7day crisis monitor

48h World Events: #0

Scanning open sources...

24h Aegean Report

STATUS: STABLE
Update:
Loading...

7day Greece-Turkey: #0

SEARCHING: Crisis Events!

Δεύτερo πλήγμα στον σκληρό πυρήνα του Τράμπ - Λακίζουν οι MAG(ες)...

vox.com
Ουάσιγκτων.- Απανωτά είναι τα πλήγματα που δέχεται τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθώς πρόσωπα από τον στενό κύκλο συνεργατών του, που ηγούνται σημαντικών θέσεων, αποδομούν τα επιχειρήματα που παρουσίασε προκειμένου να εξαπολύσει την επίθεση κατά του Ιράν.

Μετά την παραίτηση-βόμβα του επί κεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Τζο Κεντ, που συνοδεύτηκε με επιστολή-καταπέλτη κατά των αποφάσεων Τράμπ να εξαπολύσει επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, χθες πήρε σειρά η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τάλσι Γκάμπαρντ. Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές κατά της χώρας της, κράτησε επιφυλακτική στάση ως προς τα τελευταία γεγονότα, λέγοντας ότι, παρά την εξόντωση της ηγεσίας του Ιράν, την καταστροφή του Πολεμικού Ναυτικού του, των αεροδρομίων του και των υποδομών του, «το καθεστώς στο Ιράν φαίνεται να είναι ακέραιο, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένο από την επιχείρηση “Επική Οργή”».

«Ακόμα κι έτσι, το Ιράν και οι εκπρόσωποί του παραμένουν ικανοί και συνεχίζουν να επιτίθενται σε συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Εάν ένα εχθρικό καθεστώς επιβιώσει, θα επιδιώξει να ξεκινήσει μια προσπάθεια, διάρκειας ετών, να ανασυγκροτήσει τις πυραυλικές δυνάμεις του και τις δυνάμεις του των μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV (drone)», ετόνισε η αξιωματούχος, η οποία δεν έκανε κάποια νύξη σε πυρηνικό κίνδυνο.

Η Γκάμπαρντ ανέφερε πως το Ιράν δεν προσπάθησε να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου μετά την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ του Ιουνίου του 2025, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του Τράμπ. «Μετά την επιχείρηση “Μεταμεσονύκτιο Σφυρί”, το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού εξαλείφθηκε. Έκτοτε, καμμία προσπάθεια δεν έγινε για την αποκατάσταση των δυνατοτήτων εμπλουτισμού. Οι είσοδοι των υπόγειων εγκαταστάσεων που βομβαρδίστηκαν έχουν καλυφθεί από χώμα και έχουν σφραγιστεί με τσιμέντο», ετόνισε η Γκάμπαρντ στο κείμενο που κατετέθη στην Επιτροπή, το οποίο όμως, για τους δικούς της λόγους, απέφυγε να σχολιάσει κατά την κατάθεσή της. Επίσης υπεστήριξε ότι δεν είναι ευθύνη της δικής της υπηρεσίας να προσδιορίσει τι είναι και δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ και ο μόνος που μπορεί να καθορίσει την άμεση απειλή είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξερχόμενη της Γερουσίας, δημοσιογράφοι την ρώτησαν γιατί δεν επικεντρώθηκε σε όσα έγραφε στην επιστολή. Η δικαιολογία που προέβαλε ήταν πως δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, αλλά σημείωσε ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω από όσα περιέλαβε στην επιστολή.

Η ακρόασις συνεχίζεται καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν πεί πως θέλουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική εκστρατεία που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στις ενεργειακές και χρηματιστηριακές αγορές και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία όλων των χωρών του Κόλπου.

Πηγή: estianews.gr
×
×
Kρίσιμα γεγονότα 7 ημερών