Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση Βούτσιτς - Μητσοτάκη: Γιατί δεν μας λένε ότι οι επαφές έχουν σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο;

Χάρης Αποσπόρης

Ψηλά στη διμερή ατζέντα βρέθηκε η ενέργεια κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς απηύθυνε κάλεσμα για αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία με έμφαση στην ενέργεια. Υποσχόμενοι τομείς είναι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν αιολικά και φ/β πάρκα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα η χώρα του διαθέτει χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέσα για να υλοποιήσει τα εν λόγω έργα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές είναι σημαντική και αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου και αντίστροφα. "Η ΔΕΠΑ διερευνά συνεργασία με σερβικές εταιρείες, ώστε να μεταφέρουμε αέριο μέσω των τερματικών LNG και εσείς να μας παραχωρήσετε χώρους αποθήκευσης".

Στις ΑΠΕ τονίστηκε η πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδας και η φιλοδοξία της να γίνει κόμβος εξαγωγής προς το βορρά, βοηθώντας και τη Σερβία στην πράσινη μετάβαση.

[iEpikaira: Γιατί δεν μας λένε ότι οι επαφές έχουν σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ο οποίος αποτελεί κομμάτι του Three Seas Initiative ΕΔΩ (που επίσης σχετίζεται και την Καρπαθία Οδό ΕΔΩ); 
Μήπως γιατί η Σερβία δεν θέλει να παροξύνει την Ρωσία;]

Πηγή: energypress.gr

Βούτσιτς: Η Ελλάδα ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας
Την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Έλληνα πρωθυπουργό, στο Βελιγράδι, υπογραμμίζοντας ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική, τη συνεργασία στην ενέργεια και την ανάπτυξη των υποδομών.

Ο Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. «Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος και πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και την ευχαριστούμε για αυτήν την στάση της» δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράπονα για την στάση των Βρυξελών και για τις αναστολές που εκδηλώνονται σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

«Κατανοούμε ότι η ΕΕ πολλές φορές δεν είναι ευχαριστημένη από εμάς αλλά θα πρέπει να δηλώσω ότι περιμένουμε σαφή σημάδια που να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η Σερβία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών δήλωσε ότι η Σερβία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

«Καλωσορίζουμε όλες τις ελληνικές εταιρείες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα πόρων αλλά έλλειψη εταιρειών που θα υλοποιήσουν όλα τα έργα που χρειαζόμαστε. Γι αυτό παρακάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να βοηθήσει για να φτάσουν εταιρείες από την Ελλάδα που θα αναλάβουν διάφορά πρότζεκτ σε τομείς όπως στις υποδομές, την ενέργεια τις ανανεώσιμες πηγές» επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Αλ. Βούτσιτς στον εκσυγχρονισμό τού σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελιγράδι.

«Συζητήσαμε το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη και συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας έργο για τις δυο χώρες. Ιδιαίτερα για την Σερβία η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί ζωτικής σημασίας, διότι εμείς χρειαζόμαστε ένα λιμάνι απ' όπου θα εισάγουμε και θα εξάγουμε προϊόντα» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2027 επανέλαβε ότι αποτελεί ευκαιρία προβολής και για την Ελλάδα και κάλεσε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα έργα υποδομών που αφορούν την έκθεση.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που προγραμματίζονται θα δώσουν ώθηση και στην τουριστική ανάπτυξη των δύο χωρών.

Πηγή: liberal.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×