Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Γιατί ξαφνικά όλοι μιλάνε για το τόξο Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη ;!

«Γαλάζια πατρίδα» και συνεκμετάλλευση
Τον Μάρτιο του 2013, ο Ερντογάν στο τέλος ακόμη μιας ελληνοτουρκικής συναντήσεως χρησιμοποίησε τη φράση «καζάν-καζάν». Πρόκειται για την τουρκική μετάφραση του αμερικανικού όρου «win-win» που χρησιμοποιείται στο παίγνιο αμοιβαίου οφέλους. Στόχος είναι μέσα από μια διαπραγμάτευση να βγουν ωφελημένα και τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Ερντογάν αναφερόταν για ακόμη μία φορά στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε περιοχές που ενδιαφέρουν την Τουρκία.

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Είχε ξεκινήσει το 1975 με τουρκική πρωτοβουλία και τότε αφορούσε την κοινή έρευνα και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η τουρκική πρόταση ήταν η κάθε χώρα να εκμεταλλευθεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που βρίσκονταν εντός των χωρικών της υδάτων, δηλαδή έως έξι μίλια από τις ακτές της. Εξω από τα χωρικά ύδατα όμως, ο βυθός του Αιγαίου θα αποτελούσε ζώνη κοινής εκμεταλλεύσεως ανάμεσα στις δύο χώρες. Κατά την τουρκική αντίληψη, συνεκμετάλλευση σημαίνει διανομή των ωφελημάτων εξ ημισείας μεταξύ των δύο χωρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ η Τουρκία δικαιούται ένα περιορισμένο τμήμα υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, διά της συνεκμεταλλεύσεως ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει το 50% ή, τέλος πάντων, ένα σημαντικό ποσοστό. Κατ’ ουσίαν με τη συνεκμετάλλευση θα εδημιουργείτο μια περιοχή συγκυριαρχίας των δύο χωρών.

[iEpikaira: Διαβάστε το άρθρο μας:

]

Οι τουρκικές προτάσεις για το Αιγαίο απερρίφθησαν από την Ελλάδα. Οπως είχε αναφερθεί στη Βουλή των Ελλήνων (συνεδρίαση 21ης Σεπτεμβρίου 1976), η Αθήνα είχε θέσει τις εξής προϋποθέσεις για συνεκμετάλλευση: Πρώτα θα έπρεπε να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Μετά την οριοθέτηση, θα μπορούσε να συζητηθεί η δημιουργία μιας ζώνης κοινής εκμεταλλεύσεως που θα περιοριζόταν σε περιοχές όπου γειτνιάζουν οι δύο υφαλοκρηπίδες και θα περιελάμβανε τμήματα και από τις δύο χώρες. Σε αυτή τη ζώνη οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα ανακαλύπτονταν θα ήσαν εκ των προτέρων μοιρασμένες βάσει συγκεκριμένων ποσοστών. Οι ελληνικές προτάσεις αντικατοπτρίζουν τη σχετική διεθνή πρακτική. Πρώτα χαράσσονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας (ή της ΑΟΖ). Εάν στη συνέχεια βρεθούν κοιτάσματα που βρίσκονται πάνω στο όριο, μία από τις λύσεις που ακολουθούνται είναι η συνεκμετάλλευση. Σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που μπορεί να βρεθούν στην περιοχή εκατέρωθεν του ορίου των ΑΟΖ των δύο κρατών.

Τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι διακινούν την έννοια της «γαλάζιας πατρίδας». Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή που καλύπτει το ήμισυ της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι υφαλοκρηπίδες Κύπρου, Ρόδου, Καστελλόριζου, Καρπάθου, Κάσου και του ανατολικού τμήματος της Κρήτης. Η τουρκική πρόταση αποτελεί μετεξέλιξη των όσων ζητούσε η Αγκυρα για το Αιγαίο τη δεκαετία του 1970: «Ελάτε να συνεκμεταλλευθούμε (ή συνδιαχειριστούμε) όλη αυτή την περιοχή». Εκεί εντάσσεται και το μήνυμα του Ερντογάν περί «καζάν-καζάν». Μας λέει ότι οι εκατέρωθεν διεκδικήσεις Ελλάδος - Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν σε κανένα από τα δύο κράτη να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση. Για αυτό προτείνει, αντί να τρωγόμαστε, να τα μοιράσουμε στο πλαίσιο της συνεκμεταλλεύσεως. Ετσι, κατά τη γνώμη του, θα είμαστε κερδισμένοι και οι δύο. Φυσικά, εάν υπάρξει συνεκμετάλλευση τέτοιου τύπου, περιττεύει και η οριοθέτηση. Αυτό εξηγεί και τις εντελώς παράλογες και ακραίες από πλευράς διεθνούς δικαίου τουρκικές διεκδικήσεις. Η Αγκυρα κυνηγά τη συνεκμετάλλευση/συνδιαχείριση. Η τουρκική πρόταση αρμόζει σε χώρες μειωμένης κυριαρχίας. Επειδή κάποιοι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι προτίθενται να εξετάσουν παρόμοιες προτάσεις, αξίζει να θυμηθούμε και πάλι τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα το 1976.

[iEpikaira: Όταν τα συστημικά μέσα μιλάνε για κάποιο θέμα, τότε ξέρεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Για κάτι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη! Διαβάστε το άρθρο μας:



]

Πηγή: Α. Συρίγος kathimerini.gr

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αποτελεί η αδειοδότηση της Chevron το πρώτο βήμα για να αφήσουμε το Καστελόριζο και το κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Κύπρο εκτός οριοθέτησης;

      Μανώλης Κοττάκης
      Εισαγωγική παρατήρηση για όσους ελάχιστους είχαν προσφάτως αμφιβολία για την εγκυρότητα των πληροφοριών μας και «κλονίζονταν» από τις διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τις σχέσεις του με το Πεντάγωνο:
      χθες, ο πρωθυπουργός απουσίασε από την τελετή των εγκαινίων της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης στο Πεντάγωνο, την οποία φιλοτέχνησε ο αγαπημένος φίλος και διακεκριμένος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος με εντολή του Νίκου Δένδια. Απουσίασε από την τελετή στη μνήμη 121.792 νεκρών, που έχασαν τη ζωή τους για την Ελλάδα στους εθνικούς αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του ελεύθερου βίου μας. Και όχι μόνο αυτό! Συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο αργά το απόγευμα, αντί του συνήθους, τη μεσημβρία, για να απαγορεύσει στην ουσία στους υπουργούς του να παραστούν και αυτοί, εφόσον το επιθυμούσαν. Με την απουσία του, λοιπόν, ο κύριος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις πληροφορίες μας για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τον υπουργό του επί της Αμυνας… Και, βεβαίως, έδωσε μόνος εσωκομματική διάσταση μέλλοντος σε μια εθνική τελετή. Θερμή παράκληση, λοιπόν: μην επιχειρήσετε ξανά να διαψεύσετε την εφημερίδα μας – μάταιον! Οι πληροφορίες μας είναι πάντοτε ακριβείς και διασταυρωμένες.
      Πάμε τώρα στην ουσία του σημερινού μας σημειώματος: στην επένδυση της Chevron για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή εντός οριοθετημένης ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Πρόκειται καταρχάς για θετική εξέλιξη, έστω και αν έρχεται με καθυστέρηση. Υπό την αίρεση ότι θα έχει και συνέχεια, γιατί και άλλοι δοκίμασαν την τύχη τους στην περιοχή, όπως η Exxon Mobil και η Total, και άλλες φορές πανηγυρίσαμε, και στο τέλος τα «μάζεψαν» και έφυγαν άπραγες λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου. Τα ερωτήματα, εν προκειμένω, είναι τρία. Το πρώτο: δικαιούται να πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την έλευση της Chevron; Aυτή την έφερε; Το δεύτερο: ακυρώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Το τρίτο: τι σημαίνει για το μέλλον της περιοχής και για τη μελλοντική οριοθέτηση στο Καστελόριζο; Είναι η Chevron η αρχή της μεγάλης διευθέτησης της Μεσογείου – κατ’ άλλους, της μεγάλης μοιρασιάς; Πάμε να τα δούμε ένα ένα.
      Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρωθυπουργός απέρριπτε κατηγορηματικώς την έναρξη νέου γύρου παραχωρήσεων δικαιωμάτων, έρευνας και εκμεταλλεύσεων υδρογονανθράκων, ενώ σε ομιλία του στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε χαρακτηρίσει τους υδρογονάνθρακες «ένα αγαθό που χάνει την αξία του», τη στιγμή που όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούσαν ότι είναι αναγκαία η χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου μεταβάσεως για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον, συναφώς και του πετρελαίου.
      Συγκεκριμένα, ο κύριος Μητσοτάκης είχε πει επί λέξει στη Γενική Συνέλευση: «Εχω ένα όραμα για τη Μεσόγειο. Αντί να συνεχίσουμε τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα για τους υδρογονάνθρακες, ένα αγαθό που χάνει την αξία του, θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να συνεργαστούμε ενάντια στους κοινούς εχθρούς, όπως η κλιματική κρίση». Ηταν η ένδοξη εποχή της πλήρους υποδούλωσης των Αθηνών στην «ατζέντα Μπάιντεν»: ΑΠΕ, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χάρτινα καλαμάκια! Ηταν η εποχή που η Chevron μάς «χτυπούσε την πόρτα» για τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά εμείς κάναμε ότι δεν την ακούγαμε και τη διώχναμε. Επονται αποκαλύψεις…
      Η Ελλάς έχασε πέντε ολόκληρα χρόνια για την εξόρυξη και αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, αν και υπήρχε δεδομένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας απεμπόλησε, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, και πολύτιμα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν ανακήρυξε ΑΟΖ, δεν επέκτεινε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δεν προχώρησε σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δεν αξιοποίησε τον Χάρτη της Σεβίλης. Ελπίζουμε ο κύριος πρωθυπουργός να έχει το φιλότιμο να εξηγήσει στον εμβρόντητο ελληνικό λαό πότε είχε δίκιο: όταν ενταφίαζε τον ορυκτό μας πλούτο το 2021 ή μήπως τώρα, που, λόγω Τραμπ, τον θυμήθηκε; Οι κυβιστήσεις έχουν ένα όριο…
      Πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Εξουδετερώνει η Chevron το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Να θυμηθούμε τα γεγονότα: η Ελλάς επέτρεψε στην Τουρκία να συνάψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οπως έχει αποκαλύψει πλειστάκις ο Αλέξανδρος Τάρκας -και ουδείς τόλμησε να τον διαψεύσει-, ο πρέσβης Πάιατ ενημέρωσε εγκαίρως, από τον Νοέμβριο του 2019, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις Τουρκίας και Λιβύης με στόχο τη σύναψη του παρανόμου μνημονίου που «κόβει» το οξυγόνο της Ελλάδας ως θαλάσσιας δύναμης στη Μεσόγειο. Και εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εκείνος δεν κινήθηκε για να το αποτρέψει. Εις ό,τι αφορά την αδειοδότηση της Chevron, αυτή όντως αμφισβητεί εν μέρει, εκεί όπου έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο, τμήμα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αλλά η αμφισβήτηση αυτή θα έχει γεωπολιτική αξία αν έχει την ασπίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι πολυεθνικές εταιρίες υπόκεινται στο Διεθνές Δίκαιο α) αν ενεργούν για λογαριασμό κρατών βάσει συμβολαίων και β) αν έχουν τη δημόσια υποστήριξη άλλων κρατών. Δεν είναι η Chevron η Αμερική – το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο ο κύριος Γεραπετρίτης έχει πει αδικαιολογήτως ότι «παράγει αξιώσεις», ακυρώνεται εν μέρει και όχι εν όλω. Θα ακυρωνόταν εν όλω, αν η αμερικανική εταιρία έκανε με την «ομπρέλα» των ΗΠΑ έρευνες και στο άλλο τμήμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, στο Καστελόριζο και στην Κάσο!
      Και ερχόμαστε τώρα στο κορυφαίο ερώτημα: είναι η αδειοδότηση της Chevron η απαρχή της μεγάλης διευθέτησης της Μεσογείου; Της μεγάλης μοιρασιάς; Τα δεδομένα είναι τέσσερα:
      1. Από τις παράκτιες χώρες που ενδιαφέρονται να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες, τέσσερις μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Συρία και η Τουρκία, δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι και δεν δεσμεύονται από αυτήν.
      2. Εχουν γίνει χωροθετήσεις οικοπέδων στη Λιβύη (με την αρχή της μέσης γραμμής), στην Ελλάδα (Ιόνιο, Κρήτη), στην Κύπρο, στο Ισραήλ και έπονται και άλλες.
      3. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις θαλάσσιες ζώνες τους, εξαιρώντας από αυτές την περιοχή της Ρόδου, του Καστελορίζου και της βόρειας Κρήτης.
      4. Οι επήρειες που έχει αναγνωρίσει η Ελλάς στις συμφωνίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο για το Ιόνιο και τη Μεσόγειο είναι μειωμένες, γιατί, μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύτηκε με την πλάτη στον τοίχο.
      Τούτων δοθέντων, το ερώτημα είναι σαφές και συγκεκριμένο: είναι η αδειοδότηση της μεγάλης αυτής αμερικανικής εταιρίας για εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης το πρώτο βήμα για να αφήσουμε εντελώς εκτός οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο το Καστελόριζο; Ο υπογράφων γνωρίζει, αλλά, επειδή το «off the record» τον δεσμεύει, περιορίζεται στο να ρωτά. Είναι, επίσης, το πρώτο βήμα για να συμμετάσχει η Ελλάς σε διεθνή διάσκεψη για τον διαμοιρασμό της Μεσογείου με Αίγυπτο, Συρία, Ισραήλ, Λιβύη, Κύπρο, ψευδοκράτος και ΗΠΑ, στην οποία θα ληφθεί ελάχιστα υπόψη -αν όχι καθόλου- το Διεθνές Δίκαιο; Απαντήσεις.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Εφημερίδα Εστία newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας: Το καθεστώς Ερντογάν θα πέσει
      Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν επιτέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «αχάριστο» και «αντισημίτη» και υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς του θα πέσει.
      Ο Κοέν έγραψε στον λογαριασμό του στο X: «Ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας αντισημίτης που είναι ξεπερασμένος, αλλά είναι και αχάριστος. Έχει ξεχάσει ότι ήταν η “σιωνιστική οντότητα” που έστειλε ομάδες διάσωσης για να σώσει τουρκικές ζωές στις πιο σκοτεινές στιγμές, ακόμη και το 2023»
      Πρόσθεσε, «Ο τουρκικός λαός έχει βαρεθεί την τυραννία του Ερντογάν και θα ρίξει το καθεστώς του—για χάρη της Τουρκίας και όλου του κόσμου».
      Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν ενταθεί έντονα πρόσφατα, εν μέσω εικασιών και προειδοποιήσεων για άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στο συριακό έδαφος.
      Νωρίτερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα διεξαγάγει άλλη μια συζήτηση για την ασφάλεια για την τουρκική παρουσία στη Συρία, με τη συμμετοχή αρχηγών αμυντικών ιδρυμάτων, μετά από παρόμοιες συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα.Το Channel 12 ανέφερε ότι ο Νετανιάχου, μέσω των συμβούλων του, προτρέπει τα μέσα ενημέρωσης να τονίσουν ότι «μια αντιπαράθεση με την Τουρκία στο συριακό έδαφος είναι αναπόφευκτη».
      Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη έκθεση ισραηλινής κυβερνητικής επιτροπής συνέστησε στον Νετανιάχου να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών του Τελ Αβίβ για τη συμμαχία της Άγκυρας με τη Δαμασκό μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τί υποκρύπτει η δήλωση του Νίκου Τσάφου ότι «πατάμε γκάζι» με την Chevron στις ελληνικές θάλασσες;
      Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος διετέλεσε επί σειρά ετών, ειδικός σύμβουλος σε θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού. Διορίστηκε λίγες εβδομάδες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (12 και 3) και διατηρούσε στενές επαφές με το δεξί χέρι του Μπάιντεν σε θέματα ενέργειας τον, αρχιτέκτονα του χάρτη Μπάιντεν και ιθύνον νου του non paper για τον EastMed (1, 2 και 3), τον Άμος Χόκσταϊν. 
      Ο Ν. Τσάφος ήταν αυτός που εργάστηκε για να ανοίξει τον δρόμο για την αμερικανική μεσολάβηση -όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Κοττάκης- με σκοπό τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου, συστήνοντας μια διεθνή εταιρεία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ευρύτερης περιοχής (1 και 2). Αυτό βέβαια ήταν το σχέδιο Μπάιντεν το οποίο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να το επαναφέρει στο τραπέζι. 
      Χάρτης Μπάιντεν, πηγή mcclatchydc.com

      Ο Νίκος Τσάφος από το 2022 είχε εμμέσως ταχθεί υπέρ των προβλέψεων του γνωστού χάρτη Μπάιντεν:- Υποστήριζε ότι «είναι δύσκολο να ενισχυθούν άμεσα οι προμήθειες από την Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «ο μόνος τρόπος για να φθάσουν στην Ευρώπη είναι μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο» όπως προβλέπεται στους σχεδιασμούς του χάρτη Μπάιντεν.
      - Ήταν αντίθετος με τον EastMed, ο οποίος είχε απαλειφθεί από τον χάρτη Μπάιντεν.
      - Ήταν υπέρμαχος ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου-Ισραήλ προς την Τουρκία δηλώνοντας ότι «η πρόταση για αγωγό προς την Τουρκία φαίνεται πιο ελκυστική τώρα απ’ ό,τι στο παρελθόν», αγωγός ο οποίος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον χάρτη Μπάιντεν. 
      Σε παλαιότερα σημειώματα του iEpikaira -που αξίζει να μελετηθούν (1 και 2)- αναφέρθηκε ότι η Noble η οποία έχει πλέον εξαγοραστεί από την Chevron, φαίνεται να διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στην αμερικανική γραφειοκρατία, ενώ στο παρελθόν είχε και έμμεσες επαγγελματικές σχέσεις με τον πρώην Ανώτερο Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν. Η Noble -πλέον Chevron- λοιπόν, δεν αποκλείεται να είναι αυτή που πίεζε παρασκηνιακά εδώ και χρόνια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό προς την Τουρκία έναντι του EastMed, κάτι για το οποίο και ο Νίκος Τσάφος τάχθηκε ανοικτά υπερ. Η κατασκευή του αγωγού προς την Τουρκία όμως προωθήθηκε υπό την αίρεση ότι θα προηγηθεί η λύση του Κυπριακού. Εξ ου και οι διαχρονικές αμερικανικές πιέσεις για το Κυπριακό (το παρόν βήμα εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι η κυοφορούμενη πρόταση λύσης θα γίνει με όχημα τα ενεργειακά [1, 2 και 3] και ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει και τον αγωγό προς την Τουρκία).
      Υπό το πρίσμα των ανωτέρω οφείλει να ερμηνευτεί η δήλωση του Ν. Τσάφου κατά τη διάρκεια του 6ου Power and Gas Forum (27 και 28/03/25) ο οποίος υποστήριξε ότι η παρουσία της Chevron σημαίνει «πατάς παραπάνω το πετάλι» προς αξιοποίηση των ευκαιριών αλλά και των ωφελειών που προκύπτουν από την δραστηριότητα δύο αμερικανικών κολοσσών στα ύδατα της χώρας, μαζί με την Exxon Mobil. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές και δεδομένου του παρελθόντος του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε είναι ότι: «Το ενδιαφέρον της Chevron είναι το προοίμιο διαμοιρασμού των θαλασσίων ζωνών».
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στ. Καραβίδας: Γιατί το Ισραήλ έχει ανάγκη την Ελλάδα και την Κύπρο
      Ομιλία του επισμηναγού ε.α. και υποψήφιου Διδάκτορα Γεωπολιτικής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα Ελλάδας και Ισραήλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών EastMed SSI και το ΕΛΙΣΜΕ
      Στέφανος Καραβίδας: Το «ρήγμα του τουρκισμού» στην αναδυόμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας και ο ρόλος των τριών «frontline States» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ
      Ομιλία του επισμηναγού ε.α. και υποψήφιου Διδάκτορα Γεωπολιτικής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα Ελλάδας και Ισραήλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών EastMed SSI και το ΕΛΙΣΜΕ στο συνεδριακό κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” του Δήμου Εληνικού Αργυρούπολης.
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Απίστευτα τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη: Ο δήμαρχος Μύκης Κιούρτ Αχμέτ αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία για το μπαϊράμι!
      Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, με τον πρώην πρόεδρο της παράνομης «τουρκικής ένωσης Ξάνθης» και νυν δήμαρχο Μύκης, Αχμέτ Κιούρτ, να αποφασίζει αυθαίρετα να κλείσει όλα τα σχολεία στον δήμο για το… μπαϊράμι!
      Μάλιστα την απόφασή του για αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης την 31η Μαρτίου και την 1η Απριλίου ανάρτησε και στην Διαύγεια.
      Η παράνομη αυτή απόφαση του δημάρχου Μύκης (με στενότατες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο) προκάλεσε την αντίδραση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η απόφαση ακυρώθηκε με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα.

      Η Μαριγούλα Κοσμίδου, που υπέγραψε εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναφέρει χαρακτηριστικά για την πρωτοφανή αυτή κίνηση:
      «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος Μύκης ανάρτησε στη Διαύγεια απόφαση με την οποία ανακοινώνει την αναστολή της λειτουργίας, την Δευτέρα 31 Μαρτίου και την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, όλων των σχολικών μονάδων, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Μύκης και Κενταύρου επικαλούμενος τη θρησκευτική εορτή του Μπαϊραμιού.
      Η ανωτέρω απόφαση είναι προδήλως παράνομη διότι οι διατάξεις του Ν.3852/2010 στις οποίες γίνεται επίκληση στη σχετική απόφαση μιλούν για διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου. Κατά συνέπεια τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μύκης την Δευτέρα 31 Μαρτίου και την Τρίτη 1 Απριλίου 2025 λειτουργούν κανονικά.
      Η χώρα μας έχει προβλέψει σύμφωνα με το άρθρο 24 περ. γ της Υπουργικής Απόφασης 79942/ΓΔ4/21-05-2019, οι απουσίες των μαθητών του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τις ημέρες των εορτών Εϊντ-Αλ Φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ) και Εϊντ Αλ Αντχά (Κουρμπάν Μπαϊράμ) καθώς και την επομένη ημέρα αυτών να μην λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Για τα μειονοτικά σχολεία τέλος σχολεία ισχύει η αριθμ.πρωτ. 55369/16- 05-1978 Υ.Α. που καθορίζει τις ημέρες αργίας των σχολείων αυτών κατά τις μουσουλμανικές θρησκευτικές εορτές».
      Πηγή: olympia.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στη Σαουδική Αραβία το πρώτο ταξίδι Τραμπ στο εξωτερικό - Πιέσεις για ένταξη του Ριάντ στις Συμφωνίες του Αβραάμ;
      Στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκεται η Σαουδική Αραβία.
      Ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος της πιστοποιείται από την επιλογή της για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να πραγματοποιήσει εκεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, κατά τη δεύτερη θητεία του.
      Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία περί τα μέσα του Μαΐου. Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος διατυμπανίζει πως θέλει το Ριάντ να ενταχθεί στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, με άλλα λόγια να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
      Επενδύσεις άνω του 1 τρισ. από το Ριάντ στην Αμερική
      Ο Τραμπ είχε πει πως πιθανόν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να επισφραγιστεί διμερής συμφωνία εντός των ορίων της οποίας το βασίλειο θα επενδύσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική οικονομία, ιδίως αγοράζοντας στρατιωτικό υλικό.
      Την 6η Μαρτίου, είπε πως ανέμενε να ταξιδέψει εκεί σε περίπου ενάμιση μήνα. Θύμισε πως είχε επίσης κάνει εκεί το πρώτο ταξίδι του κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), όταν ανακοίνωσε σαουδαραβικές επενδύσεις ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
      Κατά το ρεπορτάζ, η πιθανή επίσκεψη συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δυο πλευρών, και στο περιθώριο των συνομιλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
      Θα ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ;
      Μια από τις πηγές διευκρίνισε πως αρχικά σχεδιαζόταν η επίσκεψη να ξεκινήσει την 28η Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε και πλέον προγραμματίζεται να γίνει περί τα μέσα Μαΐου.
      Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
      Παρότι ο κ. Τραμπ διαβεβαιώνει πως κι άλλες χώρες — ιδίως η Σαουδική Αραβία — επιθυμούν να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Ριάντ καταδικάζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας κι επαναλαμβάνει πως δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ προτού ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών Ελλάδας: Η ισορροπία Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το παρασκήνιο της πενταμερούς στο Παρίσι: Στρώνεται το χαλί για τα ενεργειακά του Λιβάνου!
      Δεν μείναμε στην ανταλλαγή απόψεων, υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Λιβάνου και της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας.
      Στις δηλώσεις του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στάληκαν κάποια μηνύματα στον Πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας, και πως στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, χωρίς τη Συρία, συζητήθηκε το θέμα του Λιβάνου και η ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.
      Περαιτέρω, ο Πρόεδρος είχε, όπως είπε, την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τις διμερείς σχέσεις και για την έναρξη της αναθεώρησης και ενίσχυσης της στρατηγικής συμφωνίας των δυο χωρών.
      Ανέφερε ακόμη ότι άγγιξαν και το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Τουρκίας, κατά πόσον δηλαδή η δημόσια εκφρασθείσα επιθυμία της να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ συνοδεύεται και από συγκεκριμένες ενέργειες, είτε που αφορούν το Κυπριακό είτε που αφορούν γενικότερα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην πράξη και όχι στα λόγια.
      Πρώτο μέρος με συμμετοχή Συρίας
      Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική, παραγωγική και αποτελεσματική. Το πρώτο μέρος, είπε, ήταν με τη συμμετοχή και του Προέδρου της προσωρινής κυβέρνησης στη Συρία. Τόνισε ότι οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν και την Κύπρο και τον Λίβανο και την Ελλάδα αλλά και την ίδια την ΕΕ.
      "Ηταν πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την πρώτη επαφή", είπε, και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τις πρώτες χώρες που επισκέφθηκαν τη Συρία, την οποία επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.
      Αρα, είπε, είχαμε την ευκαιρία να σταλούν κάποια μηνύματα στον Πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας, όπως για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμπεριληπτική Κυβέρνηση, κατά δεύτερον να σταματήσουν οι ροές μεταναστών από τη Συρία προς τις χώρες της περιοχής και να υπάρξει υποδοχή των Σύρων μεταναστών πίσω στη χώρα τους και την ίδια στιγμή να μην δούμε ξανά φαινόμενα που είδαμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις σφαγές άμαχου πληθυσμού.
      "Και όλα αυτά αν τηρηθούν από την Κυβέρνηση της Συρίας τότε θα υπάρξει και από πλευράς των χωρών της περιοχής πρωτοβουλία για την πλήρη άρση των κυρώσεων. Αυτό είναι κάτι που ζητά η προσωρινή Κυβέρνηση στη Συρία την επιστροφή της στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε να υπάρξει και ένα έγγραφο με όλα αυτά που συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση των πέντε έτσι ώστε να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την προσωρινή Κυβέρνηση της Συρίας", σημείωσε.
      Σε αυτά τα προαπαιτούμενα, συνέχισε, είναι και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι όλοι στη συνάντηση επεσήμαναν την ανάγκη σεβασμού και του δικαίου της θάλασσας στη βάση της συνθήκης του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.Δεύτερο μέρος για τον Λίβανο
      Το δεύτερο μέρος της συνάντησης, είπε, έγινε με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Λίβανος).
      "Χαίρομαι γιατί εδώ και καιρό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρασίας για να δοθεί σημασία στην ανάγκη να στηριχθεί ο Λίβανος", είπε και υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
      Αυτή τη στιγμή η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι αποκλειστικά στραμμένη στο τι γίνεται στη Γάζα, στην Ουκρανία, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η σημασία του Λιβάνου είναι καθοριστικής σημασίας. Εκείνο που συζητήσαμε, είπε, είναι πώς η ΕΕ θα στηρίξει τη χώρα ακόμη περισσότερο και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποταθούν στην Πρόεδρο της Κομισιόν για να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες για τη σύναψη μίας στρατηγικής συμφωνίας του Λιβάνου μαζί με την ΕΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
      Συμφώνησαν επίσης, είπε, να δουν πως από κοινού θα επισκεφθούν τη χώρα, λέγοντας ότι η Γαλλία έχει και μία σημαντική πρωτοβουλία που θα ανακοινώσει σύντομα σε σχέση και με τη διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα γίνει στη Νίκαια τον Ιούνιο.
      Μετά, είπε ο Πρόεδρος, ακολουθεί η Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026, όπου τα θέματα της περιοχής και ειδικότερα η κατάσταση στο Λίβανο και η ανάγκη στήριξης της χώρας θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.
      Είναι σημαντικό, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, την ίδια στιγμή να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΣΑ του ΟΗΕ που αφορά την εκεχειρία στα σύνοα του Λιβάνου με το Ισραήλ.
      Περαιτέρω, ανέφερε, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, για τα θέματα ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά όπως είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς Γαλλίας λόγω της παρουσίας της TOTAL στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, τονίζοντας ότι "δεν μείναμε στις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα".Στρατηγική συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας
      Συζήτησε επίσης είπε με τον Γάλλο Πρόεδρο για τις διμερείς σχέσεις και για τη συμφωνία για να ξεκινήσει η αναθεώρηση και ενίσχυση της στρατηγικής συμφωνίας των δυο χωρών, που υπογράφηκε το 2016. Θα ξεκινήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικων για την επικαιροποίηση, ενίσχυση και αναβάθμιση αυτής της στρατηγικής συμφωνίας στα πρότυπα που έχει υπογράψει η Κύπρος με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ανέφερε.
      "Θεωρώ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό διότι αγγίζει όπως έχουμε συμφωνήσει μια πλειάδα θεμάτων από την άμυνα, την ασφάλεια, θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς έτσι ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς μας σχέσεις με τη Γαλλία", επεσήμανε.
      Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η Κύπρος φιλοξενεί σε ετήσια βάση πλοία του γαλλικού ναυτικού προσθέτοντας ότι η συζήτηση μας με τη γαλλική Κυβέρνηση επικεντρώνεται στο θέμα των προσπαθειών που έχουμε ήδη ξεκινήσει για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη γαλλική Κυβέρνηση, από γαλλικές εταιρείες και αυτό ήταν κάτι που συζήτησαν και σήμερα. Είπε ότι όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα ανακοινωνθεί.
      Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το Ισραήλ, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα και αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 από αφορά τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Είπε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την περιοχή την Κυριακή, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.
      "Ηδη έχουμε ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ακριβώς γιατί και το Ισραήλ είναι κράτος μέλος της περιοχής, επηρεάζει και επηρεάζεται από τις εξελίξεις και μέσα σε αυτή την προσπάθειά μας για ένα συμπεριληπτικό διάλογο με όλες τις χώρες της περιοχής ειδικότερα τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, φυσικά και θα γίνει συζήτηση και με το Ισραήλ,", ανέφερε
      Συζητήθηκε και η Τουρκία
      Ο Πρόεδρος είπε ότι άγγιξαν και το θέμα της Τουρκίας, γενικότερα τις εξελίξεις, τον ρόλο της στην περιοχή, "αυτή την επιθυμία που βλέπουμε τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο μέσα από δημόσιες δηλώσεις για να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Τουρκίας κατά πόσον αυτή η δημόσια εκφρασθείσα επιθυμία για να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ συνοδεύεται και από συγκεκριμένες ενέργειες, είτε που αφορούν το Κυπριακό, είτε που αφορούν γενικότερα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην πράξη και όχι στα λόγια", όπως σημείωσε.
      Δεν είναι θέμα προϋπόθεσης, είπε, είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες. "Ηταν κάτι που μεταφέραμε και σε σχέση με τη Συρία όπως η ανάγκη συμπεριληπτικής Κυβέρνησης, η ανάγκη να μη διώκεται ο πληθυσμός της χώρας ανεξαρτήτως θρησκείας", ανέφερε, προσθέτοντας πως "ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν είναι α λα καρτ, είναι κάτι που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού από όλες τις χώρες".
      Πηγή: kathimerini.com.cy
      Πενταμέρης στο Παρίσι: Για αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντική - Οι δυο ηχηρές απουσίες
      Η σημερινή πενταμερής διάσκεψη ηγετών Γαλλίας, Λιβάνου, Κύπρου, Ελλάδας και Συρίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι είναι εξαιρετικά σημαντική, κυρίως επειδή η γαλλική πολιτική ηγεσία φαίνεται πως στοχεύει να θέσει στο προσκήνιο τις δικές της προτεραιότητες, με επίκεντρο τον ειδικό ρόλο της Γαλλίας στα τεκταινόμενα του Λιβάνου.
      Σχολιάζοντας το υπόβαθρο της σημερινής Πενταμερούς Διάσκεψης του Παρισιού, ο αναλυτής του Alpha Κύπρου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, τόνισε την κομβική σημασία που ανέκαθεν έχει ο Λίβανος για την γαλλική περιφερειακή πολιτική στην Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την Πενταμερή Διάσκεψη προηγείται κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, η οποία είναι και η πρώτη μετά την ανάδειξη του δευτέρου στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.
      Η Γαλλία εντείνει τις πιέσεις της στον Λίβανο
      Η συνάντηση Μακρόν-Αούν έρχεται αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο της πολυετούς προσπάθειας της Γαλλίας να διασωθεί η λιβανική οικονομία και να προσελκυσθούν διεθνείς επενδυτές, αφού όμως η λιβανική πλευρά θα καταφέρει να επιδείξει αντίστοιχη σοβαρότητα να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Με άλλα λόγια, ο κ. Χαρίτος διετύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Παρισιού καλείται να επαναλάβει στον σημερινό Πρόεδρο του Λιβάνου, όσα είχε τονίσει σε όλους τους προκατόχους του, ελπίζοντας αυτή τη φορά η Βηρυτός να λάβει με σοβαρότητα υπ’όψιν της τις γαλλικές παραινέσεις – ενδεχόμενο διόλου αυτονόητο, παρότι ο Ζοζέφ Αούν έχει μέχρι στιγμής αποδείξει ότι έχει αντιληφθεί πως ήρθε τελικά η στιγμή ο Λίβανος να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εκλαμβάνεται από τις γειτονικές του χώρες ως «κυρίαρχο κράτος» ή, αντιθέτως, ως μία «περιοχή» στην οποίαν μοιραίως θα συνεχίσουν να επεμβαίνουν ισχυρότεροι περιφερειακοί δρώντες.
      Μετά από την υπογραφή της, κατά κοινή ομολογία, εύθραυστης εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου 2024, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει ανεπισήμως τον ρόλο του ‘πάτρωνα’ της κυβέρνησης της Βηρυτού υπό την εξής έννοια: Αφ’ενός οι ΗΠΑ φέρονται να αναλαμβάνουν την δέσμευση να ισχυροποιήσουν τον τακτικό λιβανικό στρατό – υπό την προϋπόθεση να πάψουν να υπάρχουν παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες και οργανώσεις που θα υπάγονται σε κοινοτικές λιβανικές παρατάξεις και ομάδες – και αφ’ ετέρου η Γαλλία να επικεντρώνεται εκ νέου στην προσπάθειά της να ενισχύσει την λιβανική οικονομία, ενεργοποιώντας τις συμβάσεις αξιοποίησης των κοιτασμάτων της λιβανικής ΑΟΖ μέσω της γαλλικής εταιρείας Total. Παρά την καλή θέληση του Προέδρου Ζοζέφ Αούν, το Παρίσι αναμένει πράξεις, πλην όμως ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον αυτές θα εκδηλωθούν, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις σημερινές εξελίξεις που έχουν φέρει πολύ κοντά τη συμφωνία εκεχειρίας σε κατάρρευση.
      Η «νέα Συρία» δεν έχει βρει την θέση της στην περιοχή
      Ένα άλλο ζήτημα που η Πενταμερής του Παρισιού αναμένεται να θίξει έγκειται στον καθορισμό της περιφερειακής πολιτικής που καλείται να εφαρμόσει η νέα διακυβέρνηση της Δαμασκού. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, ενώ αρχικά ο νέος Σύρος ηγέτης, Άχμαντ Αλ-Σάραα, έδινε την εντύπωση ότι η διακυβέρνησή του «προσφέρει γην και ύδωρ» στην Τουρκία, με την πάροδο των μηνών διαπιστώνεται ότι η «νέα Συρία» προσπαθεί να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες τόσο ως προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ – δύο χώρες που έχουν στρατιωτική παρουσία εντός της συριακής επικράτειας – αλλά και ως προς τη Ρωσία, η οποία διατηρεί τελικά τις βάσεις της στα συριακά μεσογειακά παράλια.
      Ρωσία και Τουρκία: Δύο ηχηρές απουσίες
      Ένα άλλο ζήτημα που μοιραία θα συζητηθεί στην σημερινή Πενταμερή είναι ο περιφερειακός ανταγωνισμός Ισραήλ και Τουρκίας, δύο περιφερειακοί παίκτες που διεκδικούν τον δικό τους διακριτό ρόλο ελέγχου επί της συριακής επικράτειας. Ως προς τους τρεις «απόντες» στο Παρίσι (Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ), ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι δυστυχώς, τόσο η Γαλλία, όσο και η Ελλάδα, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν έχουν καλλιεργήσει διαύλους ομαλής και ευθείας επικοινωνίας με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην Μόσχα, με αποτέλεσμα η σημερινή Πενταμερής εκ των πραγμάτων να μην είναι σε θέση να οδηγήσει σε απαντήσεις που σχετίζονται με μία συμπεφωνημένη διαχείριση των ιδιαίτερων ρωσικών περιφερειακών επιδιώξεων σε καθαρά συριακό (και κατ’ επέκταση λιβανικό) επίπεδο.
      Τέλος, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι, όπως προκύπτει από ανάλογες περιόδους του παρελθόντος, οποτεδήποτε η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, τα κέντρα αποφάσεων της Άγκυρας τείνουν να ενεργοποιούν εστίες εντάσεων πέραν της τουρκικής επικράτειας – και εν προκειμένω, είτε στη Συρία, είτε στο βόρειο Ιράκ, είτε ακόμα και στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος/Αιγαίο). Προφανώς, η γαλλική πλευρά φαίνεται ήδη ευαισθητοποιημένη ως προς αυτό το ενδεχόμενο, ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας, μέσω της εταιρείας Chevron, με το Παρίσι ενδεχομένως να θελήσει να διασυνδέσει αυτήν την εξέλιξη με τον ρόλο της Total σε Λίβανο, Κύπρο και Ελλάδα.
      Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ μεθαύριο Κυριακή (30/3) θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας προκειμένου οι δύο χώρες να επανασυντονιστούν ως προς την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, η μεθαυριανή συνάντηση αποτελεί συνέχεια όχι μόνο της πρόσφατης Τριμερούς της Αθήνας των Υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και της σημερινής Πενταμερούς του Παρισιού.
      Πλεονέκτημα Χριστοδουλίδη
      Αναφερόμενος στον ρόλο της Κύπρου, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι, σε σχέση με τους ηγέτες των υπολοίπων τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στην Διάσκεψη του Παρισιού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει το πλεονέκτημα ότι αντιμετωπίζει σαφώς λιγότερα προβλήματα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό ένα πολιτικό κλίμα που χρόνια είχε να αντιμετωπίσει η εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, οι Πρόεδροι του Λιβάνου και της Συρίας βρίσκονται αμφότεροι αντιμέτωποι με αναταράξεις που ενέχουν την δυναμική να οδηγήσουν τις χώρες τους ακόμα και σε επέκταση ενόπλων συγκρούσεων εντός και εκτός συνόρων, ενώ παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ποικίλες δυσκολίες σε επίπεδο επικοινωνίας με την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και φαινόμενα διαφωνιών στο εσωτερικό της κομματικής του παράταξης.
      Πού βρίσκεται η Κύπρος
      Οπωσδήποτε, η σημερινή Πενταμερής του Παρισιού, η πρώτη που πραγματοποιείται με τη συγκεκριμένη σύνθεση χωρών, είναι σημαντική επειδή η Γαλλία δηλώνει με αυτόν τον τρόπο ότι θέλει να παραμείνει παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος, παρότι δεν έχει ισχυρό στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή, αποτελεί έναν παίκτη υπολογίσιμο στην διαμόρφωση της «τελική μεγάλης εικόνας», που είναι άλλωστε και το ζητούμενο σε αυτήν την Διάσκεψη. Από την άλλη όμως, η αστάθεια που επικρατεί στον Λίβανο, ιδιαίτερα μετά την σημερινή όξυνση του μετώπου Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ως επίσης και η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου σε συνάρτηση με την ένταση που φαίνεται πως λαμβάνει διαστάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας – όλα αυτά, συνθέτουν ένα πολύπλοκο περιφερειακό παζλ, για την διαχείριση του οποίου κρίνονται αναγκαίες πολλές ακόμα διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των πολλών περιφερειακών παικτών, πολλοί από τους οποίους ήταν σήμερα απόντες στο Σανζ Ελιζέ.
      Πηγή: liberal.gr
      Ποια “μαριονέτα” των ΗΠΑ θα ηγηθεί της οικονομικής ανασυγκρότησης του Λιβάνου;Οικονομική αποικιοποίηση: Πρόκειται να αποφασιστεί ποιες δυτικές πρωτεύουσες θα ελέγχουν την επόμενη φάση του κύκλου του χρέους του Λιβάνου, ποιος θα επωμιστεί το δυσβάσταχτο κόστος, και να τοποθετηθούν “εξωτερικά” μάτια σε όλες τις συναλλαγές του Λιβάνου.
      Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990, ο Λίβανος προσπάθησε να σταθεροποιήσει την οικονομία του με τη σύνδεση της λιβανέζικης λίρας με το δολάριο ΗΠΑ το 1997. Αυτή η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των 1.507 LBP ανά δολάριο πωλήθηκε ως το θεμέλιο των ξένων επενδύσεων και της οικονομικής σταθερότητας.
      Ωστόσο, η διατήρηση της σύνδεσης απαιτούσε μεγάλο δανεισμό σε δολάρια και συνέδεε τη νομισματική πολιτική του Λιβάνου με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αντί για οικονομική κυριαρχία, η σύνδεση περιόρισε τον Λίβανο σε έναν κύκλο εξάρτησης από το εξωτερικό χρέος. Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν μια ανάκαμψη, αλλά ένα χρηματοπιστωτικό μοντέλο που διοχέτευσε τον πλούτο προς τα πάνω, ενώ βάθαινε τη συστημική αστάθεια.
      Από τη σύνδεση του δολαρίου στην παγίδα Ponzi
      Ο Ριάντ Σαλαμέχ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 1993 έως το 2023 και πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch, έγινε ο δημιουργός αυτού του μοντέλου. Υπό τη διακυβέρνησή του, ο τραπεζικός τομέας του Λιβάνου μετατράπηκε σε μια μηχανή χρέους υψηλού κινδύνου, προσελκύοντας δισεκατομμύρια σε καταθέσεις της διασποράς με εκθαμβωτικά επιτόκια 15-20%.
      Αντί να επενδύσουν στην παραγωγική οικονομία του Λιβάνου, οι καταθέσεις αυτές διοχετεύονταν σε κρατικά ευρωομόλογα, συντηρώντας ένα σύστημα τύπου Ponzi, στο οποίο χρειαζόταν νέο χρέος για την αποπληρωμή των υφιστάμενων υποχρεώσεων.
      Στην καρδιά αυτού του συστήματος ήταν η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και κυρίαρχη δύναμη στις αγορές κρατικού χρέους. Αν και τυπικά δεν ανήκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η εκτεταμένη επιρροή της BlackRock θόλωσε τα όρια μεταξύ ρυθμιστή και κερδοσκόπου. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Fed επιστράτευσε τη BlackRock για να διαχειριστεί τοξικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον Λίβανο, η εταιρεία αναδείχθηκε σε βασικό κάτοχο ευρωομολόγων και άσκησε πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να δώσει προτεραιότητα στους ξένους πιστωτές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους.
      Τα δυτικά θεσμικά όργανα επαινούσαν τη διαχείριση του Σαλαμέχ, ακόμη και όταν το σύστημα κατέρρεε. Το 2017, το ΔΝΤ χαιρέτισε τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» του Λιβάνου, αποδίδοντας εύσημα στη σύνδεση του νομίσματος και στην «επιδέξια διαχείριση κρίσεων». Ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ το 2007 περιέγραφε τον Σαλαμέχ ως «τον σωτήρα του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα».
      Αυτές οι επιδοκιμασίες εδραίωσαν μια χρηματοπιστωτική δομή που, μέχρι το 2019, κατέρρευσε. Όταν ο Λίβανος χρεοκόπησε, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 300% και οι απλοί καταθέτες βρήκαν τις αποταμιεύσεις τους κλειδωμένες σε τράπεζες που κατέρρευσαν.
      Μια έρευνα διαφθοράς του 2023 αποκάλυψε ότι ο αδελφός του Σαλαμέχ, ο Ρατζά, διοχέτευσε 330 εκατομμύρια δολάρια μέσω ελβετικών λογαριασμών συνδεδεμένων με την CBH Bank, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη ρυθμιστική εποπτεία. Ο πρώην διάσημος διοικητής της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται τώρα σε κελί λιβανέζικης φυλακής, ενώ μισή ντουζίνα αγωγές για υπεξαίρεση περιμένουν την εκδίκασή τους στις ίδιες δυτικές πρωτεύουσες που κάποτε επαινούσαν την ευφυΐα του Σαλαμέχ.
      Καθώς οι πολίτες του Λιβάνου αντιμετώπιζαν την οικονομική καταστροφή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης – όπου ξένοι πιστωτές, τεχνοκράτες του ΔΝΤ και τοπικές πολιτικές παρατάξεις ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο της τάξης μετά την κατάρρευση.
      Το εγχειρίδιο του “οικονομικού εκτελεστή”
      Η κρίση του Λιβάνου αντικατοπτρίζει ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Ισημερινός και το Ιράκ, όπου η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους γίνεται μοχλός για ξένη παρέμβαση και εξαγωγή περιουσιακών στοιχείων. Το σχέδιο είναι οικείο – μια σελίδα από το βιβλίο του John Perkins «Εξομολογήσεις ενός οικονομικού εκτελεστή».
      Μόλις βρεθούν θαμμένοι κάτω από ένα ανεξόφλητο χρέος, τα έθνη λαμβάνουν πακέτα «διάσωσης» του ΔΝΤ φορτωμένα με όρους που ευνοούν τους εξωτερικούς πιστωτές και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις – και ποτέ τους πολίτες που εμπιστεύονται τις οικονομίες της ζωής τους στις τράπεζες. Τα μέτρα αυτά συχνά βαθαίνουν την ανισότητα, διαβρώνουν την κυριαρχία και εγκλωβίζουν τις οικονομίες που αγωνίζονται σε εξάρτηση.
      Ο ενεργειακός τομέας του Λιβάνου αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο. [iEpikaira: Με άλλα λόγια, η πενταμερής απλώς στρώνει το χαλί για την εκμετάλλευση των ενεργειακών του Λιβάνου... Και όλα αυτά δρομολογήθηκαν μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία έστειλε στα τάρταρα την παραπαίουσα λιβανική οικονομία που με τη σειρά της οδήγησε τη σύναψη της ισραηλολιβανικής συμφωνίας ΑΟΖ στις 09/10/2022 ΕΔΩ η οποία πιστώθηκε στον Αμερικανό τότε Ανώτερο Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν και συναποτελεί επιμέρους ψηφίδα του χάρτη Μπάιντεν. Ο ίδιος ο Χόκσταϊν έγραψε σχετικά: «o οδικός χάρτης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε έναν πραγματικό χάρτη που κρέμεται στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τερματικούς σταθμούς αερίου και άλλα φιλόδοξα έργα αγωγών». Περισσότερα ΕΔΩ! Το ότι συμμετείχε και η Ελλάδα στην πενταμερή, ίσως προοιωνίζει εξελίξεις σχετικά με το East Med Gas Forum και ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο που θα οδηγήσει σε διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!] Το 2018 υπέγραψε συμφωνίες υπεράκτιας εξερεύνησης φυσικού αερίου με την TotalEnergies, την Eni και τη ρωσική Novatek. Οι συμφωνίες χορήγησαν στον Λίβανο μέτρια δικαιώματα ύψους 4%, με ανώτατο όριο συμμετοχής στα κέρδη μεταξύ 30 και 55% – πολύ κάτω από τον διεθνή μέσο όρο. Ακόμη και με εταιρικό φόρο 20%, τα περισσότερα έσοδα κατέληγαν στις ξένες εταιρείες λόγω των συμβατικών δομών που είχαν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις αποδόσεις των επενδυτών έναντι του εθνικού κέρδους.
      Το 2022, το ΔΝΤ συνέστησε την ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, την περικοπή των επιδοτήσεων καυσίμων και την επίλυση ζημιών ύψους 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες. Τα μέτρα αυτά βλάπτουν δυσανάλογα τους απλούς πολίτες, ενώ απομονώνουν τους ξένους ενδιαφερόμενους.
      Το μοντέλο αυτό απηχεί την αναδιάρθρωση του κατεχόμενου Ιράκ μετά το 2003, όπου ο επικεφαλής της «Προσωρινής Αρχής του Συνασπισμού» Πολ Μπρέμερ με το διάταγμα 39 άνοιξε τα ιρακινά κοιτάσματα πετρελαίου σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Halliburton. Στο Εκουαδόρ, η δολαριοποίηση το 2000 επέτρεψε στους δανειστές να υπαγορεύουν τη δημοσιονομική πολιτική, με το πετρέλαιο να χρησιμεύει ως εγγύηση για το δάνειο.
      Ο Λίβανος βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα ενός παρόμοιου σεναρίου. Οι δυτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν προτείνει ανταλλαγές χρέους με πόρους που θα χρησιμοποιούσαν τα αποθέματα φυσικού αερίου του Λιβάνου ως εγγύηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
      Ένας οδικός χάρτης από την Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ
      Η οικονομική πίεση στον Λίβανο διαμορφώνεται από δεξαμενές σκέψης που ευθυγραμμίζονται στενά με τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ. Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD) με έδρα την Ουάσινγκτον έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Λιβάνου ως ένα δίκτυο ξεπλύματος χρήματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ένας χαρακτηρισμός που βοήθησε να δικαιολογηθούν οι κυρώσεις στις λιβανέζικες τράπεζες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» της Ουάσινγκτον κατά του Ιράν.
      Το Washington Institute for Near East Policy (WINEP) είδε ομοίως την κατάρρευση του Λιβάνου ως μια ευκαιρία να αναθεωρήσει τα οικονομικά του θεμέλια. Στο Κρίση στο Λίβανο: Anatomy of a Financial Collapse, το FDD υποστήριξε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές επιδοτήσεων και αποπληρωμές χρέους, δίνοντας προτεραιότητα στους ξένους πιστωτές – ακόμη και εις βάρος των πολιτών του Λιβάνου.
      Η μονογραφία τόνιζε την ανάγκη οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε διάσωση θα ευθυγραμμιζόταν με τους «στρατηγικούς στόχους της Ουάσινγκτον», με κυριότερους από αυτούς την απομόνωση της Χεζμπολάχ και τη δέσμευση του Λιβάνου στο ΔΝΤ.
      Η σχέση μεταξύ του Ριάντ Σαλαμέχ και των ΗΠΑ άρχισε να αποκαλύπτεται δημοσίως τον Απρίλιο του 2019, όταν η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar δημοσίευσε τα πρακτικά μιας συνάντησης μεταξύ του βοηθού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα, Μάρσαλ Μπίλινγκσλεϊ, και του τότε λιβανέζου υπουργού Οικονομίας Μανσούρ Μπτέις. Τα πρακτικά αποκαλύπτουν έναν Αμερικανό αξιωματούχο να λέει: «Ο Μπίλινγκσλινγκς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς αξιωματούχους: “Χρειαζόμαστε έναν διοικητή της Τράπεζας του Λιβάνου και έναν υποδιοικητή τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε και ο οποίος είναι ευαίσθητος και με τον οποίο μπορούν να ανταλλάσσονται εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.
      Η κατάσταση σήμερα είναι ότι εμπιστευόμαστε τον διοικητή Ριάντ Σαλαμέχ και τον (πρώην) υποδιοικητή Μοχάμεντ Μπαασίρι».
      Το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με βαθιές σχέσεις με τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ, έχει τοποθετήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Λιβάνου ως εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση – συγκεκριμένα σε ένα μπλοκ ΗΠΑ-Ισραήλ-Περσικού Κόλπου. Μια έκθεση του 2020 υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να καταλύσει την «περιφερειακή συνεργασία», απηχώντας την ενεργειακή διπλωματία πίσω από τις συμφωνίες του Αβραάμ. [iEpikaira: Το παρόν βήμα από το 2022 αναφέρει ότι οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ ότι φαίνεται συναποτελούν μαζί με τον χάρτη Μπάιντεν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη περιοχή. Περισσότερα ΕΔΩ!] Αυτή η αφήγηση προωθεί την οικονομική ομαλοποίηση Λιβάνου-Ισραήλ μέσω της διασυνοριακής ανάπτυξης του φυσικού αερίου, προτείνοντας μάλιστα ότι ο Λίβανος θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί στις συμφωνίες.
      Οι εκλεκτοί υποψήφιοι που θα διαμορφώσουν την οικονομική υποβολή του Λιβάνου
      Ο Τζιχάντ Αζούρ, επί του παρόντος διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και πρώην υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου, αποτελεί κεντρική φιγούρα της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της περιοχής. Είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας του Λιβάνου με το ΔΝΤ για το 2022, η οποία ζητούσε την κατάργηση της προστασίας των καταθέσεων, τη μείωση των μισθών στο δημόσιο και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
      Ως επικεφαλής των όρων του ΔΝΤ του Λιβάνου, ο Αζούρ υπερασπίζεται την αποπληρωμή των πιστωτών και τη δημοσιονομική λιτότητα – πολιτικές που διασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ, όπως η BlackRock και η PIMCO, ενώ εξαθλιώνουν τους τοπικούς καταθέτες.
      Ο Καμίλ Αμπουσλεϊμάν, δικηγόρος επιχειρήσεων και πρώην υπουργός Εργασίας, έχει περάσει δεκαετίες εκπροσωπώντας δυτικούς επενδυτές και επενδυτές του Περσικού Κόλπου. Η δέσμευσή του για συμμόρφωση με την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) θα έθετε τις τράπεζες του Λιβάνου υπό παγκόσμια επιτήρηση και θα περιθωριοποιούσε περαιτέρω τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ. Υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των δυτικών πιστωτών και θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ξένη ιδιοκτησία των λιβανέζικων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών περιουσιακών στοιχείων.
      Ένας τραπεζίτης επενδύσεων με ισχυρούς δεσμούς με το κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Φιράς Αμπί-Νασίφ, είναι επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από τον Περσικό Κόλπο Phoenicia Fund. Εκπροσωπεί τον άξονα Κόλπου-Ισραήλ της οικονομικής εξομάλυνσης, πιθανόν για να πιέσει για επενδύσεις του Περσικού Κόλπου στις λιβανέζικες υποδομές. Η ηγεσία του θα εμβαθύνει την ενσωμάτωση της Βηρυτού σε ένα επενδυτικό δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για τον ξένο έλεγχο σε βασικούς τομείς.
      Ένας λιβανέζος-ελβετός διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Jabre Capital με έδρα τη Γενεύη, ο Φιλίπ Τζαμπρ, αποτελεί την επιτομή της υπεράκτιας οικονομικής ελίτ. Η πρόσφατη εξαγορά της Brasserie Almaza σηματοδοτεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον του για την εξαγορά λιβανέζικων περιουσιακών στοιχείων. Εάν διοριστεί, πιθανότατα θα υπερασπιστεί την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων με πώληση φωτιά και τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του χρέους προς τους παγκόσμιους πιστωτές, απηχώντας τα εγχειρίδια του ΔΝΤ από οικονομίες που έχουν πληγεί από την κρίση.
      Ο ιδρυτής της Growthgate Partners, Καρίμ Σουέιντ, προωθεί συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ψηφιακές χρηματοδοτικές λύσεις ευθυγραμμισμένες με τα πλαίσια της FATF και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι πολιτικές του θα εδραιώσουν τον ρόλο του Λιβάνου ως οικονομικού δορυφόρου της Δύσης, μεταφέροντας κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε ιδιωτικά, συχνά ξένα, χέρια υπό το πρόσχημα του τεχνοκρατικού εκσυγχρονισμού.
      Ο παράγοντας Αμάλ
      Με την τοποθέτηση του Γιασίν Τζαμπέρ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι διασφαλίζει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής από το Κίνημα Αμάλ. Ενώ η κεντρική τράπεζα εκτελεί τις εντολές του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών καθορίζει την εγχώρια εφαρμογή τους – ποιος απορροφά τις ζημίες, ποια περιουσιακά στοιχεία πωλούνται και πώς διανέμονται τα κεφάλαια.
      Ο επί δεκαετίες έλεγχος του Μπέρι σε αυτό το χαρτοφυλάκιο απορρέει από τη Συμφωνία του Τάιφ του 1989 , η οποία επισημοποίησε τη θρησκευτική δομή καταμερισμού της εξουσίας του Λιβάνου και ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών σε έναν σιίτη μουσουλμάνο, μια θέση που κατέχει εδώ και καιρό το Αμάλ. Με την πάροδο του χρόνου, το υπουργείο μετατράπηκε σε σταθμό διοδίων για πολιτική επιρροή, διευκολύνοντας συχνά – αντί να αντιστέκεται – στις ξένες οικονομικές επιβολές.
      Η μακροχρόνια συμμαχία του Μπέρι με τον Σαλαμέχ στήριξε το οικονομικό σύστημα Ponzi που κατέρρευσε το 2019. Παρά τις επιπτώσεις, ο Μπέρι προστάτευσε τον Σαλαμέχ από τη λογοδοσία, καθυστέρησε τις έρευνες και εμπόδισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
      Με τον Τζαμπέρ στο υπουργείο, η Αμάλ διατηρεί μοχλό πίεσης επί της λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και των διαπραγματεύσεων για τα ευρωομόλογα. Η λιτότητα διαμορφώνεται έτσι ώστε να αποφεύγεται η βλάβη των σιιτικών εκλογικών ομάδων, ενώ οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων περνούν από πολιτικούς μεσάζοντες πριν φτάσουν σε ξένους αγοραστές. Οι συνομιλίες για το χρέος καθυστερούν για να προστατευθούν οι υπεράκτιοι λογαριασμοί και να διατηρηθεί ο έλεγχος της ελίτ.
      Παρά τη ρητορική της, η Αμάλ δεν αμφισβητεί την επέμβαση του ΔΝΤ – συνδιαχειρίζεται την αναδιάρθρωση του Λιβάνου για να διατηρήσει τη δική της επιρροή. Ενώ η Ουάσινγκτον θέτει τους όρους, η πολιτική τάξη του Λιβάνου διασφαλίζει ότι το κόστος πέφτει στους πιο ευάλωτους.
      Ακόμη και εντός του Λιβάνου, η ηγεσία της Αμάλ θεωρείται επιθετική. Ένα απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ αναφέρει έναν συγγενή του αγνοούμενου ιδρυτή της Αμάλ, Μούσα αλ Σαντρ, ο οποίος περιγράφει τη συμπεριφορά του Μπέρι ως «τροχοπέδηση, συναλλαγή και κλοπή». Ο πρώην βουλευτής της Αμάλ Μοχάμεντ Μπαϊντούν ήταν ακόμη πιο ευθύς: «Ο Μπέρι λαμβάνει αποφάσεις προς το συμφέρον των οικονομικών των μελών της οικογένειάς του, όχι για το καλό του κόμματος».
      Η οικονομική κυριαρχία του Λιβάνου έχει από καιρό διαβρωθεί. Ο πραγματικός ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ αντίστασης και υποταγής, αλλά μεταξύ φατριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο μιας κρίσης που έχει γίνει το πιο πολύτιμο περιουσιακό τους στοιχείο.
      Πηγή: The Cradle απόδοση militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Τουρκία βουλιάζει στον βούρκο και… στο βάθος το Ισραήλ

      Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*
      Οι εξελίξεις στην Τουρκία, με αφορμή τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνουν ότι στη γειτονική χώρα δημιουργείται ένα αίσθημα συσσωρευμένης οργής, το οποίο θα παραμείνει, με τον Ερντογάν να καλείται να το αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα. Δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης, ο τούρκος Πρόεδρος να προσφύγει στην επίκληση του «εξωτερικού εχθρού», για να συσπειρώσει την κοινωνία και να καταλαγιάσει την κοινή γνώμη.
      Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης (Μάιος – Ιούνιος 2013), ο πρωθυπουργός τότε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τον θυμό του εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, επειδή του πρότεινε διάλογο με τους «ταραξίες». Ο Ερντογάν δεν τον άκουσε, καθώς θεώρησε δεδομένο ότι έπρεπε να πάει σε σύγκρουση, και στο τέλος δικαιώθηκε.
      Ο Ερντογάν τότε δεν υποχώρησε, επέβαλε τη θέλησή του και ο εγωισμός του αυξήθηκε, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επικράτησή του στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο τούρκος Πρόεδρος, προφανώς, τότε δεν αντιλήφθηκε ότι ο θυμός της κοινωνίας θα συσσωρευτεί, κάτι που τώρα το βρίσκει μπροστά του. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να διακρίνει και να εκτιμήσει σωστά την παρούσα κατάσταση και αποφάσισε τη δίωξη του χαρισματικού Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς θεώρησε ότι οι καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και η… ζαλισμένη από τις εξελίξεις ΕΕ δεν θα του δημιουργήσουν προβλήματα. Επιπρόσθετα, αισθάνθηκε περισσότερο ισχυροποιημένος για την αντιμετώπιση μιας σύγκρουσης με την κοινωνία, καθώς θεώρησε ότι ήταν αρκετό και το κλείσιμο του μετώπου με τους Κούρδους.
      Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υφίσταται πλέον ένας μεγάλος θυμός της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι ανέχθηκαν τα τελευταία χρόνια τον Ερντογάν, υπομένοντας την τελική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή με το πέρας της θητείας του.
      Ωστόσο, οι παράνομες μεθοδεύσεις του τούρκου Προέδρου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και δρομολόγησαν εξελίξεις, τις οποίες πλέον ο Ερντογάν δεν δύναται να χειρισθεί, ακόμη και εάν η κοινωνική αντίδραση αρχίσει να φθίνει. Πλέον έχει δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος κοινωνικός θυμός, ο οποίος θα εκδηλωθεί στο μέλλον.
      Ο Ερντογάν προέβη σε μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και προχώρησε σε σωρεία λαθών.
      Αυτός συσπείρωσε και οδήγησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περισσότερο ενεργητική στάση, το οποίο κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους, κάτι το οποίο απέφευγαν οι Κεμαλιστές στο παρελθόν, καθώς γνώριζαν ότι ο Ερντογάν ελέγχει τους δρόμους και τις πλατείες με τους πολύ οργανωμένους ψηφοφόρους του. Είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τη βραδιά της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.
      Με την πράξη του αυτή ο Ερντογάν ώθησε, μετά από σχεδόν 12 χρόνια, τη νεολαία στους δρόμους. Θυμίζουμε ότι, στις συγκεντρώσεις στήριξης του Ιμάμογλου, τη μεγαλύτερη σε αριθμό και παλμό δυναμική φέρουν οι νέοι της χώρας.
      Συσπειρώθηκε σχεδόν όλη η αντιπολίτευση για να στηρίξει τον Ιμάμογλου, ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του CHP στις 23 Μαρτίου, για την ανάδειξη του Ιμάμογλου ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ψήφισαν σχεδόν 15 εκατ. άτομα, ενώ τα μέλη του κόμματος σε όλη τη χώρα είναι 1,5 εκατ.
      Τέθηκε, μάλιστα, σε κίνδυνο η συμφωνία με τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες ζήτησε τη διάλυση του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι το φιλοκουρδικό κόμμα DEM δεν έχει πάρει επίσημα θέση για τη στήριξη Ιμάμογλου, όμως κούρδοι πολίτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.
      Πολλοί εντός του κυβερνώντος κόμματος AKP είναι αντίθετοι με τις επιλογές Ερντογάν ΑΚΡ, ωστόσο δεν εκφράζονται ανοιχτά.
      Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ στη διεθνή κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο Ερντογάν καθίσταται ένας νέος Πούτιν.
      Ο Ερντογάν έδωσε την εντύπωση ότι λειτουργεί με την ίδια λογική των πραξικοπηματιών των στρατιωτικών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν στραφεί εναντίον του, με απώτερο σκοπό την εξουσία, παραβιάζοντας το τουρκικό Σύνταγμα και τη νομοθεσία.
      Ποια είναι, όμως, η μελλοντική δυναμική των συγκεντρώσεων και τι πρόκειται να ακολουθήσει;
      Ο Ερντογάν έχει να διαχειρισθεί ένα πολύ δύσκολο θέμα. Τον κόσμο στις πλατείες και στους δρόμους. Σημειώνουμε ότι οι συγκεντρώσεις του λαού στις πλατείες αποτελούν βασικό θέμα επίδειξης δύναμης και επιβολής στην ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τους οποίους ο τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ κοντά.
      Μάλιστα, από το μυαλό του τούρκου Προέδρου πέρασε η σκέψη να κατεβάσει στους δρόμους τους δικούς του οργανωμένους οπαδούς για την πραγματοποίηση αντιδιαδηλώσεων. Τελικά, δεν το έπραξε, φοβούμενος έναν εμφύλιο. Ήδη έχουν αναφερθεί επιθέσεις των συγκεντρωμένων σε πιστούς εντός των αύλειων χώρων σε τζαμιά της Τουρκίας. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ερντογάν επιχείρησε να αποθαρρύνει τους συγκεντρωμένους με τη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με φανατικούς ισλαμιστές Τούρκους με σημαίες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι θα έμπαιναν στο πλήθος για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, κάτι το οποίο δεν απέδωσε.
      Εάν συνεχισθούν οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα εάν αυτές λάβουν μαζικότερο χαρακτήρα, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση με ανορθόδοξο τρόπο. Θα επιχειρήσει να συσπειρώσει την τουρκική κοινωνία γύρω από έναν εξωτερικό εχθρό. Στην παρούσα χρονική περίοδο, ο καταλληλότερος είναι το Ισραήλ.
      Η Άγκυρα έχει δείξει τέτοιο δείγμα γραφής, καθώς επιχειρεί να ακουμπήσει τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ με την προώθηση στρατιωτικών μέσων σε δύο αεροπορικές βάσεις στο εσωτερικό της Συρίας (Παλμύρα – Βάση Τ/4), ενώ το Ισραήλ έχει δηλώσει με αποφασιστικότητα ότι πρόθεσή του είναι να διαφυλάξει την ασφάλειά του, ξεκινώντας και από το εσωτερικό της Συρίας.
      Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα σταματήσουν οι συγκεντρώσεις στην Τουρκία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το κίνημα αυτό των οργισμένων, νέων κυρίως στην ηλικία, δεν φέρει κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό που τους ενώνει είναι το αίτημα για δημοκρατία, διαφάνεια, τήρηση των νόμων και συνταξιοδότηση του Ερντογάν.
      Εάν ο τούρκος Πρόεδρος δεν δει τις συγκεντρώσεις από αυτήν την οπτική γωνία, θα βρει μπροστά του τον συσσωρευμένο αυτό θυμό.
      * Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού, την περίοδο 2013 – 2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022. paron.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μήπως εν όψει των εξελίξεων με την CHEVRON η Ελλάδα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις;
      Το πρόσφατο ενδιαφέρον του πετρελαϊκού κολοσσού CHEVRON για έρευνα υδρογονανθράκων σε δύο θαλασσοτεμάχια νότια της Κρήτης (κεντρική φωτό-Σχήμα 1), είναι μια νέα σημαντική πρόκληση για να επανεκτιμήσουμε τα τεκταινόμενα στην περιοχή και να ετοιμαστούμε για σημαντικές αποφάσεις που πιθανόν να προσδιορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών.
      Αν δούμε την συνολική εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή μας παρατηρούμε τα εξής: Αυτή την περίοδο δύο θαλάσσια γεωτρύπανα εκτελούν βαθιές γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο. Το VALARIS DS-12 στα ανοιχτά της Αιγύπτου, όπου πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες του, ανακαλύπτοντας για λογαριασμό της BP, σημαντικό κοίτασμα αέριων υδρογονανθράκων . Ήδη επιστρέφει στην βάση του.
      Επίσης το VALARIS DS-9, πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο θαλασσοτεμάχιο 5 της Κύπρου για λογαριασμό της EXXON MOBIL και αναμένουμε τις ανακοινώσεις της εταιρίας για τα ευρήματα, που αναμένεται να είναι θετικά. Με τον τρόπο αυτόν, το πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής ενισχύεται περαιτέρω και ήδη σχεδιάζονται πολιτικές για την συνολική εκμετάλλευσή του, είτε αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές είτε με δημιουργία νέων.
      Ο ρόλος της CHEVRON
      Τα γεγονότα στην Συρία με την δημιουργούμενη ενεργειακή ανασφάλεια, επαναφέρουν στο προσκήνιο την υλοποίηση του αγωγού EastMed, που προβάλλει εκ νέου σαν αξιόπιστος υποψήφιος για την μεταφορά των ανακαλυπτομένων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Το συντηρούμενο ενδιαφέρον της Εταιρίας EXXON MOBIL για την εκτέλεση γεώτρησης στην περιοχή του Νοτιοδυτικού θαλασσοτεμαχίου της Κρήτης που αναμένεται να ανακοινωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025, δίνει ελπίδα ότι η πρώτη γεώτρηση στα Ελληνικά ύδατα θα εκτελεσθεί το 2026 μετά από γεωτρητική αδράνεια 24 ετών!
      Ενδιαφέρον αποτελεί, προκαλώντας παράλληλα και ερωτηματικά, το όψιμο ενδιαφέρον της Εταιρίας CHEVRON για την συμμετοχή σε νέα θαλασσοτεμάχια στην περιοχή Νότια της Πελοποννήσου αλλά και νότια της Κρήτης. Η στρατηγική της δεν φαίνεται να είναι σταθερή. Ενώ τον Ιανουάριο η CHEVRON έκανε αίτημα για το θαλασσοτεμάχιο στην περιοχή της ΝΔ Πελοποννήσου έκτασης 11.000 τετρ. χλμ. (σχ. 2α με κίτρινο περίγραμμα και διαγράμμιση), έπρεπε να περάσουν δύο επιπλέον μήνες για να εκδηλώσει στις 26 Μαρτίου ξαφνικά, το ανανεωμένο ενδιαφέρον της και για ακόμη δύο νέα θαλασσοτεμάχια νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης πλέον των 45.000 τετρ. χλμ. (σχ. 2α με κίτρινο περίγραμμα νότια της Κρήτης), το οποίο το Υπουργείο και σωστά έσπευσε να αξιοποιήσει, ετοιμάζοντας την σχετική προκήρυξη. Τι είδε, τι άκουσε ή τι νέα δεδομένα προέκυψαν για να προσθέσει η CHEVRON τώρα και αυτές τις δύο νέες περιοχές και δεν τις ζήτησε από την αρχή;
      Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Η ετοιμότητα του αιγυπτιακού στρατού είναι απειλή για το Ισραήλ»
      Το αυξημένο επίπεδο συναγερμού των μονάδων μάχης της Δεύτερης Αιγυπτιακής Στρατιάς στο Σινά έχει εγείρει ανησυχίες στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξέδωσαν σιωπηρή απειλή, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
      Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Nziv.net ανέφερε ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας κάλεσε τις μονάδες του αιγυπτιακού στρατού να είναι προετοιμασμένες για μάχη ανά πάσα στιγμή και ο ιστότοπος θεώρησε αυτή τη δήλωση σιωπηρή απειλή για το Τελ Αβίβ.
      Η έκθεση της εβραϊκής ιστοσελίδας εξήγησε ότι το Τελ Αβίβ δεν περίμενε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Σινά θα επιδεινωνόταν τόσο γρήγορα, οδηγώντας σε έμμεσες απειλές.
      Η εβραϊκή ιστοσελίδα έλεγε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να επέμβουν (και φαίνεται ότι το κάνουν ήδη και σε διπλωματική και στρατιωτική διάσταση), διαφορετικά το Ισραήλ θα αναγκαστεί να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να μην εκπλαγεί ξανά, όπως έγινε το 1973!
      Μια αναφορά της εβραϊκής ιστοσελίδας, η οποία επικεντρώνεται στις αιγυπτιακές υποθέσεις, αποκάλυψε ότι η περιοχή ήταν μάρτυρας, μέχρι πρόσφατα, ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας, κυρίως της πτήσης αμερικανικών αναγνωριστικών και κατασκοπευτικών drones MQ-4C Triton κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων.
      Η έκθεση εξήγησε ότι αυτά τα αεροσκάφη, που απογειώνονται από τη βάση Sigonella στην Ιταλία, όχι μακριά από την Αίγυπτο, θεωρούνται από τα πιο σύγχρονα αερομεταφερόμενα συστήματα συλλογής πληροφοριών. Η τελευταία τους πτήση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος των συνόρων της Λιβύης και στη συνέχεια συνεχίστηκε κατά μήκος της αιγυπτιακής ακτής, πλησιάζοντας την περιοχή του Δέλτα.
      Ο ισραηλινός ιστότοπος εξήγησε ότι ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι συνέχισαν να πετούν μέχρι την ανατολική Αίγυπτο, και πιθανώς τη χερσόνησο του Σινά, πριν επιστρέψουν στη βάση τους στην Ιταλία.
      «Αυτό που κάνει αυτά τα αεροσκάφη τόσο σημαντικά είναι οι προηγμένες ικανότητές τους αναγνώρισης και συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών. Αυτά τα drones είναι ικανά να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να παραβιάζουν τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο ή ακόμη και να εισέρχονται σε χωρικά ύδατα. Έχουν προηγμένους αισθητήρες ικανούς να ανιχνεύουν αιγυπτιακά σήματα ραντάρ από αποστάσεις έως και 926 χιλιομέτρων.
      Πρόσθεσε: «Αυτό το είδος μέτρου βοηθά στη δημιουργία αυτού που ονομάζεται «βιβλιοθήκη απειλών», η οποία χρησιμοποιείται αργότερα για τον προσδιορισμό του τρόπου αντιμετώπισης των αμυντικών συστημάτων, είτε μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών είτε μέσω άμεσης επίθεσης».
      Και συνέχισε: «Αυτό το αεροσκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με ραντάρ συνθετικού ανοίγματος με εμβέλεια 370 χιλιομέτρων, ικανό να απεικονίζει και να χαρτογραφεί στόχους, επιτρέποντας την αναγνώριση υψηλής ακρίβειας στόχων ξηράς και θάλασσας.
      Η έκθεση της εβραϊκής ιστοσελίδας προσθέτει: «Αυτά τα γεγονότα καθιστούν τις κινήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην αιγυπτιακή ακτή υψίστης σημασίας, ειδικά υπό το φως της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων και των πρόσφατων αιγυπτιακών στρατιωτικών μέτρων, όπως η αύξηση της ετοιμότητας μάχης της Δεύτερης Στρατιάς και οι επισκέψεις του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του Επιτελείου σε διάφορους κλάδους του στρατού».
      Η εβραϊκή ιστοσελίδα ανέφερε ότι αυτές οι εξελίξεις εγείρουν ένα προφανές ερώτημα: Γιατί η Αίγυπτος δεν έχει απαγορεύσει αυτού του τύπου αεροσκάφη να πετούν πέρα ​​από τα σύνορά της;
      Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το drone δεν παραβίασε τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, καθώς πέταξε περισσότερα από 12 ναυτικά μίλια από τα σύνορα, το νόμιμο όριο που επιτρέπει στην Αίγυπτο να λάβει αντίμετρα σε περίπτωση παραβίασης.
      Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως το ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα ή η χρήση παραπλανητικών συχνοτήτων για την υπονόμευση της ποιότητας των πληροφοριών που συλλέγονται από τα drones, γράφει η Nziv.
      [iEpikaira: Μετά τη Συρία σειρά έχει η Αίγυπτος στο σχέδιο βαλκανιοποίησης της Μ. Ανατολής. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ! ]

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Chevron πιέζει: Η Ελλάδα να “τρέξει” τα επόμενα βήματα
      Ιωάννα Κωσταδήμα
      «Η ίδια η Chevron πιέζει, θέλει να κινηθούμε γρήγορα». Αυτή ήταν η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος από το βήμα του 6ου POWER & GAS FORUM περιγράφοντας το κλίμα έντονης κινητικότητας που επικρατεί μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού για δύο νέες περιοχές νοτίως της Κρήτης.
      Τα αμέσως επόμενα βήματα συγκροτούν έναν συγκεκριμένο και πυκνό οδικό χάρτη, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Πρώτο και απαραίτητο στάδιο είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία η ελληνική πολιτεία θα αποδεχθεί και επισήμως το ενδιαφέρον της Chevron. Ακολουθεί ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός των δύο νέων θαλάσσιων περιοχών που ζητά η εταιρεία, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα όρια των οικοπέδων.
      Στη συνέχεια, θα επιλεγεί το μοντέλο σύμβασης με το οποίο θα προχωρήσει η παραχώρηση, με την ελληνική πλευρά να προκρίνει την καθιερωμένη πρακτική των συμβάσεων παραχώρησης, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε προηγούμενες περιπτώσεις. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει δημοσιευμένος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα 90 ημερών, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του αναδόχου, ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, τέλος, η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μία δύσκολη εξίσωση την οποία όμως η ελληνική πολιτεία καλείται να λύσει, ώστε να μην χαθεί το momentum.
      Η «σιωπηλή μάχη» ExxonMobil και Chevron
      Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου ο ενεργειακός ρεαλισμός επιστρέφει ως κυρίαρχη στρατηγική, το σύνθημα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «drill, baby, drill» αποκτά εκ νέου δυναμική και παγκόσμια απήχηση. Ο ανταγωνισμός για τα διαθέσιμα ενεργειακά οικόπεδα εντείνεται, καθώς οι διεθνείς παίκτες αναζητούν νέες ευκαιρίες σε κρίσιμες γεωγραφίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παράλληλη παρουσία δύο ενεργειακών γιγάντων –της ExxonMobil και της Chevron– στα υπεράκτια νερά νοτίως της Κρήτης δεν αποτελεί απλώς ένα επενδυτικό γεγονός, αλλά αναβαθμίζει συνολικά τη γεωενεργειακή σημασία της περιοχής. Η μεταξύ τους «σιωπηλή μάχη» στο ελληνικό υπεράκτιο μέτωπο ενισχύει τις πιθανότητες για ουσιαστικές εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο ερευνητικής δραστηριότητας όσο και στην κατεύθυνση της γεωοικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
      Στο κομμάτι του ανταγωνισμού στάθηκε και ο κ. Στεφάτος λέγοντας πως η είσοδος της Chevron σε γειτνίαση με τις περιοχές της ExxonMobil διπλασιάζει τις προς έρευνα παραχωρήσεις και δημιουργεί, κατά τον κ. Στεφάτο, «συνθήκες δημιουργικού ανταγωνισμού», οι οποίες αναβαθμίζουν ουσιαστικά το προφίλ της ελληνικής αγοράς. «Και στο παρελθόν ήρθαν μεγάλες εταιρείες, αλλά τότε συμμετείχαν σε κοινοπραξίες. Σήμερα έρχονται αυτόνομα. Η αγορά μας ωριμάζει», σχολίασε χαρακτηριστικά.
      Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος στο παρασκήνιο του ελληνικού ενεργειακού χάρτη διαμορφώνεται μια δυναμική κινητικότητα που ξεπερνά το ήδη ανακοινωμένο ενδιαφέρον της Chevron. Ήδη, όπως ανέφερε, υπάρχει και τρίτη εταιρεία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκδηλώνει προφορικό ενδιαφέρον, αν και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αγορά σεισμικών δεδομένων – προϋπόθεση για να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.
      Η ταυτότητα της εν λόγω εταιρείας δεν αποκαλύπτεται, ωστόσο η παρουσία της στο κάδρο ενισχύει το αφήγημα της αυξανόμενης διεθνούς προσοχής. Αντίθετα, η Petronas –έτερος μεγάλος παίκτης που συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές– φαίνεται να αποχώρησε από τις σχετικές διαβουλεύσεις, μια εξέλιξη που, δεν προκαλεί προβληματισμό όπως αναφέρουν αρμόδιοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς αντισταθμίζεται από τη στρατηγική παρουσία δύο εκ των ισχυρότερων ενεργειακών ομίλων παγκοσμίως, της ExxonMobil και της Chevron, αλλά και από ένα σταθερά ενεργό διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να μετασχηματιστεί σύντομα σε νέα αιτήματα για έρευνες.
      Η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: χωρίς επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. «Τα κενά στην τροφοδοσία είναι αυτά που δημιουργούν κρίσεις», προειδοποίησε ο κ. Στεφάτος. Με φόντο το συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον, όπου η ΕΔΕΥΕΠ ήταν παρούσα, ο κ. Στεφάτος μετέφερε ένα σαφές και ομόθυμο μήνυμα: η ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς ενεργειακή διαφοροποίηση. Και αυτή, στις παρούσες γεωπολιτικές και τεχνολογικές συνθήκες, σημαίνει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών –συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.
      Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την ίδια τη Chevron να αναγνωρίζει την αξία της περιοχής. «Ρεαλιστικά κοιτώντας, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ο πιο πιθανός πάροχος φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Είναι στρατηγικά κρίσιμη», είπε ο κ. Στεφάτος.
      Τσάφος: Αν έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε
      Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, επιχείρησε να προβεί σε μία αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων. Όπως τόνισε, τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πολλαπλά: ενεργειακά, πολιτικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση να εισέλθει μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς σε μια νέα αγορά. Πρέπει να πιστέψει στα γεωλογικά δεδομένα, να εμπιστευτεί τη χώρα, να θεωρήσει ότι μπορεί να επενδύσει μακροπρόθεσμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, «έχει προηγηθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια».
      Στην καρδιά της ανάλυσής του βρισκόταν ένα σαφές μήνυμα: «Το φυσικό αέριο παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης. Εξαρτόμαστε από εισαγωγές. Αν έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε». Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση εγχώριων πόρων εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας και διαφοροποίησης. «Αν μπορούμε να το παράγουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γιατί να μην το κάνουμε;», διερωτήθηκε.
      Ενδεικτικό της δυναμικής επανόδου της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό στίβο των υδρογονανθράκων είναι και το μήνυμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος, σχολιάζοντας την πρόθεση της Chevron να επεκτείνει τις έρευνές της νότια της Κρήτης, στάθηκε στην πολυδιάστατη σημασία της κίνησης: «Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης… είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό, η οποία μάλιστα έχει πολλαπλή διάσταση, οικονομική, γεωπολιτική, ενεργειακή και πολιτική». Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου, η αποδοχή του ενδιαφέροντος από την ελληνική Κυβέρνηση δεν αποτελεί μόνο θεσμική ανταπόκριση, αλλά και στρατηγική πράξη ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως κρίσιμου ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Πηγή: energygame.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οργισμένος με τον Πούτιν δηλώνει τώρα ο Τραμπ
      Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τα σχόλια του Ρώσου προέδρου «δεν κινούται προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του μέσα στην εδβομάδα
      «Πολύ θυμωμένος» και «τσαντισμένος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ απείλησε ότι θα επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 25-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
      Τα σχόλια Τραμπ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, και είχαν ως αφορμή το γεγονος ότι ο Πούτιν αμφισβήτησε, την περασμένη εβδομάδα, την αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
      Είπε επίσης ότι μπορεί να επιβάλει τα νέα εμπορικά μέτρα μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία του επειδή δεν υπάρχει κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.
      «Εάν η Ρωσία και εγώ δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία και θεωρήσω ότι ευθύνεται η Ρωσία (…) θα επιβάλω δευτερογενείς δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία», απείλησε. «Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείτε να συνεργάζεστε με τις ΗΠΑ. Θα υπάρξουν δασμοί 25-50% σε όλο το πετρέλαιο», επέμεινε.
      Σιωπή από Μόσχα
      Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «παράνομες» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της που, όπως ισχυρίζεται, έχουν ως στόχο να επωφεληθεί οικονομικά η Δύση.
      Την Παρασκευή, ο Πούτιν πρότεινε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία και να διεξαχθούν «δημοκρατικές» εκλογές για την απομάκρυνση του Ζελένσκι, ούτως ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τις νέες αρχές. Και ο ίδιος ο Τραμπ πάντως είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία και αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι.
      Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του NBC Κρίστεν Γουέλκερ, ο Αμερικανός πρόεδρος της τηλεφώνησε για να εκφράσει τον θυμό του για τα σχόλια του Πούτιν για το μέλλον του Ζελένσκι στην ηγεσία της Ουκρανίας.
      «Εκνευρίστηκα, οργίστηκα πολύ» με τον Πούτιν, είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει μαζί του εντός της εβδομάδας.
      Ο Τραμπ δήλωσε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε ουσιαστικά να εκδιώξει τον κ. Ζελένσκι, «δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση».
      «Ούτε που με ενδιαφέρει»
      O Ντόναλντ Τραμπ επεφύλασσε ωστόσο δηκτικά σχόλια και για το θέμα των δασμών.
      Ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήσουν τις τιμές μετά την έναρξη ισχύος των δασμών του 25% στα εισαγόμενα οχήματα κατασκευής.
      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ελπίζει οι τiμές των αυτοκινήτων των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών να αυξηθούν καθώς αυτό σημαίνει ότι «οι άνθρωποι θα αγοράσουν αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής. Έχουμε πολλά».
      Ερωτηθείς το ποιο ήταν το μήνυμά του στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, είπε: «Το μήνυμα είναι συγχαρητήρια, αν φτιάξετε τα αυτοκίνητά σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα βγάλετε πολλά χρήματα».
      Συνέχισε λέγοντας: «Εάν δεν το κάνετε, μάλλον θα πρέπει να έρθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αν φτιάξετε το αυτοκίνητό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει δασμός».
      Ο εισαγωγικός φόρος 25% στις αυτοκινητοβιομηχανίες εφαρμόστηκε για λίγο, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε στις αρχές Μαρτίου μετά από εκκλήσεις μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική όπως η Ford, η General Motors και η Stellantis.
      Διαπραγμάτευση μόνο αν…
      Ωστόσο, ο Τραμπ είπε στο NBC ότι δεν σχεδιάζει να καθυστερήσει περαιτέρω την επιβολή των δασμών στα αυτοκίνητα, λέγοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης «μόνο εάν κάποιοι είναι πρόθυμοι να μας δώσουν κάτι μεγάλης αξίας. Οι χώρες έχουν πράγματα μεγάλης αξίας, διαφορετικά, δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση».
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών για την Chevron
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ν. Τσάφος: Με την Chevron πατάμε γκάζι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
      Στα αναρίθμητα οφέλη από την παρουσία της Chevron στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του 6ου Power & Gas Forum που οργανώνει το energypress.
      Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Chevron «επιβεβαιώνει την προοπτική της χώρας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής», εκτιμώντας ότι η παρουσία δεύτερης αμερικανικής εταιρείας μετά την Exxon Mobil σηματοδοτεί την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.
      Μάλιστα, όπως τόνισε, η επαναφορά του τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων τους τελευταίους μήνες στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας δεν αντίκειται στους στόχους πράσινης μετάβασης παρά αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης σε μια κατεύθυνση «λελογισμένης μετάβασης», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
      Πρόσθεσε δε πως η παρουσία της Chevron στις ελληνικές θάλασσες σημαίνει «πατάς παραπάνω το πετάλι» προς αξιοποίηση των ευκαιριών αλλά και των ωφελειών που προκύπτουν από την δραστηριότητα δύο αμερικανικών κολοσσών στα ύδατα της χώρας.
      «Εξετάζουμε μέτρα για το ενεργειακό κόστος»
      Ερωτώμενος για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι πράγματι προκύπτει πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
      Το πρόβλημα εκκινεί από το γεγονός ότι μεσολαβούν πολλά ενδιάμεσα στοιχεία ανάμεσα στη χονδρική και την λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιδρούν στην διαμόρφωση των τελικών τιμών. Απαριθμώντας ορισμένα ενδεικτικά μέτρα που δύναται να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο την σημερινή εικόνα του ενεργειακού συστήματος, ο κ. Τσάφος ανέφερε τις διασυνδέσεις των νησιών που με την σειρά τους θα περιορίσουν το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τον περιορισμό των απωλειών του δικτύου (βλ. ρευματοκλοπές), την εξομάλυνση των λογαριασμών προσαυξήσεων.
      Χρειάζεται ωστόσο να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συνιστούν περισσότερο κατευθύνσεις παρά μέτρα μιας και συγκεκριμένες δράσεις αναμένεται να μελετηθούν από το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, ο κ. Τσάφος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τους αγρότες, την βιομηχανία και τους ευάλωτους, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες προς ενίσχυση της στήριξής τους.
      «Εισακούγονται οι θέσεις μας στις Βρυξέλλες»
      Ενόψει και του καλοκαιριού και με νωπές τις μνήμες από την περσινή θερινή περίοδο με τις τιμές να καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ομολόγους να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη προβλήματος, όπως αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με την προώθηση σύστασης σχετικής task force. «Υπάρχει μια κινητικότητα και είναι σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε στο καλοκαίρι χωρίς να πάρουμε κάποια μέτρα. Αυτό είναι το πολιτικό μας μήνυμα προς την Ευρώπη και όλοι αποδέχονται ότι κάτι πρέπει να γίνει».«Δεν εξετάζουμε παύση των αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ»
      Στην αγορά των ΑΠΕ υπάρχουν δύο διακριτά ζητήματα. Το ένα είναι η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος: Όταν υπάρχει στην Ελλάδα ένα σύστημα με ζήτηση 5,5-11 GW και ενδιαφέρον για έργα 50-60 GW, τότε η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη.Πάντως, το θέμα είναι πανευρωπαϊκό. «Όταν λέμε πως θα λειτουργήσει ένα σύστημα με τόσες ΑΠΕ και τα μοντέλα λένε ότι η τιμή θα πηγαίνει ή στο μηδέν ή πολύ ψηλά, υπάρχει ένα σύμπλεγμα δράσεων που πιστεύουμε ότι θα το εξισορροπήσει, αλλά είναι θεωρητικό. Πρέπει να δομήσουμε μια αγορά με 80-90% ΑΠΕ. Το ζήτημα θα λυθεί μονάχα από κοινού με την Ευρώπη».
      Πάντως, το ΥΠΕΝ δεν εξετάζει σήμερα παύση των αδειοδοτήσεων νέων ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Τσάφος.
      «Η αγορά θα κρίνει τις εγκαταστάσεις στις μπαταρίες»
      Σε όποιες χώρες μπήκαν πολλές μπαταρίες, μειώθηκε σταδιακά η οικονομικότητά τους και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, σχολίασε ο υφυπουργός.
      Στόχος είναι να φτάσει το σύστημα σε ένα σημείο χωρίς έντονες διακυμάνσεις ανάμεσα σε μεσημέρι και βράδυ, και αυτή ακριβώς είναι η φύση της συγκεκριμένης επένδυσης. "Η αγορά θα κρίνει στην πορεία το μέγεθος των συνολικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης", επισήμανε.Να εξασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος - Ο ρόλος των μονάδων φυσικού αερίου
      Σε ένα ελληνικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ και χωρίς άλλες πηγές πέραν των υδροηλεκτρικών, ο ρόλος των μονάδων αερίου είναι καθοριστικός. Η κερδοφορία τους μπορεί να περιοριστεί μελλοντικά, αλλά σήμερα οι μονάδες αυτές παίζουν και περιφερειακό ρόλο εξισορρόπησης, άρα πρέπει να το δει κανείς ευρύτερα το θέμα.
      Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία θα λάβει υπόψη την ευστάθεια του συστήματος. Από την Ε.Ε. υπάρχει κατεύθυνση οι μηχανισμοί ισχύος να έχουν ευρύ χαρακτήρα. Πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να εξασφαλίσουμε την ευστάθεια, σημείωσε ο κ . Τσάφος.Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα πυρηνικά
      Τέλος, ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι η τεχνολογία των πυρηνικών γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη με σημαντικά κεφάλαια να επενδύονται για την ωρίμανση των σχετικών εφαρμογών.
      Ξεχωρίζουν οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, ωστόσο μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν ώστε η εν λόγω τεχνολογία να αποτελέσει πραγματικό στήριγμα για τα ηλεκτρικά συστήματα. Επαναλαμβάνοντας τον πυρήνα της τοποθέτησης που είχε κάνει παλιότερα ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των ενεργειακών θεμάτων, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις.
      «Ο χώρος αυτός αλλάζει, άρα έχει μια αξία να το παρακολουθούμε. Βλέπουμε, όμως, επίσης ότι αυτή εξέλιξη δεν έχει μετουσιωθεί σε πραγματικά έργα μέχρι στιγμής, ιδίως στους μικρούς αντιδραστήρες».
      [iEpikaira: Σχολιασμός της δήλωσης του Ν. Τσάφου ΕΔΩ!]
      Πηγή: insider.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ενδιαφέρον της Chevron είναι το προοίμιο διαμοιρασμού των θαλασσίων ζωνών - Συμφωνία απώλειας των δικαιωμάτων μας ανατολικά της Κρήτης
      [δημοσιεύτηκε 13:41-28/03/25, ανανεώθηκε 14:33-31/03/25]Στις 23/01/25 το iEpikaira σχολιάζε: «Δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση εάν οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί λάβουν το πράσινο φως με διαδικασίες «fast track» για να εξορύξουν εντός την [ελληνικής] επικράτειας, μετά το πρόσταγμα «drill, baby, drill» του Τραμπ...». 
      Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», Μανώλης Κοττάκης, στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» (27/03/25), επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον της Chevron για τα θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κρήτης, αποτελεί το προοίμιο της «μεγάλης διευθέτησης» -γράφε διαμοιρασμού- των θαλασσιών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή. Ο καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε πιθανή μυστική συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα θα διατηρήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας Νοτίως της Κρήτης, αλλά θα τα απωλέσει ανατολικότερα...     
      Χάρτης-1: Αδειοδοτήσεις στο Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης. Περιοχές ενδιαφέροντος της Chevron με κίτρινο περίγραμμα. Με γκρι τα βυθοτεμάχια του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). 

      Το παρόν βήμα από το 2023 έχει αναλύσει εκτενώς το παρασκήνιο των υπόγειων συμφωνιών που αφορούν στην Κρήτη και τις θαλάσσιες ζώνες ανατολικότερα -ο αναγνώστης προτρέπεται να ενημερωθεί σχετικά-. Εκεί επισημάνθηκε ότι:
      «Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αφορούσε μόνο δύο σημεία (τα οποία προστέθηκαν στον χάρτη Μπάιντεν στον Χάρτη-2, με κόκκινη γραμμή τα σημεία Α,Β). 
      Χάρτης-2: Ο χάρτης Μπάιντεν με αντιπαραβολή με πράσινο/κόκκινο καρό των βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). Με γαλάζια γραμμή την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E).  Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B)

      »Παρά ταύτα η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατέθεσε στον ΟΗΕ τα όρια του Χάρτη-3 (Χάρτης-3: Τα όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G) διεκδικώντας -όπως πάντα- την μερίδα του λέοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Χάρτης-3: Σε συνέχεια του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίο (σημεία F,E) η Τουρκία χάραξε τα όρια της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί και τα κατέθεσε στον ΟΗΕ (με κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G). Έγινε αντιπαραβολή των βυθοτεμαχίων που προκήρυξε αρχικά η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), καθώς και των ελληνικών βυθοτεμαχίων του Ν4001/2011 του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

      »Αυτό που πρέπει να τονισθεί όμως είναι ότι η Τουρκία «σεβάστηκε» τα όρια του χάρτη Μανιάτη (Χάρτης-3: Με γκρι/πράσινο καρό τα ελληνικά βυθοτεμάχια του νόμου Μανιάτη) κατά τη σύναψη του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίου αλλά και στα όρια που κατέθεσε στον ΟΗΕ (Χάρτης-3: Με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G). Το γεγονός αυτό από μόνο του, κινεί υποψίες για υπόγειες διεργασίες οι οποίες ενδεχομένως να πηγαίνουν πίσω στο 2011 (χρονολογία δημοσίευσης Νόμου Μανιάτη) ή και νωρίτερα.  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αδράνησε -παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από την Λευκωσία και το Κάιρο- και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία αποτροπής του μνημονίου.»
      Συμπερασματικά, οι επισημάνσεις του Μανώλη Κοττάκη εν έτη 2025, επιβεβαιώνονται και από τους χάρτες που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ (βάσει του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου, βλ. Χάρτη-3) αλλά και από τις περιοχές για τις οποίες έχει δείξει ενδιαφέρον η Chevron νοτίως τη Κρήτης (βλ. Χάρτης-1 και περισσότερα εδώ).
      Επιπλέον, δεν μπορεί να ήταν τυχαία η συγκυρία της αναδίπλωσης της Λιβύης στη μέση γραμμή -και η αποστασιοποίησή της από το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (Χάρτης-4) λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και την επήρεια της Γαύδου-, λίγο πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron (όπως σχολιάστηκε 21/03/25 και 27/03/25), η οποία έχει ισχυρές προσβάσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό και τους policy makers. Απ' ότι φαίνεται, οι Αμερικανοί έβαλαν βέτο νοτίως της Κρήτης, πράγμα που οιονεί εξελίξεις και μετατοπίζει το κέντρο βάρους ανατολικά της Κρήτης, όπως προαναφέρθηκε...
      Χάρτης 4: Με πορτοκάλι τα βυθοτεμάχια που χάραξε η Λιβύη σεβόμενη τις προβλέψεις Δίκαιου της Θάλασσας και του χάρτη Μανιάτη, παραβλέποντας το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο. πηγή

      Επειδή όμως υπάρχει και προϊστορία που καθορίζει τις εξελίξεις στην εν λόγω περιοχή, σημαντικό είναι να μελετηθούν τα όσα αναλύθηκαν ΕΔΩ! Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι "Έρχεται πρόταση Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά - Στο μενού κοιτάσματα και βάσεις στο Αιγαίο (!)". Ό,τι εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας αφορά σε σχέδια που έχουν προαποφασιστεί πολύ πρίν την εκλογική νίκη Τραμπ. Για τα περαιτέρω θα επανέλθουμε σύντομα...
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ρούμπιο: Ο πρόεδρος Τραμπ είχε «πολύ καλή σχέση εργασίας με τον κ. Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία» και θέλουμε να «αποκατασταθεί»

      Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε την Πέμπτη στις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ μπροστά στην αστάθεια στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του παυθέντα δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
      «Παρακολουθούμε. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους εν πτήσει από το Σουρινάμ στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.
      Ο κ. Ρούμπιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με αυτή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «πολύ καλή σχέση εργασίας με τον κ. Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία» και θέλει να «αποκατασταθεί», εξήγησε.
      «Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) είναι σύμμαχοι στο NATO. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στη Συρία και αλλού», συνέχισε.
      Ο κ. Ρούμπιο είπε ακόμη πως έθιξε το ζήτημα των καθημερινών διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του κ. Ιμάμογλου στον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
      Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδίως την απέλαση χθες δημοσιογράφου του BBC και τη σύλληψη τη Δευτέρα φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, περιοριζόμενος να πει πως δεν διαθέτει επαρκή πληροφόρηση για το ζήτημα σε αυτό το στάδιο.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ιμάμογλου στους New York Times: Εκκωφαντική η σιωπή των ΗΠΑ και της Ευρώπης
      O Imamoglu κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι προτάσσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι των δημοκρατικών αξιώνΣφοδρή κριτική στη Δύση για τη χλιαρή της αντίδραση στη σύλληψή του, ασκεί ο Ekrem Imamoglu, ηγετική φυσιογνωμία της τουρκικής αντιπολίτευσης, του οποίου η σύλληψη προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και κλυδωνισμούς στις αγορές.Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times το πρωί της Παρασκευής, ο Imamoglu - βασικός πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι προτάσσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι των δημοκρατικών αξιών.«Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική», έγραψε για τις κυβερνήσεις της Δύσης.«Η Ουάσινγκτον απλώς εξέφρασε “ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και τις διαδηλώσεις” στην Τουρκία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή απάντηση».

      Ο Imamoglu, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι η έλλειψη διεθνούς καταδίκης ενισχύει την αυταρχική μετατόπιση της Τουρκίας.«Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στη σιωπή, ούτε να θυσιαστούν στο όνομα της διπλωματικής σκοπιμότητας που μεταμφιέζεται σε “ρεαλπολιτίκ”», ανέφερε.«Μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση κινδυνεύει σοβαρά να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», προειδοποίησε.Ο Imamoglu συνελήφθη στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση με κατηγορίες για διαφθορά - τις οποίες αρνείται.Η κυβέρνηση Erdogan υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν καθοδηγείται από την προεδρία.Η σύλληψή του οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και προκάλεσε βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογα της Τουρκίας.Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να συγκρατήσει την πτώση της λίρας κόστισε περίπου 27 δισ. δολάρια, μειώνοντας σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.Ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση του Imamoglu ήταν «αποθαρρυντική», αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν ανάλογες δηλώσεις.Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την απέλαση δημοσιογράφου του BBC, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μπαλτζώης: Οι ΗΠΑ οδηγούν Ελλάδα-Τουρκία σε συμφωνία
      Περισσότερα ΕΔΩ!
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πιστοποιεί η Chevron το ενδιαφέρον της Νότια της Κρήτης: Μήπως η αναδίπλωση της Λιβύης στη μέση γραμμή ήταν αμερικανική "νίκη";

      Τα τρία υποθαλάσσια μπλοκ κάτω από Γαύδο, Χρυσή και Κουφονήσι συνορεύουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς ο άλλος αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που επίσης έχει επενδύσει στην ανατολική Μεσόγειο.
      Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων προς τον αμερικανικό κολοσσό Chevron σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ, η εκπρόσωπος της εταιρείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Sally Jones επιβεβαίωσε τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων της Ελλάδας για τρεις περιοχές, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη ρυθμιστική αρχή και την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό τμήμα του μέλλοντός μας και προτεραιότητά μας».
      Νωρίτερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ.
      Συγκεκριμένα, η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ, εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
      Θα ακολουθήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αποδοχής του αιτήματος, προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, επιλογής του τύπου της σύμβασης και έγκρισης του κειμένου της προκήρυξης του διαγωνισμού.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε σχετική δήλωση του υπογράμμισε ότι «το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
      Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξης των Euro300 δις. Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, (Αίγυπτο Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Καναδάς, Κύπρο, κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και τη Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
      Στο πλαίσιο αυτό, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.
      Πηγή: tovima.gr
      [iEpikaira: Μήπως η αναδίπλωση της Λιβύης στη μέση γραμμή -και η αποστασιοποίησή της από το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο-, ήταν τελικά μια νίκη της Chevron; Όπως ήδη σχολιάστηκε ΕΔΩ όπου εκφράσαμε την απορία: Γιατί δεν υπάρχει κυβερνητική δήλωση σφετερισμού της "επιτυχίας"; Τελικά η απάντηση μάλλον μας δόθηκε από τα αμερικανικά χείλη της Chevron. Η χρονική συγκυρία των δύο γεγονότων δεν μπορεί να είναι τυχαία... Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί απ' ότι φαίνεται έβαλαν βέτο νοτίως της Κρήτης πράγμα που όμως οιονεί εξελίξεις -μετατοπίζει το κέντρο βάρους- ανατολικά της Κρήτης και δη στον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει την Ρόδο -όπως επισημαίνουμε από το 2022 ΕΔΩ-. Εννοείται ότι δεν ήταν τυχαία η κυβίστηση Μητσοτάκη σχετικά με την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων σχεδόν την επομένη της εκλογής Τραμπ, όπως προβλέψαμε από τον Ιανουάριο του 2025 ΕΔΩ (περισσότερα και ΕΔΩ). Η επιβεβαίωση για την εμπλοκή της Chevron -η οποία έχει ισχυρές προσβάσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό και τους policy makers- στο τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο ήρθε από την ομογενειακή εφημερίδα Αυστραλίας "ΤΑ ΝΕΑ" με το παρακάτω δημοσίευμα στην αγγλική έκδοση.]
      Chevron rejects Turkey-Libyan deal and eyes Crete’s oil fields
      27 March, 2025Chevron, whose contracts with Venezuela were terminated by former U.S. President Donald Trump, is now set to explore the oil deposits south of Crete—an unexpected development for Greece. Chevron rejects Turkey-Libyan deal and eyes Crete’s oil fields. The plots up for tender are the same as those offered in the 2014 international bidding process.
      Once Chevron begins exploration, it will effectively recognise Greece’s Exclusive Economic Zone (EEZ) and nullify the Turkish-Libyan memorandum. Given that Chevron—like ExxonMobil—is closely aligned with U.S. interests, its recognition of Greece’s EEZ signals tacit approval from the U.S. government itself.
      This move underscores the growing interest of one of the world’s largest oil giants in Greek energy reserves, with wider implications for U.S. geopolitical strategy. The timing of Chevron’s involvement also coincides with ExxonMobil’s expanding presence in the Eastern Mediterranean, reinforcing Greece’s emerging role as a key player in the global energy market.
      Recent developments have significantly impacted the energy dynamics in the Eastern Mediterranean, particularly concerning the controversial maritime agreements and hydrocarbon exploration activities.​
      Suspension of the Turkey-Libya Maritime Memorandum
      In January 2023, the Tripoli Court of Appeal suspended the implementation of the Memorandum of Understanding (MoU) on oil and gas exploration between Libya and Turkey. This agreement, signed in October 2022, had faced criticism both domestically and internationally. The court’s decision came after accepting an appeal from Libyan lawyers who argued that the MoU infringed upon Libya’s sovereignty and bypassed the legislative authority of the Libyan parliament. This suspension underscores the legal and political complexities surrounding maritime agreements in the region. ​Wikipedia+4Libya Observer+4Crisis Group+4Arab Observer
      Chevron’s Interest in Hydrocarbon Exploration South of Crete
      Amid these geopolitical shifts, U.S. energy giant Chevron has expressed interest in exploring hydrocarbons in two offshore blocks south of Crete, Greece. The Greek Ministry of Environment and Energy has acknowledged Chevron’s interest and plans to define the coordinates before initiating an international tender for these areas. This initiative aligns with Greece’s strategy to enhance energy security and diversify its energy sources, especially in light of recent significant gas discoveries in the Eastern Mediterranean. ​Reuters+7WTVB+7Reuters+7WTVB+2IndexBox+2Reuters+2Reuters
      Implications for Regional Energy Exploration
      The suspension of the Turkey-Libya MoU and Chevron’s prospective exploration activities south of Crete highlight the evolving landscape of energy exploration in the Eastern Mediterranean. These developments may influence regional collaborations, legal frameworks, and geopolitical relations as nations and corporations navigate the complex interplay of energy interests and territorial rights.
      Source: https://tanea.com.au/en/chevron-rejects-turkey-libyan-deal-and-eyes-cretes-oil-fields/
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Ξηλώματα» στο ΠΝ για να μη μας κάνει διάβημα η Τουρκία για την ΣΜΥΝ και αλλαγή ατζέντας με… Chevron από την κυβέρνηση!
      Θα «ξηλώσουν» τον Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης , θα απομακρύνουν τον διοικητή της ΣΜΥΝ και θα διώξουν σπουδαστές από τη Σχολή , για να αποφύγουν το διάβημα από την Τουρκία!!! Αυτές είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για να δικαιολογηθούν οι ακραίες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ! Όταν ο Ακάρ -και όχι μόνο- δήλωνε ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύονται στο κολύμπι για να πάνε να καταλάβουν το Καστελλόριζο, δεν θυμόμαστε να έγινε ελληνικό διάβημα, ούτε ακούσαμε να «ξηλώνεται» κάποιος στο τουρκικό στράτευμα.
      Προς το παρόν έχουν υπάρξει επικοινωνίες με την Τουρκία για το θέμα της ΣΜΥΝ, λένε οι πληροφορίες και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προτιμά να προκαλέσει αναστάτωση στο Πολεμικό Ναυτικό και στις ΕΔ γενικότερα παρά να γίνει διάβημα από την Τουρκία και να …ταράξει τα «γαλήνια νερά» στο Αιγαίο!
      Αλλαγή ατζέντας επειγόντως
      Την ίδια ώρα η κυβέρνηση που είναι «μάστορας» στη διαμόρφωση της «ατζέντας» , διακινεί την πληροφορία για έρευνες της Chevron νότια της Κρήτης. Σε περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με του τουρκολιβυκό μνημόνιο.
      Σύμφωνα με τις πληροφορίες «το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει την διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το γεγονός αυτό θα φέρει την Chevron στη πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: militaire.gr
      Τα συνθήματα των στρατιωτικών σχολών για την Τουρκία είχαν μήνυμα για την κυβέρνηση που όμως αρνείται να το διαβάσειΤα συνθήματα για την Τουρκία δεν ακούστηκαν μόνο από τους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Όπως προκύπτει σπουδαστές κι άλλων στρατιωτικών σχολών φώναξαν παρόμοια συνθήματα. Η ΣΣΑΣ των αριστούχων τίμησε με δικό της σύνθημα τη νεκρή συμφοιτήτρια τους στο έγκλημα των Τεμπών Κλαούντια Λάτα. Η ΣΜΥΝ «εισπράττει» την οργή του ΥΕΘΑ , γιατί έτσι τον βολεύει. Οι Σχολές Υπαξιωματικών πρέπει να αποδομηθούν και να κλείσουν. Είναι όπως όλα δείχνουν ένα κεφάλαιο της Ατζέντας 2030…
      Μόνο που τα συνθήματα των στρατιωτικών σχολών δεν είχαν μήνυμα μόνο για την Τουρκία. Είχαν μήνυμα για την κυβέρνηση αλλά και τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
      Υπήρξε κάποια οργάνωση των σπουδαστών , διαφορετικών σχολών γι΄ αυτά τα συνθήματα; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από πουθενά…
      Οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών προφανώς θα είχαν σκεφθεί τις συνέπειες. Όχι βέβαια τις ακατανόητες ακρότητες του κ.Δένδια που κάνει σόου, αλλά θα είχαν υπολογίσει τις λογικές και προβλεπόμενες τιμωρίες που τους περίμεναν. Κι όμως το έκαναν…
      Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όταν σε παρελάσεις προηγούμενων χρόνων ακούγονταν τέτοια συνθήματα οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ανάμεικτες και μοιρασμένες. Υπήρχαν εκείνοι που τα καταδίκαζαν κι εκείνοι που τα επικροτούσαν, Αν κάποιος παρακολουθήσει τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εύκολα θα καταλάβει ότι φέτος η υποστήριξη στους σπουδαστές που φώναξαν τα συνθήματα είναι σχεδόν καθολική!
      Όλα αυτά συντάσσουν το μήνυμα που προέκυψε αυθόρμητα: η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και ανέχεται η αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά προκαλεί απέχθεια, όχι μόνο στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών αλλά και στην πλειοψηφία των πολιτών. Αρέσει δεν αρέσει στην κυβέρνηση η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι πολίτες, είναι ότι ασκεί ενδοτική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Γι΄ αυτό και αποδέχτηκαν τα συνθήματα των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών , γι΄ αυτό και «συγχώρεσαν» την «απειθαρχία» τους, γι΄ αυτό και εξοργίστηκαν με τα καμώματα του Νίκου Δένδια. Ο οποίος μετά από τις ΕΔΕ, τις αποτάξεις και τις «επικοινωνιακές» τιμωρίες, έκανε τα εγκαίνια του δεύτερου -μέσα σε λίγους μήνες- «μνημείου Αθανάτων» στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ! Μόνο που όσα μνημεία κι αν εγκαινιάσει η ατζέντα δεν αλλάζει. Και εννοούμε η ατζέντα της επικαιρότητας,όχι η Ατζέντα 2030.
      Για να μην ξεχνιόμαστε, το μήνυμα αφορά κι εμάς τους δημοσιογράφους που αρχικά αντιμετωπίσαμε το θέμα των συνθημάτων της ΣΜΥΝ αλλά και άλλων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, με την λογική του παρελθόντος. Σαν να πρόκειται για ένα περιστατικό απειθαρχίας που πρέπει να «παταχθεί». Οι αντιδράσεις του κόσμου μας επανέφεραν στην πραγματικότητα που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε.
      Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ αντιμετώπισε το θέμα προκάλεσε ακόμη ένα τραύμα στο στράτευμα. Τραύμα που θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες , ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την απροθυμία των νέων να επιλέξουν την είσοδο τους σε κάποια στρατιωτική σχολή ή να προσληφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τα χαμόγελα στη συνάντηση Ρούμπιο - Φιντάν και η κουβέντα που ξεκίνησε για την ΑΡΣΗ κυρώσεων της Τουρκίας(!)
      Μετά τα πανηγύρια στο Λευκό Οίκο… Πολύ περίεργη η “φρέσκια” απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία: Φαίνεται ότι ξεκίνησε η κουβέντα για τις κυρώσεις και τα F-35
      Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον μαζί με άλλους Τούρκους αξιωματούχους και παλεύει να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να αρθούν οι κυρώσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά από την Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35.
      Υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά για το θέμα αυτό θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό είναι μέγα πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Τούρκο ομόλογό του, δεν πήγε καλά. Το είδαμε και στις δημόσιες ανακοινώσεις. Άλλα ο ένας άλλα ο άλλος.
      Θέσαμε ξανά σήμερα ένα βασικό ερώτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η απάντηση είναι θα έλεγα περίεργη και ύποπτη, καθώς μας προετοιμάζει για εξελίξεις:
      Ρωτήσαμε αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων CAATSA -που αφορά τις αγορές πολεμικού υλικού από τη Ρωσία- στην Τουρκία, η οποία έχει αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 παραβιάζοντας τον αμερικανικό νόμο.
      Και είπαμε επίσης τα εξής: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το νόμο CAATSA – και αφότου επιβάλατε κυρώσεις στην Τουρκία, οι Τούρκοι έχουν γίνει χορηγοί τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ – γιατί να το σκεφτεί η αμερικανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή; Εννοούμε την άρση των κυρώσεων.
      Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας απάντησε, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, τα εξής ανησυχητικά:
      «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιαιτερότητες των συζητήσεών μας με την Τουρκία για αυτό το θέμα.
      Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε για πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια σειρά τομέων».
      Γιατί είναι περίεργη η δήλωση; Επειδή μέχρι τώρα μας απαντούσαν ότι η γνωστή θέση δεν αλλάζει; Ποια είναι η γνωστή θέση; Ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400 οι κυρώσεις θα παραμείνουν. Και δεν θα δικαιούται να αγοράσει τα μαχητικά F-35.
      Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για τα F-35 και το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσια των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

      ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ:
      Οι απαιτήσεις για την αγορά των (αμερικανικών) F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.
      Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται να εφαρμόζουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.
      Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος με την Τουρκία με παραγωγικό τρόπο. [...]
      Πηγή: hellasjournal.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Persona non grata στον Λευκό Οίκο ο [μπαμπάς] Μητσοτάκης... Ο υιός όμως(;)
      Μανώλης Κοττάκης
      Το έχουμε διασταυρώσει από τουλάχιστον τρεις «πηγές», με τις οποίες συνομιλήσαμε σε ανύποπτο χρόνο. Και οι τρεις -πολιτικές, επιχειρηματικές, ακαδημαϊκές- ρώτησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο γιατί έριξε όλο το βάρος της υποστήριξής του στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στην υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, γιατί δεν τήρησε ίσες αποστάσεις απέναντι στους δύο υποψηφίους και γιατί έπαιξε 100-0 υπέρ της πρώην εισαγγελέως. Γιατί ενεπλάκη με τέτοιον τρόπο στα εσωτερικά των Ηνωμένων Πολιτειών και γιατί δεν κράτησε, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πισινή»;
      Δεν πιστεύουμε ότι χρωστούσε ο πρωθυπουργός κάτι στην κυρία Χάρις, η οποία πεταγόταν σαν ελατήριο και τον χειροκροτούσε με πάθος (όπως ο Βεσυρόπουλος στη Βουλή) στην περίφημη ομιλία του στο Κογκρέσο – μάλλον του… χρωστούσε αυτή. Αν χρωστούσε, πολιτικά, σε κάποιον ο πρωθυπουργός, ήταν στη γερουσιαστή σύζυγο του συμβούλου του, Γκρίνμπεργκ, Ρόζα Ντελάουρο, που «μεσολάβησε» στην πρόεδρο Πελόζι για την πρόσκληση.
      Συνεννοούμεθα, υποθέτω, και για τη χειροκροτήτρια Χάρις και για τη Ρόζα και για τα παρελκόμενα. Γιατί, λοιπόν, εξετέθη τόσα ανοιχτά υπέρ των απερχόμενων Δημοκρατικών στις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης;
      Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός και στις τρεις κορυφαίες πηγές που τον ρώτησαν (με τις οποίες έχει συνομιλήσει η εφημερίδα μας) συμπυκνώνεται, σε γενικές γραμμές, στην πεποίθησή του ότι «στο τέλος, ο αμερικανικός λαός θα αντιδράσει και θα χάσει ο Τραμπ». Αυτό πίστευε! Τώρα, πώς το πίστευε, όταν όλες οι απόρρητες αναλύσεις που είχαν τεθεί υπόψη του έδιναν ποσοστό 67% στη νίκη του Τραμπ, άγνωστο. Εκείνος πίστευε ότι θα χάσει!
      Ο Τραμπ όμως δεν έχασε, τα όργια του 2019 δεν επαναλήφθηκαν και ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Στην ομιλία που εκφώνησε μέσα στον Λευκό Οίκο, ενώπιον των Ελληνοαμερικανών φίλων του και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε δηκτικά προχθές ότι «υπάρχουν Ελληνες που μου αρέσουν και Ελληνες που δεν μου αρέσουν». Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει για το ποιοι Ελληνες δεν του αρέσουν, ποιους εννοεί…
      Ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του έδειξαν ήδη από τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι έχουν γράψει στα μαύρα κατάστιχα όσους ξένους ηγέτες ενεπλάκησαν υπέρ των Δημοκρατικών στην προεκλογική περίοδο. Ο αντιπρόεδρος Βανς επιτέθηκε στον Ζελένσκι γιατί πήγε στην Πενσιλβανία και έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Δημοκρατικών. Αυτό που έμαθε ο Βολοντίμιρ με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον πλανήτη, ήρθε η ώρα να το μάθουμε κι εμείς, με επίσημο τρόπο.
      Στην προχθεσινή τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο για την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας μας (μόνο εμείς και οι Ιρλανδοί έχουμε αυτό το προνόμιο) δεν είχε κληθεί ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ελλάδα! Ηταν η πρώτη φορά από το 1987, που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρέιγκαν, που δεν παρέστη σε αυτές Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού είτε σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών ή σε επίπεδο άλλου υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα!
      Η τελευταία φορά που επρόκειτο να προσκληθεί κάποιος ήταν πέρυσι, όταν ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης ήθελε να παραστεί, επί Δημοκρατικών, στην τελετή για την 25η Μαρτίου, αλλά και να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά, ως γνωστόν, τον «έκοψε» το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με εισήγηση του «φίλου» του, Αντονι Μπλίνκεν, για να μην ενοχληθεί ο πρόεδρος Ερντογάν, που παρασκηνιακά είχε εκφράσει τη δυσφορία του. Οι Αμερικανοί πρότειναν τότε στον κύριο Μητσοτάκη να παραστεί μόνο στην τελετή για την 25η Μαρτίου, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, την καθαίρεση του οποίου είχε ζητήσει, για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά, για να μη ρίξει τα μούτρα του, τον απέτρεψαν, όπως γνωρίζουμε, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρώην υφυπουργός και εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης και ένας λομπίστας ελληνικής καταγωγής, του οποίου το επώνυμο λήγει σε «-ίδης».
      Φέτος ανέλαβε να στείλει τις 450 προσκλήσεις ο ίδιος ο Λευκός Οίκος. Οι λομπίστες πάσης φύσεως, που διαχειρίζονταν τις προσκλήσεις στο παρελθόν, συγκρούστηκαν στο παρασκήνιο με ένταση, αλλά αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι, χρεωμένοι όντες στο παλαιό σύστημα των Δημοκρατικών, ζημίωσαν με την ανάμειξή τους την εθνική υπόθεση. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Τραμπ και του συστήματος Μπάιντεν δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του, και το πληρώνει ήδη η χώρα. Πέραν των δικών του προεκλογικών λαθών.
      Η λογική του Τραμπ είναι να εορτάζεται η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο όσο πιο κοντά γίνεται στην επέτειο. Το 2017 εορτάστηκε στις 24 Μαρτίου, το 2018 στις 22 Μαρτίου και το 2019 στις 18 Μαρτίου. Αντίθετα, στην εποχή Μπάιντεν, ο εορτασμός έλαβε άλλη τροπή και, σύμφωνα με τους καλώς γνωρίζοντες, εμπορευματοποιήθηκε. Με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει με όρους Ουάσινγκτον… Το 2022 έγινε μάλιστα και το πλέον σκανδαλώδες: ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο έγινε στα μέσα Μαΐου (!), για να συμπέσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και για να μεγιστοποιηθεί η διεθνής εικόνα του. Ολοι τότε επί το έργον: Μπλίνκεν, Μενέντεζ, επιτελείο Μητσοτάκη, ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Ολα, ακόμα και 25η Μαρτίου, στην υπηρεσία της διεθνούς εικόνας του πρωθυπουργού. Τώρα, με ποιον τρόπο έγινε αυτό… Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματί μας. Αμα ανακατεύεται ο καπιταλισμός με την εθνική μνήμη, αυτά συμβαίνουν. Μπλέκονται οι πατριωτικές αξίες με τις πολιτικές «υπεραξίες».
      Ο νέος Λευκός Οίκος του Τραμπ απεχθάνεται την εμπορευματοποίηση εκδηλώσεων εντός του. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος Τραμπ στην εκδήλωση αυτή φρόντισε να αναδείξει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος με τις φράσεις του για το «εν τούτω νίκα», την Κωνσταντινούπολη, τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον Σταυρό και την ελληνορθόδοξη αμερικανική κοινότητα κάλυψε λάθη προηγούμενων ετών που τον είχαν αποξενώσει από το πλήρωμά του και εκπροσώπησε επαξίως το έθνος, μιλώντας ακόμα ακόμα και για το Κυπριακό και για τον χριστιανισμό, που διώκεται στη Μέση Ανατολή. Ενώ κράτησε στα χέρια του μαζί με τον Τραμπ την αμερικανική διακήρυξη για την ελληνική ανεξαρτησία, στην οποία γινόταν και μια αναιμική αναφορά στο όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού. [iEpikaira: Η εξομοίωση ενός αγίου της εκκλησία -και δη του Μ. Κωνσταντίνου- με οποιονδήποτε, μόνο ως ύβρις μπορεί να εκληφθεί, αν όχι ως βλασφημία... Από θεολογικής απόψεως η τοποθέτηση ήταν ένα τεράστιο σφάλμα, ενώ από πολιτικής απόψεως μια αναίτια λαϊκίστικη υπερβολή.]
      Η εφημερίδα μας γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά η εθνική υπόθεση υπερβαίνει και τα πρόσωπα και τα πράγματα. Το θέμα μας, μολονότι γνωρίζουμε άριστα το παρασκήνιο, δεν ήταν ποιοι θα πάρουν και ποιοι δεν θα πάρουν προσκλήσεις για τον Λευκό Οίκο. Το θέμα μας δεν είναι ότι στο παρελθόν εξασφαλίζονταν αυτές οι προσκλήσεις. Το θέμα μας είναι η εθνική υπόθεση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου που ο Ελληνας πρωθυπουργός ή ο υπουργός των Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος δεν προσκλήθηκαν στην τελετή για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο – λυπούμαστε.
      Δεν ήταν η επίσημη Ελλάδα εκεί. Υπήρχε κενό, το οποίο προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν οι πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτό το κενό δεν προέκυψε με ευθύνη των Αμερικανών, αλλά με ευθύνη δική μας. Και αν ο Ερντογάν καταφέρει να ξεφύγει από τον πολιτικό κάβο στον οποίο έβαλε τον εαυτό του με την αντιδημοκρατική φυλάκιση του Ιμάμογλου και επικρατήσει οριστικά στην Τουρκία, τότε στο εγγύς μέλλον, όταν θα έρθει η ώρα να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα θέματα της Μεσογείου και του Αιγαίου, θα καταλάβουμε με τον πικρό τρόπο ποιο ήταν το νόημα του αποκλεισμού της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον Λευκό Οίκο…
      Οποιος δει το βίντεο και παρακολουθήσει τον Τραμπ να ευχαριστεί έναν έναν καμιά εικοσαριά Ελληνοαμερικανούς, που τον είχαν στηρίξει όλα αυτά τα «πέτρινα» χρόνια, αλλά να μη λέει καν τη φράση «ελληνική κυβέρνηση», θα καταλάβει πόσο λάθος έκανε ο πρωθυπουργός που έπαιξε 100-0, σύμφωνα με την αγοραία ορολογία του Μαξίμου, υπέρ της Χάρις στις προεδρικές εκλογές. Και πόσο λάθος κάνει τώρα, που συνεχίζει τη φιλο-ουκρανική και αντιρωσική στάση του, για να ικανοποιήσει τη γερμανική ηγεσία, μήπως και μεταπηδήσει, αν είναι εφικτό, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η χώρα είναι πάνω από καρέκλες και πολιτικά συμβόλαια.
      Πηγή: estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Personae non gratae στον Λευκό Οίκο Μητσοτάκης - Γεραπετρίτης"
      [iEpikaira: Μέγα ατόπημα η παράληψη του ομολογουμένως καλά ενημερωμένου αρθρογράφου να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν προσκεκλισμένη στο Λ. Οίκο αλλά ο υιός Μητσοτάκη -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- ήταν παρόν, όπως θα διαπιστώσατε από το στιγμιότυπο και το παρακάτω δημοσίευμα από φιλοκυβερνητική πηγή...]
      Ο Μητσοτάκης junior στη δεξίωση Τραμπ προς τιμήν της ομογένειας - Η χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και η φωτογραφία με την ΚίμπερλιΟ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο την ελληνική ομογένεια, με αφορμή την επέτειο εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να δίνει το παρών στην εκδήλωση και τα Parapolitika.gr να "αλιεύουν" αποκλειστική φωτογραφία του μαζί με την νέα πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Κίμπερλι Γκιλφόϊλ.
      Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η χειραψία με τον πρόεδρο ΤράμπΣύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο γιος του πρωθυπουργού είχε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
      Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια ζει στην Ουάσινγκτον, καθώς πραγµατοποιεί µεταπτυχιακές σπουδές στις ∆ιεθνείς Σχέσεις σε ένα από τα παγκοσµίως καλύτερα πανεπιστήµια, το Georgetown University. Μάλιστα, έχει λάβει από το συγκεκριµένο πανεπιστήµιο υποτροφία, λόγω των πολύ σηµαντικών ακαδηµαϊκών και επαγγελµατικών επιτυχιών του.
      ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο γιος του πρωθυπουργού, αφού ολοκληρώσει τις µεταπτυχιακές σπουδές του, σε λίγους µήνες από τώρα, θα παραµείνει στην Ουάσινγκτον για τουλάχιστον δύο ακόµα χρόνια, προκειµένου να εργαστεί.
      [iEpikaira: Ζούμε στη χώρα όπου η διπλωματία ασκείται από υιούς και εγγονούς ενώ η πολιτική ελέγχεται αποκλειστικά από τα τζάκια και τον κομματικό σωλήνα...]
      Πηγή: parapolitika.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για «απόβαση» Τούρκων στην παραμεθόριο με επιθετικές εξαγορές ακινήτων

      Έντεκα βουλευτές της ΝΔ ,κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, για τη Θράκη και την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
      Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καραόγλου, Μάξιμο Χαρακόπουλος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μίλτος Χρυσομάλης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου και ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
      Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΕθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΑνάπτυξηςΔικαιοσύνηςΑγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΕσωτερικώνΝαυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΠροστασίας του Πολίτη
      ΘΕΜΑ: «Εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων»
      Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 1892/1990 «…ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι Νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, οι τέως Επαρχίες Νευροκοπίου του τέως Νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως Νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως Νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως Νομού Σερρών καθώς και οι τέως Κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης…».
      Οι παραπάνω περιοχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίστηκαν ως «παραμεθόριες» και αντιμετωπίζονται ως «αμυντικές» περιοχές με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
      Διαχρονικά το δίκαιο που ίσχυε σχετικά με τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας που υπερτερούν έναντι άλλων δημοσίων συμφερόντων ή ατομικών δικαιωμάτων πχ ΑΚ 281, εμπορικές ή επαγγελματικές μισθώσεις.
      Νόμοι που επέβαλαν τους σχετικούς περιορισμούς στο παρελθόν ήταν το νομοθετικό διάταγμα 22/24.6.1927 και αργότερα ο α.ν. 1366/1938.
      Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ, το οποίο με την απόφαση του 305/87 της 30.5.1989 έκρινε ότι οι διατάξεις του α.ν. 1366/1938 έρχονταν σε αντίθεση με τα άρθρα 48, 52 και 59 της Συνθήκης ΕΟΚ περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, ελευθερίας εγκατάστασης και ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, ψηφίστηκε ο νόμος 1892/1990 που κατήργησε τον προηγούμενο 1366/1938. Ο νέος νόμος επαναπροσδιόρισε τις παραμεθόριες περιοχές και τις απαγορευμένες δικαιοπραξίες, διατηρώντας τους περιορισμούς τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους αλλοδαπούς, αλλά αντιμετώπισε ενιαία τους ημεδαπούς, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ομογενείς διατηρώντας όμως για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε ισχύ το ν.δ. 22/24.6.1927, δηλαδή οι περιορισμοί μπορούσαν να αρθούν μόνο με τη χορήγηση σχετικής αδείας.
      Τα άρθρα 24 έως 32 του ν. 1892/1990 αντικαταστάθηκαν δυστυχώς το 2011 από ένα πρόχειρο και κακογραμμένο νομοθέτημα με το άρθρο 114 του νόμου 3978/2011 και αργότερα με το άρθρο 43 του νόμου 4278/2014 που βελτιώθηκε με το άρθρο τρίτο του νόμου 4126/2013 και άλλες διατάξεις.
      Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
      Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τις απαγορεύσεις δικαιοπραξιών εν ζωή σε ακίνητα των παραμεθόριων περιοχών μόνο σε υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ και ΕΖΕΣ και προκρίνει τη θεωρία της έδρας έναντι της θεωρίας ελέγχου σχετικά με την ιθαγένεια ή ορθότερα την εθνικότητα. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει και διευκολύνει φυσικά πρόσωπα που φέρουν παράλληλα ευρωπαϊκή ιθαγένεια παρότι έχουν εθνικότητα τρίτης χώρας πχ τουρκική, ρωσική, κινεζική κλπ. ή Νομικά Πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα ή στην ΕΕ να μπορούν με ευκολία να αποκτούν ακίνητα ή εταιρικά μερίδια και μετοχές σε «παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές» χωρίς πλέον να απαιτείται προηγούμενη απόφαση διοικητικής αρχής. Η νομοθεσία, η νομολογία και η «θεωρία της έδρας του νομικού προσώπου» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, έναντι της «θεωρίας ελέγχου» σύμφωνα με την οποία εξετάζονταν η ιθαγένεια μέχρι φυσικού προσώπου που ελέγχει το νομικό πρόσωπο που ίσχυε παλιότερα, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια, την άμυνα και την δημογραφική θωράκιση της περιοχής, ιδιαίτερα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
      Τα τελευταία χρόνια μας καταγγέλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι απλά «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές».
      Επίσης σε σχετική δημόσια καταγγελία πρόεβη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στις 27.2.2025 στο Forum της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μιλώντας για επιθετικές Τουρκικές και Βουλγαρικές αγορές και «εποικισμό του Έβρου από Μουσουλμάνους». Στο θέμα αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδο της και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 22-23 Μαρτίου 2025 με τίτλο «Έρευνες για το Τουρκικό Real Estate – Τα Μυστικά της Θράκης. Τι ψάχνει η ΕΥΠ στη Θράκη και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…».
      Με δεδομένη την Τουρκική επιθετικότητα, τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και την συστηματική προσπάθεια της Γείτονος για τουρκοποίηση και εργαλειοποίηση της Θρησκευτικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη ,
      ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ΕΓΓΡΑΦΑ:
      Ζητούμε να μας κατατεθούν πίνακες, από τα Υποθηκοφυλακεία, το Εθνικό Κτηματολόγιο ή τους τοπικούς Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, με όλες τις αγοραπωλησίες- δικαιοπραξίες που διενεργήθηκαν από το 2011 ανά νομό, από ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ευρωπαϊκά ή τρίτων χωρών, σε όλους τους νομούς που ορίζονται ως παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές σύμφωνα με το νόμο.
      Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
      ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί;
      Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά;
      Ποιός και πώς ελέγχει τους διαχειριστές-funds των κόκκινων δανείων που συνήθως έχουν έδρα στο εξωτερικό, σε ποιους πουλούν τα πλειστηριασμένα ακίνητα των ακριτικών περιοχών;
      Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει το καθεστώς ελέγχων μέχρι φυσικού προσώπου στις δικαιοπραξίες που διενεργούνται στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές, ώστε η ανάπτυξη να μη λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές;
      Ποιες πολιτικές σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας;
      Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη; Γιατί δεν έχει οριστεί μέχρι σήμερα συντονιστής και Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως είχε ζητήσει η Διακομματική, που θα κινητοποιεί και θα συντονίζει το έργο των αρμόδιων Υπουργείων;
      Οι Ερωτώντες ΒουλευτέςΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης ΝΔΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Λάρισας ΝΔΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Βουλευτής Καβάλας ΝΔΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ, Βουλευτής Μεσηνίας ΝΔΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, Βουλευτής Έβρου ΝΔΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ, Βουλευτής Πέλλας ΝΔΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, Βουλευτής Σερρών ΝΔΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Spiegel: Βρέθηκαν στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα των Χέγκσεθ και Γουόλτς
      Μετά την υπόθεση του Signalgate, δημοσιογράφοι του Spiegel προχωρούν σε μια νέα αποκάλυψη που αφορά στα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας των σημαντικότερων συμβούλων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.
      Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και ορισμένους κωδικούς πρόσβασης που ανήκουν στους κορυφαίους αξιωματούχους μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.
      Για να το πετύχουν αυτό, οι δημοσιογράφοι του εν λόγω μέσου χρησιμοποίησαν μηχανές αναζήτησης προσώπων μαζί με παραβιασμένα δεδομένα πελατών που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.
      Μεταξύ των σημαντικών προσώπων που τα στοιχεία τους βρέθηκαν στο διαδίκτυο, είναι εκείνα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς, της διευθύντριας των εθνικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκάμπαρντ και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
      Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς τους αριθμούς και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ακόμη σε χρήση, ενώ ορισμένοι από αυτούς συνδέονται με προφίλ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το LinkedIn.
      Υπάρχουν επίσης προφίλ στο WhatsApp για τους αντίστοιχους αριθμούς τηλεφώνου και ακόμη και λογαριασμοί Signal σε ορισμένες περιπτώσεις.
      Συνεπώς, η αναφορά αποκάλυψε μια πρόσθετη σοβαρή, άγνωστη παραβίαση της ασφάλειας στα υψηλότερα επίπεδα της Ουάσινγκτον. Οι εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να παραβιάσουν τις επικοινωνίες των ατόμων που επηρεάζονται εγκαθιστώντας κατασκοπευτικό λογισμικό στις συσκευές τους.
      Το Spiegel αναφέρει πως είναι πιθανό ότι ξένοι πράκτορες είχαν πρόσβαση στην ομάδα συνομιλίας Signal στην οποία οι τρεις αξιωματούχοι συζητούσαν για ένα στρατιωτικό χτύπημα.
      Donald Trump's most important security advisers used Signal to discuss an imminent military strike. Now, reporting by DER SPIEGEL has found that the contact data of some of those officials, including mobile phone numbers, is freely accessible on the… https://t.co/OiwUZ1jAio— SPIEGEL English (@SPIEGEL_English) March 26, 2025
      Αριθμοί που συνδέονται με λογαριασμούς Signal
      Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτή η συνομιλία διεξήχθη με τη χρήση λογαριασμών Signal που συνδέονται με τους ιδιωτικούς τηλεφωνικούς αριθμούς των εμπλεκόμενων αξιωματούχων.
      Η Τούλσι Γκάμπαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει, με το ρεπορτάζ του Spiegel να υποστηρίζει ότι οι δημόσια προσβάσιμοι τηλεφωνικοί αριθμοί που ανήκουν στην ίδια και τον Γουόλτς συνδέονται, στην πραγματικότητα, με λογαριασμούς Signal.
      Το Spiegel μπόρεσε να βρει ορισμένα από τα στοιχεία επικοινωνίας των Γκάμπαρντ, Γουόλτς και Χέγκσεθ σε εμπορικές βάσεις δεδομένων, ενώ άλλες πληροφορίες υπήρχαν στις λεγόμενες διαρροές κωδικών πρόσβασης, οι οποίες δεν είναι σπάνιες στο διαδίκτυο.
      Ήταν ιδιαίτερα εύκολο για τους δημοσιογράφους του να ανακαλύψουν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χέγκσεθ. Απευθύνθηκαν σε έναν εμπορικό πάροχο στοιχείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται κυρίως από εταιρείες για πωλήσεις, μάρκετινγκ και προσλήψεις.
      Το Spiegel έστειλε στον πάροχο έναν σύνδεσμο προς το προφίλ του Χέγκσεθ στο LinkedIn και έλαβε σε αντάλλαγμα μια διεύθυνση Gmail και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, εκτός από άλλες πληροφορίες.
      Μια αναζήτηση δεδομένων χρηστών που διέρρευσαν αποκάλυψε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο κωδικός πρόσβασης που συνδέεται με αυτήν, μπορούσαν να βρεθούν σε περισσότερες από 20 δημόσια προσβάσιμες διαρροές.
      Χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, ήταν δυνατό να επαληθευτεί ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρεςΑρκετοί κωδικοί πρόσβασης στη βάση δεδομένων που διέρρευσαν
      Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γουόλτς μπορούσαν να βρεθούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών.
      Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μπορούσε να βρεθεί ακόμη και με τη χρήση μιας μηχανής αναζήτησης προσώπων που είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ.
      Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν επίσης να βρουν αρκετούς κωδικούς πρόσβασης για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γουόλτς σε βάσεις δεδομένων που διέρρευσαν. Οι πληροφορίες οδήγησαν επίσης στα προφίλ του συμβούλου εθνικής ασφαλείας για τα Microsoft Teams, LinkedIn, WhatsApp και Signal.
      Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών ήταν φαινομενικά πιο προσεκτική με τα δεδομένα της από ό,τι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της. Προφανώς, είχε μπλοκάρει τα δικά της δεδομένα στις εμπορικές μηχανές αναζήτησης επαφών που περιείχαν τα δεδομένα των Χέγκσεθ και Γουόλτς. Όμως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της μπορούσε να βρεθεί στο WikiLeaks και στο Reddit.
      Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γκάμπαρντ είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 10 διαρροές. Μία από αυτές περιέχει επίσης έναν μερικό αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος, όταν συμπληρωθεί, οδηγεί σε έναν ενεργό λογαριασμό WhatsApp και ένα προφίλ Signal.
      Σημειώνεται πως το Spiegel ενημέρωσε τους τρεις αμερικανούς αξιωματούχους για τα ευρήματά του.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εν μέσω αναταραχών στην Τουρκία ο Τραμπ δηλώνει: «Καλός τόπος, καλός ηγέτης, επίσης»!

      Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν εντείνει τις προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές
      Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σύλληψη του πολιτικού του αντιπάλου Ekrem Imamoglu, o Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, επαινέθηκε από τον Αμερικανό ομόλογο του, Donald Trump.Κι αυτό τη στιγμή που η Τουρκία έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, με τους πολίτες να πραγματοποιούν διαδηλώσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Özgür Özel, έδωσε νέο ραντεβού για το Σάββατο (29/3/2025) στους διαδηλωτές που πλημμυρίζουν τους δρόμους μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκλέξει τον αντικαταστάτη του Imamoglu.Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Τουρκία ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει μικρή εξωτερική πολιτική πίεση μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Imamoglu, του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και κύριου πολιτικού αντιπάλου του Erdogan, την περασμένη εβδομάδα. Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή νωρίς την Τετάρτη (26/3/2025) και οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν, ακόμη και όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν σε καθημερινές πορείες στην Κωνσταντινούπολη.
      «Καλός τόπος, καλός ηγέτης, επίσης», δήλωσε ο Trump για την Τουρκία και τον Erdogan, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των υποψηφίων πρεσβευτών την Τρίτη. Τα σχόλια έγιναν έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή από τον Tom Barrack, τον ιδρυτή της Colony Capital LLC, ο οποίος είναι μακροχρόνιος φίλος του Trump και υποψήφιος πρεσβευτής στην Τουρκία.«Ο πρόεδρος Erdogan πιθανότατα αισθάνεται ότι θα έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Trump τα επόμενα χρόνια, όπως είχε» κατά την πρώτη θητεία του Trump, δήλωσε ο Mustafa Akyol από Cato Institute, στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×