Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η Τουρκία διέγραψε την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη από πρακτικά Διεθνούς Διασκέψεως!

H Τουρκία αποδεικνύει σχεδόν κάθε ημέρα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πλην των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Και μετανάστες στέλνει μέσω άλλων καναλιών, και προκλητικές Navtex εκδίδει, και τις Ορθόδοξες εκκλησίες τις μετατρέπει σε τζαμιά, και την «Γαλάζια Πατρίδα» την διδάσκει στους μαθητές Δημοτικού, και απειλεί ότι θα καούμε (Ελλάς και Κύπρος) εάν συνεχίσουμε να βοηθάμε το Ισραήλ στην μάχη με την Χεζμπολλάχ. Χθες όμως έγινε γνωστό ότι ενοχλείται και για κάθε τι που θυμίζει την παρουσία των Ελλήνων στην Πόλη και παρακολουθεί τα πάντα, είτε συμβαίνουν εντός της Τουρκίας είτε εκτός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε και πέτυχε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε στην Ελβετία, στην ουσία να μην υφίσταται. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία έχει αναγνωρίσει, υπέγραψε την κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων στην διάσκεψη. Η τουρκική αποστολή έλαβε την λίστα με τις υπογραφές και ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ονσού Κετσελί, αμέσως ζήτησε εξηγήσεις για ποιόν λόγο οι διοργανωτές επέτρεψαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ουσιαστικώς να δηλώσει εγγράφως ότι συμμετείχε στην διάσκεψη. «Όταν προσετέθη η υπογραφή της Τουρκίας στην κοινή δήλωση, η υπογραφή του Ελληνικού Πατριαρχείου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν υπήρχε. Αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί, διότι (το Πατριαρχείο) ήταν παρατηρητής. Η υπογραφή του Πατριαρχείου προσετέθη στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της εκδηλώσεως. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) έθεσε το ζήτημα αυτό, οι ελβετικές και ουκρανικές Αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο χωρίς την υπογραφή του Πατριαρχείου», εδήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Η Τουρκία ανέδειξε το ζήτημα, αφού η πολιτική της έναντι των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και των θεσμών που προϋπήρχαν της Αλώσεως, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, παρά τα όσα ευαγγελίζονται κάποιοι στην Κυβέρνηση. Αρχικώς, όπως αποκαλύπτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι σκέψεις της Άγκυρας δεν εισακούσθηκαν από τους διοργανωτές και ακολούθησε η συνήθης τακτική των απειλών. «Η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου. Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμμετείχε στην διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Το Πατριαρχείο εδήλωσε ότι υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε μετά τις διασκέψεις και ήταν κανονικά στον κατάλογο των υπογραφόντων του εγγράφου. Αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς του Πατριαρχείου και έχει απαγορεύσει την συμμετοχή του Φαναρίου σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα, ανάλογη με εκείνη στην Ελβετία.

Πηγή: estianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×