Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση του «Ievoli Relume» (24/07/24) από τα ανοιχτά της Κάσου σε περιοχή εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ και την ταυτόχρονη απόπλευση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, η Αθήνα επέδωσε στις 30/07/24 ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Άξιον απορίας βέβαια σε τί αποσκοπεί η κατόπιν εορτής ανακίνηση του ζητήματος και δεδομένου ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά και αποσοβήθηκε η κρίση;
Σύμφωνα με το liberal.gr, στην ρηματική διακοίνωση περιλαμβάνεται το ιστορικό με τα στοιχεία για τις έρευνες του πλοίου, το στίγμα που ακολούθησε και οι Navtex που εξέδωσε ο Σταθμός του Ηρακλείου ενώ απορρίπτονται οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι η περιοχή αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Πηγές της kathimerini.gr όμως αναφέρουν ένα τελείως διαφορετικό περιεχόμενο / παρασκήνιο και συγκεκριμένα ότι: «Η Άγκυρα καταγγέλλεται για μονομερείς ενέργειες, που ωστόσο δεν έχουν κανενός είδους επίπτωση στην ουσία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα η παρεμπόδιση ερευνών του πλοίου «Ievoli Relume» από πλοία του τουρκικού ναυτικού, τα οποία δεν τηρούσαν καν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ήτοι να κρατούν απόσταση μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου».
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη (25/07/24), μέσα σε 24 ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση, «δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν, δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα». Πρόσθεσε ότι «το συμβάν της Κάσου, το οποίο επιλύθηκε αμέσως εξαιτίας της ύπαρξης των πολιτικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε και να κάνουμε παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας (sic) και στα οποία υπάρχουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές», εννοώντας προφανώς την παλαιότερη δήλωσή του περί 6 ν.μ..
Είναι πρόδηλη λοιπόν η αντίφαση στις δηλώσεις Γεραπετρίτη σε σχέση με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που δημοσίευσε η kathimerini.gr, η οποία μιλάει για παράβαση κανόνων ναυσιπλοΐας και παρεμπόδιση του «Ievoli Relume» κάτι που το iEpikaira εμμέσως επιβεβαίωσε (26/07/24) μέσα από το χρονικό των Navtex και αποκαλυπτικούς χάρτες.
Από την άλλη, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας (όχι Εξωτερικών), που υποστηρίζουν ότι η θαλάσσια στην εν λόγω περιοχή νότια της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας -βάσει του τουρκολιβυκού ψευδομνημόνιου-, επιβεβαίωσαν τους φόβους μας δηλώνοντας: «Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».
Ομοίως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι: «Ως αποτέλεσμα του συντονισμού, που έγινε αργότερα, επετράπη στο πλοίο να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».
Συνοψίζοντας, ακόμη κι αν παραβλέπαμε το χρονικό των Navtex που από μόνο του επιβεβαιώνει την ελληνική υποχώρηση, κι αν υποθέταμε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων είναι ψευδείς, και τελικά όλα πήγαν καλά στην Κάσο, τότε γιατί το ελληνικό ΥΠΕΞ επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία; Επίσης, γιατί τα τουρκικά πολεμικά πλοία -τα οποία σύμφωνα με ομολογία του Κ. Μητσοτάκη προς τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, «μας ταλαιπώρησαν λιγάκι αλλά στο τέλος όλα καλά»- αποχώρησαν αμέσως μετά τον απόπλου (03:40 στις 24/07/24) του «Ievoli Relume» και δεν παρέμειναν, έστω για επιτήρηση; Δεν αποσύρεις 5 πολεμικά πλοία εάν δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου ή δεν κινδυνεύεις... Και πώς θα μπορούσε να κινδυνέψει ο τουρκικός στολίσκος από μία κανονιοφόρο, ένα περιπολικό του Λιμενικού και μια Φρεγάτα η οποία βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση στο Στενό της Κάσου;
Όσο ευκολόπιστος κι αν είναι κανείς, δύσκολα πείθεται από το κυβερνητικό αφήγημα το οποίο αποκρύπτει την αλήθεια. Αλήθεια, η οποία ήδη φαίνεται και από το γεγονός ότι μετά το τετελεσμένο της Κάσου η Ελλάδα ήδη αποφεύγει να εκδώσει Navtex στην περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία. Αλήθεια η οποία πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί, όταν το «Ievoli Relume» επιχειρήσει να ερευνήσει το υπόλοιπο της όδευσης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μέχρι την Κύπρο... Πότε θα το συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά αποτελούν προοίμιο και ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διαμοιρασμού των θαλασσών (1, 2, 3);
[Περισσότερα ΕΔΩ!]