Σε προηγούμενο σχόλιό μας (04/01/24) αντιπαραθέσαμε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρ. Τ. Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά τον Δεκέμβριο του 2017 -όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναπτύσσει τις απόψεις του περί αναγκαιότητας αναθεώρησης της Λωζάννης (ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ)-, με συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στην οποία προσπαθεί να πείσει ότι η Συνθήκη είναι «παρωχημένη» στο 97% των διατάξεών της και ειδικά στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης.
Αυτό που ενδεχομένως να πέρασε απαρατήρητο από την συνέντευξη του Τούρκου προέδρου ήταν ότι συσχέτισε την αναθεώρηση της Συνθήκης με την πρόσβαση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά, όπως θα διαπιστώσετε στο σημείο που παραθέτουμε παραπάνω...
Το παρόν βήμα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει (ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συγκεκριμένη ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά πριν ακόμη αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, και η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ψηλά σε αυτήν την ατζέντα. Μάλιστα εξηγήθηκε (στις 19/12/23) ότι η «Διακήρυξη των Αθηνών» αποτελεί μετεξέλιξη/αναβίωση του «Σύμφωνου Φιλίας» που υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Μουσταφά Κεμάλ το 1930. Η Διακήρυξη λοιπόν είναι το πρώτο βήμα για το «ξήλωμα» της Λωζάννης!
Από την ομολογία Ερντογάν σε άλλο σημείο της συνέντευξης όπου ξεκαθαρίζει ότι «όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω», συνάγεται ότι η «Διακήρυξη των Αθηνών» και οι συμφωνίες που την συνόδευσαν -όπως η χορήγηση τουριστικής βίζας στους Τούρκους πολίτες-, συσχετίζονται και συναποτελούν το προοίμιο της αναθεώρησης -γράφε κατάργησης της παρούσας μορφής- της Συνθήκης.
Και κάτι τελευταίο, ο Μανώλης Κοττάκης σημειώνει ότι, μια Συνθήκη -εν προκειμένω της Λωζάννης- για να «αναθεωρηθεί», χρειάζεται να συναινέσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη (σσ. Αγγλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Τουρκία), μεταξύ αυτών και η Ιαπωνία... Κάποιοι ενδέχεται να θεωρούν τυχαία την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 17 ολόκληρα χρόνια στην Ιαπωνία, τον Ιανουάριο του 2023. Το έτος δηλαδή που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης... Κάποιοι άλλοι ίσως όχι. Ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι ο Ερντογάν έχει ουκ ολίγες φορές ισχυριστεί ότι η Συνθήκη έχει -δήθεν- ισχύ μόνο για ένα αιώνα.
ΥΓ: Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι εμείς είμαστε οι καχύποπτοι, αυτό που σίγουρα δεν μπορούν να αντικρούσουν οι παπαγάλοι του κυβερνητικού αφηγήματος είναι ότι η απαίτηση Ερντογάν για τουριστική βίζα -που ήταν στο τραπέζι προφανώς από το 2017 ή/και νωρίτερα-, έχει ήδη δρομολογηθεί... Δηλαδή, η μυστική διπλωματία -αυτή που αρνείται το κυβερνητικό στρατόπεδο-... καλά κρατεί! Δε νομίζετε;