7day crisis monitor

48h World Events: #0

Scanning open sources...

24h Aegean Report

STATUS: STABLE
Update:
Loading...

7day Greece-Turkey: #0

SEARCHING: Crisis Events!

Γερμανία και Γαλλία «τρώγονται» για πόλεμο - Η ΕΕ μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

«Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχει σημαντικό αποτρεπτικό δυναμικό. Συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό», διαβεβαίωσε ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται.

«Η ερώτηση είναι θεωρητική. Οι ειδικοί του στρατού και οι Μυστικές Υπηρεσίες μπορούν να υπολογίσουν στο περίπου το πότε η Ρωσία θα έχει έτοιμες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη. Έχουμε πει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει από το 2029 και πέρα. Τώρα, υπάρχουν άλλοι που λένε πως αυτό θα ήταν δυνατόν το 2028 και κάποιοι άλλοι, στρατιωτικοί ιστορικοί, πιστεύουν πως είχαμε το τελευταίο καλοκαίρι σε ειρήνη. Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχουμε ένα ισχυρό αποτρεπτικό δυναμικό. Και συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό. Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ναι, πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», δήλωσε ο κ. Πιστόριους σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung και, αναφερόμενος ειδικά στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τόνισε: «Βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι υπονοούν μερικές φορές τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Πάνω απ’ όλα, είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένες από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο, επιταχύνουμε. Για παράδειγμα, έχουμε συνάψει πολύ περισσότερες συμβάσεις για οπλικά συστήματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός ‘Αμυνας κάνει λόγο για «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Για αυτόν, η ελευθερία μας, η πολιτική μας τάξη, όπως εμείς την ξέρουμε, δεν έχει καμιά σημασία. Στην απειλή αυτή, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, ενισχύοντας την αμυντική μας ικανότητα. Και εδώ έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε», ανέφερε, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στην άμεση επαναφορά της γενικής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. «Πού θα στεγάζονταν οι 350.000 νέοι άνδρες ενός δεδομένου έτους; Ποιος θα τους εκπαίδευε; Η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας όπως την γνωρίζαμε στο παρελθόν απλώς αποκλείεται αυτή τη στιγμή. Βασιζόμαστε σκόπιμα στην εθελοντική υπηρεσία. Θέλουμε όσους έχουν κίνητρο και είναι κατάλληλοι. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθούμε πολύ περισσότερο από αυτό – ακόμα και όταν μιλάμε για υπηρεσία στις εφεδρείες – παρά αν αναγκάσουμε τους νέους να υπηρετήσουν», υποστήριξε.

Και ο Μακρόν απειλεί…

Την πρόθεση της Γαλλίας «να θέσει τη βιομηχανική και τεχνολογική αριστεία της στην υπηρεσία της Ουκρανίας και συνεπώς ολόκληρης της Ευρώπης» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε «ευρωπαϊκή κόπωση» στο ουκρανικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία, όχι μόνο στο στρατιωτικό, αλλά και στο οικονομικό πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Μία Ουκρανία πιο δυνατή, δημοκρατική και ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυναμώνει την Ευρώπη, είπε επίσης ο Μακρόν, ο οποίος ερωτηθείς αν η Γαλλία θα εξακολουθήσει να κινείται στην ίδια γραμμή όταν ο ίδιος αποχωρήσει το 2027 από την προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά τις Ουκρανίας να έχει λήξει ως τότε. Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης της Ουκρανίας για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της, ο Εμάνουελ Μακρόν δεν υπήρξε ιδιαίτερα σαφής λέγοντας ότι θα εξευρεθούν σταδιακά και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας. Σημείωσε ωστόσο πως από τη στιγμή που κινητοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί, υποκαθιστώντας στο μέτρο του δυνατού τις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες κατά του εμπορικού στόλου-φάντασμα της Ρωσίας, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, ενώ χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών πετρελαίου εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία της Γαλλίας με τη χώρα του για τα Rafale ιστορική και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη της σε ό,τι αφορά την άμυνά της.

Πηγή: militaire.gr

Η ΕΕ μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Oleg Petrasiuκ/Ukraine Armed Forces via Reuters

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά ταχεία επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας ,που ανέρχεται σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027

Μιχάλης Ψύλος • mpsilos@naftemporiki.gr

Η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητάει από τους 27 να βάλουν βαθιά «το χέρι στην τσέπη», αλλά οι διαφωνίες είναι πολλές.

Με επιστολή της στα κράτη μέλη, η φον ντερ Λάιεν ζητά ταχεία επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας ,που ανέρχεται σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Η Κομισιόν καλεί μάλιστα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών να κλείσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στο έγγραφο, η φον ντερ Λάιεν επισημαίνει τις «ιδιαίτερα οξείες» οικονομικές ανάγκες που θα έχει η Ουκρανία το 2026 και το 2027: 83,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον στρατό και 55,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εξάλειψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Η πρόβλεψη βασίζεται σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των αρχών του Κιέβου και υποθέτει ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα έχει τελειώσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2026, αν και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Μια εκεχειρία, που θεωρείται προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία, δεν φαίνεται ακόμη ορατή», σημειώνουν πάντως Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η πρόταση κάνει λόγο για έναν «ελάχιστο ετήσιο στόχο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, για το 2026 και το 2027. Συνολικά, 90 δισεκατομμύρια ευρώ

Τρεις επιλογές

Η φον ντερ Λάιεν προτείνει τρεις νέες επιλογές για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, που όμως βάζουν την Ευρώπη μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»:
-Τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ να δοθούν με τη μορφή διμερών συνεισφορών από τα κράτη μέλη. Η βοήθεια θα καταβληθεί ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και θα προσμετρηθεί στον εθνικό προϋπολογισμό κάθε κράτους μέλους.
-Είτε ως κοινό χρέος, με τις πληρωμές των τόκων να πρέπει να καλυφθούν από εθνικές εγγυήσεις ή από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.
-Η τρίτη επιλογή είναι να «αξιοποιηθούν» τα ρωσικά «παγωμένα» κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η πλειονότητα των οποίων τηρείται στο Euroclear, ένα βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων στις Βρυξέλλες. Το ποσό αυτό θα δοθεί ως δάνειο στο Κίεβο, το οποίο θα αποπληρωθεί μόνο εάν η Μόσχα συμφωνήσει να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις πολεμικές καταστροφές.

Δημοσιονομικό βάρος ή εμπλοκή με τη Μόσχα

Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν στη Ναυτεμπορική ότι οι δύο πρώτες επιλογές θα αύξαναν το δημοσιονομικό βάρος, καθώς η οικονομική βοήθεια θα προερχόταν είτε από άμεση συνεισφορά από κάθε κράτος μέλος είτε από νέα κεφάλαια που θα έπρεπε να αντληθούν από τις αγορές.

Την τρίτη επιλογή της «αξιοποίησης» των ρωσικών κεφαλαίων υποστηρίζουν η Γερμανία, η Γαλλία και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ της Ανατολικής Ευρώπης , καθώς αποφεύγεται η δημοσιονομική επιβάρυνση στα κράτη μέλη.

Το Βέλγιο, ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο καθώς φοβάται αντίποινα από τη Μόσχα και πιθανή ζημία στη φήμη της Euroclear σε περίπτωση εφαρμογής του μοντέλου.

Οι εγγυήσεις της φον ντερ Λάιεν

Η κυβέρνηση του Βελγίου έχει απαιτήσει το υψηλότερο επίπεδο νομικής ασφάλειας και πλήρη κατανομή των βαρών για να αμυνθεί έναντι των ρωσικών πιθανών αντιποίνων σε περίπτωση που η Μόσχα καταθέσει αγωγή.

Η φον ντερ Λάιεν αναγνωρίζει μάλιστα στην επιστολή της στους 27 τους κινδύνους και προειδοποιεί για «πιθανές επιπτώσεις». Τονίζει πάντως ότι «έχουν θεσπιστεί δικλείδες ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων, όπως η απαγόρευση εκτέλεσης διαιτητικών αποφάσεων που σχετίζονται με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εντός της Ένωσης»

Μένει να φανεί πάντως αν η φον ντερ Λάιεν θα κατορθώσει να κάμψει την αντίσταση των Βέλγων…

Πηγή: naftemporiki.gr
×
×
Kρίσιμα γεγονότα 7 ημερών