Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το έργο συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο (DAGTH), το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στις ακτές της Κατεχόμενης Κύπρου πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και το σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2026.
Η κατασκευή σταθμών παρακολούθησης της κυκλοφορίας είναι ένα έργο που έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και έχει ανατεθεί στην HAVELSAN.
Σύμφωνα με πηγές οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την εγκατάσταση του συστήματος στις ακτές της Κατεχόμενης από τον τουρκικό στρατό Κύπρου.
Βρίσκονται, ήδη, υπό κατασκευή Σταθμοί Επιτήρησης Κυκλοφορίας στη Θάλασσα στο χωριό Λιβερά (τουρκικά: Sadrazamköy) στην βόρεια Κύπρο, την Καρπασία και τoν Άγιο Θεόδωρο Αμμοχώστου (τουρκικά: Çayırova) και ότι οι εργασίες ανάπτυξης λογισμικού βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως σημειώνεται η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί κρίσιμη διαδρομή για τη μεταφορά ενέργειας, ιδιαίτερα των πλοίων LNG και πετρελαιοφόρων.
Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος ελέγχου ναυσιπλοΐας έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο όσον αφορά τη ρύθμιση της πολιτικής θαλάσσιας κυκλοφορίας, αλλά και όσον αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη θαλάσσια περιοχή.
Επισημαίνεται ότι η θαλάσσια κυκλοφορία θα παρακολουθείται πιο αποτελεσματικά, η ασφάλεια προσέγγισης στο λιμάνι θα αυξάνεται και η πλοήγηση και ο σχεδιασμός ρυμουλκών θα είναι πιο αποτελεσματικοί, προσθέτοντας ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου θα μπορούσαν να μειωθούν και η μεταφορά επικίνδυνων φορτίων θα γινόταν πιο ελεγχόμενη.
Επίσης, το σύστημα θα ενισχύσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράτυπης μετανάστευσης, θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση ασύμμετρων θαλάσσιων απειλών και θα επιτρέψει την στενότερη παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών, όπως ο αγωγός ύδρευσης που εκτείνεται από το Anamur έως την Πάναγρα/ Geçitköy.

—

.png)
