαμε σιωπηλοί να μας λένε ότι κάνουμε συγκάλυψη, ότι είμαστε λαθρέμποροι, ότι είμαστε δολοφόνοι, πρέπει να τελειώσει», είπε σε έντονο ύφος ο υπουργός.
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ποιοι θέλουν παράδοση του ΟΛΘ σε τουρκικό έλεγχο;

      ΤΟ ΔΟΓΜΑ «Ανήκομεν εις την Δύσιν» δεν είναι αφηρημένο. Βασίζεται σε τρεις τουλάχιστον άξονες:
      – Στον συγχρονισμό του βηματισμού της εξωτερικής πολιτικής της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με τις σύμμαχες χώρες που μας ενώνουν ιστορικοί δεσμοί υπό τον απαράβατο όρο ότι υπηρετείται το εθνικό συμφέρον.
      – Στην εφαρμογή των κανόνων της δυτικής δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, η οποία βασίζεται στον νόμο της προσφοράς της ζήτησης.
      – Στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες ελευθερίες της εκφράσεως αλλά και της προηγούμενης ακροάσεως.
      – Στην περίπτωση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχωρήσεως του Λιμένος Βόλου, η οποία συνδέεται εμμέσως με τις μελλοντικές εξελίξεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, και οι τρεις αυτές αρχές καταπατήθηκαν βάναυσα. Αίφνης η διοίκηση του υπερ-Ταμείου, ο επί κεφαλής της οποίας Γρηγόρης Δημητριάδης αποχωρεί, ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Βόλου που θα απέφερε στα δημόσια ταμεία 51 εκατομμύρια ευρώ επικαλούμενη γενικώς και αορίστως «εθνικούς λόγους». Αυτή η υπογραφή του κατά νόμον υπεύθυνου Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν η τελευταία προ της αφυπηρετήσεώς του και, δεδομένου ότι συνεπεία αυτής είναι η διαφυγή κερδών για το ελληνικό δημόσιο, θα τον ακολουθήσει για καιρό. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος. Η εταιρεία που είναι επιρροής συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κατέθεσε κλειστή προσφορά ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ και αναδείχθηκε σε πλειοδότη έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας Goldair. Αλλά το υπερ-Ταμείο με μία μόνο υπογραφή του Προέδρου του κατήργησε και τις τρεις βασικές αρχές του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν» που μας διαφοροποιεί από τα αυταρχικά καθεστώτα του τρίτου κόσμου.
      Η πρώτη είναι η ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου. Η πλειοδότρια εταιρεία ενημερώθηκε για την ακύρωση του διαγωνισμού από τα Μέσα Ενημερώσεως. Σκεφθείτε τι μήνυμα έστειλε η κυβέρνησις για την ασφάλεια δικαίου που επικρατεί στις ιδιωτικοποιήσεις στην πατρίδα μας στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Γιατί να πάρει απόφαση ένας ξένος επενδυτής να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα αν το κράτος με μια υπογραφή απεμπολεί τις δεσμεύσεις του;
      Η δεύτερη είναι η παραβίασις του ελεύθερου ανταγωνισμού με κοινωνικό όφελος. Το Λιμάνι του Βόλου έχει σήμερα μόλις και μετά βίας κύκλο εργασιών ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαγωνισμός είχε κατακυρωθεί και όλες οι προσφυγές κατά του πλειοδότη είχαν απορριφθεί. Η ανάπτυξίς του θα το εκτόξευε με προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και την εθνική οικονομία γενικώτερα. Υποτίθεται ότι μέσω του υπερ-Ταμείου στο οποίο παραχωρήθηκε η δημόσια περιουσία επιδιώκεται ο εθνικός στόχος της αποπληρωμής του χρέους. Υπάρχει σοβαρότερος και σπουδαιότερος «εθνικός λόγος» από αυτόν;
      Η τρίτη αρχή είναι η ένταξις της παραχωρήσεως αυτής στον γενικώτερο γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Ίσως σε κάποιους διέφυγε η λεπτομέρεια πως ο κόσμος μετά τις αμερικανικές εκλογές αλλάζει, οι παλαιές ισορροπίες του τεχνητού ψυχρού πολέμου της τριετίας 2022-2025 διαλύθηκαν, η διεθνής κοινότητα αποκαθιστά με μεγάλες ταχύτητες τις μεταξύ τους σχέσεις εμπιστοσύνης. Αν στο μυαλό κάποιων γραφειοκρατών φώλιασε ο φόβος ότι η παραχώρηση αυτή συνδέεται με άλλα κίνητρα και άλλες γεωπολιτικές προτεραιότητες, καλό είναι να μελετήσουν ορισμένοι την πρόσφατη ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζαίυ Ντι Βανς στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Όπου επετέθη σε δυτικούς αξιωματούχους που ακυρώνουν διαδικασίες σε χώρες του δυτικού κόσμου. Θα αισθανθούν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. Βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την διεθνή ατμόσφαιρα. Η ταχύτης με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός δείχνει, χωρίς να είναι βέβαιον, ότι κάποιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σπεύδουν να εξοφλήσουν γραμμάτια πριν ανατραπεί πλήρως η σκακιέρα τους. Όσο προλαβαίνουν.
      Η αρνητική αυτή εξέλιξις με το Λιμάνι του Βόλου συνδέεται εμμέσως με τις εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου μάλλον με το ίδιο σκεπτικό, δυνάμεις από την Εσπερία (Γαλλία, Ελβετία) σε συνεργασία με δυνάμεις από την Τουρκία (εταιρεία που φέρεται ότι ανήκει σε υιό πρώην πρωθυπουργού της γείτονος) και με την επικοινωνιακή στήριξη γνωστών ελληνικών δυνάμεων επιδιώκουν να περάσει ο έλεγχος του Λιμένος Θεσσαλονίκης σε ένα νέο σχήμα και να μείνει εκτός η εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
      Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι ότι είναι «Ρώσσος». Αλλά «Ρώσσοι» τελικά απεδείχθησαν ότι είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι που έκαναν μέσα στον πόλεμο λαθρεμπόριο ρωσσικού πετρελαίου το οποίο σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα βαπτιζόταν ελληνικό σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου. «Ρώσσοι» είναι οι μυστικοί κερδοσκόποι. Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης απασχολεί αυτή την στιγμή στις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα 4.000 εργαζομένους με ο,τι αυτό σημαίνει και για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Έσωσε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ από βεβαία πώληση σε τουρκικά συμφέροντα προ δεκαετίας. Έσωσε το ιστορικό «Μακεδονία Παλλάς» από συμφέροντα που δεν έχουν τον παραμικρό δεσμό με την Ελλάδα. Έσωσε την «Σουρωτή» από εξαγορά από μεγάλη πολυεθνική και την διατήρησε ελληνική. «Ρώσσος» αυτός ο ατόφιος Έλληνας από τον Πόντο λοιπόν; «Ρώσσος» αυτός που για να κάνει τις επενδύσεις αυτές δεν χρηματοδοτήθηκε με ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο;
      Περίεργο να ακούγεται αυτό! Ειδικώς από κάποιους που παρακάλεσαν στην περυσινή προεκλογική περίοδο για μια φωτογραφία με τον προπονητή των πρωταθλητών Λουτσέσκου σε «τυχαία» συνάντηση στον πεζόδρομο της οδού Καλαποθάκη; «Ρώσσος» όταν κάποιοι έχουν διαρκή παρουσία στον τηλεοπτικό σταθμό συμφερόντων του, ο οποίος ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως μέσον πίεσης για εξασφάλιση συμβολαίων όπως πράττουν ενδεχομένως άλλοι; Η απάντηση είναι αυτονόητος. Κάποιος που έχει επενδύσει στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και η παρουσία του είναι ασπίδα για να μην περάσει ο έλεγχός του βελούδινα σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, δεν είναι απλώς Έλληνας. Είναι μεγάλος Έλληνας. Και όποιοι επιχειρούν παρασκηνιακώς την παράδοση του ΟΛΘ σε τουρκικά χέρια είναι Μικροί. Μικροί και Μοιραίοι.
      Εφημερίδα Εστία newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Κ. Γρίβας: Η νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική - Ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα - Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον μας

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Rheinmetall θα μετατρέψει αυτοκινητοβιομηχανίες σε εργοστάσια κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού
      Η αλλαγή χρήσης αφορά εργοστάσια στο Βερολίνο και στο Νόις, όπου η εταιρεία κατασκευάζει σήμερα ανταλλακτικά αυτοκινήτωνΗ Rheinmetall, κορυφαίος κατασκευαστής πυρομαχικών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει δύο από τα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία σε εργοστάσια παραγωγής κυρίως αμυντικού εξοπλισμού, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο μιας αναμενόμενης αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, καθώς οι κινήσεις και οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στη διαφαινόμενη αποδέσμευση της Ουάσινγκτον από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, έχουν σημάνει συναγερμό στη γηραιά ήπειρο.
      Η αλλαγή χρήσης αφορά τα εργοστάσια της Rheinmetall στο Βερολίνο και στο Νόις, όπου η εταιρεία κατασκευάζει σήμερα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς ο κλάδος αυτός αντιμετωπίζει προκλήσεις ενώ γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά κόστη και στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
      Και τα δύο εργοστάσια θα αποτελούν μέρος του τμήματος Όπλων και Πυρομαχικών της Rheinmetall και θα λειτουργούν ως υβριδικά εργοστάσια, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχιστεί μέρος της παραγωγής προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας στα εργοστάσια.
      «Πάνω απ 'όλα, τα εργοστάσια θα επωφεληθούν από τη βιομηχανική ισχύ που έχει ο Όμιλος Rheinmetall ως σημαντικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και από την υψηλή ζήτηση από πελάτες στη Γερμανία και παγκοσμίως», τόνισε η διοίκηση του ομίλου μέσω email στο Reuters.
      Η εταιρεία είπε ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με τη δομή της επιχείρησης.
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ράμα: Ο όρος «Βόρεια Ήπειρος» είναι σαν να λέμε εμείς «Νότια Αλβανία»

      «Τι σημαίνει σήμερα Βόρεια Ήπειρος; Ξέρετε τι είναι η Βόρεια Ήπειρος; Είναι όπως εμείς να λέμε Νότια Αλβανία», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξή τους που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Mega, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη χρήση των προαναφερόμενων όρων.
      Με αφορμή, μάλιστα, ερώτηση για αναφορές σε σχολικά βιβλία στην Αλβανία για «αλβανικές περιοχές» στην Ελλάδα, ο κ. Ράμα σχολίασε πως «αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν είναι σωστό γιατί δεν υπάρχουν αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που ζούσαν Αλβανοί στο παρελθόν στην Ελλάδα όπως υπάρχουν περιοχές που ζούσαν και ζουν Έλληνες στην Αλβανία».
      «Αν αυτό υπάρχει, είναι απολύτως ανακριβές γιατί ξέρετε μετά τρελαινόμαστε όλοι γιατί αρχίζουμε να ψάχνουμε στις πραγματικότητες του παρελθόντος και υπονομεύουμε το μέλλον μας. Το μέλλον μας πρέπει να καθορίσει πώς κοιτάμε την ιστορία. Το μέλλον μας το βλέπω κοινό σαν Ευρωπαίοι» συνέχισε ο Έντι Ράμα προσθέτοντας «τι σημαίνει αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα, δεν το ξέρω αυτό, όπως δεν ξέρω τι σημαίνει Βόρεια Ήπειρος».
      Ερωτηθείς, δε, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και το αν αυτή περνάει από την Ελλάδα, ο κ. Ράμα απάντησε «σίγουρα η πορεία κάθε νεοεισερχόμενου περνάει από την πόρτα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και αναμφίβολα η Ελλάδα έχει λόγο όπως οι άλλοι. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Αλβανία - καλώς ή κακώς. Εγώ θέλω αυτό να είναι για το καλό. Πιστεύω ότι όταν η Αλβανία ενταχθεί στην ΕΕ θα είναι καλό για την Ελλάδα γιατί θα είμαστε πιο δυνατοί».
      Όσον αφορά τον Φρέντι Μπελέρης, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι: «είναι απλώς ένα ζήτημα ανάμεσα σε πολλά άλλα», ενώ για την προσφυγή του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι και δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του».
      Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας μίλησε με τα καλύτερα για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο λέγοντας ότι είναι ένας σπάνιος άνθρωπος: «Μαλώσαμε μόνο μια φορά, αλλά για την αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα για τον φράχτη της εκκλησίας. Του οφείλουμε πολλά»
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Συνάντηση Τραμπ - Μακρόν: Πού συμφώνησαν και πού όχι!

      Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αρκετά διαφορετική προσέγγιση σε πληθώρα θεμάτων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι η συνάντηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (24/02) στην Ουάσινγκτον βρήκε κοινά σημεία που ενδεχομένως να εξελιχθούν σημαντικά για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
      Μια συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία εντός των προσεχών εβδομάδων έκρινε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να συναφθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή όταν εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
      Ειδικότερα, ο Μακρόν εισηγήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ότι: «Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εξαίροντας επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.
      «Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο Μακρόν, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
      «Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
      Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.
      «Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.
      Παρά τις πελώριες διαστάσεις απόψεων, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.«Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρώπη ταυτόχρονα», λέει ο Μακρόν
      Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα (25/02) πως ελπίζει ότι «έπεισε» τον Αμερικανό ομόλογό του πως δεν είναι «δυνατόν η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει ταυτόχρονα εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης», με αφορμή τις απειλές για την επιβολή τελωνειακών δασμών που επισείει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
      «Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ευρώπης ταυτόχρονα», είπε ο Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ελπίζω πως τον έπεισα για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο.
      Τραμπ για Αλεξανδρούπολη: Δεν φεύγουν από εκεί οι ΗΠΑ, δεν είναι σωστές οι πληροφορίες
      «Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο.
      Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί.
      🚨Trump was initially unaware of the Greek media report about the closure of the U.S. military base in Alexandroupoli. After being informed by Defense Secretary Pete Hegseth, he responded, "It's not a correct story." pic.twitter.com/FBey9HsOEw— Rabia İclal Turan (@iclalturan) February 24, 2025Διάψευση και από το υπουργείο Άμυνας
      Στη διάψευση της πληροφορίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη προχώρησε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου 'Αμυνας.
      Η πληροφορία για την αποχώρηση των Αμερικανών ξεκίνησε να διακινείται ευρέως στις ΗΠΑ όταν δημοσίευμα του Defence Blog αναπαρήγαγε το ρεπορτάζ ελληνικής εφημερίδας που υποστήριζε ότι «η απόφαση του Τραμπ να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ήρθε μετά το κοινό αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
      Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησε στο Breitbart News διευκρίνισε ότι:Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, καθώς πρόκειται για μια ελληνική εγκατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
      Χρησιμεύει απλώς ως κόμβος χερσαίων μεταφορών όταν ο αμερικανικός εξοπλισμός εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρώπη. Το προσωπικό μεταφορών των ΗΠΑ μπορεί να μεταβεί στην τοποθεσία για να διαχειριστεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις εξοπλισμού.
      Τραμπ - Μακρόν: Συμφωνία για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία
      Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
      Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτεί την ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη.
      Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».
      Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.
      Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
      Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε.
      Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 25.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αλεξανδρούπολη: Υπάρχει «βάση» των Αμερικανών για να κλείσει; Η απάντηση των Αμερικανών...
      Όταν η Αλεξανδρούπολη δόθηκε προς χρήση στους Αμερικανούς και τι δεν είχαμε ακούσει. Για ασφάλεια έναντι των Τούρκων αλλά και για «ανάπτυξη» της πόλης και της περιοχής από το προσωπικό της βάσης! Το πρώτο δεν το είδαμε ποτέ! Το δεύτερο νομίσαμε στην αρχή ότι θα το δούμε, αλλά πλέον στην Αλεξανδρούπολη έχουν καταλάβει ότι αυτά που τους έλεγαν ήταν μάλλον παραμύθια. «Βάση» με την λογική που τους έλεγαν ουσιαστικά δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη για την αποβίβαση όσων θέλουν να μεταφέρουν «προς βορρά» κι αυτό είναι όλο! Ο πρόλογος απαραίτητος για να διαβάσετε τι γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
      «Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί κάτι που επανέλαβε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.»
      Το ερώτημα είναι ποιος κοροϊδεύει ποιον;
      Πηγή: militaire.gr
      Τραμπ για Αλεξανδρούπολη: Δεν φεύγουν από εκεί οι ΗΠΑ, δεν είναι σωστές οι πληροφορίες«Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο.
      Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί.
      🚨Trump was initially unaware of the Greek media report about the closure of the U.S. military base in Alexandroupoli. After being informed by Defense Secretary Pete Hegseth, he responded, "It's not a correct story." pic.twitter.com/FBey9HsOEw— Rabia İclal Turan (@iclalturan) February 24, 2025
      Διάψευση και από το υπουργείο ΆμυναςΣτη διάψευση της πληροφορίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη προχώρησε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου 'Αμυνας.
      Η πληροφορία για την αποχώρηση των Αμερικανών ξεκίνησε να διακινείται ευρέως στις ΗΠΑ όταν δημοσίευμα του Defence Blog αναπαρήγαγε το ρεπορτάζ ελληνικής εφημερίδας που υποστήριζε ότι «η απόφαση του Τραμπ να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ήρθε μετά το κοινό αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
      Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησε στο Breitbart News διευκρίνισε ότι:Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, καθώς πρόκειται για μια ελληνική εγκατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
      Χρησιμεύει απλώς ως κόμβος χερσαίων μεταφορών όταν ο αμερικανικός εξοπλισμός εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρώπη. Το προσωπικό μεταφορών των ΗΠΑ μπορεί να μεταβεί στην τοποθεσία για να διαχειριστεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις εξοπλισμού.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γιατί ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πιο πιθανός τώρα;
      Σχόλιο iEpikaira

      [δημοσιεύτηκε 12:03-25/02/25, ανανεώθηκε 9:55-25/02/25] Στο ερώτημα, γιατί δεν πυροδοτήθηκε νωρίτερα ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όταν για παράδειγμα το 2019 διαφαινόταν αυτό το ενδεχόμενο (περισσότερα εδώ), η απάντηση κρύβεται στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς ισχυρών δρώντων στην περιοχή μας οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής:
      1ον. Σε τί επίπεδο βρισκόταν οι ελληνορωσικές σχέσεις το 2019 και πώς είναι σήμερα; Προφανώς και δεν ήταν διατεθειμένοι οι επίδοξοι ενορχηστρωτές να διακινδυνεύσουν ρωσική εμπλοκή σε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη. Εν έτει 2025 όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. 
      2ον. Η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ήδη θορυβήσει πολλούς και η ισορροπία δυνάμεων στο δίπολο Ελλάδας-Τουρκίας η οποία συντηρείται διαχρονικά, αρχίζει να γέρνει επιταχυνόμενα προς την τουρκική πλευρά. Αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας ανανεωμένης εκδοχής του "δόγματος Νίξον" από τις ΗΠΑ -η αντιστάθμιση δηλαδή της υπερεπέκτασης με στρατηγική συρρίκνωση/υποχώρηση του αμερικανικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή μας-, οδήγησε στην κάλυψη του κενού από την Τουρκία γεγονός που όμως την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην Αν. Μεσόγειο, την Μ. Ανατολή και δη την Συρία (περισσότερα εδώ), είναι τέτοιες που πιέζουν ισχυρούς δρώντες όπως το Ισραήλ, για εξισορρόπηση στην τουρκική επεκτατικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάζεται η αποκάλυψη του Αμερικανού πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, σύμφωνα με τον οποίο: "Το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο...".
      3ον. Μετά την κατάρρευση της υποκινούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης με όχημα/σκοπό τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, είναι πρόδηλο ότι μια ομαλή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και πλέον γίνεται πιο ορατό το ενδεχόμενο θέρμης σύγκρουσης, ώστε η Τουρκία να κατοχυρώσει μόνιμη πρόσβαση στην Αν. Μεσόγειο με διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα, κατά εφαρμογή του γνωστού χάρτη Μπάιντεν (ο οποίος νεκραναστήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία Τραμπ).
      4ον. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αναφερθεί το 2020 στη θεωρία του "μίνι πολέμου" για την εκτόνωση συσσωρευμένων εντάσεων στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα, όπου η πυροσβεστική παρέμβαση των ΗΠΑ θα τις διευθετήσει ακολουθώντας το "ουκρανικό μοντέλο", σύμφωνα με το οποίο τα απολεσθέντα εδάφη/θάλασσες ΔΕΝ θα επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. 
      Όλοι αυτοί οι παράμετροι οφείλουν να μας διατηρούν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση διότι οι "προβλέψιμοι" και πειθήνιοι "σύμμαχοι" πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε Ιφιγένειες. Το είδαμε στο ουκρανικό και ευχόμαστε να μην το δούμε και αλλού...
      Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      epikairos@pm.me

      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ντόναλτ Τραμπ και Κυπριακό
      Φανούλα Αργυρού
      Προς Κερυνειώτη Φίλιπ Κρίστοφερ – μια ευκαιρία να μην χαθεί!Δύο άρθρα στη «Σημερινή» θα πρέπει να προσεχτούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.
      Το ένα του δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη «Σ» «Τραβά τα φουστάνια της σοκαρισμένης Ευρώπης ο σερίφης» και το δεύτερο, κύριο άρθρο στη «Σ» «Ο «μέντορας» του Προέδρου…» αμφότερα 23.2.2025. Το δεύτερο συμπληρώνει το πρώτο κατά τη γνώμη μου.
      Έγραψε ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης.
      Το χαλινάρι του Ερντογάν
      Όσο δε για εμάς, ποιος θα χαλιναγωγήσει τον Ερντογάν σε μια Πενταμερή για το Κυπριακό; Ενδεχομένως να μη θέλουμε, στο τέλος της ημέρας, την εμπλοκή των ΗΠΑ. Διότι, εάν ο Τραμπ ζυγίσει τα συμφέροντά του και επιλέξει να παίξει με την Τουρκία, δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να προσφέρει το κεφάλι μας στο τουρκικό πιάτο, όπως έπραξε ο Ηρώδης για χάρη της Σαλώμης... Να λέμε απλώς απευχόμεθα, δεν αρκεί. Χρειάζεται πολιτική και στρατηγική, που, όμως, δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει, είναι η ίδια συνταγή που μας οδήγησε, μέσω της ομοσπονδίας, στη λύση των δύο κρατών!
      https://simerini.sigmalive.com/article/2025/2/23/traba-ta-phoustania-tes-sokarismenes-europes-o-seriphes/
      Και το δεύτερο άρθρο ακριβώς ξεγυμνώνει τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη όσο για τη λανθασμένη πορεία του να ακολουθεί την αποτυχημένη γραμμή Μητσοτάκη, δίχως να προνοήσει ότι θα κέρδιζε ο Ντόναλτ Τραμπ.
      https://simerini.sigmalive.com/article/2025/2/24/o-mentoras-tou-proedrou/
      Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μέρος της αποτυχημένης γραμμής Χριστοδουλίδη/Μητσοτάκη είναι ακριβώς και γιατί η ΚΔ δεν έχει σοβαρή οργάνωση στις ΗΠΑ, δηλαδή μια σοβαρή και δυναμική ομάδα λομπιστών, αφενός και σοβαρή στρατηγική αφετέρου. Γι’ αυτό σήμερα κινδυνεύουμε ο Τραμπ να πάει με τον Ερντογάν. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ lobbyists όπως π.χ. τον μ. Ευγένιο Ρωσσίδη, (παρόλα κάποια λάθη του) ο οποίος έλεγε: «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ… να υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο».
      Σε αυτό θα ακούσει ο Τραμπ! Χρειαζόμαστε όμως πάραυτα κάποιον με σοβαρότητα να εξηγήσει στον Πρόεδρο Τραμπ έστω και ΣΗΜΕΡΑ, τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.
      Είμαστε τουλάχιστον ακόμα κάπως τυχεροί που βρίσκεται στο ΥΠΕΞ ο Μάρκο Ρούπιο.
      Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Κερυνειώτης Φίλιπ Κρίστοφερ, μπορεί αν μαζί με μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα αναλάβει τη πρωτοβουλία να εξηγήσει στον Πρόεδρο Τραμπ το Κυπριακό. Μακριά όμως, από βρετανο-τουρκικές διζωνικές και συμπορεύσεις με τη διζωνική κυπριακή κυβέρνηση και κομματικούς ηγέτες.
      Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, προτού ο Τραμπ «ζυγίσει τα συμφέροντά του και τραβήξει με τον Ερντογάν»…
      Αλλιώς, όσο και να στέλνει επιστολές σε αρθρογράφους στις ΗΠΑ ο Φίλιπ Κρίστοφερ ως Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, όπως το πρόσφατό του στην Kathleen Wong στην USA Today, που καταλόγισε την «Kyrenia Northern Cyprus» ως το 9ο καλύτερο μέρος για συνταξιούχους, το μόνο που θα παίρνει είναι ψίχουλα παρηγοριάς μέχρι να βγει ψυχή της Κύπρου…
      *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος simerini.sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Παίζοντας «τον ρόλο του Ζήκου» στους Αγγλοσάξονες

      Δημήτρης Μηλάκας
      Νέος σερίφης, παλιά πιστόλια…
      Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας – Κοτζιάς) ξεκίνησε την υπονόμευση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων για χάρη της αμερικανικής ατζέντας (ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ) λίγοι πίστευαν ότι τα πράγματα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Μητσοτάκης, Δένδιας, Γεραπετρίτης) τους διέψευσε.
      Κατ’ αρχάς μια απαραίτητη διευκρίνιση γιατί είναι σημαντικές για την Ελλάδα οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία: Γιατί είναι πυρηνική υπερδύναμη και θα παραμείνει (γεωγραφικά) δίπλα από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της διάθεσης των «φίλων» Αμερικανών…
      Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έσπευσαν αυτόκλητοι ευρωατλαντικοί σημαιοφόροι με ακραίες ρητορικές σε βάρος της Ρωσίας και της ηγεσίας της.
      Κανείς δεν ξεχνά – και σίγουρα όχι ο Πούτιν – ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απ’ τις πρώτες δυτικές κυβερνήσεις που έσπευσαν να στείλουν πολεμικά τουφέκια στους Ουκρανούς, τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση ξεστόκαρε «παλαιά» αλλά ενεργά οπλικά συστήματα (από τα νησιά) και τα έστειλε στους Ουκρανούς, παραγγέλλοντας νέα όπλα προς αντικατάσταση των παλαιών στην αμερικανική και ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία.
      Βουτιά στο τέλμα…
      Κάπως έτσι η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση (του… Δημοκρατικού Μπάιντεν) έσπρωξε κατ’ αρχάς την Ουκρανία και στη συνέχεια τους Ευρωπαίους «συμμάχους» των Αμερικανών στο τέλμα ενός πολέμου που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση, καθώς η Ρωσία ως πυρηνική υπερδύναμη δεν ήταν (και δεν είναι) δυνατό να ηττηθεί δίχως το συνεπαγόμενο παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα…
      Οι πρόθυμοι «σταυροφόροι»
      Για να είμαστε δίκαιοι, εντεταλμένοι σταυροφόροι κατά της Ρωσίας και του Πούτιν δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του απλώς υπέρβαλαν παίζοντας «τον ρόλο του Ζήκου» στο ευρωατλαντικό μαγαζί θέλοντας να φανούν, να ακουστούν και ενδεχομένως να ανταμειφθούν για τα καθημερινά διαπιστευτήρια υπακοής προς τους Αμερικανούς ηγεμόνες.
      Οι μεγάλες τιμές με την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ενδεχομένως να οφείλεται και στον ωκεανό (φιλοαμερικανικών) σιέλων που κατόρθωσε να παραγάγει η ελληνική κυβέρνηση φτύνοντας κατά της Ρωσίας και του Πούτιν…
      Οι πρόθυμοι των Αθηνών (εδώ παρενθετικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από την υποτελή κυβέρνηση, αξιοσημείωτη ήταν η μέχρι παρεξηγήσεως φιλοαμερικανική στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων καθώς και της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ) δεκάρα δεν έδωσαν για τις συνέπειες της διάλυσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, οι οποίες πέραν του ιστορικού τους βάθους είχαν και μια σοβαρή συνεισφορά στις προοπτικές της ελληνική οικονομίας.
      Πέραν τούτων, ο εγχώριος φιλοαμερικανικός εσμός δεν πήρε υπόψη του ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να «γειτνιάζει» με την Ελλάδα ακόμη και όταν αλλάξουν οι αμερικανικές οδηγίες και διαθέσεις. Όπως και άλλαξαν…
      Η τύχη των υποτελών…
      Με τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ με στόχο μια αμερικανο- ρωσική συμφωνία για την Ουκρανία, έγινε σαφές πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίνει δεκάρα για τους (κατά τον Μπρεζίνσκι) «υποτελείς και φόρου υποτελείς» Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.
      Οι «μεγάλες» ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, αλλά και η Πολωνία) που λόγω μεγέθους έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του δυτικού φιλοουκρανικού μετώπου πληρώνοντας το βαρύ οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η ενεργειακή απεξάρτηση από το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο και ο συνεχής εφοδιασμός των Ουκρανών με οπλικά συστήματα, με έκπληξη αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών που θα δημιουργήσει τους όρους για τη νέα Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
      «Σκάστε» και πληρώστε
      Ακόμα χειρότερα για τις χώρες της Ε.Ε. και την Ουκρανία, ο Τραμπ επιφυλάσσει έναν και μόνο ρόλο: του χρηματοδότη για το κόστος που συνεπάγεται η όποια λύση του Ουκρανικού και της νέας κατάστασης στην Ευρώπη.
      Με απλούστερα λόγια, οι Ευρωπαίοι καλούνται να καταβάλουν το κόστος που συνεπάγεται η δημιουργία μιας πολυπληθούς ειρηνευτικής δύναμης που θα εποπτεύσει την περιοχή μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Καλούνται, επίσης, οι Ευρωπαίοι να χρηματοδοτήσουν την αναδημιουργία του κατεστραμμένου ουκρανικού στρατού. Ο Ζελένσκι, καλείται (απ’ τον Τραμπ) κατ’ αρχάς να αποχωρήσει από το προσκήνιο πηγαίνοντας σε εκλογές. Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι θα πάρει από την Ουκρανία (σε συμφωνία με τη Μόσχα) ένα μεγάλο μέρος από το φιλέτο των σπάνιων γαιών ως αποζημίωση της χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας του ουκρανικού κόστους από την προηγούμενη διοίκηση των δημοκρατικών…
      Μπορούμε λοιπόν να συνοψίσουμε τι σημαίνει για την Ευρώπη (και την Ελλάδα) η άφιξη του νέου σερίφη στην Ουάσιγκτον:Για τις ευρωπαϊκές μείζονες υποθέσεις – όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία – ο νέος σερίφης αναζητά συνεννόηση με τον Πούτιν αδιαφορώντας για τα ειδικότερα συμφέροντα και τις δυσκολίες των Ευρωπαίων υποτελών του.
      Στόχος της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να ρυμουλκήσει τη Ρωσία κοντά στις ΗΠΑ και να την απαγκιστρώσει από την Κίνα η οποία είχε εκμεταλλευτεί την αντιρωσική δυτική υστερία.
      Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, έχοντας κατά νου πως η Ουάσιγκτον θέλει τη Ρωσία σημαντικό εταίρο για τις παγκόσμιες υποθέσεις.
      Κι εδώ, αρχίζουν τα δύσκολα για τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένης, προφανώς, και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και του λοιπού «συστήματος» των Αθηνών που διαμορφώνει το κλίμα και την πολιτική ατζέντα.
      Και αυτές οι δυσκολίες αναμένεται να είναι μεγάλες και ενδεχομένως ανυπέρβλητες, γιατί όπως είπαμε η κυβέρνηση έσπευσε να εμφανιστεί «αμερικανικότερη των Αμερικανών» εναντίον μιας χώρας (πυρηνικής υπερδύναμης) που η σκιά της, λόγω γεωγραφίας, θα εξακολουθεί να πέφτει στην Ελλάδα ανεξάρτητα της όποιας πολιτικής συγκυρίας…
      Πηγή: topontiki.gr φωτο protagon.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η υπεράσπιση της πατρίδας και του εθνικού εδάφους

      Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*
      Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε, με κυνικό τρόπο, πολύ χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτοί (δηλαδή οι Ρώσοι) κρατούν τα χαρτιά στα χέρια λιγάκι, διότι έχουν πάρει πολλά εδάφη». Αυτός στην ουσία αποκάλυψε τη σημασία της κατοχής και της υπεράσπισης εδάφους. Η νίκη είναι με αυτόν που έχει εδαφικό πλεονέκτημα.
      Η θέση αυτή του Τραμπ πρέπει να αποτελέσει μάθημα γεωπολιτικής για ακαδημαϊκούς, αλλά κυρίως για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Όχι για τους στρατιωτικούς, γιατί το θέμα της κατοχής και της υπεράσπισης του ιερού εθνικού εδάφους αποτελεί τον πυρήνα των στρατιωτικών σπουδών.
      Κοιτάξτε την Κύπρο. Η Τουρκία μιλάει εδώ και 50 χρόνια από θέση ισχύος επειδή κατέχει έδαφος. Παράνομα; Ναι, αλλά το κατέχει. Η Τουρκία μιλάει από θέση ισχύος σε Ιράκ και Συρία για τον ίδιο λόγο, επειδή κατέχει έδαφος.
      Όλα γίνονται για το έδαφος και το έδαφος κατακτάται ή υπερασπίζεται κυρίως διαθέτοντας στρατιωτική ισχύ. Καμία διπλωματική προσπάθεια δεν έδιωξε εισβολείς – κατακτητές εδάφους. Η στρατιωτική ισχύς είναι η μαγιά, η βάση για ισχυρή διπλωματία.
      Είναι κάτι το οποίο σχεδόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν υιοθέτησαν ως βασική αρχή ανάσχεσης της τουρκικής απειλής τις τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα, βασική μας αρχή ήταν η πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση της απειλής εξασφαλίζεται αυτόματα από το γεγονός ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δυστυχώς και μάλιστα παρά τη δραματική εμπειρία των Ιμίων.
      Τα νέα απειλητικά δόγματα της Τουρκίας επίσης βασίζονται στην κατάληψη και στην κατοχή εδάφους άλλων χωρών. Ο «Εθνικός Όρκος» της Τουρκίας, ο οποίος υιοθετήθηκε και επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αποτελεί μάθημα στα γυμνάσια της χώρας, προβλέπει την κατοχή μέρους του Βόρειου Ιράκ, της Βόρειας Συρίας, της Κύπρου, νησιών του Αιγαίου και της ελληνικής Θράκης.
      Με την ίδια ακριβώς θεώρηση ερμηνεύεται η στάση της Τουρκίας και στο θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί 152 νησιών, μικρονήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου. Σημασία έχει το έδαφος.
      Με την ίδια λογική ερμηνεύεται και η αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Στο παρελθόν υπήρχε η γνωστή τουρκική ρητορική περί παραβίασης των σχετικών συνθηκών και συμφωνιών για το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Από το 2021 βλέπουμε ότι η Τουρκία θέτει θέμα δικαιώματος της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών στο Αιγαίο, υπό το πρόσχημα ότι παραβιάζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Δηλαδή, η Τουρκία δίνει μια δική της ερμηνεία στις συνθήκες, επικαλούμενη ελληνική παραβατικότητα, προκειμένου να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά. Δεν της φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Επιθυμεί και να καταλάβει τα νησιά, δηλαδή να καταλάβει έδαφος.
      Εδώ, φυσικά, υπεισέρχεται και η σημασία του Στρατού Ξηράς, καθώς αυτός υπερασπίζεται το έδαφος, χωρίς, φυσικά, να αμφισβητείται η σημασία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
      Πολλές φορές, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων εκτελέσθηκαν όχι με σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής, αλλά για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, εγχώριων και ξένων. Φυσικά, ευθύνη για αυτό δεν έχει μόνο η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία.
      Θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς, αρχίζοντας από την ποιότητα του προσωπικού μας, με βάση την πραγματική, ορατή, τουρκική απειλή.
      Επικοινωνιακές φωτοβολίδες, πειραματισμοί, βαρύγδουπες δηλώσεις, ψηφοθηρικές επιδιώξεις και σχεδιασμοί του ποδαριού θα πρέπει να μπουν στην άκρη. Οι εποχές που περιμέναμε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελούν παρελθόν. Οι εμπειρίες των πολέμων στην Ουκρανία και στη Συρία πρέπει να μας γίνουν μάθημα. Αυτές μας έδειξαν, με τον πλέον φανερό και κυνικό τρόπο, ότι δεν υφίσταται Διεθνές Δίκαιο, δικαιώνοντας για άλλη μία φορά τον Θουκυδίδη. Ακόμα και οι «σύμμαχοι» θα ταχθούν με τον ισχυρό παραβάτη – εισβολέα, επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.
      Η υπεράσπιση της πατρίδας και του ιερού εθνικού εδάφους χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι όνειρο απατηλό…
      *Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού, την περίοδο 2013 – 2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022. Πηγή: paron.gr φωτο Protagon.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Νταβούτογλου προτείνει επιθετική διπλωματία στην Αν. Μεσόγειο
      Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας επεσήμανε την απουσία της Τουρκίας από σημαντικές διεθνείς διαβουλεύσεις, αναφερόμενος ειδικά στις συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν για την Ουκρανία και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία για το μέλλον της χώρας. Όπως σημείωσε, ενώ το μέλλον της Ουκρανίας καθορίζεται από μεγάλες δυνάμεις, η Τουρκία και οι γείτονές της παραμένουν εκτός παιχνιδιού.
      «Ο Τραμπ και ο Πούτιν συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα σχετικά με την Ουκρανία. Στη Σαουδική Αραβία συζητείται το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά στο τραπέζι δεν υπάρχει ούτε η Τουρκία, ούτε οι υπόλοιποι γείτονες της Ουκρανίας, ούτε η Ευρώπη, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη».
      ΑΟΖ με τη Συρία και τον Λίβανο
      Η πιο αιχμηρή παρέμβασή του, όμως, ήρθε με μια πρόταση, ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νταβούτογλου κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Συρία και ο Λίβανος, προκειμένου να «στριμώξει» την Κύπρο και τους συμμάχους της.
      «Απευθύνω 2 προτάσεις προς την κυβέρνηση από εδώ. Πρώτον, εφόσον υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, τότε υπογράψτε ένα μνημόνιο συμφωνίας με το παλαιστινιακό κράτος για τους πόρους φυσικού αερίου της Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάντε το ίδιο με τη Συρία και το Λίβανο. Με τις συμφωνίες που θα κάνετε, στριμώξτε εσείς αυτούς που θέλουν να μας στριμώξουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στενή περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ».
      Στην παγκόσμια σκακιέρα, η Τουρκία απουσιάζει
      Ο Νταβούτογλου δεν έμεινε μόνο στη Μεσόγειο. Έθιξε και τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συμμαχία διέρχεται κρίση και ότι η Άγκυρα πρέπει να λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις. Προειδοποίησε ότι η Τουρκία, αν και φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του οικοδεσπότη στις διεθνείς συνομιλίες, πρέπει πρώτα να ζητήσει εξηγήσεις από τις μεγάλες δυνάμεις για το μέλλον της συμμαχίας.
      «Η δεύτερη πρότασή μου, χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν εδώ, διότι και αυτός ήταν ένας από αυτούς που αποκλείστηκαν. Η Τουρκία θέλει να γίνει οικοδεσπότης. Αυτή είναι μια σωστή πολιτική. Όμως ρωτήστε πρώτα την Αμερική και τη Ρωσία: ‘Τι συζητήσατε χωρίς να το ξέρουμε;’. Εάν συνεχιστούν έτσι οι εξελίξεις, το ΝΑΤΟ θα ραγίσει στη μέση. Αν τώρα το ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητο, πότε θα είναι;», αναρωτήθηκε.
      Δημοκρατία ή ολιγαρχία συμμοριών;
      Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θα κινηθεί προς τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο ή αν θα διολισθήσει σε ένα καθεστώς συγκροτημένο από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
      Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα είστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παγκόσμιων αξιών, του συστήματος του ΟΗΕ και της ΕΣΔΑ ή θα εγκαθιδρύσετε ένα μοντέλο ολιγαρχίας των δισεκατομμυριούχων; Ή δημοκρατία ή μια ολιγαρχία που συγκροτείται από συμμορίες;», αναρωτήθηκε, στέλνοντας ένα εξίσου σκληρό με τους βιομηχάνους μήνυμα προς την κυβέρνηση, το οποίο επίσης στηλίτευσε για τον τρόπο που ο Τούρκος πρόεδρος και η δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν την κριτική.
      Πηγή: ethnos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μήπως η αμερικανική πρόταση πώλησης F-35 στην Ινδία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου(;) - Η Ινδία κατέχει ήδη και S-400(!)
      Γρηγοριάδης Ιωάννης*
      H νέα εποχή Τραμπ και η Ανατολική Μεσόγειος
      Η δραματική τροπή στις διατλαντικές σχέσεις αλλά και στη διεθνή τάξη όπως έχει καταγραφεί κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες εγείρει και ερωτήματα για την εξέλιξη των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την πείρα της πρώτης θητείας Τραμπ, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις ήσαν κάθε άλλο παρά ανέφελες. Χαρακτηρίσθηκαν από έντονες διακυμάνσεις, οι οποίες έφθασαν από τη μερική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και την ανοχή της τουρκικής εισβολής στη βόρειο Συρία μέχρι την αποστολή προσβλητικού περιεχομένου επιστολής του προέδρου Τραμπ προς τον πρόεδρο Ερντογάν και τη διατύπωση απειλών «καταστροφής της τουρκικής οικονομίας» μέσω Τουίτερ.
      Η νέα θητεία Τραμπ ξεκίνησε με μία σαφή αδιαφορία – αν όχι περιφρόνηση – προς θεμελιώδεις αρχές της εννόμου τάξεως, διεθνούς και εσωτερικής, και των διπλωματικών σχέσεων. Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις; Ηδη υπήρξε απόπειρα να κλείσει ένα από τα ελάσσονα μέτωπα στις διμερείς σχέσεις, με την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δοθεί τέλος στη δίωξη κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς για υπόθεση δωροληψίας από τούρκους αξιωματούχους. Αν και η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία προσπάθεια αποποινικοποιήσεως συμπεριφορών και πρακτικών που μέχρι τούδε θεωρούντο ποινικώς κολάσιμες, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί και ως κίνηση καλής θελήσεως προς την Τουρκία.
      Επιπλέον, θα μπορούσε να επανεξετασθεί η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας λόγω της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία η οποία ενεργοποίησε την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον των αντιπάλων των ΗΠΑ (CAATSA). Αυτή οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής, αλλά και την προμήθεια των αεροσκαφών πέμπτης γενεάς F-35, και έθεσε προσκόμματα ακόμη και στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων τουρκικών αεροσκαφών F-16. Ηδη η πρόσφατη πρωτοβουλία Τραμπ να προτείνει στον πρόεδρο της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι την αγορά αεροσκαφών F-35, αν και η Ινδία έχει επίσης αγοράσει πυραύλους S-400, θέτει ένα ενδιαφέρον προηγούμενο.
      Πέραν τούτου, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πρόταση Τραμπ για την προσάρτηση της Λωρίδος της Γάζας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εκτοπισμό των νομίμων κατοίκων της και τη μετατροπή της σε παραθεριστικό θέρετρο θα υλοποιηθεί, είναι ενδεικτική του ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελεί παράμετρο που λαμβάνεται υπ΄ όψιν από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Τούτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά αντίθετες στο διεθνές δίκαιο και με μόνον σκοπό την προώθηση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων.
      Μια πρόταση π.χ. για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων ή για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο υπό απόλυτο αμερικανικό έλεγχο, χωρίς να γίνονται σεβαστές η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδος, θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυπριακή και ελληνική πλευρά. Το αμερικανικό παράδειγμα θα μπορούσε εξάλλου να ενθαρρύνει την Τουρκία και άλλες χώρες να προβούν και αυτές σε νέες παράνομες, μονομερείς πρωτοβουλίες.
      *αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ tanea.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Γερμανία «επιστρέφει» στην Ελλάδα εγκληματίες παράνομους μετανάστες!

      Η «Εστία» αποκαλύπτει: Μας «επαναπροωθούν» άνδρες που έχουν κακοποιήσει γυναίκες και έχουν επιτεθεί με μαχαίρια σε Ευρωπαίους πολίτες – Τζαίυ Ντι Βανς: Το μεταναστευτικό, η νούμερο ένα απειλή για την Ευρώπη
      ΣΩΣΙΒΙΟ στον καταρρέοντα Γερμανό Καγκελλάριο Όλαφ Σόλτς προσπαθεί να δώσει η ελληνική Κυβέρνησις, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών από την Γερμανία. Το χειρότερο είναι ότι, συμφώνως προς απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της «Εστίας», η Ελλάς δέχεται να μας επιστρέφονται εγκληματικά στοιχεία, μετανάστες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στην Γερμανία για βίαια εγκλήματα, επιθέσεις με μαχαίρια, κακοποιήσεις γυναικών και άλλα παρόμοια αδικήματα. Αυτοί οι άκρως επικίνδυνοι αλλοδαποί κυκλοφορούν ανάμεσά μας και την ευθύνη για αυτό φέρει η ελληνική Κυβέρνησις, η οποία τους δέχεται πίσω. Μάλιστα για τις επαναπροωθήσεις αυτές τηρείται αιδήμων σιγή από την Κυβέρνηση, ενώ υπερπροβάλλονται οι απελάσεις ολίγων εκατοντάδων μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενώσεως.
      Απ’ εναντίας στην Γερμανία οι επαναπροωθήσεις προς την χώρα μας αποτελούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και στην οποία το μεταναστευτικό κυριάρχισε, με τον Όλαφ Σόλτς να δέχεται τα πυρά του συνόλου της κοινωνίας που έχει αντιδράσει στην πολιτική «ανοικτών συνόρων», την οποία μέχρι προ τινος εφήρμοζε η συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων κ.λπ., την οποία αύριο, συμφώνως προς όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί θα αποδοκιμάσουν πανηγυρικώς!
      Έτσι πέρα από την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή δεχόμεθα στην Ελλάδα στρατιές εγκληματιών μεταναστών, υπάρχει και πολιτικό ζήτημα, αφού η Ελλάς στηρίζει έτσι τον Καγκελλάριο Όλαφ Σόλτς, προκαλώντας την οργή των Χριστιανοδημοκρατών (και εταίρων της ΝΔ στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα), οι οποίοι αναμένεται να καταλάβουν την πρώτη θέση, οπότε θα έχουν και την προεδρία της επομένης κυβερνήσεως του Βερολίνου. Έτσι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την κυβέρνηση των οποίων έχουμε αποξενωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι ανάλογο και με την Γερμανία. Και στις δύο περιπτώσεις, κατά τρόπον όλως αψυχολόγητο, η ελληνική Κυβέρνησις εστήριξε τα καταρρέοντα κόμματα, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικά ερείσματα για την εξωτερική πολιτική μας.
      Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Όλαφ Σόλτς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις αυριανές εκλογές, έρχεται τρίτο με ποσοστό 16%, έναντι 28% της Ενώσεως Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, και 21% του AfD. Ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, οι Πράσινοι, έπονται με 14%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο κόμμα που σταθερά ενισχύεται είναι το AfD το οποίο υιοθετεί τις πλέον σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις.
      Και ενώ το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται από όλες τις ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις εντεύθεν και εκείθεν του Ατλαντικού επικεντρώνεται στα προβλήματα που δημιουργεί το μεταναστευτικό, η ελληνική Κυβέρνησις εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και να λειτουργεί προσχηματικά απέναντι στο ζήτημα, ενώ και για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχουν σκιές που φθάνουν και σε ζητήματα διαχειρίσεως κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι, όπως εγκαίρως έχει αποκαλύψει η «Εστία», είναι σε αυτό, εδώ και λίγες εβδομάδες διαχειριστικός έλεγχος που διερευνά «τρύπα» ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ στις πιστώσεις του!
      Βανς: Απειλή η παράνομη μετανάστευσις
      Το μεταναστευτικό παραμένει στην κορυφή της ατζέντας και της αμερικανικής κυβερνήσεως, με τον αντιπρόεδρο Τζαίυ Ντι Βανς να επανέρχεται στην επισήμανση, ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευσις αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη, και θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη απειλή στις ΗΠΑ μέχρι πριν από περίπου 30 ημέρες (οπότε ανέλαβε Πρόεδρος ο Τράμπ), είναι ότι είχατε τους ηγέτες της Δύσεως να αποφασίσουν ότι πρέπει να στείλουν εκατομμύρια και εκατομμύρια ξένους μετανάστες χωρίς έλεγχο στις χώρες τους» είπε συγκεκριμένα ο Βανς, μιλώντας στο συνέδριο των συντηρητικών οργανώσεων των ΗΠΑ CPAC. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν την πολιτική αυτή (την οποία χαρακτήρισε με μάλλον απρεπή πλην άκρως ρεαλιστικό λόγο) και κατέληξε: «Ήλθε η στιγμή να έχουμε στην πράξη κοινές αξίες. Πως μπορούμε να έχουμε κοινές αξίες όταν φοβάστε τον λαό σας; Όταν δεν μπορείτε να πείτε ελεύθερα ότι πρέπει τώρα να σταματήσει η παράνομη μετανάστευσις;».
      Έναντι αυτής της γενικής πολιτικής αντιλήψεως του δυτικού κόσμου, η Ελλάς παραμένει ακόμη απομονωμένη…
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Αβραμόπουλος απεσταλμένος του Μητσοτάκη στον Ερντογάν - Οι αγάπες και ο βήχας δεν κρύβονται
      Στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, στην Άγκυρα, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
      Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του κόμματος ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
      Σε ανάρτηση της στο Χ η οποία συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία η τουρκική προεδρία αναφέρει: «Ο Πρόεδρος @RTErdogan υποδέχθηκε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας».
      President @RTErdogan received Dimitris Avramopoulos, former Minister of Foreign Affairs of Greece and member of the Greek parliament with the New Democracy Party. pic.twitter.com/ZF54vOTcV8— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) February 23, 2025
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν: Συμφώνησαν να εργαστούν με πιο συντονισμένο τρόπο - Au Revoir στο "Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία"!
      Σχόλιο iEpikaira

      Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      Σε ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «η Τουρκία, ως χώρα που έχει κατορθώσει να φέρει τα αντιμαχόμενα μέρη του ρωσο - ουκρανικού πολέμου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκετές φορές, θα μπορούσε να συμβάλει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ άλλων και ως οικοδεσπότης τους».
      Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης τη σημασία της έναρξης μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που δεν θα αποκλείει καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
      Αναφορά έγινε επίσης και στις εξελίξεις στη Γάζα, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι «το σχέδιο μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο και την Ιορδανία ή σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα είναι απαράδεκτο».
      Ερντογάν και Μακρόν, «ως ηγέτες δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να εργαστούν με πιο συντονισμένο τρόπο το επόμενο διάστημα» καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
      [iEpikaira: Οι Meteor ήταν μόνο η αρχή...]
      ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μετά το γαλλικό "άδειασμα" εσπευσμένα στη Βρετανία ο Δένδιας για τους Meteor... Κι αν τους πείσει γράψτε μας
      Το θέμα των πυραύλων Meteor έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας - Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να μη
      Πανικός έχει καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor και την απόκτησή τους από την Τουρκία.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη εσπευσμένα στο Λονδίνο, όπου την Τρίτη (25/2/2025) θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του John Healey, στον απόηχο των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τις δύο κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τα αεροσκάφη Eurofighter και τους Meteor αλλά και της γαλλικής άρνησης να παρέμβει το θέμα για το θέμα.Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του σημείωσε ότι το θέμα «δεν αφορά τη Γαλλία», καθώς «δεν έχει την εποπτεία των βρετανικών εξαγωγών όπλων», αν και παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει εύλογες ανησυχίες για την πιθανή πώληση των Meteor στην Τουρκία.Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Γαλλία δεν πουλάει Meteor στην Τουρκία αλλά αυτό θα γίνει ως πακέτο εάν προχωρήσει η αγορά έως 40 Eurofighter από την Τουρκία.Η Γαλλία διαθέτει μειοψηφικό πακέτο στην παραγωγή των Meteor, του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ, οι οποίοι μπορεί να οπλίσουν αεροσκάφη όπως τα Rafale και Eurofighter και εφόσον πιστοποιηθούν τα F-35.Το εν λόγω θέμα έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.
      La Tribune: Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πουλήσει τους Meteor στην Τουρκία
      Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συμφωνία Eurofighter με την Τουρκία ενώ η Ελλάδα θα χάσει σημαντικό πλεονέκτημα στον αέρα εάν δοθούν οι πύραυλοι Meteor στην Άγκυρα.Η Αθήνα, που πρόσφατα αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι το 2021, απαίτησε από το Παρίσι να αντιταχθεί στην πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, υπενθυμίζει η εφημερίδα.
      Έντονη ανησυχία στην Ελλάδα
      Η στρατηγική προμηθειών της Τουρκίας περιλαμβάνει την αρχική απόκτηση 20 μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη από επιπλέον 20 νέα αεροσκάφη Tranche 4.Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 και να ολοκληρώνονται το 2030.Τα σχέδια της Τουρκίας να εξοπλίσει τα Eurofighter Typhoon με πυραύλους Meteor έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ελλάδα, δεδομένου του στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Αιγαίου.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan προκάλεσε αίσθηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Ιανουαρίου όταν χαρακτήρισε τη Γαλλία «μικρή χώρα», ένα σχόλιο που αποτελεί ειρωνεία της τύχης, δεδομένου ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τώρα την απόκτηση γαλλικής κατασκευής πυραύλων Meteor.Από τους πιο προηγμένους πυραύλους παγκοσμίως
      Ο πύραυλος Meteor, που αναπτύχθηκε από την MBDA, είναι ένας από τους πιο προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος παγκοσμίως.Με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων, χρησιμοποιεί έναν κινητήρα ramjet που του επιτρέπει να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις.Το σύστημα στόχευσης με καθοδήγηση ραντάρ το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον στόχων και ικανό να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.Η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην άμεση προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 έναντι του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου της.Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 26 Νοεμβρίου 2024, ο υπουργός Άμυνας Güler επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να αποκτήσει κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που κατέχει επί του παρόντος.«Στο πλαίσιο του έργου προμήθειας F-16 Modern, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για να εισαχθούν προηγμένα, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στο απόθεμά μας μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα εγχώρια αναπτυγμένα αεροσκάφη μας HÜRJET και πέμπτης γενιάς KAAN.Έχουμε πραγματοποιήσει την αρχική πληρωμή για την προμήθεια αεροσκαφών F-16 Block 70, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Αυτή η αγορά περιλαμβάνει 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper.Αρχικά σχεδιάζαμε να εκσυγχρονίσουμε 79 αεροσκάφη με κιτ αναβάθμισης, αλλά τώρα έχουμε εγκαταλείψει αυτό το σχέδιοΑντί να προμηθευτεί αυτά τα κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει επιλέξει να μεταφέρει τις ευθύνες εκσυγχρονισμού στην Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ).
      Ετοιμάζεται και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς
      Υπενθυμίζεται πως το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίωξε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint λόγω της αγοράς εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.Η εκδίωξη κόστισε στην Τουρκία 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα για τα F-35 δεν θα κατασκευάζονταν πλέον στην Τουρκία.Ωστόσο, η Άγκυρα ελπίζει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.Ο Guler δήλωσε προηγουμένως ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επιδείξει μια αλλαγή στην προσέγγισή τους για την πώληση F-35 στην Τουρκία, επηρεασμένοι από την ανάπτυξη από την Τουρκία του ιθαγενούς μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του KAAN.Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη συγκεκριμένη πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η εμπλοκή της Ελλάδας σε πολέμους δι' αντιπροσώπων και η ισχνή ιστορική μνήμη
      Σχόλιο iEpikaira

      iEpikaira.- Πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ανάφλεξης στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα. Το παρόν βήμα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ενδεχόμενο ενός Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας για λόγους που αναλύθηκαν διεξοδικά από το 2019 (περισσότερα εδώ). Πλέον οι πληροφορίες από χείλη Αμερικανών πρώην αξιωματούχων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας. Η αλήθεια είναι ότι μια από τις παθογένειες του Ελληνισμού είναι η αδύναμη ιστορική μνήμη, η οποία μας οδηγεί σε τραγικές επιλογές με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και γεωπολιτική επιρροή.
      Ένας proxy war (πόλεμος δι' αντιπροσώπων) στον οποίο συμμετείχε η Ελλάδα με καταστρεπτικές συνέπειες για την ίδια, ήταν η επέμβαση στη Ρωσική επανάσταση το 1919 με την συμμετοχή του Α' Σώματος Στρατού στην Κριμαία. Η εκστρατεία κατά γενική ομολογία κατέληξε σε πλήρη αποτυχία και οδήγησε στη συρρίκνωση του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. 
      Λίγα χρόνια αργότερα, το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά την Μικρασιατική εκστρατεία στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε ως «αντιπρόσωπος» των Άγγλων. Ο Βρετανός π. πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ δήλωνε τότε με περισσή κυνικότητα ότι: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα τετελεσμένο γεγονός, και το κυριότερο διαθέτει έναν ετοιμοπόλεμο στρατό» υιοθετώντας την εισήγηση του διπλωμάτη Χάρολντ Νίκολσον, ο οποίος υποστήριζε ότι: «Η αιτία που μας ώθησε στην υποστήριξη της Ελλάδας δεν ήταν συναισθηματική, ήταν η προστασία των Ινδιών και του Σουέζ. Αφού η Τουρκία αποδείχθηκε αναξιόπιστη σύμμαχος, στραφήκαμε προς την Ελλάδα. Η χώρα αυτή είναι αρκετά ισχυρή για να μην μας δημιουργεί οικονομικές δαπάνες σε περίοδο ειρήνης, και αρκετά αδύνατη σε περίοδο πολέμου ώστε να μένει υποτελής σε εμάς». Τα αποτελέσματα της Μικρασιατική εκστρατείας είναι γνωστά.
      Εάν υπάρχουν ακόμη κάποιοι οι οποίοι αδυνατούν να εντοπίσουν τις ομοιότητες με τις σημερινές ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες, τότε εκπέμπουμε σε διαφορετικά μήκη κύματος και η συζήτηση μάλλον τελειώνει κάπου εδώ. Οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα ως έχουν και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Δεδομένου μάλιστα ότι η χειραγώγηση των πολιτικών ηγεσιών από διεθνή κέντρα αποφάσεων αποτελεί διαχρονική παθογένεια -που οφείλεται στην υποβαθμισμένη ποιότητα του πολιτικού προσωπικού αλλά και στο γεγονός ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τη νομή της εξουσίας-, συνδυαστικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ εύκολο ο Ελληνισμός να εμπλακεί σε ένα proxy war, όταν οι διεθνείς δρώντες το αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους. Απ' ότι φαίνεται (από τις προαναφερθείσες παραπομπές) βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτήν την δεινή πραγματικότητα, διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρασκηνιακά επιδιώκουν να «κοντύνουν» την Τουρκία (περισσότερα εδώ). Ο νοών νοείτω...
      Συνοψίζοντας, δανειζόμενοι τα λόγια του στοχαστή Περικλή Γιαννόπουλου, για άλλη μια φορά καταλήγουμε στο τραγικό συμπέρασμα: «Ελληνική φυλή, ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι ο εαυτός σου.»
      iEpikaira
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Συγχαρητήρια Trump σε CDU για την εκλογική νίκη: Οι Γερμανοί κουράστηκαν από πολιτικές που δεν έχουν κοινή λογική

      O λαός της Γερμανίας έχει κουραστεί από την παράλογη ατζέντα, ειδικά για την ενέργεια και τη μετανάστευση, που επικρατεί εκεί εδώ και χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός ηγέτηςΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συνεχάρη τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη νίκη της στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές (23/2) και είπε πως οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από πολιτικές που στερούνται κοινής λογικής.Ανάρτησε την αντίστοιχη δημοσίευση στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social.«Φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα (CDU/CSU) κέρδισε τις εκλογές.Όπως στις ΗΠΑ, ο λαός της Γερμανίας έχει κουραστεί από την παράλογη ατζέντα, ειδικά για την ενέργεια και τη μετανάστευση, που επικρατεί εκεί εδώ και χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός ηγέτης.Πρόσθεσε ότι είναι «μια υπέροχη μέρα για τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».«Σας συγχαίρω όλους – υπάρχουν ακόμη πολλές νίκες μπροστά», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τί επιδιώκει να προλάβει το άνοιγμα του Τραμπ στη Ρωσία

      ΓΡΙΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
      Παρόλες τις ιδιορρυθμίες και την αμφιλεγόμενη ρητορική του, με μια αρχική ανάγνωση, φαίνεται πως ο πρόεδρος Τραμπ και το σύστημα εξουσίας που τον στηρίζουν λειτουργούν πιο ρεαλιστικά και λιγότερο ιδεοληπτικά από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν και προσπαθούν να επανατοποθετήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη.
      Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα, να θυμηθούμε ότι παραδοσιακά ο πυρήνας της αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής πρακτικής ήταν το “διαίρει και βασίλευε” (divide and rule) και στόχος της αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής στρατηγικής ήταν η αποφυγή της δημιουργίας μιας κυρίαρχης δύναμης στην Ευρασία.
      Όμως, η πολιτική της λεγόμενης “διπλής ανάσχεσης” (dual containment) τόσο εναντίον της Κίνας, όσο και εναντίον της Ρωσίας, οδηγούσε τις δύο μεγάλες ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, ωθώντας τις να υπερβούν τα ανταγωνιστικά στοιχεία στις γεωπολιτικές τους ταυτότητες. Επιπροσθέτως, τα ανταγωνιστικά στοιχεία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στην πραγματικότητα ενίσχυαν τη δυναμική του σινορωσικού συστήματος, προσδίδοντάς του στοιχεία ανοιχτής αρχιτεκτονικής.
      Δηλαδή, χώρες όπως η Ινδία ή το Βιετνάμ, που έχουν επίσης ανταγωνιστικά στοιχεία στις σχέσεις τους με την Κίνα, αλλά θεωρούν πολύ σημαντική μια στενή σχέση με τη Ρωσία, οδηγούνται και αυτές, αργά αλλά σταθερά, προς τη μερική ενσωμάτωση μέσα στο σύστημα Ρωσίας-Κίνας, ακριβώς για να μην επιτρέψουν στην Κίνα να αποκτήσει μια προνομιακή σχέση με τη Ρωσία και συνακόλουθα χάσουν αυτές την πρόσβασή τους στη Μόσχα.
      Το ίδιο συμβαίνει, αλλά από την αντίθετη πλευρά, με το Ιράν, το οποίο παραδοσιακά έχει ανταγωνιστικά στοιχεία στις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά όχι με την Κίνα. Άρα, ωθείται και αυτό προς μια ενσωμάτωση στο σινορωσικό σχήμα. Με άλλα λόγια, έχει προκύψει ένα λειτουργικό μείγμα ανταγωνισμών και συνεργειών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το οποίο δημιουργεί μια μεγάλη γεωπολιτική μάζα, η οποία έλκει προς την τροχιά της και πολλά άλλα ευρασιατικά κράτη.
      Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στη Βουλή των πλαστών και κλεμμένων κουρελόχαρτων…

      Οι «ασεβέστατοι Αναν-ιστές της τουρκοδιζωνικής»
      Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
      Αναφέρομαι στο εξαίρετο άρθρο του αγαπητού βετεράνου και πρώην αρχισυντάκτη της «Σημερινής» δημοσιογράφου Σάββα Ιακωβίδη, στις 9.2.2025: «Ποιοι θα εξηγήσουν το Κυπριακό στους πολίτες; Οι ασεβέστατοι Αναν-ιστές της τουρκοδιζωνικής;» Ξεβράκωμα θα το έλεγα…
      https://simerini.sigmalive.com/article/2025/2/9/poioi-tha-exegesoun-to-kupriako-stous-polites-oi-asebestatoi-anan-istes-tes-tourkodizonikes
      Έγραψε:
      «..Ο εκ των ιδρυτών της «Σημερινής» και Διευθυντής του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Κώστας Ν. Χατζηκωστής, υπέδειξε στην κ. Δημητρίου ότι «ο κυπριακός Ελληνισμός δεν γνωρίζει ούτε πού βρισκόμαστε, ούτε πού πάμε, ούτε πώς πάμε, ούτε πώς είναι δυνατό να φτάσουμε στο τέλος και ποιο είναι το τέλος. Η Βουλή αρνείται να συζητήσει αυτό το θέμα. Οι εκπρόσωποι του λαού αρνούνται να συζητήσουν και να εξηγήσουν στον κόσμο πού βρίσκεται η Ιστορία μας…»
      Για να πάρει την ανιστόρητη απάντηση ότι τάχα… «δεν είναι υποχρέωση της Βουλής η παρέμβαση στο Κυπριακό»! Φτάνει που συζητείται στο… «εθνικό συμβούλιο», κατά τα άλλα το «καφενείο» του Προεδρικού!
      Και συνέχισε ο κ. Ιακωβίδης : «Ο Κ. Ν. Χατζηκωστής απευθύνθηκε σε λάθος αποδέκτες της έκκλησής του..στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ… ένθερμη υποστηρίκτρια της διζωνικής ανωμαλίας ως «λύσης»…έχει πλειστάκις προκληθεί να εξηγήσει …ποια είναι, επιτέλους, αυτά τα περιώνυμα «θετικά» της διζωνικής, που είναι το προστάδιο της τουρκοποίησης της Κύπρου. Προκλήθηκε επίσης να εξηγήσει πού, πώς και πόσο η διζωνική ταυτίζεται με το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις ελευθερίες της ΕΕ. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση… απαγγέλλει το γελοίο και αηδές ποίημα της αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας…»
      Σωστά. Καταρχήν για να συζητήσουν οι της Βουλής και να ενημερώσουν το λαό θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι «οι ασεβέστατοι Αναν-ιστές της τουρκοδιζωνικής» (εκτός ορισμένων που εξαιρούνται) να γνωρίζουν. Και όσοι (και αν) γνωρίζουν να παύσουν να αποφεύγουν την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι μπας και τους κατσαδιάσει κάποια πρεσβεία…
      Αλλά, πώς θα ενημερώσουν οι «ασεβέστατοι Αναν-ιστές της τουρκοδιζωνικής», μιας Βουλής επιβεβαιωμένων πλαστών και κλεμμένων κουρελόχαρτων. Ως τάχα του ΝΑΤΟ κ.α. για να κατασκευαστεί με τα λεφτά του κύπριου φορολογούμενου, ένα κατάπτυστο, ανιστόρητο αφήγημα στα μέτρα κομματικών συμφερόντων της εποχής του 1974, καλύπτοντας επιλεγμένες ευθύνες ξένων χωρών αλλά και δικών μας ηγετών για την ιστορική πορεία του Κυπριακού;
      Κατά τα άλλα, πού υπάρχουν τα φανταστικά «θετικά» στη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ (που σοφίστηκαν κάποιοι για να σκεπάσουν τις ενοχές των για την αποδοχή της και την άρνησή τους να την πετάξουν στο κάλαθο) ο σχεδιασμός της οποίας ξεκίνησε από τις 19.12.1956 στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση και τον Δρ. Νιχάτ Ερίμ (βλέπε έκθεσή του Νοέμβριος 1956);
      Πού υπάρχουν «θετικά» στη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ που απαίτησε επίσημα ο Ντενκτάς τόσο στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1964 όσο και στη Γενεύη ΙΙ με χάρτη;
      Πού υπάρχουν «θετικά» στη ΔΔΟ που το Λονδίνο αποφάσισε τελεσίδικα στις 16 Αυγούστου 1974 να προωθήσει ως τη λύση που υποστήριζαν οι Τούρκοι και επέλεξε τον ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ως το άλογό του να την προωθήσει στον ελληνισμό της Κύπρου; O οποίος εξασφάλισε και τα συγχαρητήρια του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν για την «τόλμη» του να μιλήσει όπως τον ήθελαν στην Γκαλερύ «Αργώ» στις 6 Νοεμβρίου 1974. Για να εξασφαλίσει σταδιακά και τον τίτλο του «Πατριάρχη της Διζωνικής»…
      Προφανώς η κα Αννίτα Δημητρίου και λοιποί «ασεβέστατοι Αναν-ιστές της τουρκοδιζωνικής» αγνοούν ενσυνείδητα και τη δήλωση του Δρ. Ερόλ Κειμάκ σε σεμινάριο στο Λονδίνο 8/2/2017. Ο πρώην διαπραγματευτής της Τ/κ πλευράς δήλωσε ενώπιον του Δρ Μιχάλη Ατταλίδη, και του τέως Υπ. Αρμοστού στη Λονδίνο κ. Ε. Ευρυβιάδη, προεδρεύοντας του Σερ Ντέιβιντ Χάνει:  Η αφίσα του ΔΗΚΟ επί μ. Σπύρου Κυπριανού για το ψήφισμα 649/90 – για γνώση των νεότερων και όσων προσποιούνται αμνησία
      «Η ΔΔΟ παραβιάζει και δεν συμβιβάζεται με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τα Ανθρώπινα δικαιώματα… επιδιώκουμε μια ΔΔΟ. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία…»
      https://simerini.sigmalive.com/article/2017/2/28/dizonike-vs-demokratia/
      https://simerini.sigmalive.com/article/2023/10/16/ddo-e-adistakte-apate-xenon-kai-dikon-mas/ Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει πλαισιωμένος από Δρ. Ατταλίδη και Δρ. Κειμάκ
      Η ΔΔΟ είναι μια ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΑΠΑΤΗ ξένων και δικών μας που παραδίδει τη πατρίδα μας στους βρετανο-τουρκικούς σχεδιασμούς.
      Τον Γλ. Κληρίδη ακολούθησε το «πολύτιμο κεφάλαιο» των Βρετανών Γιώργος Βασιλείου που τη δέχθηκε δίχως ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ με το βρετανικό ψήφισμα 649/90 και δέχθηκε το 99% των τουρκικών αξιώσεων. (Αποκαλύψεις Γκ. Φειζέλ και μ. Τάσου Παναγίδη).
      14 Απριλίου 1992, «Ελευθεροτυπία» Κύπρου δήλωση Τούρκου καθηγητή Yalçın Küçük:
      «Αν η Διζωνική Ομοσπονδία εφαρμοστεί όπως περιγράφεται από τον γενικό γραμματέα των Η.Ε Boutros Ghali και ειδικά η παράγραφος 20, που αναφέρεται στην αναγκαστική και εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία και ιδιοκτησία γης στη κάθε περιοχή, αυτό θα οδηγήσει σε απευθείας διχοτόμηση στην Κύπρο και εκτουρκισμό ενός μεγάλου κομματιού της χώρας. ( Βλέπε Ψήφισμα 750/92 και βιβλίο γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019»).
      Αυτοί λοιπόν, οι αμετανόητοι και ανιστόρητοι υποστηρικτές της τουρκο-διζωνικής, που διατηρούν ακόμα το ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ «πόρισμα» Επιτροπής Σιζόπουλου στη Βουλή θα εξηγήσουν;
      Φανούλα Αργυρού
      Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
      «Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο» – Πρώτη δημοσίευση 26/8/2014
      https://simerini.sigmalive.com/article/2014/8/26/arkheio-nato-to-eggrapho-den-einai-gnesio/
      Το πλαστό έγγραφο του ΝΑΤΟ «Ελευθερία» Λονδίνου 4/9/2014
      http://www.eleftheria.co.uk/pdf/92201612275ELEFTHERIA04092014.pdf σελ. 5
      Tales from the Coffee-shop: Welcome to our foreclosures-free zone… for now
      https://cyprus-mail.com/2014/09/07/tales-from-the-coffeeshop-welcome-to-our-foreclosures-free-zone-for-now/ 7/9/2014
      Ο εξ Αθηνών Φάκελος της Κύπρου 12/9/2016
      https://simerini.sigmalive.com/article/2016/9/12/o-ex-athenon-phakelos-tes-kuprou/
      Αρχείο ΝΑΤΟ: Το Έγγραφο δεν είναι Γνήσιο 23/7/2018
      https://www.onisilos.gr/?p=19287
      Η υποκλοπή Σιζόπουλου και το περιβόητο «Πόρισμα» της Βουλής 5/11/2018
      https://simerini.sigmalive.com/article/2018/11/5/e-upoklope-sizopoulou-kai-to-periboeto-porisma-tes-boules/
      Ο Λόρδος Bridge για την ελευθερία έκφρασης και το «Δυσφημισμένο Πόρισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων 9/8/2020
      https://simerini.sigmalive.com/article/2020/8/9/o-lordos-bridge-gia-ten-eleutheria-ekphrases-kai-to-dusphemismeno-porisma-tes-boules-ton-antiprosopon/
      Η ελευθερία έκφρασης , το κράτος δικαίου και το «Πόρισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων 15/8/2020
      https://simerini.sigmalive.com/article/2020/8/15/e-eleutheria-ekphrases-to-kratos-dikaiou-kai-to-porisma-tes-boules-ton-antiprosopon/
      Δολοφονία της Ιστορίας: Το αναξιόπιστο «πόρισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων 24/1/2022 (Αποκαλύψεις και από τον καθηγητή Θεόδωρο Χαραλάμπους και για άλλα πλαστά έγγραφα στο «πόρισμα»).
      https://simerini.sigmalive.com/article/2022/1/24/dolophonia-tes-istorias-to-anaxiopisto-porisma-tes-boules-ton-antiprosopon/
      Πρόσφατη επιβεβαίωση περί πλαστού εγγράφου (ΝΑΤΟ) και από τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη, διδάκτωρ Ιστορίας του Π. Κύπρου με θέμα « Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και αντιδράσεις εντός της Συμμαχίας».
      Η διαφθορά στο κόκκαλο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων 11.10.2024
      https://simerini.sigmalive.com/article/2024/10/11/e-diaphthora-sto-kokkalo-kai-ste-boule-ton-antiprosopon/
      ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 23/2/2025 onisilos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ για να έρθει η ειρήνη» δηλώνει τώρα ο (Τρ)ελένσκι
      Βόμβα από τον Ζελένσκι! Δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί!
      Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πρόθυμος να παραιτηθεί αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ειρήνη για τη χώρα του αστειευόμενος ότι μπορεί να ανταλλάξει την αποχώρησή του από την προεδρία με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
      Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα ήθελε να δει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ως εταίρο της Ουκρανίας, κάτι περισσότερο από έναν απλό διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
      “Στ΄αλήθεια θέλω να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαμεσολάβηση…αυτό δεν αρκεί”, είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο.
      Πιέσεις για τα ορυκτά
      Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως θα υπογραφεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την πρόσβαση των ΗΠΑ στα κρίσιμα αποθέματα φυσικών πόρων της Ουκρανίας.
      Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφιταλαντευόταν “στη δέσμευσή του ως προς αυτό πριν από μια εβδομάδα”, είπε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο CNN αναφερόμενος στην άρνηση του Ουκρανού ηγέτη της αρχικής πρότασης των ΗΠΑ.
      “Ο πρόεδρος (Τραμπ) του έστειλε το μήνυμα. Δεν αμφιταλαντεύεται πλέον”, είπε ο ίδιος.
      Ο Ζελένσκι συνειδητοποίησε “ότι έχουμε κάνει τόσα πολλά (για την Ουκρανία) και…νομίζω ότι θα δείτε αυτή τη συμφωνία να υπογράφεται αυτή την εβδομάδα”.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πώς οι ΗΠΑ διεμβολίζουν τους BRICS αγκαλιάζοντας Ρωσία και Ινδία - Η Ελλάδα χάνει τον IMEC
      Γιάννος Χαραλαμπίδης
      Πώς οι ΗΠΑ διεμβολίζουν τους BRICS αγκαλιάζοντας Ρωσία και Ινδία
      Οι πυλώνες της πολιτικής των ΗΠΑ, το τρελό κόστος της Ουκρανίας, η Συμφωνία του Αβραάμ, η Κύπρος και η ιστορία της Σαλώμης και του Ηρώδη• Υποκρίνεται ή όχι η Ευρώπη;• Πώς οι Ιταλοί επιδιώκουν ν’ αρπάξουν την μπουκιά από την Ελλάδα
      Τα όσα εξελίσσονται σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσαν κάλλιστα ν’ αποτελέσουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις διπλωματικές ίντριγκες. Πρωταγωνιστής, βεβαίως, είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει με σερίφη στα σαλόνια της Ευρώπης και στο διεθνές σύστημα. Εκφράζεται με ιδιαίτερο κυνισμό, αλλά εκείνο που αξίζει να διερευνήσει κάποιος, είναι κατά πόσον έχει ή όχι στρατηγική.
      Ο σερίφης του παγκόσμιου συστήματος φαίνεται να στοχεύει ορθά και να προχωρεί σε κινήσεις χωρίς να υπολογίζει τις διεθνείς αντιδράσεις.
      Κίνηση πρώτη: Εγείρει το θέμα της Γροιλανδίας, διότι την θεωρεί υψίστης στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς και το κανάλι του Παναμά. Τα συνδέει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, άμεσα με ζητήματα ασφάλειας και με τις εμπορικές οδούς, κυρίως τις θαλάσσιες, που κάθε υπερδύναμη θα ήθελε να ελέγχει, εφόσον ακόμη ισχύει το κλασικό δόγμα: «Όποιος ελέγχει τις θάλασσες, ελέγχει το παγκόσμιο σύστημα».
      Κίνηση δεύτερη: Επιδιώκει να δώσει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάνοντας στροφή προς τη Ρωσία και αφήνοντας πίσω, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, την Ευρώπη, η οποία -ως αδύναμη και εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ- εμφανίζεται να πελαγοδρομεί. Η στροφή του Τραμπ προς τη Ρωσία σχετίζεται με τη στρατηγική αντίληψη των συνεργατών του ότι ο κύριος αντίπαλος, ειδικότερα στο μέλλον, είναι η Κίνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να έχουν τη Ρωσία ως δεύτερο αντίπαλό τους. Αντίθετα, θα ήθελαν τουλάχιστον να είναι ουδέτερη.
      Ο δρόμος της Ινδίας
      Επί τη βάσει αυτής της λογικής, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε μια τρίτη κίνηση: Προσέγγισαν την Ινδία για να προωθήσουν τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (India - Middle East - Europe Economic Corridor - IMEC), που έχει δύο επίπεδα:
      Α) Ανατολικός Διάδρομος: Θα συνδέει την Ινδία με τις χώρες του Κόλπου μέσω θαλάσσιων διαδρομών.
      Β) Βόρειος Διάδρομος: Θα κατευθύνεται από τις χώρες του Κόλπου προς την Ευρώπη. Και το πλάνο αυτό περιλαμβάνει σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διαδρομές για τη μεταφορά πάσης φύσεως εμπορευμάτων. Η σιδηροδρομική σύνδεση θα περνά μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ και θα καταλήγει σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Το αρχικό πλάνο αναφερόταν στον Πειραιά. Τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν οι Γάλλοι και, κυρίως, οι Ιταλοί. Οι τελευταίοι, πάντως, έχουν την εύνοια των ΗΠΑ λόγω της διαρκούς στήριξης που είχε ο Πρόεδρος Τραμπ από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Άλλωστε, ήταν η μοναδική από τους ηγέτες και τις ηγέτιδες της Ευρώπης που είχε προσωπικά προσκληθεί να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η μείωση του χρόνου μεταφοράς κατά 40% συγκριτικά με τη διαδρομή του Σουέζ. Το γεγονός αυτό επιφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, από τα οποία θα επωφελούνται τόσο οι εταιρείες όσο και οι καταναλωτές.Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει με μαύρο και κίτρινο χρώμα τον χερσαίο και θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού. Με το λευκό χρώμα είναι η νέα οδός από την Ινδία, που είναι κατά 40%, όπως υπολογίζεται πιο σύντομη. Ο Τραμπ επιδιώκει την ενεργοποίησή του δρόμου από την Ινδία για να δημιουργήσει ανταγωνιστικά προβλήματα στην Κίνα. Ο εναγκαλισμός Ινδίας και Ρωσίας μπορεί να αναγνωστεί ως διεμβολισμός των BRICS.
      Συμφωνία του Αβραάμ και BRICS
      Αν διαβάσει κάποιος γεωπολιτικά αυτήν την κίνηση των ΗΠΑ, θα διαπιστώσει τα εξής:
      Πρώτο, μετά την εκεχειρία στη Γάζα, το επόμενο βήμα θα είναι η αναβίωση της Συμφωνίας του Αβραάμ, με κύριο στόχο να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και ανάπτυξης και ακόμη μία μορφή ανάσχεσης έναντι του σιιτικού Ιράν, που συνεχίζει ν’ αποτελεί απειλή. Υπό αυτές τις συνθήκες, προσδοκάται και η περαιτέρω αποδυνάμωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, εφόσον με την πτώση της Συρίας έχουν διακοπεί τα δρομολόγια μέσω των οποίων μπορούσε να προσφέρει ενίσχυση η Τεχεράνη.
      Δεύτερο, με τον εναγκαλισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ινδία, επιχειρείται ο διεμβολισμός των BRICS, με στόχο τον περιορισμό των φιλοδοξιών της Κίνας. Επειδή περί Κίνας ο λόγος, γίνεται και κάτι άλλο αντιληπτό: η λογική της διπλής ανάσχεσης, που θέλει να επιβάλει η Αμερική προς τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στην Υπερκαυκάσια περιοχή.
      Η αυτόνομη άμυνα και οι αδυναμίες
      Η Ευρώπη είναι τρομοκρατημένη από τις εξελίξεις, διότι η πολιτική Τραμπ αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες της και, κυρίως, τις αμυντικές. Ενώ όλοι αναφέρονται σε αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, αποδέχονται να πληρώνουν οι ΗΠΑ το 68% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ.
      Το ερώτημα, βεβαίως, είναι άλλο: Θέλει ή όχι η Ευρώπη να διαθέτει αυτονομία; Η πολιτική που υιοθετεί ο Τραμπ σπρώχνει τους Ευρωπαίους προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της αυτόνομης άμυνας, η οποία, όμως, στοιχίζει. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 500 με 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπάρχει τέτοια πρόθεση ή όχι;
      Όταν πάντως την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε στο Παρίσι -μέσω τηλεδιασκέψεως- δύο συναντήσεις, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά. Ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις περί του ότι Γάλλοι, Βρετανοί και άλλοι ήταν έτοιμοι να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, Γερμανοί, Πολωνοί και Ιταλοί είπαν όχι. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ταυτοχρόνως, δε, αυτές οι σκέψεις δεν είχαν γίνει εντός του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Γιατί; Μια τέτοια κίνηση θα έθετε τους θεσμούς της ΕΕ στο περιθώριο; Υπήρχε ο κίνδυνος να μην υπάρξει αποτέλεσμα, οπότε για άλλη μία φορά η ΕΕ θα ήταν εκτεθειμένη; Και τώρα, όμως, δεν είναι;Αυτός ο χάρτης δείχνει την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή, που ξεκινάει από το Κουβέιτ, διασχίζει το Ιράκ, περνά μετά στην Τουρκία και καταλήγει στη Βουλγαρία, στη Σερβία και τη Ρουμανία. Συνιστά, μια από τις χερσαίες και θαλάσσιες οδούς που ενώνονται με το δρόμο του μεταξιού.
      Τα μηνύματα των συσκέψεων
      Ποιο ήταν το μήνυμα των δύο αυτών συσκέψεων του Γάλλου Προέδρου; Ότι η Ευρώπη αδυνατεί. Ότι δεν είναι ενωμένη, ότι το κάθε κράτος εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον κύριο λόγο στις συνομιλίες με τη Ρωσία. Και συμβαίνει αυτό, διότι η Δύση έπαιξε με τον Πούτιν στη λογική τού zero-sum game (μηδενικό αποτέλεσμα), που σημαίνει ότι: ή θα κέρδιζαν ή θα έχαναν ολοκληρωτικά. Έβαλαν όλες τις πολιτικές τους φιλοδοξίες στο καλάθι του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών. Και δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψει ο Τραμπ με μια διαφορετική πολιτική. Και τώρα εκπλήσσονται; Γιατί, όμως, εκπλήσσονται; Δεν δικαιολογούνται, όχι μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά γενικότερα οι Ρεπουμπλικάνοι, που εξηγούσαν ποια θα ήταν η πολιτική τους εάν καταλάμβαναν την εξουσία. Τώρα, εκδικητικά, ο Πρόεδρος Πούτιν δεν τους θέλει -τουλάχιστον αρχικά- στα πόδια του, καθώς επιδίωκαν την καταστροφή του και τον χαρακτήρισαν ως εγκληματία πολέμου.
      Proxy war και Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος
      Τώρα τι λέει ο Πρόεδρος Τραμπ; Ότι ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο, τον οποίο δεν μπορούσαν να κερδίσουν. Γιατί δεν μπορούσαν να κερδίσουν; Διότι η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι, εάν δεν κερδίσει τον πόλεμο συμβατικά, θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, και ότι οι ζημιές που τελικά αναλαμβάνει η Δύση είναι δυσβάστακτες. Για να κερδίσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τον πόλεμο, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την πρακτική του proxy war και να εμπλακούν με δικούς τους στρατούς. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
      Η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι δίαυλοι στη Μόσχα
      Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν να μην αρχίσει ο πόλεμος. Κι εδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, αφού για μεγάλο διάστημα υποκινούσαν τις ελεγχόμενες από αυτούς ηγεσίες του Κιέβου να στραφούν εναντίον της Ρωσίας και να μην προχωρούν τις διαδικασίες του Μινσκ 1 και 2 (2014 και 2015). Έδιναν, κατά καιρούς, υποσχέσεις στον Πρόεδρο Ζελένσκι και σε προηγούμενους ηγέτες ότι θα τους στήριζαν με κάθε μέσο. Βεβαίως, ο Ζελένσκι ήταν εργαλείο μιας πολιτικής, η οποία τώρα καταρρέει.
      Όμως έχει τις ρίζες της στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, το πρώτο «crash test», που είχε στόχο τον έλεγχο των αντιδράσεων της Μόσχας ως προς την επέκταση του ΝΑΤΟ στον περίγυρο της Ρωσίας, με απώτερο σκοπό τη γεωπολιτική της απομόνωση. Στη συνέχεια ασκήθηκε συνεχής πίεση για τον έλεγχο της Ουκρανίας και την ανατροπή του καθεστώτος στη Λευκορωσία. Ιστορικά και γεωστρατηγικά, η ρωσική ηγεσία είχε δεχθεί επιθέσεις τόσο κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους όσο και κατά την περίοδο του Χίτλερ από αυτούς τους δύο διαύλους. Και, ως εκ τούτου, ειδικά στην περίπτωση της Λευκορωσίας, καμία πρόθεση δεν είχε η Ρωσία να την παραδώσει στα χέρια των Δυτικών.Ο χάρτης αυτός δείχνει τα δύο βασικά σημεία ανάσχε- σης της ρωσικής απειλής εντός της Ουκρανίας και στην Κεντρική Ευρώπη. Για τη Ρωσία η Ουκρανία, όπως και η Λευκορωσία συνιστούν σημαντικούς γεωστρατηγι- κούς γεωπολιτικούς χώρους για την ασφάλειά της. Κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους η Μόσχα δέχθηκε την επίθεση από την περιοχή της σημερινής Λευκορωσίας και το Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο από την Ουκρανία.
      Η ουδετερότητα και το κόστος
      Ως προς την Ουκρανία, κατ’ ελάχιστον, θα ήταν δυνατό να γίνει δεκτό το καθεστώς της ουδετερότητας και όχι η πλήρης ένταξη της χώρας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, με την παρουσία μάλιστα στρατευμάτων, τα οποία η Μόσχα θεωρεί ως άμεση απειλή για το μαλακό της υπογάστριο. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την οποιαδήποτε εισβολή και απώλεια εδαφών αναγνωρισμένων κρατών-μελών του ΟΗΕ. Εάν όμως η Ουκρανία ήθελε να στραφεί προς τη Δύση και να απογαλακτιστεί, θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει την άμυνά της, καθιστώντας την όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη.
      Μπορούσε, όμως; Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας δεν ήταν η οικοδόμηση άμυνας, αλλά τα φθαρμένα καθεστώτα που την διοικούσαν για χρόνια και την είχαν αποδυναμώσει - από πλούσια χώρα που ήταν, και είναι. Προτού λοιπόν ο Ζελένσκι προκαλέσει τον Πούτιν, θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει μια μορφή αυτόνομης άμυνας και όχι να στηριχτεί, απλώς, στη Δύση ότι θα του πρόσφερε ασφάλεια μεν αλλά με το αζημίωτο. Για τις ΗΠΑ το κόστος φτάνει τα 98 δις ευρώ, παρότι ο Τραμπ αναφέρεται σε 200 δις δολάρια, για την Ουκρανία στα 120 δις δολάρια και για την ΕΕ στα 143 δις δολάρια. Το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας έχει φτάσει τα 156 δις δολάρια. Στη δε Ρωσία το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων φαίνεται να φτάνει τα 211 δις δολάρια. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι διάφορες εμπορικές και άλλες ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου. Σε αυτό το επίπεδο, η Γερμανία αναφέρεται σε ζημιές για την ίδια της τάξης των 200 δις ευρώ.
      Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί -αλλά και ο Ζελένσκι- αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι έναντι του ουκρανικού λαού. Και το τραγικότερο που συμβαίνει είναι αυτό που ονομάζουν δημοκρατικές αρχές και αξίες. Και εξηγούμε:
      Α) Ενώ ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η χώρα του είναι υπό κατοχή και ότι η Ρωσία είναι εισβολέας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, σπεύδει προς την Τουρκία και ζητά στήριξη, όταν η χώρα αυτή είναι εισβολέας και κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Β) Ενώ οι Ευρωπαίοι κόπτονται για τη δημοκρατία και δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για να απομακρύνουν τον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία, δεν κάνουν το ίδιο για την Κύπρο, όπου υπάρχει τουρκική κατοχή από το 1974. Ούτε καν μέρος του οπλισμού που εστάλη στην Ουκρανία δεν έχουν στείλει για λόγους αποτροπής.
      Και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Τραμπ; Μπαίνει ως σερίφης στα ευρωπαϊκά σαλόνια, τραβά από τους Ευρωπαίους τα φουστάνια της υποκρισίας και τους αφήνει γυμνούς. Και αφού ο Μπάιντεν και οι ίδιοι έφεραν τον εαυτό τους στη δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται, τους αφήνει στο έλεός τους.
      Το χαλινάρι του Ερντογάν
      Όσο δε για εμάς, ποιος θα χαλιναγωγήσει τον Ερντογάν σε μια Πενταμερή για το Κυπριακό; Ενδεχομένως να μη θέλουμε, στο τέλος της ημέρας, την εμπλοκή των ΗΠΑ. Διότι, εάν ο Τραμπ ζυγίσει τα συμφέροντά του και επιλέξει να παίξει με την Τουρκία, δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να προσφέρει το κεφάλι μας στο τουρκικό πιάτο, όπως έπραξε ο Ηρώδης για χάρη της Σαλώμης... Να λέμε απλώς απευχόμεθα, δεν αρκεί. Χρειάζεται πολιτική και στρατηγική, που, όμως, δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει, είναι η ίδια συνταγή που μας οδήγησε, μέσω της ομοσπονδίας, στη λύση των δύο κρατών.
      Πηγή: simerini.sigmalive.com δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Τραβά τα φουστάνια της σοκαρισμένης Ευρώπης ο σερίφης (BINTEO)"
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αντιθέσεις Γ. Σαχίνη: Στρατηγική Ασφάλειας - Κρίσιμες Υποδομές στην Ελλάδα και Γεωπολιτικό Σύμπλοκο
      Στις "Αντιθέσεις" μια μεγάλη συζήτηση για την νέα γεωπολιτική και γεωοικονομική πραγματικότητα και τα μεγάλα ζητήματα ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας ακόμη και των κρίσιμων υποδομών όπως η κυβερνοασφάλεια, οι μεταφορές , η ενέργεια και η προστασία του πολίτη
      Το νέο σύμπλοκο στην εποχή Τραμπ στις ΗΠΑ , οι παγκόσμιες προεκτάσεις από την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, έως την Ασία και τον κομβικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου
      Ο ρόλος της Τουρκίας και τι αποδεικνύει η υπεράκταση στη Συρία για την "τζιχάντ του Ερντογάν" , με αφορμή το νέο ομώνυμο βιβλίο του ειδικού σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας Κώστα Πικραμένου
      Η "τουρκοποίηση" των πρακτικών της "Γαλάζιας Πατρίδας" στο Αιγαίο και το κλειδί μίας εθνικής στρατηγικήςΧωρικά ύδατα, ΑΟΖ, νησιά, θαλάσσια πάρκα, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, περιοχές natura, υπεράκτια αιολικά και πλατφόρμες εξόρυξης
      Εσωτερική στρατηγική ασφάλειας
      Η ανυπαρξία κουλτούρας ασφάλειας
      Τέμπη η ακτινογραφία των θεσμών σε τρεις πράξεις
      Greek Mafia- Police Mafia και η " σπαζοκεφαλιά " της πολιτικής προστασίας , τι αποκαλύπτει το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ"
      Η διαφθορά και η κατάρρευση των θεσμών ως παγκόσμιο φαινόμενο με τις ελληνικές ιδιαιτερότητεςΗ τεράστια απόκλιση πολιτικών συστημάτων και ηγεσιών από τις κοινωνικές προτεραιότητες και προτάγματαΠως ανίκανοι και αδαείς ηγέτες συζητούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), διοχετεύοντας τεράστιες χρηματοδοτήσεις σε φαραωνικά έργα ΤΝ, την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές παροχές υποβαθμίζονται.
      -Μήπως το πρόβλημα απαιτεί ισχυρούς θεσμούς και όχι απλώς τεχνολογικές λύσεις; Μπορεί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου να λειτουργήσει ως θεσμικός ηγέτης ή τελικά είναι ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα;
      -Στο στούντιο ο Κώστας Πικραμένος, Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting - Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών, Ασφάλειας και θεμάτων Πολιτικού ΙσλάμΣτην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :
      Γιώργος Αϋφαντής Πρέσβης ε.τ. / πρώην διπλωματικός σύμβουλος γραφείου Πρωθυπουργού
      Ελπίδα Τσαμπουράκη Δρ. Περιβαλλοντολογίας- γεωπόνος , συντονίστρια περιηγητικών διαδρομών
      Φεντερίκο Καράσκο Επιστήμονας πληροφορικής με εξειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυβερνοασφάλεια, τα Πολυμέσα και το Metaverse- Ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας Graypes,
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      USAID: Πακτωλός εκατομμυρίων με αποδείξεις και ονόματα - Ποιες ΜΚΟ, φορείς και πρόσωπα εμπλέκονται στην Κύπρο
      Πανγιώτης Παντελίδης
      Το κουβάρι που ξετυλίγεται και οι... σκιώδεις διαδικασίες
      Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, γνωστή ως USAID, φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του Έλον Μασκ και της νεοσύστατης υπηρεσίας Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE). Οι αποκαλύψεις δείχνουν αρκετά από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της USAID να μην είναι τελικά και τόσο ανθρωπιστικής φύσεως. Τουλάχιστον ένα από αυτά αφορά την Κύπρο, με χορηγίες που φαίνεται να έλαβαν αρκετές ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα και άλλοι φορείς που δραστηριοποιήθηκαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν.
Ποιες ήταν οι ΜΚΟ, οι φορείς και τα άτομα που έλαβαν αυτά τα κονδύλια; Το κουβάρι ξετυλίγουν εν μέρει δύο πολυσέλιδες εκθέσεις.


      Η πρώτη με τίτλο «CYPRUS BI-COMMUNAL DEVELOPMENT PROGRAM EVALUATION» φαίνεται να έχει κατατεθεί στη USAID στις 25 Μαΐου του 2004 από μια εξαμελή ομάδα αξιολόγησης της Development Associates, εταιρεία που σύμφωνα με την έκθεση συνεργάστηκε με τη USAID για την αξιολόγηση της στρατηγικής, των στόχων και της υλοποίησης του Bi-Communal Development Program. Η ομάδα αξιολόγησης αποτελείτο από τέσσερεις Αμερικανούς, μία Τουρκοκύπρια και ένα Ελληνοκύπριο, τον Γιώργο Λεβέντη. Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο «ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» και εκδόθηκε από το UNDP-ACT με συντελεστές τους Christopher Louise, Nicolas Jarraud, Kimberly Foukaris, Ελισάβετ Κασσίνη, John Lewis, Σταυρούλα Γεωργιάδου, Nilgun Arif, Pelin Maneoglou, και Pembe Mentesh. Αυτή η έκθεση δίνει περισσότερη έμφαση στο δίκτυο των ΜΚΟ στην Κύπρο για την προώθηση της δικοινοτικής συνεργασίας και συμφιλίωσης μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ – United Nations Development Program (UNDP) και της USAID.



      Cyprus Bi-Communal Development Program


      Η έκθεση αποτελείται από 120 σελίδες και περιέχει πληροφορίες γύρω από τη δομή του προγράμματος χρηματοδότησης, τους σκοπούς του, τη μεθοδολογία, τους εμπλεκόμενους φορείς και διάφορα άλλα ευρήματα που εξετάζουν τη διαχείριση και την κατανομή των κονδυλίων. Σύμφωνα με τον πρόλογο της έκθεσης, το Bi-Communal Development Program (BDP) δαπάνησε από το 1998 και μετά 60,5 εκα τομμύρια δολάρια (30,5 εκατομμύρια από το 1998 έως το 2001 – 30 εκ. από τη USAID και 0,5 εκ. από το UNDP) με στόχο την προώθηση της δικοινοτικής συνεργασίας και την επαναπροσέγγιση στο Κυπριακό. Το BDP ήταν μόνο το ένα από τα τρία προγράμματα της αμερικανικής Κυβέρνησης που στόχευε στη στήριξη δικοινοτικών προγραμμάτων. Τα άλλα δύο προγράμματα ήταν το Πρόγραμμα Υποτροφιών Κύπρου-Αμερικής και το Bi-Communal Support Program, και τα δύο υπό την επίβλεψη του State Department. Σύμφωνα με την έκθεση, το Μάρτιο του 1998 υπογράφηκε συμφωνία επιχορήγησης μεταξύ USAID και UNDP και ένα μήνα μετά, δημιουργήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης του Έργου (PMU). Οι βασικοί όροι κατανομής της συμφωνίας USAID – UNDP ήταν να διατίθεται περίπου 60% των συμβάσεων σε φορείς υλοποίησης και το 20% σε ΜΚΟ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο υπόλοιπο 20%. Η Μονάδα Διαχείρισης του Έργου είχε εξουσιοδοτηθεί να ενεργεί για λογαριασμό του Γραφείου Υπηρεσιών Έργων του ΟΗΕ (UNOPS) στην Κύπρο με τη δυνατότητα να παρέχει επιχορηγήσεις κάτω των $30,000 χωρίς κάποια αναθεώρηση από το UNOPS και επιχορηγήσεις άνω των $30,000 με υπογραφή από το UNOPS.

Η ομάδα αξιολόγησης της έκθεσης ανέλαβε μεταξύ άλλων να πάρει συνεντεύξεις από εμπλεκόμενους φορείς, τους «Opinion Leaders» και τους «program grantees», δηλαδή τις ηγετικές προσωπικότητες και τους δικαιούχους των κονδυλίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηγετικές προσωπικότητες που απασχόλησαν την έρευνα είχαν επιλεγεί κατόπιν υποδείξεως της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Ακόμη, δεν κατονομάζονται όλοι οι «program grantees» αλλά μόνο ένα μικρό δείγμα. Στη λίστα των ηγετικών προσωπικοτήτων βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των Καίτης Κληρίδου (ΔΗΣΥ), Ελένης Μαύρου (ΑΚΕΛ), Μιχάλη Παπαπέτρου, Λέλλου Δημητριάδη, Τάκη Χατζηδημητρίου, Χρήστου Αρτεμίου (τότε Προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων), Κώστα Σεβέρη (τότε μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου), Πέτρου Λοΐζου (τότε Καθηγητή στο Intercollege), Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, Ανδρέα Παράσχου (τότε Αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Πολίτης»), Άριστου Μιχαηλίδη και Σενέρ Λεβέντ (Αρχισυντάκτη εφημερίδας «Afrika»). Από τις ηγετικές προσωπικότητες τρία πρόσωπα, χωρίς να κατονομάζει η έκθεση ποια είναι αυτά, είχαν λάβει χρηματοδότηση από ένα προηγούμενο πρόγραμμα του BDP, το Harvard Study Group.

Στα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρει τα επιτεύγματα του BDP και συγκεκριμένα κάνει λόγο για διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων προς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που βοήθησε στην αύξηση της δραστηριότητας των ΜΚΟ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα δεν κατάφερε ποτέ να αναπτύξει συνεπή και τεκμηριωμένα κριτήρια για τη χορήγηση χρημάτων:

      
«Ούτε οι δικαιούχοι, ούτε οι υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης του Έργου μπορούσαν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους εγκρίνονταν ή απορρίπτονταν τα projects»

      77 ΜΚΟ φαίνεται να έλαβαν επιχορηγήσεις από το BDP, με 23 από αυτές να λαμβάνουν περισσότερες από μία, χωρίς να υπάρχει συνολική αξιολόγηση της προόδου κάθε οργάνωσης στις όποιες δικοινοτικές προσπάθειες. Η λίστα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον στα ονόματα των δικαιούχων από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος και την κοινωνία των πολιτών, πολλοί από τους οποίους είχαν συναντήσεις με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη. Στους Ελληνοκύπριους φορείς υλοποίησης καταγράφονται οι Αγνή Πετρίδου (Planning Officer, Δήμος Λευκωσίας), Γλαύκος Κωνσταντινίδης (Planning Consultant, Δήμος Λευκωσίας), Μιχάλης Ιερίδης (CYMERA), Ευγένιος Νικολάου και Φειδίας Λουκαΐδης, ενώ από την κοινωνία των πολιτών καταγράφονται μεταξύ άλλων οι Έλενα Περσιάνη (Σύμβουλος της Μονάδας Διαχείρισης του Έργου), Χριστιάνα Κυριαλλή και Γιάννης Λαούρης (Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου), Μαρία Θεοχάρους (Highgate School), Ξένια Κωνσταντίνου (Research Assistant and Youth Promoting Peace Coordinator), Τίνα Αδαμίδου, Μαργαρίτα Μούζα, κ. Θεοφάνους (Chairman, Cyprus Rehabilitation and Counselling Association – δεν αναγράφεται το όνομά του), Μαρία Χατζηπαύλου (Καθηγήτρια Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), Ντίνος Λογγίδης και Σπύρος Σπύρου.

Πώς λειτουργούσαν τα προγράμματα επιχορήγησης


      Σύμφωνα με το κείμενο, τα κονδύλια διατέθηκαν σε διάφορους φορείς και έργα όπως το Nicosia Master Plan του Λέλλου Δημητριάδη, που περιελάμβανε την ανακαίνιση των τειχών της παλιάς πόλης της Λευκωσίας και το έργο αποκατάστασης του αποχετευτικού της Λευκωσίας. Υπεύθυνο να ανακοινώνει τα έργα που αναλάμβαναν οι φορείς υλοποίησης στις ελεύθερες περιοχές ήταν το Γραφείο Προγραμματισμού της ΚΔ μέσω εγκυκλίων. Αυτό με τις εγκυκλίους κρατήστε το γιατί θα επανέλθουμε επί του συγκεκριμένου πιο κάτω. Στη συνέχεια, γινόταν υποβολή προτάσεων από διάφορες υπηρεσίες μέσω του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ενώ οι ΜΚΟ μάθαιναν για τα προγράμματα είτε από «στόμα σε στόμα», είτε από διαφημίσεις σε εφημερίδες, είτε ακόμη και απευθείας από προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ(!)

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λίστες του Προγράμματος περιλάμβαναν τουλάχιστον 150 διαφορετικές ΜΚΟ στις ελεύθερες περιοχές και άλλες 141 ΜΚΟ στα κατεχόμενα, από τις οποίες 51 έλαβαν χρηματοδότηση στις ελεύθερες περιοχές και 26 στα κατεχόμενα, ύψους $6,4εκ. Η έκθεση προχώρησε στην αξιολόγηση ενός δείγματος από τις ΜΚΟ που έλαβαν επιχορηγήσεις και παραθέτει τα πιο κάτω αποτελέσματα τα οποία καταδεικνύουν $401,650 στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου.

Μόλις έβγαινε μια εξουσιοδότηση για ένα συμβόλαιο, ένας υπάλληλος της Μονάδας Διαχείρισης του Έργου (PMU) αναλάμβανε να διαπραγματευτεί τη σύμβαση με τον δικαιούχο και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο δικαιούχους ξεκινούσε ένα προκαθορισμένο έργο με προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων που λειτουργούσε ως βάση για τις πληρωμές. Το πιο κάτω γράφημα παρουσιάζει τις δαπάνες του BDP μεταξύ 1998 και 2003 χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες: IA (Implementing Agencies – Φορείς Υλοποίησης), NGOs (ΜΚΟς) και PMU (Project Management Unit – Μονάδα Διαχείρισης Έργου).
Μια σημαντική αλλαγή εμφανίστηκε το 2002 στα πρότυπα των δαπανών, όπου για πρώτη φορά διατέθηκαν χρηματοδοτήσεις για θέματα φύλου και οικονομίας. Περιβαλλοντικά και άλλα έργα λάμβαναν πάνω από $100,000 το καθένα.



      Προαγωγή της ειρήνης από τους πολίτες στην Κύπρο:
      Το ιστορικό της συνεργασίας και εμπιστοσύνης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει τη συμφωνία μεταξύ UNDP και USAID το 1998 και την ίδρυση του Δικοινοτικού Προγράμματος Ανάπτυξης (BDP), το οποίο παρουσιάζει ως την «πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την προσέλκυση και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών». Η έκθεση αναφέρει ότι το 2005, UNDP και USAID ξεκίνησαν άλλο ένα πρόγραμμα, το «Πρόγραμμα Δράση για Συνεργασία και Εμπιστοσύνη (ACT)», το οποίο για περίοδο 8 ετών, μέχρι και τη δημοσίευση της έκθεσης, μέσω αφοσιωμένων ατόμων και οργανώσεων και από τις δύο κοινότητες κατάφερε να επιφέρει δραματικές αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων. Αναφέρεται ότι «από το 2005 μέχρι το 2008, το πρόγραμμα χρηματοδότησε 120 έργα με τη συμμετοχή 70,000 Κυπρίων σε δικοινοτικές δραστηριότητες, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των δεξιοτήτων και γνώσεων 370 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».


      Γίνεται επίσης λόγος για χρηματοδότηση των ΜΟΕ από το πρόγραμμα ACT, ότι δηλαδή η USAID χρηματοδοτούσε τα ΜΟΕ που είχαν προκύψει από τις συνομιλίες. Αναφέρει ως παράδειγμα τη διοχέτευση χρηματοδότησης από τη USAID και την ΕΕ για το άνοιγμα ενός νέου οδοφράγματος το 2010.
Κατόπιν, προχωρά στην αναφορά διαφόρων προγραμμάτων που ξεκίνησε το UNDP-ACT με εκατομμύρια δολάρια του αμερικανού φορολογούμενου που κατέληξαν στα χέρια ΜΚΟ. Η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη συνεργασίας των νέων αλλά και για συζητήσεις σε σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια για το μέλλον της Κύπρου. Από την πρώτη έκθεση πιο πάνω είδαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθούνταν τα διάφορα δικοινοτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από έξωθεν ήταν πολλές φορές μέσω εγκυκλίων του Γραφείου Προγραμματισμού της ΚΔ. Αυτό θυμίζει την πρόσφατη περίπτωση με τις σχολικές εκδρομές στα κατεχόμενα όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζο Κωνσταντίνου βγήκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά μια ΜΚΟ, η οποία «διοργανώνει προγράμματα» και ότι «έχει σταλεί επίσημα υπογεγραμμένη στα σχολεία και τους διευθυντές».
      Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα ACT ολοκλήρωσε το έργο του το Σεπτέμβριο του 2013, είναι πολύ πιθανό μέσα στην τελευταία δεκαετία να έχουν συμφωνηθεί και να μπήκαν σε εφαρμογή νέα προγράμματα ή πρωτοβουλίες με παρόμοιους στόχους, συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση και την επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο.
Είναι φανερό ότι η USAID και τα προγράμματα που χρηματοδοτούσε στην Κύπρο λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμη ως εργαλεία επιρροής χωρίς ίχνος διαφάνειας.

Ποιος πραγματικά ελέγχει πού πηγαίνουν όλα αυτά τα εκατομμύρια; Πώς κατανέμονται και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το κατά πόσον πολιτικά κόμματα επωφελήθηκαν ή επωφελούνται από αυτά τα κονδύλια, επηρεάζοντας τη δημόσια συζήτηση και διαμορφώνοντας πολιτικές θέσεις μέσω έμμεσων χρηματοδοτήσεων. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
      Πηγή: simerini.sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 24.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Ελλάδα εισάγει το ακριβότερο LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση

      Νεκταρία Καρακατσάνη*
      Στις τάσεις που αναδύονται στην Ευρώπη σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αναφέρθηκε η Νεκταρία Καρακατσάνη, σε ενεργειακό φόρουμ που διεξήχθη στο Όσλο, ενόψει των νέων προτάσεων της Κομισιόν (οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματοδότηση επενδύσεων LNG σε τρίτες χώρες) και των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
      Ακολουθούν κάποιες παρατηρήσεις, με έμφαση στην ελληνική αγορά.
      1. Από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως σήμερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης LNG, ενισχύοντας έτσι, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, έχουν προστεθεί συνολικά 70.9 bcm νέας ισχύος, τα οποία αφορούν νέους τερματικούς σταθμούς, κυρίως πλωτούς (FSRUs), αλλά και επεκτάσεις υφιστάμενων υποδομών.
      Πιο αναλυτικά, η Γερμανία έχει προσθέσει 24.7 bcm, η Ολλανδία 13 bcm, η Ιταλία 7.5 bcm, η Γαλλία 6.5 bcm, το Βέλγιο 6.3 bcm, η Ελλάδα 5.5 bcm, η Φινλανδία 5 bcm, η Πολωνία 2.1 bcm και η Κροατία 0.3 bcm. Αύξηση δυναμικότητας παρουσίασε και η Τουρκία (7.7 bcm).
      2. Οι επενδύσεις αυτές ενίσχυσαν αναμφίβολα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θέτοντας ωστόσο, και το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας. Πρόκειται ουσιαστικά, για την ανησυχία οι υποδομές αυτές να μην αποσβεστούν (να εξελιχθούν σε stranded assets), σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής ρευστότητας, αλλά και της ασάφειας που διέπει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ως προς τον ρόλο του φυσικού αερίου.
      Πράγματι, αν και η δυναμικότητα των υποδομών LNG αυξήθηκε κατά 22% μεταξύ 2021 και 2023, το 2024 παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση, με τον ρυθμό αύξησης να υποχωρεί στο 7%, καθώς αρκετές επενδυτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν, ενώ κάποια έργα ακυρώθηκαν.
      Ο βαθμός αξιοποίησης των τερματικών σταθμών εμφανίζει πτωτική τάση, από 58% το 2022 σε 42% το 2023, σημειώνοντας περαιτέρω μείωση το 2024. Για το 2030, αρκετές εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν σε επίπεδα αξιοποίησης περί του 30%.
      3. Τι δαπάνησε η ΕΕ για εισαγωγές LNG;
      Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2024, οι χώρες της ΕΕ δαπάνησαν 35.9 δις ευρώ σε εισαγωγές LNG, σύμφωνα με ανάλυση του IEEFA (Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοπιστωτικών Αναλύσεων). Από το ποσό αυτό, τα 16.2 δις ευρώ (δηλαδή το 45%) αφορούν εισαγωγές LNG από την Αμερική, τα 6.3 δις (δηλαδή το 18%) από την Ρωσία, τα 3.7 δις από το Κατάρ, τα 4.2 δις από την Αλγερία, τα 1.7 δις από την Νορβηγία, τα 1.5 δις από την Νιγηρία, και τα 2.4 δις από άλλες χώρες (όπως Αγκόλα και Τρινιντάντ).
      Είναι αποκαλυπτικό ότι στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το 2022, οι δαπάνες των χωρών της ΕΕ σε εισαγωγές LNG είχαν εκτιναχθεί στα 110.6 δις ευρώ, ενώ το 2023, υποχώρησαν στα 61.6 δις ευρώ, καθώς εξομαλύνθηκαν οι τιμές του αερίου. Για το ίδιο διάστημα, τα ποσά που διοχετεύτηκαν πανευρωπαϊκά για εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ ήταν 51 δις και 30.7 δις ευρώ, αντιστοίχως.
      4. Σύνθεση LNG
      Το 2024, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 16%, ως απόρροια των υψηλών επιπέδων αποθεμάτων και ροών αγωγών, σε μια περίοδο σταθερής ζήτησης. To LNG κάλυψε το 34% της κατανάλωσης φυσικού αερίου έναντι ποσοστού 40% το 2023. Το Αμερικανικό LNG απέκτησε μερίδιο 47%, ενώ το ρωσικό LNG ανήλθε στο 19%.
      Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 12% το 2024 συγκριτικά με το 2023. Η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο αντιπροσωπεύουν το 85% αυτών των εισαγωγών, με το 1/3 να αποτελεί spot συναλλαγές.
      Το παράδοξο είναι ότι οι υποδομές LNG που κατασκευάστηκαν για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, φιλοξενούν ρωσικό LNG, το οποίο, στην παρούσα συγκυρία, βαίνει αυξανόμενο.
      5. Τι όμως συμβαίνει με τις τιμές του LNG;
      Σύμφωνα με υπολογισμούς του IEEFA, βασισμένους σε στοιχεία της Eurostat και εκτιμήσεις που υιοθετήθηκαν (καθώς κάποιες χώρες δεν έχουν υποβάλει πλήρη στοιχεία), η Ελλάδα εμφανίζει τις ακριβότερες τιμές εισαγωγής LNG στην Ευρώπη. Ειδικότερα, στο 11μηνο του 2024, η τιμή του Αμερικανικού LNG διαμορφώθηκε στη χώρα μας στα 52.6 ευρώ/MWh, ήτοι κατά 53% πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (34.4 ευρώ/MWh).
      Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εμφανίζεται πιο ακριβή κατά 25% από την Σουηδία (την 2η ακριβότερη χώρα στην κατάταξη), κατά 71% από την Ιταλία, και 103% από την Πορτογαλία που παρουσιάζει τις χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ μειώθηκε κατά 10.5 €/MWh συγκριτικά με το 2023, στην Ελλάδα η μείωση ήταν μόλις 1.5 €/MWh. Συγχρόνως, το ρωσικό LNG παρουσιάζει μέση τιμή 27.9 €/ΜWh στην ΕΕ και 27.4 €/MWh στην Ελλάδα.
      Αν θεωρήσουμε ότι οι παραπάνω υπολογισμοί είναι σχετικά ακριβείς (καθώς η διαφάνεια και συγκρισιμότητα των τιμών αερίου συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο σε παγκόσμια κλίμακα, με τις συμβατικές φόρμουλες να καταλήγουν πιο σύνθετες στην πράξη, και την μεταπώληση να διεξάγεται με benchmark το TTF), τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν την ετερογένεια των συνθηκών προσφοράς-ζήτησης αλλά και τις ασυμμετρίες ανταγωνισμού και διαπραγματευτικής ισχύος εντός της ΕΕ, ανάλογα και με την κλίμακα των αγορών και τις χρονικές παραμέτρους των συμβάσεων, μεταξύ άλλων όρων.
      Οι παραπάνω υπολογισμοί υπογραμμίζουν ιδίως, την ισχυρή ανισορροπία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, στην οποία προστίθενται εμπορικοί αλλά και τεχνικοί περιορισμοί (όπως η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης του αερίου).
      6. Η επίτευξη πιο ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για την μείωση του ενεργειακού κόστους για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι το 2024, το LNG αντιπροσωπεύει το 30% των εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα, με το Αμερικανικό LNG να κατέχει ένα ποσοστό 72% επί των εισαγωγών LNG. Όσον αφορά το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας, η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανήλθε πέρυσι στο 39%.
      Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής αερίου, ένας πολύτιμος δείκτης τον οποίον δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πηγές προέλευσης, διαμορφώθηκε στα 29 ευρώ/ΜWh, κατά μέσο όρο, για το διάστημα Ιανουάριος έως Σεπτέμβριος του 2024. Συνολικά επομένως, η τιμή εισαγωγής, που αντικατοπτρίζει πραγματικό κόστος αερίου, είναι αποσυνδεδεμένη, σε μεγάλο βαθμό, από τα υψηλά επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
      7. Πώς εξελίσσονται οι ροές μετά την λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης Ουκρανίας - Ρωσίας;
      Τον Ιανουάριο 2025, οι εισαγωγές αερίου αγωγών στην ΕΕ υποχώρησαν στα 11.9 bcm, εμφανίζοντας πτώση 13% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2024). Η μείωση αντανακλά κυρίως, την παύση ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας αλλά και την ετήσια μείωση παραγωγής της Νορβηγίας, η οποία, συγχρόνως, ενίσχυσε της εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
      Παράλληλα, η Ρωσία αύξησε τις ροές μέσω του Turkstream κατά 27% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2024, ενώ η Αλγερία αύξησε τις ροές προς Ιταλία και Ισπανία κατά 32% και 12% αντίστοιχα. Οι ροές από το Αζερμπαϊτζάν μειώθηκαν κατά 14% στο ίδιο διάστημα, ενώ οι ροές από Νορβηγία αυξήθηκαν μόνο προς Ηνωμένο Βασίλειο (10%) και Πολωνία (4%), ενώ μειώθηκαν προς Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία.
      8. Ένα σύνθετο διαπραγματευτικό πεδίο
      Σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο, η ΕΕ αποτελεί μια κρίσιμη αγορά για τις ΗΠΑ, καθώς διοχετεύουν σε αυτή το 43% των συνολικών εξαγωγών τους και έχουν ήδη επιτύχει μερίδιο 47%. Παρά τις στρατηγικές συνεργασίες τους με χώρες της Ασίας, οι οποίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα, οι εκεί οικονομίες εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα επίπεδα τιμών αερίου, προκαλώντας συχνά, την αλλαγή καυσίμου σε άνθρακα (gas-to-coal switching).
      Αυτή η ευαισθησία, που συνεπάγεται αβεβαιότητα για τους όγκους εξαγωγών LNG, συντελείται στην Ευρώπη σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό, λόγω της προσήλωσής της σε πράσινες πολιτικές. H Ευρώπη λοιπόν, αποτελεί έναν πολύτιμο εταίρο / εισαγωγέα LNG για τις ΗΠΑ.
      Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της ΕΕ, μπορούν να αποκομίσουν προσιτές τιμές από τις συμβάσεις τους με αμερικανικές εταιρίες, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, ή προνομιακές τιμές υπό συνθήκες (μια συζήτηση που θα βρεθεί στο επίκεντρο στο προσεχές διάστημα). Παράλληλα, σημαντική παράμετρος είναι και η ευελιξία που παρέχεται στους εισαγωγείς LNG από τις ΗΠΑ, καθώς μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να επανακαθορίζουν το σημείο παράδοσης των φορτίων ή να τα ανακατευθύνουν στην Ασία, εφόσον η διαφορά τιμών είναι ευνοϊκή.
      Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η επιβολή δασμών στο LNG (όπως το 10% που αναγγέλθηκε για την Κίνα) είναι πιο σύνθετη στην πράξη, καθώς επηρεάζει και την ανακατανομή των φορτίων μεταξύ ηπείρων, με επίπτωση στο εύρος διακύμανσης των εξαγωγικών όγκων.
      9. Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global, η αγορά LNG των ΗΠΑ εκτιμάται σήμερα στα 34 δις δολάρια και έχει συνεισφέρει άνω των 400 δις στο ΑΕΠ από το 2016, όταν τα πρώτα φορτία LNG αναχώρησαν από τη Λουιζιάνα. Συγκριτικά με εξαγωγές άλλων αγαθών/υπηρεσιών, η αξία των εξαγωγών LNG είναι πλέον διπλάσια από τις παραγωγές του Hollywood, ενώ αποτελεί το 50% των ημιαγωγών στις σημερινές συνθήκες.
      Όπως επισημαίνει η παραπάνω μελέτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των ΗΠΑ για διπλασιασμό της παραγωγής LNG έως το 2030, χρειάζεται να επιλυθεί ένα φάσμα από νομικά, ρυθμιστικά και πρακτικά ζητήματα, που εμπεριέχουν επίσης, και θέματα αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Οι επενδύσεις LNG που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη μπορούν να καλύψουν το 60% αυτού του στόχου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Atlantic Council.
      Προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο 40%, χρειάζονται περισσότερες μακροχρόνιες δεσμεύσεις και πηγές χρηματοδότησης. Ενόψει των νέων προτάσεων της Κομισιόν, που περιγράφουν την προοπτική τέτοιων λύσεων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΕ θα επιλέξει να ενισχύσει ασύμμετρα την εξάρτησή της από έναν προμηθευτή, ειδικά με βάση τις πρόσφατες εμπειρίες της.
      10. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι εξαγωγές αμερικανικού LNG αναμένονται να αυξηθούν κατά 17% το 2025, για λόγους που δεν σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, αλλά με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων μονάδων υγροποίησης (Plaquemines, Corpus Christi Stage 3). Αντίστοιχα, η ΕΕ θα χρειαστεί να αναπληρώσει τα 15 bcm από την παύση ροών μέσω Ουκρανίας, σε μια συγκυρία που τα αποθέματά της εμφανίζονται κατά 20 bcm χαμηλότερα στα μέσα Φεβρουαρίου 2025 συγκριτικά με πέρυσι.
      Όπως ανέφερε ο CEO μιας ευρωπαϊκής εταιρείας φυσικού αερίου: «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι σαφές αν η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο τις ΗΠΑ ή το αντίστροφο. Αυτό που όμως είναι σαφές, ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια ισορροπημένη επίλυση και αυτό απαιτεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή ηγεσία».
      *μαθηματικός με εξειδίκευση στα οικονομικά της ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες. energypress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 23.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ...

      Κύριε Πρόεδρε,
      «ΠΟΫΡΗΣΕ» ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ...
      Υπό το φώς των σημερινών εξελίξεων στο Κυπριακό, τις οποίες αξιολογούμε να προμηνύουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Κύπρο και τον Λαό μας και με τη διπλή ιδιότητα που έχουμε, δηλαδή του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα του εκτοπισμένου από τα σπίτια και τις περιουσίες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε εσάς και να σας υπενθυμίσουμε τα καθήκοντα και τις ευθύνες σας έναντι του Κυρπιακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρύτερα, τα οποία εκούσια ή ακούσια φαίνεται να έχετε ξεχάσει:1.Ευρισκόμενος στη Βουλή μετά την εκλογή σας στην Προεδρία, είπατε και καταγράφηκαν τα εξής: «Ευρισκόμενος σε αυτό το κτίριο, επιτρέψετε μου εκφράσω το σεβασμό μου προς τον κυρίαρχο Λαό αυτού του τόπου»2.Με τον όρκο που δώσατε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του Προέδρου δηλώσατε: «Διαβεβαιώ Πίστη και Σεβασμό στο Σύνταγμα και τους συνοδεύοντας Αυτό Νόμους και εις την διατήρηση της Ανεξαρτησίας και Εδαφικής Ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.
      Κύριε Πρόεδρε,
      Πού είναι ο σεβασμός σας προς τον Κυπριακό Λαό όταν καθημερινά εργάζεστε για εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, λύση την οποία ο Κυπριακός Λαός έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας σε σχετικό Δημοψήφισμα το 2004. Μόνο και μόνο από αυτό έχετε εκπέσει από τα μάτια του Κυρίαρχου Λαού, ακόμη και αυτών των ψηφοφόρων σας.
      Αντί να αγωνίζεσθε , όπως έχετε ορκιστεί Κύριε Πρόεδρε, για την Ανεξαρτησία και Εδαφική Ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεργείτε για το ξεπούλημά της στους εχθρούς της.
      Κύριε Πρόεδρε,
      Είναι ξεκάθαρο ότι, μέσα από την πολιτική που ακολουθείτε, δεν σέβεστε ούτε τους όρκους σας, ούτε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε τον Κυρίαρχο Λαό και πόσο μάλλον να σεβαστείτε εμάς τους Πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους.
      Ποιά η σκοπιμότητα πίσω από την οποία έχετε ξεχάσει και παραμερίζετε τα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη Ψηφίσματα του ΟΗΕ, 186/1964, 3212/ΧΧΙΧ, 365/1974, 367/1975, 541/1983 και 550/1984, και άλλα, τα οποία ζητούν την αποκατάσταση της τάξης, την αποχώρηση των στρατευμάτων της εισβολής και την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους;
      Σταματείστε Κύριε Πρόεδρε να επιχειρηματολογείτε υπερ της ΤουρκοΒρετανικής λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με τη δικαιολογία ότι αντιστέκεστε στο Τουρκικό αίτημα για δύο ξεχωριστά κυρίαρχα Κράτη. Δεν προστατεύεται έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Λαός μας. Αντίθετα παγιδεύονται να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ στη ΔΔΟ και το ξεπούλημα της μισής πατρίδας με υποθήκευση του μέλλοντος ολόκληρης.
      Τερματισμός της πορείας προς ΔΔΟ τώρα και Επανατοποθέτηση του Κυπριακού είναι η μόνη επιλογή που σας απομένει για να αποφευχθεί η ολοικήρωση της ΒρετανοΤουρκικής συνωμοσίας του 1956 και των προδοτικών εξάρσεων της στη διαδρομή, από το 1960 μέχρι σήμερα, οπότε με λύση ΔΔΟ θα γραφτεί ο επίλογος της συνωμοσίας αυτής.
      Με εκτίμησηΓια το Σωματείο
      Ιωάννης ΣιεκέρσαββαςΠρόεδρος
      ΥΓ. Η επιστολή θα δημοσιοποιηθεί για ενημέρωση ευρύτερη. adoulotikerinia.com.cy
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!23.2.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Έρχεται Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας
      Έρχεται Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας για τον οποίο το παρόν βήμα προειδοποιεί από το 2019... Περισσότερα ΕΔΩ!
      Σε συνέντευξή του στις 13 Φεβρουαρίου 2025, ο Αμερικανός συνταγματάρχης ε.α. και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος (επί προηγούμενης προεδρίας Τραμπ και όχι μόνο) Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ ανέφερε:
      «Έχουμε στοιχεία ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο...»
      «Έχουμε πολλές αποδείξεις για το ότι οι Ισραηλινοί συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες, και οι Έλληνες φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για πόλεμο με τους Τούρκους, καθώς και ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είναι καθαρή στρατηγική του Ισραήλ, να εξαπολύσει τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων, ώστε οι Τούρκοι να στραφούν εναντίον τους, οπότε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια συνταγή για την απόλυτη καταστροφή την οποία φυσικά θα επωφεληθεί στο έπακρο το Ισραήλ, και δεν νομίζω ότι κανείς αυτήν την στιγμή σκέφτεται προσεκτικά στην Ουάσιγκτον αυτό το ενδεχόμενο…»
      Μήπως το εσπευσμένο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει κάποια σχέση; Μήπως η θεωρία Τραμπ για "μίνι πόλεμο" μπαίνει σε τελική ευθεία υλοποίησης; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      epikairos@pm.me

      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×