Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα της Enterprise Greece σε τουρκικές εταιρείες για επενδύσεις σε δίκτυα, υποδομές φυσικού αερίου και άλλα πολλά...

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για τις τουρκικές εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο ανέδειξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO της Enterprise Greece.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ήδη αναπτύσσονται έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, ενώ είναι καθοριστικός και ο ρόλος της στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, ενώ αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την πρόσβαση της Τουρκίας στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι παρουσιάζονται πραγματικές ευκαιρίες για τουρκικές επενδύσεις στις νέες υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και οι αγωγοί, οι ενεργειακές διασυνδέσεις και τα συστήματα διανομής φυσικού αερίου, καθώς και έργα ΑΠΕ και ιδίως στους τομείς της βιομάζας, των μικρών υδροηλεκτρικών και της γεωθερμίας.

Άλλοι τομείς συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, θα μπορούσαν να είναι το “πράσινο” υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ΑΠΕ αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ΑΠΕ και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο κ. Γιαννόπουλος υπενθύμισε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, επαναβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών.

Σε αυτή τη βάση, υπογράμμισε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Άλλωστε, αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, και κατά την πρόσφατη συμμετοχή της Enterprise Greece στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας.

[iEpikaira: Ο κ. Γιαννόπουλος και η Enterprise Greece ακόμη να μας απαντήσουν ΕΔΩ! Επίσης, μας κάνει εντύπωση ότι το κάλεσμα αφορά σε συγκεκριμένους τομείς, και ειδικά στην ενέργεια... Ενώ, όπως διαπιστώνεται από το αρχικό γράφημα (από ot.gr), η Τούρκοι επενδυτές δείχνουν αλλού ενδιαφέρον...]

Πηγή: energypress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×